Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Szólánc.
- Emlékszik erre valaki?
- Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
And
veterán
Egész biztosan keletkezik hő, csak nem olyan vészesen sok. Egyetlen cella kisütése 350mA-rel átlagosan P= 1,15V * 0,35A=~ 0,4W disszipációt okoz. Az pedig nem olyan sok (még négyszer ennyi sem az), és egyébként is, az akkukkal sorba kötött ellenállás az IPC esetén nem koncentrált, hanem sok-sok párhuzamos SMD alkatrészből áll. Ezek terhelhetősége egyenként ugyan nem túl nagy (0805-ös méret: 1/8W, 1206-os: 1/8..1/4W), viszont ez a teljesítmény eloszlik rajtuk, és ebben valószínűleg a nyák viszonylag nagy fémfelülete is segít.
-
Batman2
őstag
Szevasz
Az IPC kisütésén már én is gondolkodtam, én is arra gondoltam, hogy valami tranyó-terhelő ellenállás párossal történik ez.
Azon csodálkozom mindösszesen, hogy kisütés közben semmiféle melegedése nincsen a töltőnek, pedig hát azt az energiát, amit kivesz, elnyel az akkuból, azt tennie kell valahova, és nyilván nem fény, hanem hő formájában szabadul fel, tehát valami melegedésnek csak kellene lennie, de semmi !ha kapcsolóüzemű áramkör végzi ezt, akkor is valahova kell kerüljön az akkuból elfogyasztott energia, addig rendben van, hogy nem a tranyó eszi meg, mert a FETnek kicsi az ellenállása a bipolár tranyókhoz képest, de akkor meg a terhelő ellenállásnak kéne megennie és hő formájában leadnia azt !
Négy akkut egyszerre merítve pedig már csak kellene valami hőfejlődés tapasztalható legyen !!Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
kovimre
tag
Én a TME-nél vásároltam BC-700-at, ami ugyan az mint az IPC.. Akció van náluk, aminek keretében 5 Ft-ért kiszállítják Mo-ra.
Az akksikat pedig itt vettem szintén akciósan 2900 Ft-ért.Így a töltő + 4 Eneloop ennyi volt 7755.00 HUF + 5 HUF + 2900 HUF = '10660 HUF
Conrádnál is egy 10-es lett volna az IPC 4 akksival, de így Eneloopjaim vannak! -
And
veterán
(Elég érdekes ötlet. Eleve: két különböző feszültségű ideális feszültséggenerátor párhuzamos kapcsolása elvi lehetetlenség. Ha pedig valóságosak, és van valamekkora belső ellenállásuk, akkor a kettő között ilyenkor kialakuló áramot csak ezek a belső ellenállásértékek korlátozzák. Vagyis ezzel nehéz lenne játszani, nagyon finom lépésekben kellene a feszültségkülönbséget vezérelni, mert pl. egy jófajta NiMH belső ellenállása néhányszor 10mΩ nagyságrendű. Az IPC mind a töltést, mind a kisütést kapcsolóüzemben végzi, azaz mosfet-ekkel állandó - korábbi mérések alapján 1,5 illetve 0,5 A körüli - áramú impulzusokat állít elő, a névleges töltő- vagy terhelőáramot pedig ezen négyszögimpulzusok kitöltési tényezőjének változtatásával állítja be.)
-
tomcsi23
veterán
válasz gergo.79 #988 üzenetére
A legtöbb 2500-2700 mAh-snak hazudott akksi messze nem tud annyit, mint a tényleges ~2000 mAh-s Eneloop. Legalábbis, fényképezőgép és más nagyobb energiaigényű fogyasztóban. Sokkal hamarabb lemerül(tnek látja a gép), mert terhelés alatt nem tudja tartani a feszültséget. Ezzel szemben az Eneloop szinte teljes kapacitása erejéig használható. Arról nem beszélve, hogy fél-egy év állás után is szinte friss töltésű akksiként viselkedik.
...de bugyit ne vegyél, mert fontosat akarok mondani.
-
v.attis
őstag
Köszönöm srácok a magyarázatot és a segítséget!
-
v.attis
őstag
válasz gergo.79 #988 üzenetére
Hidd el: bőven elég!
Ülj le és kattintgass a fényképeződdel, csak úgy össze vissza. Hamarabb megunod, minthogy az eneloop-ok lemerülnének.
Nemrég egyik fórumtárs csinált egy tesztet és elkezdett fotózgatni össze-vissza. ha jól emlékszem 1100 képet lőtt el mire lemerült a két eneloop.
Nekem pusztán családon belüli használatra 11 hónap után merültek le. Ez kb 800 fotó volt, kb fele-fele arányban vakus felvételek. -
kovimre
tag
Én nem hinném, hogy terheléssel meríti le az aksit. Sokkal elképzelhetőbbnek tartom, hogy feszültséget kapcsol rá. Ugyanis két egymással párhuzamosan kapcsolt, különböző értékű feszültség generátort nézve a kisebb értékű terheli a nagyobb értékűt (a gyakorlatban ezért szabad csak két azonos értékű aksit PÁRHUZAMOSAN kapcsolni). Ilyen módon már egyszerűen változtatható a terhelés, azaz a kisütés.
-
gergo.79
csendes tag
ENELOOP-ot használóktól kérdezném:
Nem kevés egy kicsit az 2000mAh? Feltételezem, hogy hamar lemerül egy digitális fényképezőben, amiben általában 2500-2700mAh-s akksit teszünk. -
And
veterán
Sajnos egy egér tipikusan olyan fogyasztó, amelybe nem való NiMH, de hát ez van. Teljes töltés-kisütés ciklust csak úgy lehet elérni az akkujával, ha valóban addig meríted, ameddig működik, aztán akkucsere / töltés. De ezt a gyakorlatban kivitelezni nehéz. Ha lemerüléskor felteszed töltőre és használod, az elfogadható (ezek szerint nem dokkolója van?).
A belinkelt töltő egy teljesen alap áramgenerátor, mindenféle intelligencia nélkül. Elvileg nem sorosan kezeli a cellákat, mivel egy és két akkuval is használható. Ha különböző kapacitású (továbbra sem mA, hanem mAh) akkukat töltesz, akkor a töltési időre neked kell odafigyelned. A töltőárama roppant kicsi, 170mA körüli (esetedben C/10-nél is kisebb), így a 2100 mAh-s akku töltése még az adatlap szerint is 13h, bár szerintem inkább több, akár 15-16 órán keresztül is rajta lehet hagyni. Ha nem lemerült akkukat kezdesz tölteni, akkor előbb-utóbb memóriaeffektustól fognak szenvedni, és ez minden töltővel így lesz, kivéve ha tud előtte kisütni. Ez viszont nem tud.
#984: "De azt nem tudtam, hogy az érzékenysége ugyanúgy megmarad a töltőnek a magasabb kisütőáramnál."
Ezt a töltő "érzékenységet" továbbra sem teljesen értem, de azt hidd el, hogy - természetesen bizonyos határok között - teljesen mindegy, hogy mekkora a kisütőáram. Jelen esetben C/8...C/6 áramértékekről beszélhetünk, ez nem sok mindent befolyásol. Extrém áramú - az előzőeknél minimum egy nagyságrenddel nagyobb - kisütésnél jöhet a képbe, hogy egy relatív nagy belső ellenállású cella feszültsége hamarabb eléri a kisütési végfeszültséget. De neked is ajánlom az eneloop cella kismilliószor belinkelt adatlapját tanulmányozásra, azon is a kisütési karakterisztikákat. Azokból látható, hogy még 2*C kisütőáramnál is kb. 1,75Ah töltés vehető ki belőle, és ez egyébként sem azt jelenti, hogy 250mAh benne marad, hanem azt, hogy nagyobb terhelés esetén a kapacitás valamennyit csökken, ami minden akkura igaz. A ledes példa nem igazán jó, mert ugye a kisütési végfeszültség elérése nem azt jelenti, hogy abszolút nulla töltés maradt vissza az akkuban, hanem azt, hogy ekkor a gyártó szerint már kisütöttnek tekinthető. Igen, tovább is lehet meríteni, ezt hívjuk mélykisütésnek. Ha egy leddel még (C/100..C/200 vagy kisebb nagyságrendű árammal) órákon keresztül kiveszünk belőle töltést, akkor elégedettek lehetünk magunkkal, hogy az utolsó néhány ezreléket is kifacsartuk az akkuból, de ennek nincs jelentősége. -
neooen
aktív tag
És mit javasolnál, hogy töltsem az egerem akksiját?! GP Recyko van benne 1 darab. Ha a teljes lemerülésénél teszem fel töltőre és közben használom is az egeret, az mennyire van rendben?
Az egér nem olyan eszköz, ami közben az ember szeretné, hogy lemerüljön az akksi. Szóval, ha ezt elakarom kerülni, akkor vegyem ki és merítessem le valamivel(közben pedig használnám egy másik akksival ofc)?Ezzel a töltővel [link] tölthetem-e az akksikat úgy, hogy nem egyformán vannak lemerülve és nem ugyanakkora mA-esek? Most az egér miatt még nem ruháznék be komolyabb töltőre, de kilátásban van. Előre is köszönöm az eddigi és a későbbi türelmedet, segítségedet .
Semleges értékelés oka: Az eladott vidokártyán a HDMI bemenet miniHDMI volt, amit én soha nem használtam és fel sem tűnt, hogy az nem a "hagyományos". Ezt nem jeleztem, ami a vevőnek kellemetlenséget okozott.
-
v.attis
őstag
Nincsenek fogalombeli gondjaim, csupán nem ismerem a töltőt.
Tudom, hogy a 350-es beállítás azt jelenti, hogy mennyi folyik ki az akkuból. De azt nem tudtam, hogy az érzékenysége ugyanúgy megmarad a töltőnek a magasabb kisütőáramnál.
Elmondom egy példával, hogy mire gondolok:
A kisütést szerintem valamilyen fogyasztóval hajtja végre a töltő, gondolom ellenállás, vagy tekercs, vagy isten tudja mi. Tehát az fogyasztja, elhasználja az áramot.
Amikor mondjuk izzóval sütöd ki, akkor a wolfram szálas izzó már egyáltalán nem világít amikor egy led még órákon át működik az elemmel. A led az alacsony árammal történő kisütés, az izzó pedig egy magasabbal, mivel annyi jön ki az elemből, amennyit a fogyasztó felvesz.
Tehát ezen a gondolatmeneten haladva, nem fordulhat elő, hogy a magasabb árammal történő kisütés nem végez olyan jó munkát, mint az alacsonnyal történő? Mert azt már olvastam, hogy az eneloopok bírják a töltést nagyobb árammal, a 700mA meg se kottyan nekik.Csak azért kérdezem, mert én többnyire nem szoktam változtatni a szokásaimon, ha tökéletes munkát végez a 350-el történő kisütés, akkor azt szokom meg és mindíg azt fogom használni.
-
Sucuka
senior tag
válasz Speed limit #980 üzenetére
Amit az IPC-hez kapsz, az is tökéletesen használható, legfeljebb egy feltöltés után hosszú ideig tárolva (1-2 hónap) nem tart magában annyi töltést, mint az alacsony önkisülésű társaik (pl Eneloop, ReCyko stb).
-
Sucuka
senior tag
Nos, fogalombeli zavaraid vannak!
A 350 mA-es kisütő áram, az az áram, ami a kisütéskor folyik ki a cellából, nem tévesztendő össze a kapacitással, amihez még egy időérték is tartozik, pl óra (h), tehát: 300 mAh. Nagyon leegyszerűsítve: 1 óra alatt 300 mA, vagy 300 óra alatt 1 mA.
Az intelligens töltőkészülékek, mint pl az IPC-1L egy adott kisütési végfeszültség eléréséig meríti az akkut. Ez célszerűen az IEC ajánlás szerint 0.9 V. Egy átlagos ceruzaakku (az Eneloop is) teljesen feltöltött állapotban kb 1.4 V feszültségű terhelés nélkül. Ha viszont kisütött állapotban van, akkor nem lehet a feszültsége 0.9 V alatti, ha pedig mégis, akkor az jó eséllyel döglődik. Röviden ennyi. Az IPC tehát nem fogja soha 0.9 V alá meríteni a cellákat.
-
v.attis
őstag
válasz Speed limit #980 üzenetére
Én eneloop párti vagyok. Ha egy hónapíg nem használom, akkor is teljesen fel van töltve amikor hozzá nyúlok, mindíg lehet rá számítani.
Más kérdés a többiekhez:
Az ipc-1l amikor meríti az akkut, akkor mennyire meríti le?
Ha 350mA-el merítem akkor lehet, hogy 300 benne marad? Az eneloop-nál elég rossz arány lenne... -
v.attis
őstag
válasz Speed limit #978 üzenetére
10-ből nem jön ki.
Legjobb párosítás IPC-1L és 2000mAh Eneloop-ok. Ez négy akku esetén 14030ft postával együtt.
Hidd el: megéri!
Én akkor váltottam eneloop-okra amikor nem találtam normális elemeket a digit. fényképezőhöz. Tavaly januárban tettem bele a gépembe 2 eneloop-ot. Novemberben már le is merült.
Sanyo töltőtől én most szabadultam meg. -
Speed limit
tag
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni elem és töltő vásárlásában.
X360 joyokba kellene.
2000 mAh-s elemekben gondolkozok
Ezeket nézegetem.
Voltcraft IPC 1L + 2500 mAh elemek ( nem tudom milyen elemeket kapok hozzá ) 10 k
Eneloop MQR06 + Eneloop 2500 mAh elemek 11 k
Olyan 10 k-t szeretnék rá költeni.Segítséget előre is köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
Amacs
aktív tag
Discharge módban töltött 2,5 Ah-s akkuba 2,46-ot tudott belenyomni.
Akkor az akkukkal komoly gond még nincs, jól gondolom? Refresh-t nem csináltam rajtuk, viszont rendesen soha nem voltak kisütve ezidáig. :/
Bár a kérdésre a válasz úgyis kiderül majd használatkor. -
And
veterán
Felejtsük el végre ezt a formázás dolgot! Igaz, hogy elsőre nem fogod megkapni a teljes kapacitását, de másodikra - harmadikra már igen. Kisütheted és újra feltöltheted, de felesleges. Azért van töltve, hogy használd.
Tölteni a kisütés programmal érdemes, mivel azzal - bár figyelni kell a töltőt, de - meg fogod tudni, hogy a készülék mennyi töltést hagyott az akkukban, és a kisütés befejeztével úgyis automatikusan töltésre vált. Ha a korábbi tapasztalatok alapján szinte semmi töltés nem maradt az akkukban, mikor kivetted a készülékből, akkor legközelebb indíthatsz sima töltéssel is. AA-méretű eneloop-ra a töltőáram akármennyi lehet, nyugodtan használható az 500 vagy 700 mA-es beállítás, nem érdemes szüttyögni a 14 órán át tartó 200 mA-rel.
#971: "Mert nekem az rémlik, hogy NiMH akksikra nem túl jó dolog rátölteni."
Jól rémlik. Ha lemerült, majd akkor töltsd. Az egér 'hárompálcás' indikátora valószínűleg erős saccméter.
A NiMH-akkuk "teljes" lemerítése meg nem azt jelenti, hogy kinullázzuk a feszültségüket (a gyártók a 0,9..1V-os szintet tekintik teljesen kisütöttnek, alatta már mélykisütésről beszélhetünk, ami káros). Ha a terhelés motor, és az egyszer leáll, elég valószínű, hogy az akkumulátorban már nincs semmi töltés. Kikapcsolt terhelésnél a nem agyonhasznált cellák egy idő után valamennyire magukhoz térnek (ez természetes), ezért nem kell azzal szórakozni, hogy újra és újra bekapcsoljuk a terhelést, és boldogok legyünk attól, hogy az akku már csak pár másodpercig bírja. -
neooen
aktív tag
Az ilyen topikokban rengeteg okos dolog elhangzik. Az olyan alapkérdéseknek, mint amilyet én is felteszek, miért nincs az 1. hozzászólásban összefoglalva a dolog?
Vettem egy új egeret amiben NiMH akksi van. Az egér 3 skálás kijelző szerint 2-ig van benne nafta. Hogy töltsem ezt elsőnek? Ezt lemerítsem és csak utána jöjjön a formázó töltés?! Mert nekem az rémlik, hogy NiMH akksikra nem túl jó dolog rátölteni. Ötletek?
Ja, és mennyire kell teljesen lemeríteni ilyen akksikat? Tehát beleteszem egy elektromos fogkefébe és 5 percenként bekapcsolom a lemerült kütyüt addig, amíg véglelg meg nem adja magát az elem? Vagy lemerül teljesen a normális használattól és mehet is a töltőre?! Nem kell kifacsarni fullig?
Semleges értékelés oka: Az eladott vidokártyán a HDMI bemenet miniHDMI volt, amit én soha nem használtam és fel sem tűnt, hogy az nem a "hagyományos". Ezt nem jeleztem, ami a vevőnek kellemetlenséget okozott.
-
kovimre
tag
Sziasztok! Nekem is ma jött meg a BC700 töltőm a TME-től. Szintén ma vásároltam 4 db Eneloop akksit. Tudom, ezek gyárilag fel vannak töltve, használatra készek. De a hosszú élettartam érdekében első használat előtt kell formázni? Berakjam valamelyik programra a töltőn? A másik kérdésem, hogy a későbbiek folyamán mekkora árammal, vagy milyen programon töltsem? Köszönöm!
-
v.attis
őstag
Ma jött meg a négy darab Eneloop akkum és az IPC-1L töltőm a Conrad-tól. A bevállalt 5-7 munkanapból az ötödik nap reggelén hozta a futár. Nagyon biztonságosan volt becsomagolva, a töltő nagyon jól működik. Jók a gombok, nem melegszik sem a töltő, sem az akku.
Ami a leglényegesebb: van hozzá magyar nyelvű leírás, yeeeeee!
Eddíg hatalmas elismerés a forgalmazónak és a terméknek egyaránt. -
And
veterán
A harmadik kivezetés (BSI) az akku kémiájának azonosítására szolgáló fix értékű ellenállás, pl. Nokia Li-ion akkuk esetén 68..75 kΩ a GND-hez mérve.
A negyedik (Btemp) ha van, valóban hőszenzor, egy NTC ellenállás szintén a GND-hez kötve. Értéke szobahőmérsékleten 50 kΩ (de mindenképp 10 kΩ-os nagyságrendű).
Utóbbi nem mindig van kivezetve, mivel a telefonok lítium akkujaiba szokásosan beépített reteszáramkört feladata többek között a túlmelegedés megakadályozása. -
mArZsi
tag
Nem biztos, hogy teljesen ide tartozik, de egy gyors akku kérdés.
Telefon akkumulátorok van, hogy 3-4 érintkezősök. Ebből 2 rendben, a többi az mi? Hőmérséklet szenzor visszajelző meg mi lehet még? -
And
veterán
Hát nem gondoltam volna pár évvel ezelőtt, hogy a papíralapú postát lassan el sem tudjuk képzelni . Pedig ez olyan: postacímre érkező, műanyagfóliába csomagolt névre szóló Conrad katalógus. Kapcsolattartó e-mail címnek pedig mindig olyat adok meg, amelyre nyugodtan küldhetik a spam-et (azt a címet jó ideje szinte csak azért tartom). A Conrad egyébként e-mailben eddig sosem küldött kéretlen levelet, csak és kizárólag regisztrációs és rendeléssel kapcsolatos visszaigazolást, infót.
"És nagy részénél hiába mondtam le, mégis küldik."
Nem akarlak elkeseríteni, de ez a fajta "lemondás" egy klasszikus spam esetén nem túl bölcs dolog. Azt eddig is tudtuk hogy haszontalan dolog megpróbálni leiratkozni egy olyan listáról, amelyre nem önszántunkból kerültünk fel. De ha a felkínált leiratkozás-linkre kattansz, akkor remek visszajelzéssel szolgálsz arról, hogy bizony te ezt megkapod, és olvasod is. Innentől kezdve a címed még 'kelendőbb' lesz, hiszen biztosan tudják, hogy aktív.. -
v.attis
őstag
Na, nekem meg pont ez nem kell! Már annyi ilyen reklámanyagot kapok, hogy nem győzöm törölni őket. Minden vásárlásom ami regisztráció köteles volt, reklámot hoz maga után. Napi 4-5 levél. És nagy részénél hiába mondtam le, mégis küldik.
Na, mindegy, még van legalább 2 hetem, mire vásárlásra kerül a sor. -
And
veterán
"Pl. ugyanannyiért a vaterán is meg lehet venni."
Hát ha választani lehet, akkor bizony még mindig inkább a Conrad-ot választanám a bizonytalan helyett, főleg ha máshol sem olcsóbb.
"Így nem kell regisztrálnom a conrad-hoz."
Én ettől nem lettem pestises, és egyéb káros következményeitől sem szenvedek (amikor az IPC-t vettem, még nem voltam regisztrálva, személyesen hoztam el, de azóta rendeltem tőlük a weben is). Az online fizetést egyelőre úgysem támogatják, érzékeny adatokat nem tárolhatnak. Pozitívum viszont, hogy azóta rendszeresen küldözgetik a szezonális vékony katalógusaikat. -
And
veterán
Magyarországon más nem forgalmazza. Külföldi webshopokban esetleg valamivel olcsóbban lehet hozzájutni ehhez vagy a klónjához (BC-700), de a postával együtt már annyira nem jó a helyzet, ha meg garit is kell velük intézni, az valószínűleg kész ráfizetés. A Conrad garanciális ügyintézése tűrhető, eltekintve a jótállás összeghatártól függő - és természetesen sehol sem dokumentált - időtartamával kapcsolatos anomáliáról.
-
v.attis
őstag
A Conrad-nál veszitek az IPC-1L töltőt?
Van valami jól bevált webbolt ahol jó a postázási idő, jó a kommunikáció, sima a garanciás ügyintézés? -
Amacs
aktív tag
Köszönöm a válaszokat!
Azt gondoltam, hogy ezek már nem lesznek olyanok, mint régen, de ha új akkukat veszek, akkor azokat már biztos nem a mostani töltővel fogom tölteni, úgyhogy előbb új töltő, ha pedig már ezek végleg hasznavehetetlenek, akkor új akkuk.
Egyébként ha csak a korukat nézzük, akkor szerintem megszolgálták az idejüket, mert 2007-ben lettek befogva. Az más kérdés, hogy amikor még bírták, akkor egy évben mindössze 2x-3x kellett tölteni. -
v.attis
őstag
Nekem ugyan még nincs ilyen töltőm, de venni akarok én is.
Ha nem is javítja fel teljesen az akkuidat, arra jó lesz, hogy a következő akkupakkod ne jusson idáíg.
Nekem eneloop akkuim és eneloop töltőm van. Az AAA akkuknál már kezdek észrevenni hanyatlást, pedig még nem olyan régiek. Megelőzendő az olyan helyzeteket mint a Tied is, eneloop töltő megy Anyámhoz, nekem meg jön az új IPC.
Már csak azért is megéri szerintem, hogy tudd mire számíthatsz az akkuiddal... -
Amacs
aktív tag
Üdv!
Ahogy itt olvasom, csupa jó tulajdonsággal rendelkezik ez az IPC-1L.
Jelenleg nekem egy ansmann smart töltő szolgál a fényképezőmben lévő 4 db akku töltésére. Nem egy csúcstechnológia, de mind ezidáig engem csupán csak az zavart benne, hogy nem tudtam egyszerre tölteni mind a 4-et, így 2 napig tartott a töltés.
Nyár óta viszont jelentkeztek olyan problémák, hogy egyre kevesebbet tudtam fényképezni, ha pedig néha egy-egy videót támadt kedvem csinálni, akkor rögtön kiírta, hogy lemerült. Ezek után gond nélkül lehetett még fényképezni, ha vártam egy kicsit.
Mostanra a helyzet odáig fajult, hogy a töltés után se akart bekapcsolni a fényképezőm, jelezve, hogy lemerült, viszont amikor átmelegítem a markolatot, ami egyben az elemtartó is, akkor lehet vele fényképezni. Hosszas kézben melengetés után minden tökéletesen működött, de ez azért hosszú távon nem megoldás.Kérdés: Tudna még javítani az említett töltő az akkuk állapotán?
A korábbi hozzászólások alapján arra a következtetésre jutottam, hogy igen, de jobbnak láttam, ha vásárlás előtt megkérdezem azokat, akiknek van ilyen töltője.
-
Alex91
félisten
Arra kell ugyelni, hogy LSD akku legyen. Talan minosegben nem olyan egyenletesek, mint az Eneloop akksik, de IMHO ezek is megteszik...
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
v.attis
őstag
Mi a véleményetek az itt található akkukról?
Azok érdekelnének, melyek az eneloop-al felvehetik a versenyt, mert jelenleg azok vannak a tarsolyomban, de bővítenem kéne a készletet. Jóval olcsóbbak is vannak köztük.Leginkább a következőkre figyeltem fel: 2, 4, 10, valamint alul a varta r2u akkui.
Mind olcsóbbak az eneloopoknál, de még nagyobb is a kapacitásuk.
De a kérdés: felveszik a versenyt velük? Megéri ilyeneket venni? Valóban nem merülnek le ezek sem? (úgyértem az eneloopok tulajdonságait ugyanúgy hozzák?) -
v.attis
őstag
Oké, köszönöm mindenkinek!
Akkor a cél már megvan, mostmár csak az árát kell összehozni. Ebben a hónapban már más tervek vannak, úgyhogy néhány hetet várok a vásárlással. -
And
veterán
Valóban megteszi a BC-500-as is de az nem töltőbuziság, hogy az IPC-1L bőven megéri ahhoz képest azt a 2k felárat. Ráadásul utóbbiról valószínűleg kevesebb rossz véleményt hallasz, ha ez számít (szerintem ugyan épp annyi valószínűséggel hibásodhat meg mindkettő). Az IPC-1L kicsit flexibilisebb, a változtatható töltőárama és a frissítési képessége okán. A kisebb beállítható áram főleg AAA-méretnél lehet előnyös, az AA-eneloop pedig a legnagyobbal is elvan. BC-500-at olyannak vettem, akiről tudom, hogy ezekre nincs szüksége, és ezáltal a kezelése is egyszerűbb neki.
-
v.attis
őstag
válasz Mákdaráló #943 üzenetére
no problem...
Többiek!
Eneloop akkuimhoz lehet mégis veszek majd normális töltőt. Ipc-1 kiesett, mert nekem az drága. Ipc-1l maradt és a bc-500. Utóbbi a conrad-nál nem a legjobban véleményezett termék. Szerintetek sem túl jó?
Mi a különbség a két termék között? Persze a töltőáramon túl, mert azt értem. Szóval úgyis mindíg éjjel töltöm az akkuimat, megéri a drágábbat venni?
Nekem elsődleges szempont a megbízhatóság, mind a töltő, mind az akkuk esetében. -
Mákdaráló
tag
Üdv,
Hadd kérdezzek, tápok terén kicsit le vagyok maradva.
Kb másfél éve vettem egy Corsair 400W-os tápot, amivel borzasztóan meg vagyok elégedve. Nagyon halk, teszi a dolgát, 80+-os minősítése van, ám a problémám, hogy sehol sem találok már ilyet újonnan, ugyanis készítek egy másodlagos gépet, ebbe kéne tehát ilyen.Tehát ami kell:
400-450W között
Megbízható
HALK!!! - főként alapjáraton (nyomja el a rendszerventilátor hangja)
Ne fizessem rá a gatyámat!Remélem, tudtok ilyenben segíteni!
kösziA matt kisperec sokkal finomabb a fényesnél.
-
And
veterán
"Én elég kezdetleges módszerekkel sütöm ki az aksikat: rákötök egy párra egy zseblámpa izzót és az leszívja a maradékot."
Ez a legdurvább, és legkárosabb mellékhatásokkal járó megoldás. Nem szabad izzós lámpában kisütni! Még ha oda is figyelsz rá, akkor sem egészséges, de ha elfeledkezel róla, akkor egyenesen végzetes lehet az akkumulátorokra (mélykisütés, átpolarizálódás veszélye).
"Az ilyen komplikált töltők végzik a dolgukat maguktól, vagy nyomogatni, állítgatni kell őket a különböző funkciók elvégzéséhez?"
Egyes automata töltők leírása megpróbálja elhitetni a felhasználóval, hogy mindent rá lehet bízni, de ez csak bizonyos fokig igaz. A töltőáram kiválasztása (amennyiben módosítható), vagy egy hosszabb frissítőprogram elindítása például tipikusan az a kategória, amelyet jobb, ha nem próbál meg magától kitalálni a töltő. Úgyhogy igen, jobb töltőket nyomogatni kell, de alapesetben csak nagyon keveset, és a mozdulatsor elég gyorsan rögzül. Ennyit bőven megér a használatuk. -
v.attis
őstag
Megígérem, hogy elgondolkodom a te ajánlatodon is, de kapásból találtam két negatív véleményt róla ugyanannál a webáruháznál.
Bevallom, kicsit tartok az ilyen agyon fejlesztett töltőktől.
Én elég kezdetleges módszerekkel sütöm ki az aksikat: rákötök egy párra egy zseblámpa izzót és az leszívja a maradékot. Mondjuk ez egy évben max kétszer történik, mert a kicsik mp3 lejátszóban vannak, a nagyok meg többnyire játékban és fényképezőben. Elég jól lemeríti őket mindegyik használati tárgy. Max 1 percíg megy még az izzó velük.
Aztán felteszem őket tölteni és betartom az ajánlott és kiszámolt töltési időt.
Ez így megy már évek óta és az akkuk még mindíg tökéletesen működnek.Az ilyen komplikált töltők végzik a dolgukat maguktól, vagy nyomogatni, állítgatni kell őket a különböző funkciók elvégzéséhez?
-
And
veterán
Oké, de ez is csak egy hót' buta fél amper körüli árammal működő töltő, amely gyorsított töltést ad, mindössze két cellára. Még kisütni sem tud, nemhogy a többi - nem kifejezetten haszontalan - extrát. Ár/érték arányban elég rossznak tűnik, és ezt is cellákkal együtt adják (kapható egyáltalán 'csupasz', akkuk nélküli eneloop-töltő?). Ha a postát is hozzászámolod, pont egy BC-500 árába (posta nélkül ) kerül.
Mod. #933: Na basszus, egyetlen cellát tölt, ahhoz képest atomdrága, de legalább van neve ..[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
"Ha veszek gyorstöltőt, akkor eneloop lesz az is."
Nincs sok értelme ehhez ragaszkodni, de te tudod. Töltőben az eneloop márkanév nem sokat jelent, ráadásul ahogy elnézem, a tudásukhoz képest rohadt drágák is ezek a gyorstöltők. Például:
- MQR02N: csak cellákkal együtt látom, úgy pedig 13k körül van. Ez akkuk nélkül nagyjából 9k-t jelent, ennyiért pedig sokkal többre képes töltő is beszerezhető, pl. az IPC-1L, épp 9 ezer forintért. Az MQR02 töltőárama nem változtatható, és a behelyezett cellák darabszámtól függ. Ehhez képest a konkurencia ennyiért LC-kijelzőt, rekeszenként változtatható töltőáramot és működési módot, kapacitásmérést, kisütést és frissítő funkciót kínál pluszban.
- MQR06: szintén csak akkukkal együtt, árukapcsolással, 9-10 ezer körül. A áram ennél is darabszám-függő, 4 cellára már csak 560mA-t tud, kettőre 1,12A-t, egyetlen behelyezett akkura pedig brutál 1,68A-t pumpál. A fenti extra funkciókat ez sem tudja, igaz cellák nélkül olcsóbb, mint egy IPC-1L.
Én eneloop-okhoz legalább egy BC-500 tudású töltőt ajánlanék (500mA-es töltés minden rekeszre, kisütés funkció, LCD, kapacitásmérés), az 7k-ba kerül.[ Szerkesztve ]
-
v.attis
őstag
Köszönöm!
Ha veszek gyorstöltőt, akkor eneloop lesz az is. Abból láttam kétfélét, majd azoknak jobban utánaolvasok.
Akkor szerinted használhatok ilyen töltőt egyetlen töltőként? Tehát mindíg azzal tölteném az akkuimat, soha nem használnék mást.
Szerinted ezzel nem rövidíteném meg az akkuk élettartamát, esetleg kapacitását? -
And
veterán
Természetesen eneloop akkukat nem csak eneloop töltőkkel lehet feltölteni, hanem bármely más NiMH-típushoz való töltővel is. Pl. 500 mA-rel (BC-500-as töltő) 4..4,5h, 700 mA-rel (IPC-1L maximális töltőárama) pedig nagyjából 3h töltési időre lehet számítani 2Ah-s eneloop cellák esetén.
"Tehát a 250mAh megmarad mind a két párra, , vagy feleződik?"
A töltőáram nem mAh, hanem egyszerűen milliamper, mA! A mAh / Ah töltésmennyiség, nem áram. Egyébként nem minden töltőnél ugyanaz az áram, ha egy helyett két pár cellát töltesz, bár tény, hogy pont a 'lassú' eneloop-töltők esetén a leírás szerint valóban nincs eltérés. -
v.attis
őstag
Jaj, nagyon köszönöm!
Már megijedtem, hogy rosszúl értelmeztem a leírást amit a töltőhöz adtak és mindeddíg rosszul töltöttem a drága kis elemeimet.
Amúgy szerintem ez az eneloop elem valami oltári nagy találmány. Tavaly januártól novemberíg használtam a fényképezőgépemben az egyik párt, majd fogtam és áttettem a másikat ami fel volt töltve, így használhattam nyugodtan tovább. A dolog pikantériája, hogy mind a négyet tavaly januárban töltöttem fel.
Én nagyon szeretem őket.Az eneloop gyorstöltőket nem ismered? És persze a használatukat, megbízhatóságukat az eneloop elemekkel..?
Anyámnak kellene vennem elemet és töltőt, de nem ismerem a gyorstöltőket, nem merem csak arra alapozni az egész tölthető elem használatot. -
PHM
addikt
Mivel 2-2 akku sorba van kötve, ezért a rajtuk átfolyó áram megegyezik.
Így tehát a párok mindkét darabján azonos, kb 250 mA töltőáram folyik.
Ha 4 akkut töltesz, akkor sem változik a töltőáram, vagy ha igen, akkor
is csak nagyon kis mértékben. Pl: 250 helyett 240 mA.
Tehát, ha 4 akkut töltesz egyszerre, akkor is kb ugyanannyi
a feltöltési idő, mint 2 darabnál.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
A 2 egymás melletti cellahely van ezeknél a töltőknél sorba kötve.
Ezért van csak 2 kontroll led a töltőn.
Tehát ezekkel 2, vagy 4 akkut lehet csak tölteni.
A behelyezés egyszerű: ha jól rakod be az akkukat, a második cella
behelyezésekor ki kell gyulladnia az egyik kontroll lednek.
(Ha be van kapcsolva a töltő persze.)
Egyébként pedig szerencsésebb (és talán hosszú távon jobban is megéri)
olyan töltőt használni, ami egyedileg tölti az akkukat.
Még jobb, ha kisütő funkciója is van a töltőnek.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
v.attis
őstag
van egy egyszerű eneloop töltőm és eneloop elemeim. A töltőn a töltési áramot 2db-ra írja pl: 2xAA 250mAh.
Hogyan töltsek 2 illetve 4 aksit vele?
Összezavarodtam. Maradjunk az AA elemeknél, ha már ezeket említettem, 2000mAh-sak. -
And
veterán
"Nem mint egy pár száz forintos sima töltő, hanem ami az akku kapacitását figyelembevéve lemerít, frissít."
Úgy tűnik, minimum hetente fel kell rá hívni a figyelmet: ilyen töltő nincs. Persze a gyártó azt ír rá, amit csak akar, a vásárló meg szintén azt hisz el ebből, amit jónak lát. A töltő áramköre próbálkozhat ezzel-azzal, de olyan módszer nem létezik, amelynek segítségével a rákapcsolt cella kapacitását vagy maradék töltöttségét gyors - akár pár perces - méricskéléssel meg lehetne határozni. Egyedüli kivétel ez alól a teljesen lemerült, 1V-os vagy ennél kisebb kapocsfeszültségű Ni-xx akkuk esete. Sosem értettem, mi azzal a probléma, ha - amennyiben képes rá - egy töltő teljes kisütéssel kezd: ha amúgy is le van merülve a cella, vagy ahhoz nagyon közeli állapotban van, akkor semmit nem veszít vele a felhasználó. Ha meg nem, akkor egyenesen nyer vele, hisz ez megelőzi a memóriahatást, jó esetben bónuszként megtudja az akkuban hagyott maradék töltés nagyságátv(vagyis végső soron azt, hogy kedvenc fogyasztója mennyire képes kihasználni az akkumulátorban tárolt energiát).
A frissítésnél (mármint hogy szükséges-e vagy sem) hasonló a helyzet, megfejelve azzal, hogy ha meg is tudná mérni pár perc alatt a töltő a cella aktuális kapacitását, honnan a fenéből tudná azt eldönteni, hogy ez normális, névlegeshez közeli érték, vagy nem, tehát frissíteni kell? Egyelőre a NiMH-cellákban nincs belső chip, hogy abból kiolvassuk a névleges kapacitásértéket, megengedhető töltőáramot vagy akármit. -
lelzo
csendes tag
Vettem egy tronic töltőt a lidl-ben.
Sajnos nem produkálja az amúgy is meglehetősen hiányos leírásban foglaltakat.
A berakott külömböző akkukat elkezdi tölteni majd általában pár perc után jelzi, hogy feltöltött. Ha később visszateszem esetenként órákig tovább tölti.
A szerinte feltöltött akkukat az IPC-1L-es töltővel megvizsgálva nem azt mutatja.
Semmilyen akkunál sem lemerítésre sem frissítésre nem kapcsol.
Az állítólagos kezdeti pár másodperces teszt szerintem nem állapíthatja meg az akku kapacitását.
Elég humbuk bóvlinak tűnik a töltő.
Még éppen a 3 napon belül vagyok, visszaviszem.
Csak azt nem tudom, érdemes-e kicserélni egy másikra.
Van valaki akinek ez a töltő jól működik?
Nem mint egy pár száz forintos sima töltő, hanem ami az akku kapacitását figyelembevéve lemerít, frissít.
Kösz a sürgős válaszért. -
And
veterán
válasz gergo.79 #915 üzenetére
Valószínűleg magas a belső ellenállása, a terhelésre ezért jobban csökken a feszültsége, mint egy normális példányokból álló pakké. De ha csak jelzi, hogy alacsony az akkufeszültség, és nem kapcsol le, akkor nem érdemes túl sokat törődni vele. Megjegyzed, hogy ezek az akkuk így viselkednek, a többi meg nem. Majd ha valóban idejekorán lekapcsol a gép, nem csak jelez, akkor kezdhetsz új akkuk után nézni.
-
gergo.79
csendes tag
Sziasztok!
Nekem egy érdekes kérdésem lenne, a következő a helyzet:
Használok egy digit, fényképezőhöz 2700mA-es AA-s NiMh akksikat. Na most kb. 30-40 kép után már jelzi a gép, hogy merül az akksi. Viszont ez után még meg tudok vele csinálni vagy 150-200 képet, mégsem merül le. Ilyenkor mi lehet? Kicsi az akksi áramerőssége, vagy a feszültsége? Mert más akksiknál meg úgy van, hogy mikor jelzi, hogy le fog merülni, utána már csak tényleg pár képet tudok csinálni és lemerül, vége.
Vélemény??? -
And
veterán
válasz Iker Reffel #912 üzenetére
"valaki adna felvilágosítást, hogy az akkumulátor feszültsége és áramerőssége mire jó?"
Tegyük tisztába a dolgokat:
1.) Az akku névleges feszültsége Ni-xx (NiCd és NiMH) kémiájú akkuknál egyetlen cella esetén mindig 1,2V. Ez nem opció, akármilyet típusú / gyártmányú NiMH-t is használsz, mindig ennyi lesz.
2.) A mAh, mint a mértékegységéből is kiderül, nem áramerősség! Ilyen konkrét értéke egyetlen akkumulátornak sincs, mivel az akkuból (mint feszültségforrásból) kivett terhelőáramot a terhelés (fogyasztó) határozza meg. A mAh vagy Ah pedig töltésmennyiség, mint a coulomb (ami mellesleg amperszekundum, vagyis [As]). A cellára specifikált töltésmennyiség azt a töltést jellemzi, amely visszakapható belőle a kisütés során. Ezt a mAh / Ah mennyiséget akkuknál más néven kapacitásnak hívjuk (ami viszont nem ekvivalens a kondenzátorok kapacitásával).
A nagyobb kapacitású akku elvileg tovább bírja a használat során, az adott fogyasztó által felvett áramerősséget viszont ez nem befolyásolja. 550 mAh: az akku 55 mA-es áramterhelést 10 órán keresztül tud biztosítani, míg lemerül, egy 1100 mAh-s pedig ugyanakkora áramot 20 órán keresztül (vagy 10 órán át 110mA-es áramot, a kettő szorzata adja a kapacitást).
Töltőnél nem muszáj ragaszkodni ahhoz, hogy akkukat is adjanak vele. A jó töltő ismérvei: automata töltésvég-detektálás (-dV, feszültségvisszahajlás-figyelés), cellánkénti kezelés, gyorsított - esetleg változtatható áramú - töltés. Egyéb extrák lehetnek: cellahőmérséklet figyelése, töltés megkezdése előtt kisütési lehetőség, kapacitásmérés. Ez mind belefér 10e forintba, de látogasd meg a töltős topikot, abban sok tanácsot tudnak adni ezzel kapcsolatban.
Akku: a megfelelő típus kiválasztása több dologtól függ. Például, hogy a fogyasztó (esetedben a fejhallgató) mennyire képes kisütni, vagyis kihasználni az akkuban tárolt energiát. Ha jól, és viszonylag gyakran használod, akkor a nagyobb kapacitású akku egyenes következményként hosszabb üzemidőt eredményez. Ha kevésbé jól (ez nagyobb áramfelvételélre képes berendezésekre, pl. digit. fényképezőkre jellemző), illetve nem annyira sűrűn használod az akkus készüléket, akkor jobban járhatsz egy alacsony önkisülésű, összefoglaló néven LSD típussal még akkor is, ha utóbbiak névleges kapacitása kisebb a hagyományosokénál, mert a kapacitás fontos adat ugyan, de nem minden esetben a nagyobb kapacitású jelenti a tartósabb, használhatóbb akkut. -
Iker Reffel
csendes tag
Szevasztok!
Most karácsonyra kaptam egy SHC2000 Philips fejhallgatót. Kaptam hozzá 2 Nikkel-metálhidrid akkumulátort, melynek ugyan úgy Philips márkája van. Az lenne a problémám, hogy az egész délutános használatoktól viszonylag hamar lemerül és 16 órát ír töltési időnek. Nem vagyok túl jártas az akkumulátorokban, ezért kérem a segítségeteket. Milyen akkumulátort és töltőt kéne vennem ehhez a fejhallgatóhoz, hogy működjön? plussz 4 elemet szeretnék, töltővel (amivel egyszerre a 4-et lehet tölteni) az elem amit adtak: AAA, 1.2V, 550mAh
A kérdés végső soron:
* milyen töltőt
* milyen akkumulátort hozzá, ha nem adnak vele
* ezt mégis hol kapom meg és milyen áronKöszönöm a segítséget, BOLDOG KARÁCSONYT!!!
UI: valaki adna felvilágosítást, hogy az akkumulátor feszültsége és áramerőssége mire jó? Mármint, hogy jobb-e, ha 550mAh-es akumulátorom van, vagy ha 1100mAh-es akkumulátorom van, és hogy okozhat-e valami bajt, ha nagyobb áramerősségű akkumulátort használnék... Köszönöm!!!
[ Szerkesztve ]
-
qcora
csendes tag
Kösz a választ!
Közbe utananéztem még a töltőm (sanyo NC-MQR02) specifikációjának,
http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?88105-Sanyo-NC-MQR02-a-very-well-specified-charger
http://www.eneloop.info/fileadmin/EDITORS/ENELOOP/DATA_SHEETS/MQR02N.pdf
Ebbol kiderül, h mégis cellánként tölt , és a hőmérsékletet is figyeli , azonban a kisütésre nem alkalmas. (sajnos elég gyatra az angolom, és a googlefordito is uh en kb ezeket szürtem le...). Csak az volt zavaró, hogy mindössze egy ledet raktak rá
Amugy vágom h az IPC-1L 8900, de nem is azzal az 1100-zal van a problémám.
A BC-300 pedig nem tud sokkal többet az enyémnél. Uh akkor mégis úgy tűnik h egyelőre maradok ennél...
Mégegyszer kösz az épitő hozzászólást -
And
veterán
"Több helyen olvastam h minél kevesebb amperral, és cellánként vezérelt töltővel érdemes/kell használni, ez mennyire igaz?"
A 'minél kisebb árammal' elv nem feltétlenül az egyedüli üdvözítő megoldás. A gyorsított töltés (1*C áramig bezárólag) sem feltétlenül káros, ha a töltő bizonyos feltételeknek megfelel. Ilyen például a kötelező lekapcsolási automatika, valamint a cella hőmérsékletének figyelése. Ezen felül az sem árt, ha a töltő képes a töltési folyamat megkezdése előtti kisütésre.
560 mA körüli töltőáram egyébként egyáltalán nem számít megterhelőnek egy LSD akku számára, AA-méretű ready2use esetén ez mindössze C/4 áramot jelent. A közel 1,3A-es áram már neccesebb lehet, ha nem párosul a hőmérséklet ellenőrzésével. Az alacsony önkisülésű NiMH-akkuk adatlapja (a Ready2Use típusé is) egyébként lehetőségként említi az 1C-áramú gyorstöltést, adott környezeti hőmérséklet mellett, és természetesen kellően intelligens töltőkészülék használatával. A cellánkénti kezelés értelme abból következik, hogy sosincs két teljesen egyforma (kapacitású és töltöttségű) cella, a maximális teljesítőképesség soros kezeléssel nem érhető el. Természetesen a több cellából álló akkupakkoknak is van létjogosultsága, de ha egy ilyen pakkban az egyik akku gyengélkedni kezd, azt az egész pakk meg fogja érezni.
"Tudom h egy IPC-1L-re érdemes lenne beruházni, de most erre sajna nincs 10k-m. "
Nem csak az IPC-1L létezik (egyébként is 9k). Pl. a BC-300 4k-ba, a BC-500 pedig 7k-ba kerül, bár az előbbi már nagyon lassú és kisütni sem tud. -
qcora
csendes tag
Lenne pár kérdésem:
Most szereztem ready2use akkukat, ami ugye az alacsony kisülésű kategóriába tartozik. És van nekem egy régi sanyo töltőm, ami párba tölti az akkukat, és nagy árammal (azaz 565mA×4/1274mA×2). Ezzel érdemes-e a fent emlitett cellákat tölteni, vagy ha nem akkor mik lesznek a várható következmények. Több helyen olvastam h minél kevesebb amperral, és cellánként vezérelt töltővel érdemes/kell használni, ez mennyire igaz?
Tudom h egy IPC-1L-re érdemes lenne beruházni, de most erre sajna nincs 10k-m.Eőre is köszi a választ
-
Batman2
őstag
Biztos paranoiásnak tartotok már, de megint csak furcsa dolgokat csinált az én IPC-1L töltőm !!
Betettem kettő darab 850mAh-ás, Energizer NiMH akkut tölteni a Dischrage programra, az első és a harmadik töltő rekeszbe.
Szépen együtt kezdtek el merülni, mindkettőnek azonosan csökkent a feszültsége, elég egyofrmának tűntek.
Később néztem őket, a harmadik rekeszben levő már fel volt töltve, kb. 11xx mAh-a töltés kellett ehhez, ez rendben is lenne.
A másikat vészont meglepődve néztem (1. rekesz), hogy csak pár milliamperóra van benne és összesen 7 percet töltötte !!!Ezt az akkut újra indítottam, elkezdte meríteni, de a jelzett kicsi kapacitás ellenére nem hírtelen, csak lassan merült, majd feltöltés után megint csak ugyanilyen keveset jelzett rá és nem töltötte tovább.
Áttettem a 3. rekeszbe és újra indítottam a programot, ott a másik cellához hasonlóan ezt is nagyjából rendesen feltöltötte.Még próbálgatom majd ezt az első cellát, de korábban is az első két cellánál volt probléma, azok működése állt le frissítés közben többszőr is.
Mindenesetre nem tudom mire véljem ezt.
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz Hannibal Bac #905 üzenetére
Te, olvastad a tipic címét ???
Ez a téma hogy jön ide ??
[ Szerkesztve ]
-
Hannibal Bac
csendes tag
Sziasztok!
Okos telefont szeretnék karácsonyra, egy srácnak meg egy lánynak, de nem nagyon értek hozzá. Melyiket éri meg megvenni, főleg a Wifi, meg a Facebook a fontos.move by T-Mobile 22 491Ft
ZTE Arizona 22 491Ft
Samsung Galaxy Mini 26 991Ft
Nokia C5-03 26 991Ft
Sony Ericsson Xperia X8 26 991Ft[link]Esetleg ebben az árban lehet jobbat találni?
-
stellaz1
csendes tag
amire nekem kell, arra jók lesznek ennyi pénzért, főleg, ha nem is annyira rossz esetleg a minőségük
amúgy a lidlishez hasonló aldis töltőm, van, 4 ropi volt, annyiért megérte szerintem, mert tudja amit kell, bár nem állítom, hogy ha előbb akadok erre a fórumra, akkor esetleg nem-e a voltcraftot vettem volna
[ Szerkesztve ]
-
Rigger
csendes tag
válasz stellaz1 #902 üzenetére
Néztem Őket én is, gondoltam szerválok egy 9V-ost, de mivel most nem annyira létszükség és ilyen esetekben nem veszek kínai cuccokat, ezért inkább otthagytam.
( 9 V - osban ha jól emlékszem Energizert láttam made in Germany felirattal, én a magam részéről inkább fizetek pár száz forinttal többet ha megtehetem )
Van egy egész jó kis töltő is a lidiliben, tud kisütni és -dV lekapcsolásos, LCD kijelzővel, végülis egy minimal IPC, ha nem érdekesek, hogy hogyan állnak az ah-k, meg ilyesmik akkor jó lehet , de én inkább maradok IPC barátunknál.
Jut eszembe, láátam a napokban egy IPC - xxx rendszámú autót, na mi jutott rögtön az eszembe ???
Riga-biga, az ARANY KOMA
-
stellaz1
csendes tag
a lidliben árulnak mától ready for use aksikat 1100 Ft-ért 4 darabot
vettem belőle, a töltőm szerint kb. félig voltak töltve, és az elemre az van írva, hogy 2010. 06 havi gyártásúak
kicsit szomorú vagyok, hogy már másfél vesek, viszont ezek szerint tényleg nem merülnek le ennyi idő alatt sem
-
Batman2
őstag
Az LM2678T-3.3-as típusom van, még régen vettem, egy töltőnek akartam tápellátáskánt használni, ahol max. kb. 3A-t kellett volna szolgáltatnia.
Akkor 2,2A-nél nem tudtam belőle többet kihúzni.
A tőled kapott kondikkal és induktivitásokkal is csak ennyire volt képes.
(100mikro-35V 5db és 47mikrohenry, talán 800mA-es induktivitások, szintén 4, vagy 5 darab, a fólia csíkokat becineztem és drótszálakat is forrasztottam rá, hogy minél kisebb legyen az ellenállása és a saját induktivitása)Azóta szerteztem több amperes induktivitásokat (3, 5 és 8A), próbálgattam az előbb említett kondi teleppel és egyéb, PC tápból, alaplapból kiszedett LOW ESR kondikkal is, így sikerült feltornászni 3A-ig a stabailizált tartományt !
Tettem a kimenetre 1500mikrós, 2200 mikrós-10V-os, és 4700mikrós-6,3V-os kondit is, jelenleg ezzel adja a legtöbbet.
A bemeneten is volt többféle kondi, most 2x1000mikró-35V-os kondi van.Nagyobb kapacitású kerámia kondival nem próbálkoztam, ezt azért írom, mert az általad linkel MPS gyártmány adatlapja ezt írja, de a LM-é asszem csak elektrolitot, nyilván abból inkább a LOW ESR-t.
Az igaz, hogy a fólia rajza nem olyan, mint ami az adatlapban van javasolva, de úgy igyekeztem csinálni, hogy a föld hurok is minél kevésbé alakuljon ki és minél vastagabbak, kisebb ellenállásúak legyenek a vezető csíkok, minden föld pontot az IC föld lábához lehető legközelebb forrasztottam, a kondikat is beleértve, a kimeneti oldalnak külön fólia csíkja van, az pedig kettő, rövid, sokeres, sodrott vezetékdarabon keresztül van az IC föld lábához közel forrasztva.
Lehet, hogy ez még mindíg kevés, a kapcsolás kiépítésében rejlik a hiba, bár azért kicsit kédelkedek az IC kapcsoló FETjének képességében is, hogy egyáltalán képes e leadni a leg ideálisabb körülmények között is azt az 5A-t !
Tudom, én mindíg hitetlen vagyok csak már annyit próbálkoztam vele.Üdv.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MIUI / HyperOS topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Videós, mozgóképes topik
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Asszociációs játék. :)
- Eredeti játékok OFF topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest