Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Kell e manapság egérpad vagy sem?
- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Pitterix: Gyógytorna
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szirty
őstag
Helló Ja no!
Tanácsot szeretnék kapni. Elhatároztam, hogy megtanulok PLC-t programozni, de nemtom melyik márka legyen a favorit. Legjobban a siemens tetszik, mert a legtöbb helyen ilyenek üzemelnek, így mindjárt egy használható tudásra tehetek szert.(?)
Én ha haza beszélek, akkor Omron-t és Siemens-et javaslom.
Abszolút belépő szinten pedig esetleg az Unitronics Jazz-t.![[kép] [kép]](http://kvalix.hu/images/unitronics/Jazz+prog-sml.jpg)
Előnye, hogy olcsó (kb. 35e Ft, kvalix.hu-n van letöltehtő árlista is) és az, hogy van rajta kijelző, és billentyűzet ami programozható. Ez nagy előny, mert lehetővé teszi mindenféle dolgok kiírását és beállítását. A hozzá való U90Ladder program ingyenes. Sajnos vannak benne bugok (legalábbis amikor foglalkoztam vele, még igencsak voltak, megint sajnos egy egerészős Visual BASIC förmedvény, de használható).
Hátrány, hogy ehhez is kell egy interfészkütyü, mert alapból nincs rajta soros port, ami kb további 10e Ft.
Az Omron PLC-k már bevált profi cuccok és könnyű őket programozni, ezeket azért ajánlom. Elég elterjedtek is, a fejlesztői környezet átgondolt és rendkívül hatékony. A kiegészítők választéke pedig széles.
SIemens PLC-t javaslok, ha majd belejöttél kicsit és szerzel tapasztalatokat. A Siemens S7 300/400 vezérlőivel nagyon messzire el lehet menni ebben a témában. Nagyon szerteágazó lehetőségei vannak. Minden tekintetben professzionális.
Ja igen. És drága.
De még egy S7-300-hoz sem lehetetlen ám hozzájutni átlagfizetésből. Néha ki lehet fogni egészen jó vételeket használt PLC-k terén (teszvesz, vatera, stb). -
vottokar
senior tag
Nem tudom, hogy mi célból akarsz megtanulni, mert ez igen erősen befolyásolja azt az irányt, amerre el kell indulnod.
Nálam, mivel német érdekeltségű cégnél dolgozom a Siemens adott volt. Az árakról, jobb nem beszélni ez esetben. Ha tényleg saját élő hardverkörnyezetben akarsz tesztelni, akkor szerintem ez sajátpénzen megoldhatatlan. (vagy ha van rá többszázezer felesleges forintod, szerintem kezdj másba vele) Ha okosba meg tudod oldani a dolgot, akkor persze más a helyzet.
Omronnal az ezelőtti munkahelyemen foglalkoztam. Arra a feladatra, amire ott kellettek (egyszerübb gépek vezérlése) nekem szimpatikusabbnak tűntek, mint a megfelelő S7/200-asok. (ami nem azt jelenti, hogy jobbak is lennének.)
Sajna én olyan szinten, hogy véleményt merjek mondani, csak ezekkel (Omron S6, Siemens S5, Siemens S7/200, S7/300) ''foglalkoztam''. Pedig van még jónéhány elfogadott cucc amiket legalább alapszinten meg kellene ismernem.
-
Karesssz
csendes tag
Hi” Ja no!
Nos nagyon széles a paletta. Sok összetevőt érdemes figyelembe venni.
Az érdeklődésedből kitűnik, hogy egy költségkímélőbb megoldást szeretnél megvalósítani.
Ez természetes, hisz tanuláshoz bőségesen megfelel bármely plc-család kisebb vezérlője.
A siemens egy, Magyarországon elterjedt és bevált fajta de az árak tekintetében hát nem a legolcsóbb. Valamint azt is figyelembe kell venni, hogy a kommunikációt plc-pc közt milyen jelszinten valósítja meg. –a napokban készítettem S7-200 as plc-vel kisgépvezérlést s azon kívül, hogy nagyon jól használható a szoftvere sajna az áttöltéshez spéci 485-ös átalakítóra van szükség ami +költséget jelent.
Tehát javaslatom az, hogy olyat válassz aminek a társalgáshoz szabványos rs232c port elegendő. Ezt az összekötőkábelt pár perc alatt el is tudod készíteni, ami ugye még egy megtakarítást jelent.
Következő nem elhanyagolandó összetevő a szoftver, amit meg is vásárolhatsz de vannak tipusok amihez grátisz megkapod.
Úgy emlékszem az Omron a kisvezérlőihez adja az alap CX-programmer 2.0-át. Ha mégsem akkor bocsi J. Találkoztam már a feltörekvő LG prospektusaival is. Nagyon szimpatikusan nyomulnak mert nyilt forrású a progijuk s oktató videókkal is támogatják az alapok elsajátítását.
Nem vagyok disztribútora de amivel szívesen dolgozom az az omron. Az ára mellet kimerítően publikálja magyar nyelven termékeit a cég. Ez alatt nem csak a reklámokat értem hanem a szoftverismertetőket valamint a felhasználói kézikönyveket.
www.plc.lap.hu oldalon ha szétnézel és felveszed néhány forgalmazóval a kapcsolatot biztosan készségesen állnak segítségedre, megtudod árak és kiegészítők tekintetében, hogy mire számíthatsz.
Üdv: Karesssz
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó Konfig Ryzen 5 5500 32GB DDR4 1TB SSD RX5700XT 8GB!
- Lenovo Thinkpad P15S - 15.6" - I5 10310U 1.7GHZ - 16Gb - 512Gb - Quadro P520
- Lenovo Thinkpad W540 15.6" Wokrstation - I7 4700MQ 2.40GHZ 8Gb - 256Gb ssd - Quadro K2100M
- Asus PN40 passzív hűtésű minipc: Celeron N4000, HDMI, mDP, VGA, LAN, USB 3.1, USB-C, Wifi, BT, VESA
- Apple Iphone XR - A2105 6.1" Fekete - 64GO - GSM IOS, 18.7
- Samsung Galaxy S21 Ultra / 12GB RAM 256GB / Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 256GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3371,100% Akkumulá
- Macbook Pro 2019 // i7 // 16/512GB // Számla+Garancia //
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3527, 94% Akkumulátor
- Workstation bazár - Lenovo, HP, Dell - számla, 6 hó garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest