Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
cocka
veterán
Hello!
Na szóval adott egy kábelmodem, ami bemegy egy wifi routerbe és a wifi router pedig két PC-nek osztja ki dhcpvel az IP-ket. Továbbá adott egy 4G-s modem, ami akkor jön képbe, ha elmegy a net. Na most az egy dolog, hogy a modem közvetlenül is csatlakoztatható a router usb portjába, de úgy a sebesség drasztikusan lecsökken.
Na most az lenne a lényeg, hogy vmelyik géphez csatlakoztatnám az usbs modemet, ugye az kapja a netet és ezt a netet szeretném átirányítani a routeren keresztül a másik gépre is.Na most erre eddig egyetlen módszert találtam, de örülnék neki, ha valaki tudna esetleg egyéb megoldásokat is írni.
A routerben ki kell kapcsolni a dhcpt, usbs modemet vagy usbs wifi adaptert csatlakoztatni, fellépni a netre, majd a vezeték nélküli kapcsolaton jobb klikk netmegosztás és a másik gépen is van net.
A módszerrel az a gond, hogy mivel az alapértelmezett átjáró mindkét gépen megváltozik, ugye az egyiken a szolgáltatói gateway címe lesz, a másikon pedig az internet megosztó gateway (asszem defaultban 192.168.0.1) címe, ezért a router egyik gépről sem érhető el. A lanos fájlmegosztás viszont működik.
A másik nagyobb gond, hogy a megosztás beállítása még csak nem is annyira bonyolult, de a visszaállítás sokkal macerásabb, mert a router dhcpjének kikapcsolásával és a gépek ip kérésen hagyásával gyakorlatilag csak úgy lehet belépni a routerbe, ha valamelyik gépnek olyan fix IP-t állítok be, ami a routerrel azonos alhálózaton van. Így be tudok lépni a routerbe és vissza tudom kapcsolni a dhcpt. Ezután pedig vissza kell állítanom a fix IP-s gépet automatikus IP kérésre. Kész.
Hát ugye a router dhcpje azért kell, mert ha jól sejtem a mobileszközöknek nem lehet beállítani fix IP-t, azok csak kérni tudnak. Próbáltam azt is, hogy beállítom fix IP-kre a gépeket és a routerben pedig meghagyom a dhcpt, hogy csak azoknak a gépeknek osszon, amelyek nem kaptak IP-t a routertől. De akkor meg az MS netmegosztó dhcpjével akad össze.
Szóval gyakorlatilag az egyik PC-ből kell routert csinálni, a routerből meg switchet.
-
cocka
veterán
válasz krealon #34576 üzenetére
Hát nagyon úgy tűnik, ha sebességet akarok elérni. Mert ugye a modem bedugható a routerbe, csak úgy maga a modem sokkal lassabb sebességre lesz képes. A wifi adaptert meg nyilván nem ismeri fel a router.
Ha a tartalek net csak a PC-ben uzemeltetheto
Miért mi másban lehetne még? Igaz, hogy csak usb2-es portjaim vannak, de ha azt képes lenne bármelyik ilyen usbs eszköz kimaxolni, az már szép netet eredményezne.
-
cocka
veterán
válasz Gubek-Einste #34579 üzenetére
Router Archer C7 és Huawei E3372
Együttműködnek egymással, de a sebesség a töredéke annak, amit a modem egy PC-re kötve képes produkálni.
-
cocka
veterán
válasz Titmouse09 #34578 üzenetére
Na várjál, tehát megadok egy-egy statikus IP-t a két gépnek és utána pluszban még azokat a címeket, amiket leírtál? Mindezt úgy, hogy a routerben a DHCP ki van kapcsolva?
milyen mobil eszközökről van szó. azoknak is kell ilyenkor is net?
Pl. kindle
-
cocka
veterán
Izé.. az IP-nek nem inkább IP: 192.168.1.200-nak és 192.168.1.201-nek kéne lennie?
Mert a tartomány általában 1.100 és 1.199 közt van.
-
cocka
veterán
Próbaként egyikről a másikat meg lehet pingelni.
Ez mind csodálatosan működik kb. idáig.
De itt már elbukik a dolog:
csak megosztod a 4G-s modem internetét arra az interfészre, aminek be lett állítva a 200-as cím.
Íme az indok:
Rövidre fogva: 2 IP címmel nem hajlandó működni.
-
cocka
veterán
válasz #79335424 #34590 üzenetére
Jó, az enyémnek ugyanaz a hardver verziója, mint a tiédnek, de az fw 21-gyel kezdődik.
Konkrétan: 21.180.09.00.264.
Szóval akkor non hilink. Csak azt nem teljesen értem, hogy ha felupgradelem esetleg az fwt, akkor az nekem miért lesz jó? Most is működik a modem, szóval nem látom értelmét.
-
cocka
veterán
válasz dethroner #34613 üzenetére
Úristen, gondolom te is találkoztál már olyan emberrel, aki 3 métert is kocsival tesz meg.
Másrészt a Tesco rossz példa, mert számtalan egyéb Tesco is van a lakásodtól távolabb. Szóval ja, simán. És amit ajánlottam az nem egy Ferrari kategória.
Talán ez már közelít a Ferrari kateógriához, de nyilván egy Linksys még ennél is drágább lehet:
-
cocka
veterán
válasz Jimy83 #34662 üzenetére
Ez a netmérő kritikán aluli. Qrva nagy baromságokat mér. Nekem 400 meg 500-as pingeket nyomatott és a sebességem is szerinte tizedannyi, mint egyébként.
Ennyit a netmérődről. Ki ne találja már ez a fos oldal, hogy vezetékes kábelnetnek 400-as a pingje? Honnan mér ez, Ausztráliából? Mert akkor elhiszem.
-
cocka
veterán
válasz Doky586 #34671 üzenetére
Ez csak azt figyelembe véve érdekes, hogy én direkt Új-Zéland legkeletebbi csücskét választottam tesztre, hogy garantáltan a világ másik végén legyen a tesztpont és 348 ms volt a ping. Szóval ha Bécsben van vagy Ausztriában a szerver, akkor pláne szégyen, hogy ilyen szar adatokat kap az ember. Ellenben ha valóban Ausztráliáról lett volna szó, azt még megérteném.
-
cocka
veterán
válasz Sinisi #34706 üzenetére
Hát nem tudom, nekem simán megy.
Archer C7 és HP LaserJet P1102 van összepárosítva.
Nem is értem miket állítottál ott be. Azok közül egyet se csináltam, csak felraktam az usb megosztó progit a tp-link honlapjáról, aztán bekapcsoltam a routerben a nyomtatószervert, felismertettem kész. Lehet nyomtatni. Miért kell itt IP beállításokkal görcsölni?
[ Szerkesztve ]
-
cocka
veterán
válasz Sinisi #34708 üzenetére
Ja hogy kategorikusan kijelentették egy listában, hogy nem támogatott. Az más!
Az enyém meg fel sincs sorolva. Szóval papíron az enyém se támogatott. Vagy ezek a listák a userek visszajelzései alapján bővülnek? Egyáltalán mi dönti el, hogy adott router xy 4G modemmel vagy nyomtatóval együttműködik-e?
Gubek-Einste
T9UH-t ki árul Magyarországon?
-
cocka
veterán
Csak egy kérdés a modemek kapcsán. Ez újabban már úgy működik, hogy a user is vehet modemet és beregisztrálhatja a szolgáltatónál? Nem maga a szolgáltató ad olyat, ami garantáltan működni fog a szolgáltatásával?
Vagy ekkora szartrágya ez a trékom, hogy még modemet sem biztosít?
-
cocka
veterán
válasz MaCS_70 #34786 üzenetére
Még szerencse, hogy ADSL modemről volt szó és én is ilyenre gondoltam. Illetve inkább kábelmodemre, mert azt könnyebben el tudom képzelni. ADSL modemem sose volt, de ahogy nézem valami RJ11-szerű csatlakozója van vagy az RJ45-ös? Nem tudom. Írja már meg az, akinek DSL modemje van.
Meg azt is, hogy telekoméknál miért szabad a vásár modemhasználat terén.
-
cocka
veterán
válasz Gubek-Einste #34789 üzenetére
De a UPC honlapján is regisztrálható kábelmodem. Kérdés, hogy a rendszer csak azt fogadja-e el, amit ők adnak vagy azt is amit te beállítasz.
-
cocka
veterán
válasz zharkanyi #34803 üzenetére
- 4G-s USB stick, amit elvileg kezel az Archer C7
Gyakorlatilag is kezeli, de csak a legújabb firmware-rel.
De a mifis router gondolom akkumulátorral működik, ebből is látszik, hogy ad hoc megoldásokra van kitalálva, nem pedig arra, hogy egy egész lakás netjét nonstop biztosítsa.
Abba meg annyira ne éld bele magad, hogy itt majd csúcsra lesz járatva a 4G-s modem sebessége, tekintve hogy a router visszafogja, nagy valószínűséggel a túlmelegedést megelőzendő.
A mifi router még nem robbant fel ekkora terheléstől?
Szerintem épeszű ember otthonra vagy DSL-t vagy kábelnetet vagy lannetet köttet. Lényeg, hogy vezetékes netet ossz tovább.
A 4G eléggé instabil. De te tudod.
-
cocka
veterán
válasz _adaml21_ #34826 üzenetére
Jól gondolom, hogy a tplinkwifi.net csak wifin csatlakoztatva működik, LAN-on csak a 192.168.1.1?)
Rosszul. Ez egy baromság. én a PC-vel csak LANon keresztül érem el a routert és a tplinkwifi.net domainről bejön.
Gubek: a repeater üzemmódú eszköz, kevés wifi router ismeri ezt gyári firmware-rel,
Miért, a WDS bridging nem erről szól? Vagy az nem erősíti a jelet?
ityam: mert a 20Mbit es net a lenti gépnél ami kébelesen rá van kötve az is 5-6Mbit/secet mér letöltésre és 0.01-0,09 Mbit/sec közöttit feltöltésre
Ilyet utoljára akkor tapasztaltam, amikor váltottam 30 megabit feletti csomagra és a router képtelen volt 35 megabitnél többet szolgáltatni. Magyarul ennyit bírt az a router. Elképzelhető, hogy nálad is a router a hibás, bár ha közvetlenül a gépre kötve is csak 5-6 megabit, akkor ott valami szolgáltatói rendszerhiba lesz.
-
cocka
veterán
válasz #79335424 #34885 üzenetére
Ez is félig off, de igazán eljuthatnának már MSék arra szintre, hogy lehessen fájlokba letölteni a frissítéseket látható módon tetszőleges mappába, hogy akkor telepíthesd, amikor akarod. Akár webről is, ha valamiért a windóz MS updater baszik leszedni a fájlt vagy fájlokat és/vagy több qrva óra lenne maga a letöltés.
Egyébként nem értem, hogy az 50-100 megabites netek korában a google miért képes megoldani, hogy elfogadható sebességgel történjen a fel-letöltés, az MS miért nem? Na mindegy. 50 megabittel miért dialup szintű sebességgel kell letöltögetni?
-
cocka
veterán
Na szervusztok!
Egy érdekes témáról kérdezek. UPC-s modemet (csak modem, nem modem router kombó!) DHCP relayt támogató routerre kötöttem. Azaz a lényeg, hogy meg lehet adni pl. a UPC DHCP szerverének IP címét és a router csak szimplán közvetítő szerepet tölt be a UPC-s DHCP meg a routerre kötött gépek közt. Ki kell kapcsolni a NAT-ot és a routerre kötött gépek külön-külön kapnak egy-egy UPC-s címet. Azaz a gépek lan IP-je ugyanaz, mint a wan IP-je. Hát ez mind nagyon szép és jó, mert így nem kell port forwardinggal sem foglalkozni meg semmi, viszont ha nem állítok be valamelyik gépnek fix IP címet arra az időre, amíg a routert el akarom érni, akkor a router elérhetetlenné válik, mivel ugye egyik gép sincs közvetlenül azon a hálózaton, amin maga a router.
Na most adódik a kérdés. A fix IP beállítás nélkül nem lehet valahogy mégis elérni a routert? Vagy muszáj vagyok a remote managementet aktiválni?
-
cocka
veterán
válasz Gubek-Einste #35861 üzenetére
Hát igazából csak kipróbáltam, mert kíváncsi voltam, hogy mi is ez. Azt viszont elfelejtettem tesztelni, hogy így lanban látják-e egymást a gépek. Aztán eszembe jutott, hogy valószínűleg az azonos DHCP-től kapott IP-jű gépek egy hálózatban vannak. Ugye?
Csak ez a megoldás azért szokatlan kissé, mert kb. mindenki NAT mögül netezik. Kivéve azokat akik router nélkül közvetlenül kapcsolódnak a netre.
-
cocka
veterán
Sziasztok!
Két routert használok a hosszú ethernet kábelezés elkerülése érdekében. Mindkettő tp-link, az egyik egy Archer C2300 (v2), a másik egy Archer C7 (v2).
C2300 wifije szóródik, amit a C7 WDS-en keresztül fogad. Ez mindkét routeren 5 GHz-en zajlik. Ez mind szép és jó, de be van állítva a C7-nek egy szintén WDS-en fogadott teljesen másik hálózat, amit viszont 2.4 GHz-en fogad.
Adódik a kérdés: Hogyan lehet beállítani, hogy ha bekapcsolom a C7-et, akkor mindig az 5 GHz-es hálózatot részesítse előnyben, anélkül, hogy a 2.4-es beállításait törölném?Mert így mikor kész volt a config és tesztelni akartam rögtön a 2.4-eshez akart csatlakozni.
-
cocka
veterán
Vagy egyszerűen kikapcsolom kompletten a 2.4-et, amikor fontos, hogy 5-höz csatlakozzon.
Hosszú UTP ilyen helyre nem való. Fél lakáson át kéne vezetni. A célállomáshoz viszont elég lenne egy méteres is, mert etherneten akarom továbbosztani. Nyilván nem jó kedvemből pingpongozok wifivel.
-
cocka
veterán
Kipróbáltam tényleg működik, csak amikor legutóbb próbáltam, akkor még stabil volt, azóta állt a router egy csomót, mert használaton kívül volt. Sikerült újra beconfigolni, viszont az a probléma, hogy hirtelen elveszti a wifi jelet. Ezeknek egy idő után egyre szarabb az antennája vagy mitől van ez? Próbaképp közelebb hoztam a főrouterhez, ott sem akart elsőre csatlakozni, aztán összejött, aztán egyszer mivel kissé útban volt felemeltem és arrébb raktam kb. 30 centivel, egyből megszakadt a kapcsolat, pedig jó ha 1 méterre volt tőle a másik router. Ez már ilyen selejtes szar ezek szerint? Meddig bírják a wifi routerek a wifit szakadozás nélkül szolgáltatni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- XFX Radeon Speedster SWFT 319 RX 6800 - BONTATLAN - ALZA GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G3: i7-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" QHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s - i5-10G I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest