- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Tamás88: Még mindig itt tartunk jelenleg...
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Arc összefoglaló szerkesztés
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Motorolaj és szűrő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Motion_Blur #3948 üzenetére
Láttam. A Subaruba nekem is enegedi a gyarto a 10W50-et forroegovi hasznalat eseten. Ok, globalis felmelegedes de azert ide eros tulzas polgari hasznalatra. Foleg egy nem turbos kis ccm-es motorba, annak alig van hotermelese.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Motion_Blur #3945 üzenetére
A 10W60 az melegen is nagyon suru. A leghuteses 911-esekbe vt gyari eloiras a 10W60-as olaj...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Csaby25 #3893 üzenetére
Gyári BMW olaj, Motul Specific BMW...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Szoszo94 #3876 üzenetére
A nagy nevekkel nem losz melle, Shell vagy Motul esetleg Mobil. De az LM is nagyon jo. En mondjuk ezt az uj fejlesztesu Shell-t tennem bele amit gazbol allitanak elo az most a top olaj. Volt is szo rola itt a topikban mar.
Szurobol gyari vagy Mann, Mahle ami jo minoseg.
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
DPF kivétel nélkül is mehet bele 5W40 vagy 0W40 ami tudja a neked kellő VW szabványt és a C2/C3-as ACEA szabványt, csak ezért ne vágd ki a szűrőt. Nem a sűrűsége okán lesz katalizátor/DPF bartát az olaj, hanem az alacsony hamutartalma miatt.
Motion_Blur: Az egy dolog, hogy mit mutat az olajhőfoknak és mi a valóság. Az olajhő jeladója jellemzően az olaj visszatérőágában van de ugye nem ott a legforróbb az olaj, hanem az égéstér és a turbó környkén. Tehát ha a visszaáramló olaj 105 fokos attól a még a max hőfoka lehet az olajnak jóval több. E miatt érezhettedd az égett szagot.
mod:
szazbolha: Xado az nem egy világmárka, én annyira nem erőltetném a használatát annak ellenére, hogy sokan esküsznek rá. Bár ezt független tesztben még soha nem került bizonyításra...
Viszkozitási index: A viszkozitási index azt mutatja meg, hogy egy adott folyadék viszkozitása mennyire változik a hőmérsékletváltozás hatására. Az alacsony viszkozitási indexű folyadékok viszkozitása szélsőségesen változik a hőmérsékletváltozás hatására. Vagyis minnél magasabb az index annál jobb, mert annál jobban tartja a viszkozitását. Tehát melegen sem vékonyodik el ugyanakkor hidegen sem sűrű mint a méz.
A 100-as index vagy alatta nevezhető gyengének és a 180 vagy afeletti érték már nagyon jónak mondható. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
szazbolha #3852 üzenetére
A sűrűbb olaj növeli a motor belső ellenállását ezért nő a fogyasztás tőle. Nem véletlen, hogy a modern autókba 0W20/0W30-as olaj kell (sőt van amibe 0W16). A 10W60 brutálisan vastag olaj, a léghűtéses Porsche 911-es-be kell olyan olaj... Jót biztos nem tett a motornak ez a nagyon sűrű olaj, már a 15W40 is túl vastag bele.
5W40 mehet bele de mivel a nagyon vastag olajtól kopott a motor érdemes az elején nagyon sűrűn nézni az olajszintet mert lehet ezt a vékony(abb) olajat majd elkezdi enni.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
BUZZLGHTYR #3830 üzenetére
Ha volt rendszeresen cserelve akkor nem kell atmosni. Ha sosem volt cserelve akkor viszont erdemes atmosatni.
-
Qru
MODERÁTOR
Nagyon jó és korszerű olaj amit gázból állítnak elő, így sokkal tisztább mint a hagyományos kőolajból előállított. Többen is használják innen, majd sztem kapsz felhasználói véleményeket.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
stickermajom #3797 üzenetére
1 evig siman eltarthato visszazart csomagolasban.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
DeathAdder #3791 üzenetére
1 evesnel regebbi olajat en nem toltenek ra (foleg, h nem muszaj). Az mar megszivta magat vizzel/paraval, ha csak nem legmentesen volt tarolva.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
freaghill #3771 üzenetére
4,2 liter kell a cseréhez. Veszel egy 5 literest és akkor marad kicsi tartalék olaj (az sosem baj). Olajból API A3/A5/C2/C3 jó bele és/vagy API SL. Mennyit szánnál az olajra? Esetleg belépőszinten mehet Total ha pl nem akarsz drágább (LM, Motul. Shell) olajat.
Champion nem a legjobb de nem is rossz, igazából vállalható kategória.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Micsurin #3756 üzenetére
Lehet fiatal de egy szerelő akkor sem tribológus, ezt azért lássuk be.
A gyári előírás melegoldalát tartani kell az vitán felüli de a hidegoldalit nyugodtan levihetjük 1 fokozattal, azzal csak jót teszünk a motornak, kevésbé kopik hidegen. Pl ha 5W30 az előírt akkor 0W30 mehet bele simán (ha teljesíti a gyártói egyéb specifikációkat/szabványokat).
-30 bőven elég, itthon nem szokott olyan nagyon hideg lenni. Azért szeretik a -40-re kevertet mert ha esetleg hígul (már pedig hígul) akkor sem lesz gond vele, még keményebb fagyok esetén sem.
Nekem is lassan aktuális lesz majd a csere, Motul Inugel Optimal-t akarok rendelni bele az -37 fokig oké. Mikor legutóbb bemérettem akkor a refraktométer szerint -32 fokig volt jó. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
BUZZLGHTYR #3745 üzenetére
Nem, én úgy tudom saját gyára van a Boschnak.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
BUZZLGHTYR #3682 üzenetére
Igen, az jó bele.
De itt az olajkeresőjük, meg tudod nézni milyen Motul olajok jók bele.
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Phobion #3658 üzenetére
Nem túl szerencsés mixelni az olajokat de ha az olajcserét nem akarod előrehozni akkor végülis bármilyen nem ásványi (szintetikus/rész szintetikus) olajat ami 10W40-es. Lehetőleg vmi alacsony TBN számos kellene, hogy nehogy az eltérő adalékanyagok kicsapódást eredményezzenek (általában nem szoktak).
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Dluinet #3641 üzenetére
Ha szét lesz kapva és csak 2k-t kell kibekkelned akkor ugyanazt tenném bele mint ami eddig volt vagy az 5w30-as gyári amit linketél.
Ha megpucolták a motort akkor viszont csak 0W20-at tegyél bele utána.
Szűrő: Hengst/Mann mehet simán. Bár erre a 2k km-re bevállalnám az SCT-t is.
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Motion_Blur #3482 üzenetére
Szépen batáraztak.
Lejárati dátumot nézd meg az a tuti. De ahol pörög a készlet ott általában nincs ezzel gond.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Motion_Blur #3479 üzenetére
Reméljük azért nem 5 éve áll azon a polcon...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Motion_Blur #3474 üzenetére
Motul.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Motion_Blur #3461 üzenetére
Persze öntsd hozzá nyugodtan, éven belül simán felhasználható főleg, hogy csak pár dl megy bele ebből.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
zsolti1 #3434 üzenetére
Igen, az egy nagyon jó olaj!
Autópályán azért kapja a sok friss levegőt és nagy sebességgel keringeti az olajat a szivattyú. Múltkor tesztelgettem autópályán nem forszírozva az olajhőfokom benéz 90 alá is míg városban simán 110-ig is felmegy (igaz ez dízel, nem forog olyan sokat viszont ott a turbó ami fűt rendesen fordulaton). De 0W30/5W30-al nem nyúlsz mellé.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Motion_Blur #3413 üzenetére
De nem csak km korlát van a gyertyára? Persze tudom álltában is öregszik de nekem a manualban csak km korlát van írva (bár átlagos használat mellett az kb 2-3 év alatt megvan és akkor ott vagyunk amit mondasz).
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
polonic #3390 üzenetére
Ha nem szerepel az nem véletlen, általában akkor nem írják ki, ha nem akarnak dicsekedni vele (ugyanilyen talány a gyári Suzuki olajnál a HTHS érték pl). Viszont annyira rossz sem lehet a párolgási érték ugyanis az API szabványban megkötik ennek mértékét. Pl az API SL minősítést csak olyan olaj kapja meg, aminek a párolgási vesztesége 15% alatti.
A különböző 15/20/40 fokos viszkozitás megadásával is az összehasonlíthatóságot nehezítik a gyártók (nyilván nem véletlenül).
Ha modern autóról beszélünk és épp a kenési kör (nincs benne dugulás pl) akkor nem, ezeket elég bolondbiztosra csinálják. Ha elszáll az oljahőfok előbb kapcsol az autó vészmódba, mint sem elforrald az olajat.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
polonic #3387 üzenetére
Úgy, hogy (adott szabványban rögzített feltételek mellett) az olajat egy órán át 250 C°-on tartva, annak hány tömegszázaléka párolog el. Minél több annál rosszabb, mert ez a párolgási veszteség az olaj besűrűsödéséhez vezet.
Szintetikus olajoknál a 10% alatti érték már nagyon jónak számít, míg ásványi olajoknál a 15% alatti az. A széles viszkozitási spektrumú olajoknál (pl 10W60) ez az érték jellemzően nagyobb mint az alacsony spektrumúaknál (pl 0W20).
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Motion_Blur #3350 üzenetére
Volt az 40 perc is.
Amugy igazad van.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
BlacKSouL #3347 üzenetére
Igen ha nem zár tökéletesen a zacskó akár pára is ki tud csapódni benne. Azért ezek jó nagy utat megtesznek mire ideérnek és kapnak szó szerint hideget-meleget.
mod:
Motion_Blur: Az drága én most 16,5k-t fizettem a kisrevízióért (anyagot én vittem szintén) márkaspecifikus szakszervizben itt Pesten. Ebben az olajcsere és a kapcsolódó szűrőinek a cseréje mellett, a karosszéria és futómű szemrevételezése valamint a hibatároló ellenőrzése is benne volt.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Vassili #3326 üzenetére
VW szabványokban sosem mélyedtem el de mivel a motorolaj keni/hűti a turbót is én nem erőltetném az 5W30-at bele annyira. Azért ott elég nagy hőterhelés éri az olajat főleg ha pl nyáron tartósan autópályázol vele...
Erre a Q8 Formula Excel olajra jött az ajánlás a boltostól?
Szűrőkből a Hengst jó választás lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
- Motoros topic
- Nők, nőügyek (18+)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen légkondit a lakásba?
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Elemlámpa, zseblámpa
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- 8 GB-os GeForce RTX 2060 SUPER (OEM HP) - garanciával
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i5-8250U 8GB 256GB 14" FHD 1 év garancia
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest