Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• cucka

addikt

válasz Sk8erPeter #3947 üzenetére

Mivel lenne olyan max. 6 menüpont, így nem tudom, érdemes-e egyáltalán azonosítószámot rendelni az egyes menüpontokhoz, vagy elég lenne, ha mondjuk lenne két összetartozó elsődleges kulcs, mondjuk PRIMARY KEY (oldal_rovid_neve, nyelv), vagy ez már gagyibb megoldás?
    Amiről te beszélsz, azt kompozit kulcsnak hívjuk és jelen esetben igen, gagyibb lenne. :)

Ha normálisan szeretnéd megcsinálni, akkor valamilyen újrafelhasználható megoldásban gondolkozz. Például itt egy táblaszerkezet olyan esetre, amikor 1 menü van az oldalon:

Van egy menü tábla, ahol a menüpontok vannak. A parent_id mező a menü táblában saját magára mutat, így tudsz tetszőleges mélységű menüt létrehozni. A controller mezőben azt tárolom, hogy a menüponthoz milyen tartalom tartozik. (Pl. sima szöveges oldal, kezdőlap, fórum, stb., amire szükség van). A menu_content táblában a menüponthoz tartozó szöveges tartalom található. Nyilván, ha a menüpont nem egyszerű szöveges tartalom, akkor a mezők lehetnek üresek (de pl. a címre szükség van). Ide kerülhet bármi, ami a menüpont függvényében változik az oldalon és nyelvfüggő (pl. fejléc cím, meta tag-ek, utolsó módosítás, vagy amit csak akarsz).

Amúgy a menü kérdését én úgy oldottam meg, hogy írtam egy általános fa osztályt, aminek van hozzáadás, törlés művelete, le lehet kérdezni a fa csúcsainak tartalmát, stb.
    Írtam hozzá egy serializer interface-t, aminek az a szerepe, hogy feltöltse a fát adatokkal és elmentse a változtatásokat. Írtam még hozzá egy visualizer interfészt, aminek a szerepe, hogy a fából html-t gyártson. Ezáltal van egy olyan fa struktúrám, amit bármire fel lehet használni, a tartalmát tetszőleges helyről tudja beszedni és ugyanoda el is tudja menteni saját magát és tetszőleges módon lehet kiiratni. (A serializer és visualizer osztályokat kell ehhez cserélgetni). Ebből a fából származtattam egy menü osztályt, aminek egyetlen plusz funkciója van, az aktuális url-ből meg tudja mondani, hogy mely menüpont van kiválasztva. Kb. ennyi, ezzel a struktúrával viszonylag egyszerűen bármilyen fa adatstruktúrát könnyen lehet kezelni. (pl. menü, webshop kategóriák, könyvtárstruktúra, stb.).

• Tele von Zsinór

őstag

válasz Sk8erPeter #3947 üzenetére

Igen, így kérem le. Van benne még rendezés, oldalra szűrés, de a lényeg ez.
    Az esetek 90%-ában elég, ha az általad írt módon, a legutolsó módosítás adatai megvannak, ha ez elég a megrendelőnek is, akkor meg is vagy. Ha mégsem lenne, akkor beleraksz még egy verzió (int) oszlopot, és egyesével növelgeted, selectben pedig a legnagyobb verziójút kéred.
    Az életem egyszerűsítése kedvéért kapcsolótáblákat kivéve szinte mindenhova pakolok auto_inc elsődleges kulcsot, az _i18n táblába kivétel - itt az ős (itt: tibia_news) tábla auto_inc kulcsa és a nyelv együtt a primary key. Ide külön kapcsolótábla nem kell, egyszerű 1:n relációnk van.
    Nem értem pontosan ezt a menüpontokhoz azonosítószámot dolgot. Úgy érted, hogy statikusra csinálod, és a főoldal mondjuk az 1, fórum a 2, stb.? Én maradnék ennél, ahelyett, hogy a menüpont nevét használom kulcsként - ki tudja, mikor kell majd átnevezni később, de az id-je nem fog változni.

Új hozzászólás Aktív témák