Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
lorcsi
veterán
épp ezt a könyvet akartam írni

egy magántanár ezt akarta velem betanultatni mikor középfokúra készültem, állítása szerint meg lehetett úgy tanúlni hogy leülök és bemagolom
..persze
szerintem felsőfokúhoz kell anyni szót tudni, de ott sem hiszem hogy magolni kellene az egész könyvet. használni kell inkább ezeket a szavakat -
zsiga667
addikt
1000 kérdés 1000 választ már közép C-re bevágatta velünk a tanárunk. Mondjuk már akkoris a többszörösét tudtam, nem véletlen hogy a Rigó utcai hírhedten jóindulatú javítótanárok minden igyekezete ellenére is 89% lett az írásbelim...

A szóbeli meg aztán főleg no comment, asszem 2/5 pontot kaptam a szókincsemre úgy hogy a vizsga fele azzal telt el hogy fotós szakkifejezések jelentését magyaráztam a tanárnak, aki mellesleg a gimis angoltanárom volt, és hát nem épp én voltam a kedvence...
-
zsiga667
addikt
Én elsősorban nem azért nézek-olvasok sokmindent eredeti angol nyelven hogy tanuljak meg gyakoroljam a nyelvet, hanem mert szerintem így jobb.

A magyar médiát egyáltalán nem figyelem így nem tudom hogy mit és mennyit ferdítenek, de pl. a CNN és a BBC is ég és föld, szóval elképzelhetőnek tartom hogy az itthoni újságírók is összevissza hazudnak.
Dr.F.E.R.I. : Ő lenne az? [link]
És köszönöm a javaslatot, ha ő az meg is veszem.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
Szavak gyakorlására két módszert is használok: az elsődleges, hogy felmegyek a CNN, ill. a Nat.Geographic hírportáljaira (http://edition.cnn.com, http://news.nationalgeographic.com), ahol elolvasok két-három hírt, cikket, és persze az ölemben ott figyel az Országh-féle szótár is, ha kell. Ennek az az előnye, hogy a gyakran használt szavakat, amik több cikkben is megjelennek, előbb-utóbb megjegyzed - ebben az is segít, hogy a cikkek témákba vannak szedve, így kiválaszthatod az általad preferált kategóriákat. Az sem utolsó szempont, hogy a hírek közt számos érdekes tudósítás is van, így a ritka szavakat is jobban tudod kötni hozzájuk. A második, ritkábban alkalmazott módszerem, hogy az ölembe veszek egy angol nyelvű regényt, és rászánom magam a végigolvasására (eddig ez csak Asimov: Nemesis esetében sikerült :O ). Itt jön(ne) képbe a cetlizés, mivel egy könyvben nagyon sok lehet az ismeretlen szó - és valljuk meg, részben ezért nem preferálom ennyire ezt a módszert. Gondolkodom viszont egy PDA vásárlásán, amibe kényelmesen be lehet vinni a szavakat, majd egy táblázatkezelő segítségével módszeresen rendezni őket. Így böhöm szótárak és cetlihegyek helyett csak a könyvet és a kisokost kellene az ölemben tartanom olvasás közben, sztem jó hasznát lehetne venni egy ilyen zsebkütyünek ezen a téren. Addig is inkább Net ...
-
zsiga667
addikt
Igen, általános szókincsfejlesztésre szerintem ez a legjobb, olvass könyvet az adott nyelven, nézz filmeket, stb. Én pl. japánt tanulok jelenleg, és a szabadidőmben japán filmekhez csinálok angol feliratot (konkrétan az elkészült angol felirat minőségellenőrzését, attól még messze vagyok hogy én magam fordítsam a japán szöveget...).
Filmeket meg csak angolul nézek, esetleg angol felirattal. Híreket is csak a BBC-n nézek, vagy mondjuk a Reuters-nél olvasgatok a neten, így még a hazai belpolitikától is megkímélem magam...
De ha specifikusan kell néhányszáz szót megtanulnod szerintem arra is alkalmas lehet ez a módszer, csak a megfelelő anyagot kell hozzá megtalálni. -
lorcsi
veterán
ezt a táblácskás módszer én is hallottam, de oylan 3-400 szónál dúrva meló
még oylat is hallotam ezen kívül hogy a szavakat kiragasztgatni a lakásba így mindig a szemem eltt lehetne, de ez is iszonyat meló ilyen mennyiségnél
Ahogy Zsiga mondta, ha ahsználja az ember jó módszer lehetne,d e mindet úgy sem fogjuk -
zsiga667
addikt
Tapasztalataim szerint magolással lehetetlen normális hatásfokkal szavakat tanulni, nekem csak akkor maradnak meg ha olvasom-hallom-használom őket, tudom valamihez kötni, stb. Tehát ha mondjuk be kéne vágnom 500 közgazdasági szakszót angolul akkor nekiállnék mondjuk Financial Times-t olvasni. Mondjuk ez csak akkor működik ha nagyjából egy téma szókincsét kell viszonylag rövid idő alatt megtanulni, ha összevissza mindenféle szót akkor ez csak hosszútávú módszernek jó, de annak nagyon.
Szerk.: És ha már nyelvtanulás topic, az egyik barátom megkért hogy készítsem fel nyelvvizsgára (angol közép C), jól jönne valami tananyag mert ötletem sincs hogy milyen tematika alapján magyarázzak neki nyelvtant pl. (meg nekem is jól jönne, mert használni ugyan elég jól tudom a nyelvet, de ha el kéne magyaráznom nem biztos hogy menne...), tud valaki ajánlani valamit?
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i5-1135G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i5-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W11 I Cam I Gari!
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Tartós Laptop 15,6" -65% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256-1TSSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Xiaomi 11T 128GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új Kipsta agility 100 focicipő (43-as)
- Bomba ár! HP Probook 440 G10 - i3-1315U I 16GB I 256SSD I 14" FHD I W11 I Cam I Garancia!
- Lenovo ThinkPad // T - Széria // X1 carbon // X1 Yoga 2-in-1 // és a többiek... 3-12. gen.
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

..persze