Hirdetés
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bird
addikt
-
Spet
addikt
Hát tényleg sok van amire az van ráírva, hogy desztillált minmőségű ioncserélt víz.
De őket, vagy őket kérdezd meg, hogy tényleg desztillált víz, vagy csak átcsomagolt ioncserélt.
Bár eddig még nem haltam bele az ioncserélt vízzel készült pálinkasdflvns kln nl snlv sldsfwa pdr bsw...
De Bird megmondja a frankót, hogy mi a jó és mi nem.
-
NORBl
aktív tag
Szerintem a patika kivételével nem kapok desztilált vizet. Rengeteg helyen ioncserélt vizet adnak desztilált víznek, de az nem ugyan az.
Patikában is 2 l volt 1-2 ezer között. Nekem nagy 10, 50 l es kiszerelésben kéne.
[lNálukL] találtam valós desztilált víznek kinéző cuccot, de ez nem annyira baráti ár
-
NORBl
aktív tag
Sziasztok,
Desztilált vízre lenne szükségem. Nagy mennyiségre. Nektek van valami forrás, vagy bolt ?
Amúgy ha pálinkafőzőn átpárolom a sima csapvizet, akkor deszt vizet kapok, nem ?
-
Bird
addikt
Jelentés a tolnai kajszitermő vidékről: A termés 95-97%-a lett oda az idei késői fagynak köszönhetően. RIP
-
Spet
addikt
Bird, új házi főzőt, akciósa?
(43.474 Ft)
-
Bird
addikt
Itt már virágzik minden!
Ja bocsi, az csak falpenész itt a borospincében! Lefőzzük azt is... Azt hiszem idén átállok én is a metilalkoholra.... Kevesebb lesz az elégedetlen barát, hogy neki miért nem jutott még a abból a jóféle "tavalyiból". Mellette kiegészítő tevékenységként - persze szigorúan bejegyzett offshore cégen keresztül - napszemüvegeket és májat fogok árustani olasz, illetve thai importból. Mottóm lesz "az én pálinkám jobban teljesít" szlogen. 5let?
-
Bird
addikt
Lassan kezdődik a szezon.... Ki, hogy áll a bennmaradt készletekkel?
-
Bird
addikt
Én például kálcium pelyheket távolítottam el gézlapok és szűrőpapír segítségével rossz minőségű desztillált vízben (?) maradt só miatt.Szerintem ásványvíz volt, de mindegy.
Azt mondom nem lehetetlen, csak előtte hűtsd 0 fok környékére a pálinkát. Egy próbát megér. Ha nincs változás marad az aktív szenes szűrés.
-
n_stolz
tag
Még egy dolog eszembe jutott. Mechanikailag, szűréssel(papir v textil) is lecsapathatóak esetleg a káros kozmaolajok?
Mivel alacsony homersekleten besűrűsödnek és jobban fentakadnak a szűrőn, egy fagyasztott allapotú szűrést el tudnék képzelni, így elkerülném a kémiát...
Vélemény?
Köszi! -
Bird
addikt
A kozmaolajok már csak ilyenek. Dermednek.
A hőmérséklettel változik az elegy sűrűsége, hidegben jóval sűrűbbé válik. Ezért van az, hogy szobahőmérsékleten ok, de ha lehűtöd előjön a zavarossága. Sajnos az opálosság azt a dohos rossz ízt is magával hoz, amit senki sem szeret. Ezért is mondtam az aktív szenes szűrést, mert az javíthat a dolgon. Sajnos az aromák egy része (kb. az egész 30%-a) is távozik, de legalább ihatóbb lesz a párlat. Értsd. etilalkoholosabb és kevésbe ízes a szűrés után.
-
n_stolz
tag
Először köszönöm a segítséget. Sajnos rajtam kivülálló okok miatt kb 2.5 hónapot állt a cefrém a forrás után. Ez igazolja az általad leirtakat.
Azonban tettem este egy hőmérséklet próbát, 5-10 celsius fokon opálos, ehhez képest szobahőmérsékleten 20-25 c fokon már nem észlelhető a zavarosság.
Ennek mi lehet az oka? Mi az összefüggés az opálosság és a hőmérséklet között?Köszi.
-
Bird
addikt
Kozmaolajok által okozott zavarosodás MEGSZÜNTETÉSE, JAVÍTÁSA: Enyhébb esetekben aktívszenes kezeléssel javítható.
A pálinka opálos, zavaros. Hosszabb állás után a folyadék felszínén olajcseppek figyelhetők meg. Melegítésre vagy szesz hozzáadása esetén a zavarosodás csökken vagy megszűnik. Főként 40-46 tf%-ra hígított pálinkáknál fordul elő.
OKA: Hosszabb szénláncú alkoholok (propil-, butil-, amil-alkoholok) okozzák. Ezek keverékét nevezzük kozmaolajoknak, amely szeszben jól, vízben azonban nem oldódik, és ennek következtében főleg kisebb szeszfokú pálinkában zavarosodást okozva kicsapódik. Hibát akkor okoz, ha mennyisége a cefrében feldúdul, ami főként akkor következik be, ha a kierjedt cefrét hosszabb ideig tárolják. Ilyenkor az élesztőfehérje elbomlik, belőle aminosavak keletkeznek. Ez utóbbiak pedig kozmaolajjá alakulnak át. Téves felfogás, hogy a kozmaolajok az utópárlatban találhatók. Valójában inkább elő párlati jellegűek,ezért nagy mennyiségű elő párlattal részben eltávolíthatók, de jut belőlük a középpárlatba is.
MEGSZÜNTETÉSE, JAVÍTÁSA: Derítőszerekkel javítható. Erre a célra használható az égetett magnézia, más néven magnézium-oxid (100g/hl), valamint a bentonit (150g/hl).
Viszont azt tudnod kell, hogy jelentősen veszíteni fog a karakteréből.
Ha van a közeledben profi pálinkafőzde oda vidd. Az aktív szenes szűrésben is fognak tudni segíteni.
-
n_stolz
tag
Sziasztok!
Ringló/szilva gyümölcsökből készítettem cefrét, majd kifőzettem kisüsti eljárással. Kis mennyiség lett, csa kb 6 liter.
A probléma az, hogy enyhén opálos lett. Milyen trükkök vannak rá, hogy letisztítsam?Köszi!
-
Bird
addikt
Hétvégén karácsony volt. Összesen 62l lett, az idei év elég karcsúra sikeredett. Több volt a mag súly, kevesebb a gyümölcs. Így sajnos csak a 9l-t tudta a cefre, 4l benne maradt hektoliterként.
-
Bird
addikt
Álljon itt egy összefoglaló táblázat is a mennyi az annyiról. A kész pálinka mennyisége kalkulált az előző évek tapasztalataiból kiindulva.
Végül egy csoportkép a lassan elballagó hordókról:
-
Bird
addikt
No. Végre sikerült lezárni pandora szelencéjét.
17 nap alatt forrt le, izgalmas volt ezt a kicsit több, mint két hét. Az elején összeöntöttem 2 fajta kajszit, ami nagyon megnehezítette a dolgom a későbbiekben. Kicsit elkezdte túlforrni magát a cefre, ezért folyamatosan hűtenem kellett. Rengeteg jeget elhasználtam hozzá, de az eredmény úgy gondolom magáért beszél. Finom, ízes és rendkívül illatos gyümölcsbor jellegű cefrét kaptam végeredményül. Pár kép:
-
Bird
addikt
Be kell vonni a lakókat is. Vagyis érdekelté kell tenni őket is...
-
Bird
addikt
Meg, de mindent meg is tesznek érte.... Gyakorlatilag rügyfakadástól kint vannak nyár végéig. Jódrakéták meg amit eltudsz képzelni... Tiszta NASA.
Mondjuk 15 hektár gyümölcsös nem sámli...
Augusztus 9-ére kaptam időpontot, akkor megy megszületni. Majd lesznek még képek.
Te hogy állsz és mi lett a tavalyival?
-
Bird
addikt
Szállítás közben, Bonyhád közelében:
-
Bird
addikt
Nos itt tartunk most, egy kalkulált költséggel:
630 kg gyümölcs magozással: 200 Ft/kg 126 000 Ft
120 kg saját gyümölcs 0 Ft
pektinbontó enzim, gyülmölcscukor 9,5kg 13 000 Ft
benzinköltség 56l 18 000 Ft
főzés -> lefőzött mennyiség (kalkulált) 90l 143 000 Ft
palackozás 146 db 22 000 Ft
címke 150 db 16 000 Ft
Összesen: 338 000 FtEgy liter pálinka fajlagos költsége: 3 756 Ft
Idén először 6db mezei háztartási élesztővel indítottam be az erjesztési folyamatot. Természetesen pektinbontás is megvo`t 10kg gyümölcscukor hozzáadása mellett. Ma vagyunk 6 naposak, kb. 2-3 nappal korábban fog leforrni. Sokkal intenzívebb az egész, a 13db 60l-es hordó 40kg gyümölccsel lett feltöltve és bizony így is kifut időnként egy kevéske.
-
Henry_
újonc
Na, itteni tanácsokat is megfogadva, ma útjára indítottam első, - és remélem, nem az utolsó
- kajszibarack cefrémet, kíváncsian várom, milyen lesz a végeredmény..
-
Bird
addikt
válasz
MegalodonS #257 üzenetére
Diablo és Závod aranya.
E kettő kell nekem....
-
Bird
addikt
Július 7-én megyek a gyümiért. 550 kg érett, mézésdes kajszibarackért.
Lövök képeket is, lesz élménybeszámoló is az idei évadról.
Vettem +8db 60l-es zárható hordót, még a gyümölcscukor felkutatása van folyamatban. No meg pektinbontót is kell vennem.
-
Bird
addikt
Megkezdődik a hosszú menetelés a pálinkához vezető úton.... 550kg lucskos- mézédes magyar kajszit rendeltem idénre.
Új hozzászólás Aktív témák
- Megmutatta a Google az Android 16 Material 3 Expressive felületét
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Külpolitika
- Motoros topic
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Formula-1
- Red Dead Redemption 2 (PC)
- Milyen egeret válasszak?
- Ukrajnai háború
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASUS Z170-DELUXE Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASUS ROG Strix G513IE 15 Gamer notebook - R7 4800H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3050Ti 4GB WIN
- Apple Pencil 2.gen, Új, Dobozával 12 hónap garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest