- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- WhrlpoolMind: Búcsú a HD3870-től
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- btz: Internet fejlesztés országosan!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kem
addikt
Sziasztok!
Ennek mi lehet a baja? Fullon megy a procihűtő, az tűnt fel...
Hőmérsékletek
Alaplap 39 °C (102 °F)
CPU 53 °C (127 °F)
1. CPU / 1. mag 39 °C (102 °F)
1. CPU / 2. mag 38 °C (100 °F)
Északi híd 51 °C (124 °F)
GPU 54 °C (129 °F)
WDC WD6400AAKS-75A7B0 37 °C (99 °F) -
-
shteer
titán
válasz
Veriakilis #97 üzenetére
de ott se jó mindig a kontakt
[link] a cpu-cooler meg tudja görbíteni a lapot, annak meg ez az eredménye
-
Veriakilis
senior tag
-
shteer
titán
válasz
Veriakilis #92 üzenetére
nálad megint nem érvényesülnek az általam leírt feltételek, a cpu hője közvetlenül ki van vezetve a házból, nem a belül keringetett (táp nem sokat húz ki abból) levegő hűti
fetek mehetnek ilyen magas értékeken de ha 100-ról indul az gyanús (durván fölémér, rosszul olvassa ki a sw), nálam nem jelzi ki a lap, ráadásul az alaplapi szenzor se az nb hőjét mutatja (50-58 kicsit sok lenne brutális vízzel
)
-
Veriakilis
senior tag
Az energiamegmaradásról hallottál már valamit?
Esetleg thermodinamikai törvényekről?
Biztos a Te gépedre azok nem vonatkoznak...
Azért azt gondold végig, hogy a processzorodban a félvezetőkön átfolyó áram,- mivel a félvezetőnek van némi ellenállása (félvezető, és nem szupravezető) - hőt termel.
Ez általános iskolai fizika tananyag.
P=U*I (tehát a teljesítmény = feszültség * áramerősség)
(ehhez persze hozzátartozik még az, hogy ez csak ohmikus terhelés esetén igaz ilyen formában csak a hozzáértők miatt írom (kapacitív terhelés, stb...))Szóval nálad a P egy negatív szám...
Ez már innentől egyszerű matek...
De az U, és az I viszont pozitív...
És ebből a szorzatból jön ki neked egy negatív szám...
Ami hűti a szobádat...LOL
-
Lucif-R
senior tag
tippre mondom hogy kb 12éves vagy... vagy csak élvezed és az a perverziód hogy ilyen hülyeségeket irogatsz és közben röhögsz azon ahogy a többiek "kiosztanak"...
( a kettő között lehet "ÉS" kapcsolat is )
Nekem is vizem van (gép full vizes kiv memória, táp) és az alaplapi CPU dióda 9°C-ot mutat IDLE alatt
maga a 2 mag hőmérséklete ( ami a CPU-ban van benne ) azok mag1:31°C mag2:32°C a szoba hőmérséklete 22°C. Alaplapi dióda soha sem jó... BIOS frissítés után akár 10-15°C eltérést is mutathat ( volt rá sok példa is... ) ( ja és mindezt Everest mondja )
Ennek a topicnak semmi értelme, hiszen az egyes hőmérsékletek nagyon is fügnek a körülményektől. Szobahő, gépszellőzés, hűtés típusa, venti RPM-ek. Szerintem sokkal értelmesebb és érdemesebb is az adott alkatrész (cpu,ram,vga,hdd) topikjában érdeklődni hogy mik a nagy átlaghők, mik a jók, és mi az ami sok. Nem mellesleg egyenlőre csak felesleges szájtépés ment és kb egy OnTopic kérdés volt vagy kettő
-
Veriakilis
senior tag
"simán fel tud szökni 70 fölé egy c2d is"
Ez elég soknak tűnik C2D-nél...
Akkor az én rendszerem a teljes passzívítás és néma üzem mellett jónak mondható
-
shteer
titán
válasz
Veriakilis #89 üzenetére
nem, ez sw-es hiba - nem változik az értéke, indulásnál is annyi. everest frissítéssel el is tűnik
-
Hawk1979
őstag
Régi idők procijai,és az akkoriban használt beépített hővédelem.
(Csak részben kapcsolódik ide,de nem bírtam nem belinkelni)
[link] -
Xerxész
őstag
De ez akkora nonsense. Én nem értek a praktikákhoz, hogy hogy lehet megfelelően hűteni, meg ilyesmi, de fizikát még én is tanultam, ott pedig esett szó a hőmérsékletkiegyenlítődésről.
Egy 25 fokos szóbában nem lehet ekkora hőmérsékletkülönbség. Az alkatrészek meg hőt termelnek, de keményen... -
BemAnyó
senior tag
De ő vízűtést #53 használ, ez olyasmi lehet mint vlmi szupererő
De komolyan hegee, nem gondolod hogy ehhez hidegebbnek kéne lennie annak amivel hűtesz ? (mondjuk szárazjég) Egy 24 fokos szobában szerinted hány fokos a víz ? és mi lesz vele ha találkozik a mondjuk 130 fokra is képes prociddal ? és akkor a többi alkatrészt még nem is számoltam... nem kell rögtön megsértődni, gondolkozz egy picit...
-
malwy
senior tag
Hogy a melegszívű meleggépeseknek is írjak: egyik barátom gépében egy 3200+-os amd s939-es proci alap hűtővel szaladgál 5 éve
Újkorában tuninggal kezdte 80 fokon... de 1 év után már csak 95 fokon ment és megy a mai napig átlagos terhelésen. Fullos tesztel stb. 100 fölé megy. Nem indul újra a lap, 5 éve működik, szal ha vkinek az 50 fok fölötti már gáz, akkor én mit mondjak?
Ja és lehet a hűtsét úgyértette a gyerek hogy a venti huzatot csinál a lábára-kezére és így hűvösnek érzi -
Xerxész
őstag
Gyári a CPU hűtő is, bezony.
Laposfejű csavarnyúzóval? Hmm...oké, kerítek majd otthon egyet, aztán nekiesek.Még egy kérdést engedj meg...
Ha a CPU ráragad a hűtőtestre a paszta miatt, akkor hogyan ajánlatos leszedni onnan? Csak mert ha jól tudom, a procit akárhol nem lehet megfogni, márpedig ha le akarom szedni a hűtőtestről, akkor valahol meg kell fognom.
A régi gépemen próbáltam a hűtőt kiszedni (az újon, amit most használok, még nem mertem kísérletezni), hát kijött vele az egész proci a socketból. Viszont azt már azon a gépen sem mertem, hogy procit valahogy lekanalazzam a hűtőről. Ezért kérdezem ennek a módját... -
Xerxész
őstag
Hát a GPU-n van egy bazinagy hűtőbordázat (gyakorlatilag már rendszernek is tekinthető, foglalja is a helyet rendesen), gondolom ez a passzív hűtése. Ez gyári, nem nyúltam hozzá. A CPU hűtője is gyári, még tisztítva sem volt, most fogom leszedni és megpucolni a procihűtő bordákat, csak az a bajom, hogy ha jól láttam, nem csavarral van rögzítve a ventillátor a hűtőbordákra...ilyenkor hogy lehet leszedni? Abszolút laikus vagyok, szűz kezű, géphez még mertem nyúlni.
Félek, hogy hazavágom...
Amúgy a házam ilyen, csak a nagy ventillátor van benne oldalt, elől-hátul nincs venti, viszont ma veszek egy 9 centiset hátra még a biztonság kedvéért. Még előre a HDD hűtésre is kéne talán egy, a HDD hőmérséklete szerintem határon mozog, 40 fok körüli. Olvastam, hogy 40 fok felett már nem árt odafigyelni.
-
Xerxész
őstag
Segítséget kérnék én is! Mi a véleményetek az alábbi hőfokoról:
GPU: Asus EN8600 GTS Silent
CPU: AMD Athlon 64 AM2 5600+Semmi sincs húzva.
Everesttel teszteltem, az eredmények (csak kb-re, mert most nincs előttem az eredmény):GPU: alapjárat 50 fok körül, terhelés mellett nem emlékszem de 70-80 között lehet
CPU: alapjárat mindkét magnál 42 fok, terhelés mellett 60.Ezek nagyon rossz adatok, ha nincs húzva a gép?
-
KMT
addikt
Hegee, folytasd kérlek.
-
drUmmZ
csendes tag
Najó mostmár valakinek Heege pártját is kell fogni! Miért nem cserélhetné a srác a vizet óránként a kertben futó 4fokos alpesi patakból?
Holnap megyek boltba még jó hogy nem dohányzom, különben ejjde sajnálnám azt a 700ft-ot.
-
BobChemistry
őstag
hm...ez talán kicsit túlzás volt, nem gondolod?
igaza volt, mint ahogy a többieknek is
hiába van vízhűtésed, legjobb esetben sem tudod a környezeti hőmérséklet alá hűteni a hőt termelő alkatrészeket
egy 20 fokos szobában, nincs az a vízhűtés ami 20 fok alá hűtené le bármelyik procit/vgat/stb.
mert ha így lenne, hogy tényleg pl. 17 fokra hűlne le valami a 20 fokos szobában, akkor azonnal elindulna az ellentétes irányú hőáramlás azért, hogy a hőmérsékletek kiegyenlítődjenek -
zsiga667
addikt
A géped alkatrészei hőt termelnek, tökmindegy mivel hűtöd. A megtermelt hőt pedig a szobád levegőjének adja le a hűtő, és ha figyeltél volna az általános iskolában fizika órákon (egyáltalán elvégezted már?) akkor tudnád hogy hülyeségeket beszélsz.
Szerk.: Ja, a (MOD) gombot meg szokás használni errefelé...
-
Hegee
csendes tag
+ az a 13 jol beszerelt venti is gyönyörűen teljesit,szal erre már nemtok mit mondani..elég baj az,ha a gépetek felmelegiti a szobát,max annyiból jo hogy nem kell fűteni..
-
Hegee
csendes tag
Ezmeg a másik,miből gondolod hogy nem kompresszorral hűtöm?
Am nem,vizűtéssel megy a cucc,a szobát meg tudod hogy hűtheti le?Ugy,hogy egyáltalán nem kapcsoltam be a fűtést,és szerinted egy HIDEG gépházbol MELEG levegő jön?Néha gondolkozzatok már el azon,hogy mit irtok,nem kell egyből elnevetni magad azon,amire te nem vagy képes...
-
Vladi
nagyúr
válasz
Realradical #40 üzenetére
A lényeg a c'n'q. Nálam mindig megy. Böngésző, zene, e-mail írás, és még szövegszerkesztés:
visszaveszi 1000 mhz-re és pötyög valami 10-15%-on. Mitől melegedne?A hibás széria az egészen más tészta. Én jó szériát fogtam ki, jó hűtőm van. Minden szép, minden jó, mindennel meg vagyok elégedve.
-
PeppErKorN
tag
Javaslom, olvasd el ezt az írást. Ha mélyebben érdekel, találsz még sok mást is.
-
kem
addikt
válasz
Realradical #40 üzenetére
multkor épp kábelt vettem egy helyi boltban és mellettem a gyerek szedett szét egy 775ös gépet. Kb felröhögött, és az eladó fele mutatta a procit és a hűtőt, hogy "EZ MEG MI?? HOGY?!?!?!" Egyiken se volt paszta, és a gép úgy üzemelt előtte
...durva
-
Realradical
őstag
Nekem gyári hűtéssel megfordult a kezem alatt 4. Ebből 3 idle-ben húzás nélkül 45-ről indult sima win xp-vel.
Aqua bolti eladó ismerős mesélte, hogy volt jópár amire ha feltetted a gyári hűtést és semmi extrát nem csináltál vele rövid távon megfőtt. Már a BIOS-ban felment 70-ig. Jó persze ez egy hibás széria volt, de storynak nem rossz.
gép vs. fridzsider témához: Egy jóbarátom (nem IT-s) Úgy oldotta meg a gép hűtését meleg nyári napokon, hogy beforgatta egyenesben a gépház elé a mobilklímát.Még a vga-ja is hűvösebb volt, mint a szobahőmérséklet nemhogy a procija
-
Vladi
nagyúr
drUmmZ!
Ha rám hallgatsz, máris indulsz számgép boltba pasztáért. Max egy doboz cigi árából már kapsz jófélét.
Az összes ventit, bordát amit le tudsz szerelni, szedd le és pasztázd át.
Valamint minden hűtőbordát (elsősorban a cpu-t) portalaníts alaposan.
Valamint a ventilátorokat is. Ha más nincs kéznél, szedj szét egy golyós tollat, és azzal.
A ház ventit is cseréld mihamarabb! Ha éppen csak hogy megy, akkor semmit sem ér. Amíg nincs, a ház oldalát is leszerelheted. (Nekem egyik gépen sincs oldallap.)Ne halogasd! Mert így csak kipurcan a géped!
-
Vladi
nagyúr
válasz
Realradical #24 üzenetére
"Nem is beszélve a 939-es venice "kohó" csodákról."
Khm... hogy miről?
Most így netezés közben 32C a mag 24 a proc.
Kánikulában sem érte el az 50-et a mag program forgatás közben. -
Bordoi
őstag
No én már le is szedtem a klímát a falról.
Inkább nem kapcsolom ki soha a gépet, lehűti a szobát és közben még szórakozok is. -
KMT
addikt
Jááj, asszem aláírást kellene cserélnem, ez űbereli.
Viszont nagyon fáj ez a gép hűt dolog. Elárulnád, hogy hova tűnne el a hő? Leadja a konnektor felé?
Vagy hogy gondolod?
Bármi a gépedben, ami szobahőmérséklet + 3-4 foknál (minimum) kevesesebbet mutat, az biztosan FÉLREMÉR.
A szobahőmérsékletet meg jóval több dolog befolyásolja, mint az, hogy "mennyire van felhúzva a fűtés". Gondolok itt a lehűlő felületek közti különbségre, a radiátorok számára és teljesítményére, szomszédos szobák hőmérsékletére... De nem off tovább. -
Hegee
csendes tag
Igy van magok 18.Everest nem hazudik,esetleg TE benéztél nagyon valamit.Ha látnád a gépházam,rájönnél hogy nem is olyan hülyesgé.Elárulom hogy 24 fokos meleg van a szobámba,a gép szo szerint HŰTI a szobát,mer ugyanigy van felhuzva másik szobába a fűtés,ott van 27.A pasztárol meg annyit,hogy én szoltam,ha tul vékonyan keni fel,azzal se ér SEMMIT...sőőt
-
-
Hegee
csendes tag
Szép ez a 70-80 fok,nekem az X3 as Phenomom működik 29 fokon,a magok meg 18:S
Ám egy jo minőségű paszta 500-700 FT.Nézd meg hogy a CPU hűtöborda között nincs e por,normális RPM en forognak a ventik.Az ujrapasztázás meg nagyon egyszerű.Megfogsz egy alkoholos vattát,a proci hőleado felületét,és a Hűtö felületét addig törlötd mig nem csillod-villog.Dörzsölni érdes tárgyal szigorúan TILOS!!!Ha ez megvan,a CPU felületére raksz pasztát,széépen,egyenletesen kb 2-3 mm vastagan elkened.Ha ez megvan visszarakod a Hűtőt.Az auxal ne foglalkozz,az nem 127 fokos.Nekem a lapomon aztirja vire az egyik érzékelő hogy -128 fok,azzal ne foglalkozz.Ám a te procidnak.24-25 fokon kéne működnie,ugyhogy ha nem éred el minimum a 30 fokot,ugorlj el a boltba,és nézesd meg.Gyári hűtő TÖKÉLETES,ha nem akarod huzni a ProcesszorodRemélem tudtam segíteni
-
Realradical
őstag
Ha már ilyen a topic én bekérdeznék. Mennyi egy notebook vinyó átlaghőmérséklete ahol még nem kell aggódni?
-
mr_ricsi
veterán
"~65-70 fokig simán lehet őket nyúzni"
Csak nem érdemes.
A neten azt olvasom, hogy az E6300-nak 61°C a határhőmérséklete, amikor automatikusan elkezdi magát hűteni a HLT utasításokkal.
Nem tudom, mi értelme annak a 4GHz-nek, amikor a prociidő mondjuk felében nincs semmi értelmes adatvégrehajtás. -
shteer
titán
válasz
Realradical #22 üzenetére
de, a mostani már több mint 1 éve megvan
1,42V-nál nem küldtem tovább és 60fok fölött sem járt (panelban)szvsz viszonylagos zárt házban gyári hűtővel simán fel tud szökni 70 fölé egy c2d is - pöröghet az a gyári venti 4000-et is kánikulában, akkor is
-
drUmmZ
csendes tag
Köszi a véleményeket. Akkor asszem októberben befektetek egy ujrapasztázásra és egy komolyabb procihűtőre. Bár ez a 70 fok már nem olyan iylesztő mint a 85, de ha gépem élettartamát nézem akkor mindenképpen érdemes. Egy kicsit furcsálom hogy már kb egy éve így fut és nem tapasztaltam semmi problémát eddig. Milyen cuccot ajánlotok ehez a konfighoz?
-
mr_ricsi
veterán
"nem túlzás ez kicsit?"
Miért, az intel procik olyan melegedősek? A hét végén teszteltem egy haver számára az új négymagos AMD-jét, és 9óra30perc -mind a 4 mag 100%-on Orthos- után sem volt 48°C-nál melegebb a proci. (Pedig nem is a tuningpasztával raktam össze, hanem csak a elektronikához használt sima fehérrel, és nem volt felrakva a C'n'Q driver sem.) -
mr_ricsi
veterán
"Most stabilan 70fok körül van a cpu. a Magok 65foksoak. Ez még mindig sok? "
Igen. 50°C alatt kellene lennie.
Ha áll a házventi, akkor kinézhet egy vinyóbedöglés, vagy egy VGA kártya megsülés, és ha az a házventi netán a táp ventillátora, akkor lehet belőle egy teljes gépcsere is.
Ha még sokáig szórakozol így vele, akkor szívesen fogunk majd új alkatrészeket javasolni a következő számítógépedhez."Az aux 127 az nem változik ami elég gyanús'
A monitorozó chip nem használt kimenete ha nincs ellenállással lezárva, akkor mindig a maximumot mutatja. Ezzel nem kell foglalkozni. -
drUmmZ
csendes tag
Most stabilan 70fok körül van a cpu. a Magok 65foksoak. Ez még mindig sok? Mennyi a normális? Az aux 127 az nem változik ami elég gyanús, de még mindig nem tudom mi is az.
Ám megértettem a dolgot: újrapasztázás. Csak elég hihetetlen hogy ettől minden megoldódik. -
kem
addikt
hidd már el,h addig nem lesz javulás, amig nem pasztázza valaki újra azt a procit.
hiába bénázol akármivel, ha a proci 85 fokos, akkor nem a systemmel kell foglalkozni ami egészséges 55fokos... az a leállt venti meg kb semmit nem ér önmagában, csak ha része a jól kitalált házhűtésnek.
...bocs, de kicsit hallgathatnál azokra akinek már volt 1-2 ilyen eset a kezei között -
drUmmZ
csendes tag
Gondoljátok hogy ez jelentősen leviszi 127fokról? pontosan mi az aux?
Amugy némi egyengetéssel és rásegítéssel beüzemeltem a rossz ventit, meglátjuk igy mennyit fut. -
drUmmZ
csendes tag
Az értékek pontosak mással is csekkoltam. Nincs húzva a gép, de gondolkodom rajta. Valószinűleg ahoz egy komolyabb hűtőre lenne szükségem.
Persze rajta van az alap processzorhűtő, plusz a tápnak a hűtője meg a vidkarijé, ezek forognak. A ház hátán van egy Spire hűtő ami gondolom a házhoz volt, az nem megy, most megpróbálom átállítani a sebességét speedfannal.
Nem igazán vagyok otthon az "újrapasztázásban". Bemegyek egy computerüzletbe, kérek egy adag pasztát, és elmondják mit csináljak vele?
Köszi a válaszokat. -
rankesz
veterán
-
drUmmZ
csendes tag
Sziasztok!
Nem találtam még hasonló topicot.
Nos a gépem ma elkezdett játék közben kicsit furán akadozni percekre beszaggatni, és végül egy darab kék halál lett jutalma a dolognak, amit eddig másfél év alatt soha nem csinált. Ez még önmagában nem komoly lehet hogy inncs köze az egészhez, de kiváncsiságból leszedtem a speedfant-t és bár nem értek hozzá gyanúsnak tűnnek az értékek:
System: 55C
CPU: 85C
AUX: 127C
HD0: 38C
Core 0: 83C
Core1: 82C
Közben észrevettem hogy a venti ami a ház hátulján van (és valszeg hajtja ki a levegőt) nem működik. Mintha a tengelye elferdült volna, elakad. Ez nagy baj? Spire ház hozzá járt ventrivel. Nincs a gépben külön hűtő, talán be kéne ruháznom? Vagy normálisak ezek az adatok?
Konfig: Asus p5b, core2 6300@1,86, 8800 GTS, 2 giga ram, Chieftek 500as táp és Vistax64 alatt fut a rendszer.
Köszi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi 9AT 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R7 2700 / RX 5500XT 8GB / 16GB DDR4 / 256SSD + 1TB HDD
- BESZÁMÍTÁS! 860W Fractal Design ION+ Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
- Bomba ár! Dell Latitude 7290 - i7-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest