Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Samsung PRO Ultimate microSDXC 512GB (MB-MY512SA/WW) a Galaxy A5x-be
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Digitális Állampolgárság Program
- Az emberek furák lettek
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
vadkörte
addikt
Pillanatnyi, vagy tartós? Ha pillanatnyi, elmegy, ha tartós akkor kicsit sok. Mi fut még, mert egy torrentkliens ilyen CPU használatot szerintem nem tud generálni?
A fizikai NAS-omban (mellette gyilkolni, tesztelni, tanulni van 2 virtuális is) dual Atom 330 van de csak akkor ment 75% fölé - 150-80% között ugrált - a CPU használat, amikor USB-s HDD-ről másolt egy másik USB-s HDD-re, közben 5-6 állományt töltött a TM és seedelt vagy 30-at, haverom a gépemen nézegette a NAS tartalmát, néha másolt valamit a pendrive-jára róla én meg filmet néztem a TV-n (RPi2+KODI)
Üdv. V. Körte
-
fonok87
aktív tag
Kicsit lehet hogysok, de nem vészes. Én egy régebbi dual core Pentium (T2130) lapost fogtam be OMV tesztelés/tanulásra, volt olyan hogy 80% körül volt a proci használat több párhuzamos "virágbolti vásárlás" közben.
Szerk.: Közben megnéztem passmarkon, a tied egy sokkal erősebb processzor... Hány kapcsolat van engedélyezve torrent kliensben? Melyik klienst használod? Nekem Transmission ment OMV 3.0.86 x86-on. Ha a tetejét lecsukod, szerintem nem kéne megnőni a processzorhasználatnak, elvileg ugyanúgy megy a gép csak képernyő nélkül[ Szerkesztve ]
Truss me, I'm an engineer.
-
MODERÁTOR
-
MODERÁTOR
válasz KaiotEch #8190 üzenetére
Simán az OMV-t tettem rá.
Megpróbálom a fentieket köszi.Még egy kérdésem van.
Az Összefoglaló szerint a GParted programmal átméreteztem a rendszer partíciót ami sikerült is.
De az újonnan készült partíciót nem találom a lemezkezelésben.
Gondolom ezt is formázni kéne EXT4-re de nem tudom hol és hogy kell.20 éve a Prohardveren
-
nagyúr
Simán az OMV-t telepítetted rá, vagy virtualba? Utóbbinál az energiagazdálkodási beállításnál a fedél lecsukására állítsd be, hogy ne csináljon semmit. Ha OMV-t telepítettél, akkor ugyan ilyen parancsot kéne megtalálni debian alá. Ebből ki tudsz indulni.
Asszem ez a parancs kell neked.[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
Feltelepítettem az OMV-t egy régi Dell laptopra.
Ha lecsukom a laptop fedelét, akkor az egész rendszer elérhetetlenné válik.
Ha újra felnyitom akkor se kép, se hang.
Bios-ban nem találtam semmi beállítási lehetőséget.
Lehet valamit ezzel csinálni?20 éve a Prohardveren
-
MODERÁTOR
semmi nem szóltam.
[ Szerkesztve ]
20 éve a Prohardveren
-
DIEGO15
őstag
válasz sad_Vamp #8183 üzenetére
Erre a kérdésedre már válaszoltam, hogy pont úgy ahogyan raspberry-re. Felírod az image fájlt a kártyára, bootolsz a kártyáról és mehet. Mivel a kártyáról fut, ezért a telepített androidnak nem esik bántódása.
Az Amlogic topicban megtalálod az image fájlt amit Csicsóka készített. Én pedig írtam nemrég, hogy néhány paracsot a belakás előtt le kell futtatni a megfelelő működéshez.
Előnyök: Olcsó, kicsi, keveset fogyaszt.
Hátrányok: USB 2.0 miatt max 40mb/s hálózati és másolási sebesség. Egy szabad usb ajlzat.[ Szerkesztve ]
-
DIEGO15
őstag
válasz sad_Vamp #8181 üzenetére
Én ezt a Magicsee N5 boxot használom, ezzel a usb3-gigabit adapterrel . Utóbbit akcióban 9$-ért vettem, most EZ lehet alternatíva.
-
sad_Vamp
őstag
hát srácok a kártya class 10....
viszont ma újra bekapcsoltam a cuccost, és a nextcloud nem képes beindulni (https://".....IP....":444)... se chrome-al se edge-el....
pedig a docker azt írja up and runing....
kicsikét kezdek besokalni
“When the flaws of the system are exposed, it is usually the irritant who gets cast out.”
-
aktív tag
válasz SwissAirplan #8178 üzenetére
Nem biztos, hogy egyre gondolunk, de a SyncThing szerintem ilyesmi. Windowsra van jó pár wrapper hozzá, én most a Synctrayzor-t használom.
-
DIEGO15
őstag
válasz SwissAirplan #8178 üzenetére
Mit akarsz szinkronizálni mivel?
-
SwissAirplan
aktív tag
Sziasztok!
Tudtok javasolni olyan programot/plugint mind OMW mind pedig Windows oldalra amivel "szinkronizalni" tudok mappákat? -
lovi27
addikt
Azért nem minden a sebesség osztály, mert C10 és C10 között is jelentős sebesség különbségek lehetnek. Nem mindegy, hogy egy minőségi termékről vagy egy no-name, felcímkézett olcsó kártyáról üzemel a kütyü.
Azt is figyelembe kell venni, hogy az OMV alapvető része RAM diszken fut. Ehhez jön még a flashmemory plugin, ami tovább csökkenti a rendszerlemez (SD kártya) írását, ami ilyenkor a fő lassító. Ezeket a technikákat épp azért használják, hogy az OMV működési sebességét minél kevésbé befolyásolja a rendszerlemez sebessége.
-
-
sad_Vamp
őstag
válasz Pelican #8168 üzenetére
Nem az OMV-tűnik lassúnak hanem maga a Nextcloud OMV-n (és dockeron) keresztül.... na az nem csak tűnik, hanem az is.
Patice - számít bármit is a kártya, ha mozgatandó adatok egy külső HDD-n vannak?
[ Szerkesztve ]
“When the flaws of the system are exposed, it is usually the irritant who gets cast out.”
-
sad_Vamp
őstag
Sikerült felkalapálnom az RPi-re az OMV-t és a NextCloud-ot. A kérdés az lenne, hogy ez tényleg ennyire ELKESERÍTŐEN LASSÚ?! Azért kérdem, sokszor annyira nehezen jelentek meg a dolgok hogy időtúllépés miatt kidobott a cloud gui-ból.
(igaz, a grafikát levettem csk 16MB-re a 64 helyett, meg vlmi grafikus gyorsítást is legacy-ra állítottam, mert gondoltam az talán nem kell.... majd ezeket még megpróbálom defaultra rakni... de nem hiszem hogy ez lenne a probléma)Esetleg lehet valamit tweakelni az RPi-s OMV-n a sebesség érdekében?
Van esetleg LÉNYEGESEN jobb ARM-os megoldás OMV-re?
Esetleg LattePanda-ról vagy az Intel NUC-okról (celeron J3xxx) mi a vélemény?[ Szerkesztve ]
-
Zicokuka
senior tag
Tudna segíteni valaki abban hogy kell frissíteni a plexet ?
-
lovi27
addikt
válasz DIEGO15 #8161 üzenetére
Ez egy 3 hónapig érvényes, szabadon meghosszabbítható tanúsítvány.
Telepíted a plugint. A plugin Beállításokban az E-mail címhez megadsz egy valós, létező címet és megadod a tanúsítvány nevét. A Teszt tanúsítvány opciót a leírtak szerint nem engedélyezed, amíg az első tanúsítvány sikeresen el nem készül. Majd Mentés!A Tartománynevek fülön hozzáadsz egy tanúsítványt. Ehhez két paramétert kell megadni. A Tartomány(ok) kis ablakba beírod a webcímet, akinek kéred a tanúsítványt. Én a no-ip-t használom, így pl. nálam: xxxxx.ddns.net. A Web-gyökér ablakba pedig, hogy : /var/www/openmediavault/
A routeren a 80-as portot az előírás szerint ki kell nyitni, mert ellenőrzi a LetsEncrypt és nélküle nem hozza létre a tanúsítványt. Ha sikerült a Tanúsítványok / SSL menüben megtalálod/hozzáadhatod a tanúsítványt.
Végül az Általános beállítások / Biztonságos kapcsolat menüben átállítod a kívánt dolgokat. Vigyázz! A mentés hatására megszűnik a kommunikáció! Ez nem hiba! A címzés ezentúl https lesz. Sajnos, nálam innentől helyi hálón a böngésző állandóan nyivákol, hogy érvénytelen/lopott a tanúsítvány, mert az az egy másik webcímre szól. Ebben igaza van. Nem foglalkozok vele.
A másik kérdésedre inkább a fejlesztők fóruma adhat választ.
[ Szerkesztve ]
-
lovi27
addikt
Igen, van lehetőség a webGUI-ban is megoldani, nem fontos külön SSH terminált telepíteni.
Ehhez telepítsd fel a ShellinBox plugint, ami a böngésző egy ablakában futó SSH terminál. Tehát nem szükséges plusz program. Az MC is fut benne.
Ajánlom mindenki figyelmébe![ Szerkesztve ]
-
vadkörte
addikt
"Telepítettem a Midnight Commandert, ezzel gondolom megoldható, amit akarok, de ezt csak közvetlenül a NAS-ra kötött billentyűzettel és monitorral tudom használni (ugye?)."
Nem kell közvetlenül a NAS-ra dugott monitor és billentyűzet hozzá. A kulcsszó SSH. SSH kliens-sel - pl. Putty, WinSCP, stb... - csatlakozol a NAS-hoz és úgy dolgozol rajt, mintha ott ülnél előtte.Üdv. V. Körte
-
blg
senior tag
válasz CheGhost #8154 üzenetére
köszi, ez megoldotta (korábban olvastam az összefoglalóban a frissítést, de nem gondoltam volna, hogy a telepítőkészletben nem a legfrissebb verzió van)
jöhet egy új kérdés?
Amikor a NAS-ban lévő meghajtók között szeretnék fájlokat mozgatni, akkor azt nem akarom a kliensgépen, megosztott meghajtók között megtenni, hanem szeretném közvetlenül a NAS-on belül intézni.
Telepítettem a Midnight Commandert, ezzel gondolom megoldható, amit akarok, de ezt csak közvetlenül a NAS-ra kötött billentyűzettel és monitorral tudom használni (ugye?).
Van olyan lehetőség, hogy az OMV webes felületén, a böngészőben futtassak egy fájlkezelőt? (Qnap QTS-ben a File Station-t használom erre a célra) Mit telepítsek hozzá?
előre is köszi
[ Szerkesztve ]
-
CheGhost
aktív tag
Szia!
Ez nem a legújabb változat, csak a telepíthető legutolsó. Az összefoglalóban leírtak szerint frissítsd még a rendszert. A legújabb változat a 4.1.12 (2018.10.05.) Lehetségesnek tartom, hogy a két verzió között javították a hibát.A) parancssorból:
apt update
apt -y full-upgrade
omv-initsystemB) grafikus felületen:
[angolul] system/update managment
[magyarul] rendszer/frissít...[ Szerkesztve ]
*** Ha egy probléma megoldódik, akkor kérjük a megoldást is leírni, nem csak annyit, hogy "megoldódott"! *** Hosszú log-ok esetén külső oldal ajánlott mindenki lelki békéjének megőrzése céljából! https://pastebin.com ***
-
blg
senior tag
Sziasztok,
Windowsos Virtualboxba telepítettem egy OMV-t (4.1.3-1), hogy ismerkedjek vele.
A problémám az, hogy a legtöbbször, amikor a Lemezek vagy Fájlrendszerek menüpontra kattintok, alábbi, vagy hasonló hibaüzenet jön elő:
Failed to read file '/tmp/bgstatusvlmUn4' (size=0).a fájlnév minden hibaüzenetben más és más.
Elég nehéz volt így hozzáadni egy új lemezt, felmountolni, stb.
Találtam egy fórumot erről a hibáról: [link], de eszerint a hibát már javították. Hát ezek szerint mégse...
Valaki tudna segíteni, mi ez, mit csináljak vele? Éles rendszeren is várható ez?
Olyan NAS oprendszert keresek, amivel minél kevesebb a szívás... Qnap TS-212p-ről váltanék, ott minden pöpecül megy (csak lassan), kivéve a Transmissiont.[ Szerkesztve ]
-
DIEGO15
őstag
Sziasztok.
Ismét egy kérdéssel fordulnék hozzátok.
Szeretnék webdav-ot használni, mindenképp SSL-el megtámogatva.
Az lenne a kérdésem, hogy ahhoz, hogy a webdavot SSL-el "védjem" elég ha az omv általános beállításokban engedélyezem az SSL kapcsolatot?
Bónusz kérdés: Ehhez az egészhez elegendő, ha a tanusítványok menüpontban létrehozott, általam aláírt tansítványt használok? -
nemurea
aktív tag
válasz KaiotEch #8143 üzenetére
Azt érdemes fő rendszernek tartani, amelyiket gyakrabban használjátok - de igen, a NAS igényel némi stabilitást. Ha Win10 a fő rendszer, akkor a HDD-k elérését érdemes azért előtte átgondolni: a Win10 hogyan éri el pl. a filmes HDD-t? Rácsatlakozik SMB-n a virtuális OMV-re, ami viszont megkapja raw-ban a teljes adat HDD-t? Mert hogy nem kellene mindkettő rendszernek fullos hozzáféréssel rendelkeznie az adat HDD-n.
A fenti szerintem működik, de hogy mennyire stabil, azt nem tudom.
@predi32: Esetleg nézz körül az ESXi háza táján. Úgy minden rendszer virtuális lesz De a Win10-nek oda tudod adni a teljes videókártyát, így elvileg nem okoz sebességcsökkenést. (Ezt csak elméletben tudom, nem próbáltam.)
-
predi32
csendes tag
Szaisztok!
Van itthon egy filmezésre/IPTV-re használt gépem, napi 10-12 órákat üzemel jelenleg.
OMV-t tesztelgettem rajta Virtualboxszal, bejött a dolog, csak hát virtuálisak a HDD-k.Asrock 970 extreme4
AMD FX 8350 + Dark Rock Pro3
Corsair CX 750
2x R9 280x (Crossfire/jelenleg csak az egyik kártya van használatban)
120GB SSD (Win 10)
2x4 TB HDD (Filemeknek, adatoknak, Raid 1-be szeretném)Áramszámla nem érdekes, a tulaj fizeti
Fájmegosztásra, streamelésre, adat tárolásra használnánk.
Van még néhány 1TB HDD itthon.
Mindenféleképpen kell a win 10 ( párom csak azt tudja használni)
Stabil ha OMV-én Virtualbox és Win 10? Nem lesz a virtuális win 10 megjelenítése túl kicsi, vagy ez teljesen rossz írány?Esetleg ha vennék mondjuk egy ilyet: HP ProLiant ML115 Quad Core Opteron 1354 2.2Ghz 8GB 320GB
itthoni szervernek?Szerintetek felismerné/kezelné a 2x4TB HDD-t?
Esetleg valami más megoldás?
Mindent meghallgatok.
Segitséget előre is köszönöm:
-
lovi27
addikt
válasz fonok87 #8138 üzenetére
Miért csinálna megint ilyet? Ne a rosszra koncentrálj! A jóra! Ez csak a bizonytalanságodat jelzi. Nem bízol se magadban, se a kütyüben. De el fog múlni.
Nekem a router frissít. Nem tudom mennyi időnként, de nem is érdekel amíg jól működik és nincs gondom vele. Amúgy az ilyen kérdésekre ott a válasz az Összefoglalóban: "A telepítés során csak azokat az opciókat állítsuk el a telepítő által felkínált alapértékről amiről biztosan tudjuk, hogy mit csinál és mi lesz a hatása. Ha valamiről nem tudjuk vagy nem vagyunk biztosak benne, akkor inkább ne változtassuk meg."
A készítője beleásta magát a témába, biztos okkal vagy gyakorlati tapasztalat alapján adta ezt az értéket.
-
aktív tag
Hát úgy tűnik, egy wi-fi kártya okozta a galibát. Nem tudtam törölni, mert utána eldobta a beállításokat és újra sem lehetett konfigolni a többi interfészt - szóval reinstall előtt kihajítottam a gépből, azóta szépen megy.
Már csak a dockeres rutorrent http authentikációját kell megoldanom valahogy, és ehhez sem kell hozzányúlni minimum másfél évig -
Bazijoe73
senior tag
Én is köszönöm a segítséget egy ujra telepítés megoldotta!
Samsung Galaxy S5 Rootolt
-
fonok87
aktív tag
lovi27, nemurea, köszönöm a segítséget
Nem egyeztek az IP-k, tegnapi volt a legfrisebb inadyn logfile... most beállítottam helyette egy ddclient-et. Per pillanat jó Ha megint ilyet tapasztalok, érdemes lehet átállítani a frissítés gyakoriságát az alap 300-ról?Truss me, I'm an engineer.
-
Bazijoe73
senior tag
Sziasztok olyan problémám van, hogy a transzmisson mappáját meg akarom osztani de csak admin hozzáféréssel. De nem megy, bár még azt se találom, hogy tudnék Admin felhasználót létre hozni. Sima könyvtárat azt már megosztottam és azt látom is! De ez nem megy?
Samsung Galaxy S5 Rootolt
-
lovi27
addikt
válasz DIEGO15 #8125 üzenetére
Pedig fog sikerülni, hidd el...
(#8127) fonok87
Én is a no-ip-t használom és soha nem volt semmi gondom vele.
Azt egyszerűen le tudod ellenőrizni, hogy az inadyn jól működik e vagy sem.
https://www.iplocation.net/
A fenti címen megnézed a saját IP címed. Gondolom a NAS is azon van, mivel közös belső hálózaton vagytok a router mögött. Azzal ne törődj, hogy pl. én Budapesten vagyok, de Dunaújvárosban látott engem. Csak az IP cím a lényeg!
Majd az IP Location Finder ablakba beütöd a választott DDNS címedet, (pl. www.my-address.net) és az így kapott IP címnek is ugyanannak kell lennie, mint a tiednek.
Ha a kettő megegyezik az inadyn teszi a dolgát, ne abban keresd a hibát. De ennek ellenére még mindig nem működne az openVPN, máshol keresd az okot. -
nemurea
aktív tag
válasz fonok87 #8127 üzenetére
A noip nekem sok éven át nagyon megbízható volt, ez az első eset, hogy ilyesmivel találkoztam. Működött TP-linkkel és most a Tkom routerével is. Átmenetileg, ha csak a VPN-t akarod tesztelni, akkor az xy.ddns.net helyett add meg a konkrét, valódi "kimenő" IP-det.
Viszont itt fentebb javasoltak más DDNS szolgáltatót, ha már kitapasztaltad a konfigurációt és gyorsan megy, érdemes velük egy próbát tenni, a noip havonta fog kérni aktualizálást.
-
fonok87
aktív tag
válasz nemurea #8126 üzenetére
"[...] az nem feltétlen kezdő." De lehet az, pl. én Nem kevés wiki olvasgatás árán sikerült az inadynt beállítani... Az érdekes az, hogy amikor egy TP-link router látta el ezt a feladatkört, nem voltak ilyen fennakadások. Ha nem egyeznek az IP-k, mit lehet tenni? A konfigban bénáztam el valamit, vagy érdemes kipróbálni egy másik dynDNS szolgáltatót? Esetleg olvassam még a wikit és aztán kérdezzek?
-
nemurea
aktív tag
válasz fonok87 #8118 üzenetére
Hm, lehet, hogy valóban a tanulási fázis az oka, de aki inadyn daemont konfigol, az nem feltétlen kezdő. Viszont no-ip: ehhez kísértetiesen hasonló nálunk a kamerarendszer távoli elérése: a 2 noip kapcsolat közül az egyik ment, a másik nem ment, gondoltam, megint újra kell konfigolni a routert (ami persze Tkomnál távolról nem megoldható, így vártam vele). Aztán édesapám kérdezte, hogy mikor sikerült megcsinálnom, mert most működik - nem, nem csináltam meg... Szóval a router beállítása jó volt (nincs az az isten, hogy elromlik, majd magától helyreáll a DDNS beállítás), valószínűleg napokig adta a friss adatokat a noip-nek, de az nem aktualizálta a DNS rekordot.
Szóval ilyenkor azt érdemes még megnézni, hogy az aktuális külső IP-d és az, amire feloldja a DDNS URL címet, az ugyanaz az IP-e (ping.eu).
-
DIEGO15
őstag
Igen tudom, hogy az ACL csak ahhoz ad jogot. Azért írtam, hogy ne az legyen valakinek az első kérdése
Próbáltam GUI-ból, böngészőből. Újraindítottam az eszközt, a routert, de semmi. Aztán este 10 után, miután elhangzott a munka befejezésének hivatalos szlogenje: Ott b@ssza meg a ..... hirtelen elértem
Még soha nem sikerült zökkenőmentesen a transmission telepítése.
-
lovi27
addikt
válasz DIEGO15 #8122 üzenetére
Az ACL csak ahhoz kell, hogy jogot adjunk a Transmission-nek írni (letölteni) a megadott mappába.
Honnan nem éred el? Helyi hálón Remote GUI-val?
Böngészőben csak beírod a NAS címét, kettőspot és a portszám. Pl.: 192.168.0.110:9091Akkor túl gyorsan válaszoltam...
[ Szerkesztve ]
-
DIEGO15
őstag
Csak nagyjából tudom, hogy mit csinál. Az omv fórumban írta egy moderátor nemrég.
Most viszont megint a transmisson szivat. ACL bepipálva, mappa megosztva, szolgáltatás fut mégsem érem el. Van ötleted esetleg? Mivel tudnám ellenőrizni a 9091-es portot?
[ Szerkesztve ]
-
lovi27
addikt
válasz DIEGO15 #8120 üzenetére
Ez a parancs nem más, mint az OMV Extra plugin CLI módú telepítése. Hogy most miért épp ettől tudsz 'bármilyen plugint ... telepíteni, vagy törölni ez is hasonló rejtély kategória és megmagyarázza miért nem jött rá válasz.
Nem, ez egy kicsit több, mert omv-update is történt és ez már több mindent helyre tehetett.
[ Szerkesztve ]
-
fonok87
aktív tag
Sziasztok!
Nagyon érdekes dologba futottam bele múltkor: VPN kapcsolat nem működött, majd magától helyreállt
- OpenVPN
- no-ip.com ddns (ingyenes)
- UPC Connect Box
- inadyn daemon OMV-n (mert a UPC doboz nem tud ddns-t...)
Szerver futott, netkapcsolat volt (Plex lejátszás ment gond nélkül), csak a VPN kapcsolat nem akart működni (szerver nem válaszol kifogással). Néztem az inadyn logfile-t, szerinte sikeresen elküldte az új IP-t a ddns szolgáltatónak. Reboot nem oldotta meg. bekapcsolva hagytam, félretettem a problémát, majd másnap csak úgy rápróbáltam... és ment. Valaki találkozott már ilyennel? Esetleg valami ötlet, milyen logban tudnék még matatni információ után?
KösziTruss me, I'm an engineer.
-
DIEGO15
őstag
Sziasztok.
Van egy kis problémám. OMV 4-alatt bármilyen plugint akarok telepíteni, vagy törölni azt a választ kapom, hogy: Invalid RPC Response.
Délután tudok majd képernyőképet is linkelni, ha szükséges. Kutattam neten és másoknál is előforudlt már, ahogy látom általában frissítéseket javasolnak. Még nem volt időm kipróbálni, mert mérgemben otthagytam tegnap éjszaka.Van aki közületek találkozott már ilyennel?
-
lovi27
addikt
válasz Jesus_Shaves #8114 üzenetére
"Most újrahúztam a rendszert"
Várd meg lesz-e változás. Hátha megjavul. -
Patice
nagyúr
-
aktív tag
Előre is bocsánat a terjedelemért Egy olyan kérdéssel is fordulnék a tapasztaltabbakhoz, amire nem találtam semmiféle megoldást (de még csak a hiba leírását sem) máshol. Történetesen:
Két hete álltam át Arrakis-ra egy újonnan épített NAS-on. A jelenség lényegében annyi, hogy a "load average" elkezd nőni, látszólag mérhető ok nélkül - cpu 10% alatt (G1820TE), kb 3GB ram van használatban a nyolcból, illetve lemez i/o sincs számottevő (konkrétan a lemezeket nem hallani, hogy dolgoznának). Mégis a rendszer terhelési átlaga folyamatosan nő. Néha érdekes módon a megosztásokat (SMB) gond nélkül elérem, máskor azok halnak ki elsőnek. Sajnos semmi általam ismert diagnosztikai eszközzel (htop, atop, sysstats) nem sikerült kinyomozni, mi okozza ezt a váratlan terhelésnövekedést.
Amit lehetségesnek tartok (valószínűség szerint csökkenő):
- van egy LSI MegaRaid vezérlő 3db 4TB-os lemezzel RAID5-ben, de ezek nem egyformák (2x HGST, 1x WD RE, utóbbi csak 5400, a Hitachik 7200 rpm)
- alaplap hiba is lehet, bár szerintem az súlyosabb formában jelentkezne. Még garis egyébként.
- valamelyik plugin nem fér össze egy másikkal / hardverkomponenssel.
- Deluge, később ruTorrent kapcsolatok száma túl magas volt.
Amit valószínűtlennek tartok:
- lemezhiba (egyiken sem jelez hibás szektort (raid5 lemezeket MegaCli-vel csekkoltam)
- cpu cache mérete
- hibás BIOS beállítás (gyári beállítások, legfrisebb firmware)
- Hálózati kártya (pcie-s Intel van elsődlegesként használva)
- fájlrendszer (EXT4 mindegyik csatolt meghajtóé)Most újrahúztam a rendszert, mert a hálózati interfészekkel volt problémája (restart után elvesztette a beállításokat, szóval helyben kellett újra configolni...) Kernel 4.18.0
Bárkinek bármi ötlet, találkoztatok hasonlóval?
-
Teagol
aktív tag
Sziasztok!
Terminálból hogyan tudok új admin jelszavat megadni?
SSH-n be tudok lépni, böngészőből nem fogadja el a jelszavamat.
(elfelejtettem?)Közben egy sima
passwd admin
megoldotta.[ Szerkesztve ]
-
vadkörte
addikt
válasz A_ScHuLcZ #8109 üzenetére
Ráfrissíteni is lehet, nem kell feltétlenül újratelepíteni, de inkább CLI-ben és ne GUI-n végezd. Hely kell neki rendesen, ha kicsi a rendszerlemezed ne erőltesd, akkor tényleg a reinstall a megoldás. Nem létkérdés a váltás, pláne ha elégedett vagy a jelenlegivel.
Én váltottam az első stabil 4-es kiadás megjelenésekor, de a mindennapi használatban semmi különbséget nem vettem észre.Üdv. V. Körte
-
A_ScHuLcZ
addikt
Sziasztok!
Látom időközben a 4-es lett a stabil és ajánlott verzió. Érdemes váltanom a 3-asról, vannak érdemi változások?
Jól sejtem, hogy kizárólag teljes reinstallal és újrakonfigurálással megy a dolog?
"I'd tell you a joke about UDP, but you probably wouldn't get it."
-
doberman
senior tag
-
tibi970307
tag
Nem vagyok NAT-olva elvileg, a HGW-ben szereplő WAN IP megegyezik a publikus IP-vel.
Jó pár hónapja próbálkoztam vele, az rémlik, hogy sikerült WI-FI-n keresztül VPN-nel csatlakozni, úgy elértem az OMV config felületét. Ha viszont kikapcsoltam a WI-FI-t és mobilinternetről próbáltam, akkor nem volt képes kapcsolódni a VPN-hez.Igazából nem is nagyon látom át ezt a VPN-es dolgot. Valahogy úgy tudom elképzelni, hogy az OpenVPN létrehoz egy virtuális magánhálózatot, amire ha csatlakozok távolról, akkor olyan, mint ha egy fizikai hálózatban lennének az eszközök, amik ezen a VPN-en vannak. Utána már simán menne az SMB is, mivel a gyakorlatban olyan, mint ha otthoni hálózat lenne. Jól gondolom?
Majd ha lesz idő, akkor egy korábbi leírás alapján újra megpróbálom majd és írok, hogy mi a helyzet.
Egyébként valami reklámszűrős dolog jó lenne, ha lenne. Jelenleg böngészőben az adblock működik, androidon Blokada megy, de nem minden reklámot szűr (pl YouTube). Erre nincs valami lehetőség, hogy az adott VPN mindig reklámszűrt legyen? Mobilinterneten is sokat tudnék vele spórolni adatmennyiséggel.
-
eastsider
nagyúr
én végül felraktam egy sima debiant OMV helyett.
webmin tökéletes webes felületet biztosít, docker meg sokkal stabilabb, mint OMV-n -
addikt
Akinek dockerben van Sonarr meg Radarr, az tudna segíteni?
Hiába adok meg nekik egy mappát dockerben a /download alá, pl asd/filmek, nem oda mennek a letöltött filmek, hanem a /asd-ba Valakinek volt már ilyen problémája? A docker felhasználónak van joga mindkét mappához (film, sorozat) nem értem mi lehet. A figyelt dolgoknál a /download mappa van megadva.
-
fonok87
aktív tag
31 °C teljesen normális HDD-nek, sőt még 40 is.
A második fele beleférne ON-ba, de ha te offolsz, én is illetve lehet hogy részmegoldás vagy még az sem, és valami általánosabbat keresel.
Pont most teszem fel újra, egyik fórumtárs vette a fáradtságot és összerakott egy install scriptet. Nem minden elemét muszáj feltenni, én a Sonarr és Jackett miatt használom, mert linux analfabéta vagyok és magamtól nem sikerült normálisan telepíteni.
Lényeg:
Sonarr, Jackett sorozatokat figyel, teszi helyére, együttműködik bármely torrent klienssel, feliratokat is keres hozzá. Átnevez, rendszerez, minden. Radarr ugyanez filmekre.Remélem segítettem
[ Szerkesztve ]
-
wopi
aktív tag
Sziasztok!
Valószínűleg mindkét kérdésem offtopic, bocsánat! Azért teszem fel itt, mert mindkettő az OMV kapcsán jött képbe.
- Mennyi az optimális hőmérséklete egy Samsung SATA 3,5-ös HDD-nek? Jelenleg 31 fokon megy, ami szvsz jónak tűnik, de nem vagyok otthon a témában. Érdemes figyelmeztetést beállítani hozzá SMART-al?
- Transmission: Lehet olyat, hogy több watchdirt adok meg, ami által címkézze a torrenteket, és a letöltés után ennek megfelelő mappába tegye a kész terméket? Anno Rtorrent tudott ilyet. Esetleg utólagosan lehet valami plugin-el megoldani automata rendszerezést?
Köszönöm, ha valaki már foglalkozott itt ezekkel a témákkal. Ha nem, megint elnézést, és megyek a megfelelő topicba.
Üdv, Peti
-
fonok87
aktív tag
válasz szpeti40 #8100 üzenetére
Hardveres témához.
Én most apróról raktam össze egy masinát a laptop helyett, kis fogyasztású (35W) Intel procival. Költségben ugyanaz lett vagy olcsóbb mint egy integrált lapos rendszer (járt pl SFF ház hozzá). ~30k lett a vége. Erejét tekintve kb ágyúval verebet, de a későbbiekben legalább 2 felhasználót kiszolgáló plex szerverként is működni fog. Sőt lehet hogy transzkódolnia is kell majd. Szóval ha egy nagyobb doboz elhelyezése megoldott, mATX irányba is érdemes nézelődni. Ami megdobhatja a költséget, ha mindezt halkan szeretné az emberTruss me, I'm an engineer.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Retail kulcsok 999 Ft-tól Windows 10/11, Office 2024/21/19 és egyéb szoftverkulcsok
- Windows 7 Home Premium, Pro, Ultimate és Windows 8, 8.1 Pro licenckulcsok 64, 32 bit - MEGA Akciók!
- 7 db steam-es és aktivált PC játékok: Rage, Guild Wars, Splinter Cell
- Dobozos, doboz nélküli és újságos játékok, infó bent
- Norton 360 Standard 10GB, 1 felhasználó, 1 készülék, 12 hónap (elektronikus licenc)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest