Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
akela91
addikt
Sziasztok. Egyelőre nagyon az elején vagyok az építkezés tervezésnek, de kérnék egy pici segítséget, mert még lehet változtatni ha nem megfelelő a napelemek miatt a tervrajz...
Tervrajz: [kép]
A tájolás szépen látszik a képen, illetve a tetők vonala.
Az előrelátható igény max 10kwp rendszer lenne, természetesen a déli tetőre ha elfér. Egy szeglemezes tetőt láttok a képen , várhatóan 27 körüli dőléssel.Mennyi panel férhet fel a déli oldalra(2 tetőfelület), megmondható nagyjából ennyiből? A dél-nyugati benyúlás(szoba kiugrás) okozhat árnyékot a többi panelnek?
Ha esélytelen, akkor a keleti tető sem mondható rossznak ahogy néztem, de persze inkább ne kelljen használni.
Köszi a segítséget a tapasztaltaknak.
[ Szerkesztve ]
-
akela91
addikt
Köszi a kritikát mindenkinek. Amiket aggályokat írtatok tök jogosak és köszi. A Kamrát feltenném a konyha fölé(konyha így teraszra nézne), a wcvel nincs ötletem, hogy hogy ne legyen határos a nappalival. Az ajtó csere túloldalra sokat nem javít a problémán sajnos.
Amúgy a falfastagság azért ennyi,mert ez faszerkezetes terv.
Ezek szerint a nepelemek szempontjából se jó a terv, hát ez remek
-
akela91
addikt
válasz Borisz76 #7178 üzenetére
Jeleztem ezt az igényt, hogy egységesebb déli tetőt szeretnék, csak a sok másik igény mellett, nem megoldható minden kezdek rájönni.
Legyen beálló is, de telekhatárra kell építkezni, de jobbról 6m-t hagyni kell és így max 12m széles lehet a ház, és persze napos nappali+ étkező legyen, de persze egységes legyen a teljes déli tető is...
Valamiből úgy érzem le kell adni, és ez a beálló lesz, a nélkül, egy téglalappal megoldottuk a ház formáját, és egyben rengeteg más problémát.Btw, a konyha a mindene a feleségemnek, csak arra reagálva hogy túlzott méretű, nekünk tényleg kell ekkora . Egyébként minden elektromos lesz, a fűtés elektromos kazánnal(padlófűtéssel) lesz megoldva, ezért is kell a 10kwp rendszer.
[ Szerkesztve ]
-
akela91
addikt
válasz akela91 #7179 üzenetére
No sikerült átrendezni a tervrajzot, minden szempontból úgy, hogy minél több napelem elférjen. Így szerintem ezzel már probléma nem lehet Déli oldalon, plusz egy rakat észrevételt megfogadva átrendeztünk minden helységet is... (privibe fogadok kritikát szívesen)
-
akela91
addikt
Köszi mindenkinek ismét a véleményeket.
Ti milyen dőlésszöggel kérnétek a tetőt az esetemben? (szeglemezes nyeregtető, 125m bruttó laktér)25-35fok között majdnem mindegy?
-
akela91
addikt
Van-e valaki aki kapott ajánlatot az új G9-es QCell panelekre? Érdeklene, hogy mekkora az árkülönbség a vele azonos kategóriájú G8-as szériával. (főleg az alapmodell érdekel, nem az XL-es).
[ Szerkesztve ]
-
akela91
addikt
válasz Elemental #7683 üzenetére
Wow, köszi, nem gondoltam volna, hogy pontos választ kapok
Érdekes lehet majd, mivel bővítenék később ha lesz elektromos autónk, úgyhogy ki kell számolnom mennyi férhet fel a jövőben még, és mekkora kwp igényem lesz. Egyébként egy 15kwp Fronius lesz mellé csapva, kezdeti 10kwp napelemmel egy szép nagy kontyolt tetőre. A panel kérdés még, alapvetően adtak egy 3.7M ajánlatot G6-os 350-es QCell panelre a fenti inverterrel, de mondtam, hogy annál mindenképp újabb gen-t kérnék, és a G8 G9-re is kértem ajánlatot. Sokkal nem lehet drágább a G8 DUO remélem.
Egyébként a G8 és a G8+ között csak én nem látom a spec. lapon a különbséget? (talán a garancia a különbség de kérlek erősítsetek meg)
-
akela91
addikt
Köszi az észrevételt, és valóban nem a Light verziót akartam kérni én sem, ez mellé ment, de küldik mindjárt a javított ajánlatot.
A 15kwp inverter helyett valóban mehetne egy 10kwp-s is most, de egy picit előre szerettem volna gondolkodni, úgy gondolom ennyi pluszt megér egy esetleges inverter csere kihagyása, és az ezzel járó problémák elkerülése pár év múlva.
-
akela91
addikt
válasz Khaosz55 #7859 üzenetére
Fronius alapgari jár ami 2 év alapból(regisztráció után 3), amely bővíthető 30 hónapig 5 évvel tudtommal(fogom)
QCellre pedig az alap 12év termék / 25év teljesítmény gar.
A megtérülése a teljes rendszeremnek kalkulációim alapján ~8 év lesz, jó lenne ha addig semmi nem krepálna be.[ Szerkesztve ]
-
akela91
addikt
Sziasztok.
Elbizonytalanított egy szakember(elmondása alapján) abban, amiben eddig többed magammal szentül hittem, hogy jó lesz.
A tervem az volt, hogy későbbi napelem bővítés végett, egy direkt túlméretezett Fronius Symo 15.0-3M WLAN (2MPP) inverter mellé teszek 26db Q.CELLS Q.PEAK DUO ML-G9 390W napelemet. Később hozzá tervezek tenni 10-13db-ot ha eljön az ideje(autó miatt)
Szeretném elkerülni az áramszolgáltatóval való ismételt szerződéskötést jól ismert indokok miatt, ezért alapból a nagyobb invertert tenném fel(15kw a 10kw helyett).
A rendszer névleges teljesítménye ennyi panellel így 10,14kWp lenne ugye az elején.
Egy cég a sok közül, erre azt mondta, hogy rossz az elképzelésem, hiszen az inverter ha nem tudja névleges teljesítményének 80%-at használni minimum(minimum 12kWp jelen esetben szerinte), akkor be se fog kapcsolni, és nem fog működni a rendszerem, ergo kérjek még pár napelemet pluszba, vagy menjek el SolarEdge rendszer felé ahol nincs ilyen gond.
Szkeptikus vagyok, mert másik cég meg mást mondott, és sehol nem láttam ilyen magyarázatot eddig.
Mi az igazság?
[ Szerkesztve ]
-
akela91
addikt
válasz tothbe #15251 üzenetére
Szia. Köszönöm a választ, éreztem én, hogy sántít a dolog.
Akkor elképzelésem jó volt ezek szerint, és akivel csináltatni fogom (mostmár végleg eldőlt) ők nem is mondtak blődséget ezügyben.
Amúgy ezt az ajánlatot tervezem elfogadni, mit gondoltok, korrekt? Még jön le belőle párszázezer, mert 5%-os áfával megoldjuk generálkivitelezővel.
[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?