-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
én jobban szeretem a 3 fázis esetén 3 fázisú invertert (volt 1 fázisúnk korábban most 3 fázis van), mert 3 fázison termel amit 3 fázison fogyasztgatok 1 fázisú inverter esetén hálózatra kimegy az áram és visszaveszi az óra (oda vissza tekerve azt) - később szaldó utáni (nekünk még jó soká) nem tudni még mi lesz az elszámolás alapja és ilyenből lehetne meglepetés is...
De ha 1 fázisú az inverter akkor arra a fázisra tedd amin a nagy fogyasztóid vannak és probléma óra tekerés oldalról megoldva
3 fázisú inverter hátránya, hogy akkor se működik ha a 3 fázisból 1 kiesik - persze ha az egyfázisú 1 fázisa kiesik akkor az se termel -. Mi jártunk így hogy 3 fázisból 1en 60V volt csak és leállt természetesen a 3 fázisú inverter... -
veterán
azzal is számolj, hogy 4-5 évente 20% körül nő a kapacitása a paneleknek ...
nálunk már nincs hely a tetőn ha kevés az áram akkor a régi paneleket odaadom szülők házára inverterrel és a mi csak új paneleket rakunk fel ... így végülis plusz beruházás de a termelés két címen már nőni fog -
veterán
ha a pluszt nézzük: 1 panel kb 53000 Ft + szerelvény és szerelés 20000 Ft azaz összesen 73e Ft 335-ös panel... ami évente (optimális esetben 1,2-es szorzóval) ~400 kWh-t termel 5025 Ft / év (12,5 ft-tal számolva) azaz 14 év megtérülés a plusz panelekre... ha nem használod el az áramot vagy máshogy számolva 6,8%-os hozam
-
veterán
-
veterán
válasz stickermajom #8760 üzenetére
TE nem rakott nálunk DC oldali túlfesz védelmet, mert az benne van a SAJ inverterbe szóval akkor az most kötelező vagy sem?
Most SE rendszer van (bővítés miatt) van túlfesz levezetés de nincs SANTON tűzeseti leválasztó... pedig kb 8-10 métert meg a vezeték a házon keresztül. Ok a telepítőnél az áram szolgálatón is átment a terv, mivel akkor kötelező elvileg ha nagyfeszültség lehet a vezetékben... A lényeg, hogy a faszi szerint SE rendszer esetén nem kötelező az irányelv szerint ajánlott... Szóval vagy kiskapu vagy nem de az legalább nem fog kigyulladni -
veterán
válasz makkmarce #8713 üzenetére
elvileg minden inverter lekapcsol amint nincs áram (grid inverterek) szóval nem kell rajta kapcsolni semmit. ha van santon akkor az is lekapcsol. Ha nincs akkor pedig máshogy se tudják a DC kábel feszt lekapcsolni .
Ennyi erővel épületen belül se lehetne, mert oda tűz esetén nem biztos, hogy be tud jutni a tűzoltó...
-
veterán
én úgy tudom nem bárkihez lehet fordulni aki hivatalos SE "akkreditált" szerelő és ő tudja intézni a garanciát vagy közvetlenül tudja az ember intézni az SE-vel és az SE küld majd szerelőt.
Ráadásul az SE nem régen aktivált egy "mesterséges inteligenciát", valójában egy hibakereső algoritmust ami elvileg előre tud jelezni bizonyos meghibásodásokat és szól az illetékes telepítőnek. Aki nálunk telepített elvileg kapott már így hibajelzést a rendszertől így.
Sőt nálunk mikor nem volt meg az egyik fázis (60V volt csak) rosszalkodott... és hívott, hogy ő úgy látja gond van az inverterrel és kapcsoljam le amíg nem jön rendbe a 3 fázis. -
-
veterán
válasz zetorV6 #8553 üzenetére
azért a munkadíjjal óvatosan... , mert pályázat esetén alapból drágább volt általában egy napelem telepítés (pályázatíró, energetikus, banki ügyintézés - amúgy ezek nem is része a napelem szerelésnek alapból)
viszont nézzük az egyéb munkadíjakat:
- rendszer tervezés: kb 0,5-1 óra munka lehet mivel kész terveik vannak már minden megoldásra a telepítőknek
- adminisztráció 2-3 levél kör a szolgáltatóval (ráadásul a telepítő cégeknek a szolgáltatási területeken van kapcsolatuk) de ez legyen mondjuk 4 óra munkadíj (és ezt egy asszisztens végzi - nem mérnöki óradíjon)
- telepítés 1 nap (3 ember - nálunk első körben, míg második körben 4-5 órát voltak itt a szerelők 3-an plusz egy ember szerelte az invertert)Tehát összesen:
- 1+6 óra mérnöki munkadíj + 2 óra kiszállás mondjuk (megyén belül nézve)
- 4 óra adminisztrációs munka
- 15 óra szerelés + 6 óra kiszállás (3x2 megyén belül)Mérnök óradíj: 15000 Ft azaz 135000 Ft
Szerelő óradíj: 5000 Ft azaz 105000 Ft
Adminisztrációs óradíj: 2000 Ft azaz 8000 Ft
Összesen: 248000 Ftelőzetes felmérés 2-3 óra azt kihagytam de oda se a mérnök szokott menni általában.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
elvileg a tető belépési pont és az inverter közötti távolság számít... tehát ha tetőn megy a vezeték nem jó de nem számít bele az 5 méterbe... viszont akkor a solar kábeleket valahogy kívülről rögzíteni kellene a tetőre ás valami UV álló csőbe rakni. Szerintem - nem vagyok szakember
-
veterán
Itt egy cikk amilyen problémákra én is céloztam a nagy napenergia és akku mindent megold probléma esetén...
https://telex.hu/gazdasag/2020/11/27/a-novemberi-nap-es-szelmentes-hidegparna-a-jovo-tartos-aramszuneteire-figyelmeztet -
veterán
elég csak áramtalanítani és újra áram alá helyezni nekünk külön kismegszakítója volt szóval annyira nem megterhelő és örülj, hogy a tetőn kívül van úgy nem nagyon tud kár keletkezni a házban (ha beton cserép van mert ugye az nem igazán éghető )
#8493 Isv@n: én kirakatnám akkor valamelyik panel alá (1-2 plusz csatlakozó szerintem kevésbé problémás -
veterán
válasz Geresics #8398 üzenetére
nekem emiatt lett bővítésnél SE rendszerem... Mert SE telepítésnél mivel "törpe" feszültség van 1 V / tábla elhagyható a Santon (most hogy tényleg vagy sem azt nem tudom , de átment a doksi és az a csapat sosem rak. Illetve a santon is csak a lejövő vezetéket védi... a tábláknál ott a nagy feszültség
amúgy a TE mikor jött a bővítésről felmérni akkor azt mondták, hogy ki szokták rakni most már a napelem alá a santont ha ki is gyullad ne égjen le a ház. Nálunk még belülre szerelték jó kis fenyő gerendára ...
sanzi89: inkább legyen az inverter kint egy eresz alatt mint hogy santon kelljen ... nálunk a garázsban van azt inverter, de ha újra építkeznék figyelnék arra, hogy ne is kelljen -
veterán
válasz sanzi89 #8402 üzenetére
nekem SAJ 4K-m (egyfázisú) inverterem volt majdnem 3 évig aztán lett csere SE 7K (3 fázis)-ra itt van még a garázsba a SAJ gondolkodom rajta, hogy mi legyen vele... Igazából el szeretném adni, de a kutyát nem érdekli egyelőre. Így még esélyes, hogy kereszt szülőknél vagy nyaralóra - ha majd lesz - megy majd fel...
Na de a SAJról:
- elég jó a webappja és a webportálja is. Nem tud annyit mint egy SE de mindent tud amit tudnia kell.
- míg nekem volt 2 nagy ráncfelvarrást kapott a portál felület (sajnos a 2.nál egy-két adat elérést és exportálást elhagytak ami számomra érdekes volt. Például korábban visszamenőleg minden napra lehetett exportálni és megnézni 10 perces bontásban a termelési adatokat)
- Kicsit melegedős fajta, de a garázsban igazából el volt nyáron is (30-34 fok volt mondjuk a garázsban - földszint körbe építve - de ennek a hőnek a nagy része inkább az autó volt mikor beálltunk...
- passzív volt a milyen teljesen így hangja semmi nem volt (most SE kattogását hallom ahogy indul, de SAJnál ez sem volt)
- összességében egy egyszerű kis szerkezet ami működik.
- nálam hatékonyságban volt egy 3-15% közötti hátránya (azért ennyire tág mert havi adatokban volt ahol +15% jött ki volt ahol meg - így havi adat alapján teljesen nem tudom összevetni a rendszerrel - a mostani SE-hez az eddigiek alapján, de szerintem ebben benne volt, hogy az egyik string nem volt megfelelő hosszú és a paneleket is máshogy kellett volna felrakni...
- wifit stabilan tartotta a régi ASUS router fél évente ledobta... az új hálózat (unify) semmi gondja nem volt.
Ha esetleg konkrét kérdésed van a SAJjal kapcsoltban megpróbálok válaszolni[ Szerkesztve ]
-
veterán
anyagilag ideális tetőn sosem hozza vissza az optik felárát az SE... nekem 3 tájolásra lett rakva... s örülök, hogy ez lett mert látszik, hogy ami a tetőn jónak tűnt egész évre árnyék nélkül az télre csak árnyékba húzódott (3-5 napelemet érint az árnyék az eredetileg tippelt 3 helyett. (mivel SE lett nem számoltunk pontosan napbeesés szög alapján )
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz sanzi89 #8370 üzenetére
Elvileg 4 KWnal nagyobb inverter esetén lesz ugye ez majd, s itt a 8ra többet kell majd fizetni mint a 6ra...
6os inverterre simán rakható 8kWp panel szerintem főleg ha kelet-nyugati a tájolás és 8000et máris megtermeli... Mennyi napelemnek lenne még hely? És milyen fogyasztás növekedésre számítasz?
-
veterán
válasz sanzi89 #8365 üzenetére
nekem volt SAJ inverterem nem volt vele gond 4K-s ... sajnos nem rakattam nagyobbat...
- mikor csináltuk a napelemet 4KW-os inverter lett felrakva 3000 kWh éves fogyasztáshoz 5000 kWh termelési tervvel
- közben nőtt a fogysztás (plusz hűtő, klímák, jakuzzi, mostmár elektromos autó)
- így napelemet kellett bővíteni most 7K-s SE inverter van (SAJt tervezem eladni...) és várhatóan mostantól évi 8500-9000 kWh termelésünk lesz
tehát ha van esély, hogy extra fogyasztásod lesz később akkor rakj szerintem nagyobb invertert és készülj erre ... nálunk mivel így alakult drágább lett mintha előre készültünk volna erre...
nagy inverter egyetlen hátránya, ha az "elosztói teljesítménydíj"-nál lehet ami elvileg 2020 január 1-ig volt 0 ft (jelenleg is annyi) és a 4 kW-nál nagyobb inverterek felett kellene fizetni... -
veterán
válasz kardkovacsi #8311 üzenetére
alakul paks2höz ennek kb 6x-osa kellene és valamivel több akku de jó az irány ...
-
veterán
válasz kardkovacsi #8204 üzenetére
Szerintem akkor nézd meg ha teljes hónap megvan. Nálunk az október 409 kWh volt összesen (8,235 kWp) ... miközben előző években átlag 310 kWh (4,77 kWp) szóval a mostani október nagyon gatya volt: 49 kWh a korábbi évek 65 kWh-jához képest...
-
veterán
válasz #44448768 #8153 üzenetére
ezt nem tudom mi alapján számolod, hogy 35%-ban napáram lenne télen.... ha az egész ház áram fogyasztásától eltekintek 17-25% között mozog azon hónapokban amikor jelentős fűtéssel számolunk (december- február) november-március esetén igaz a 35%...
de közben a ház is fogyaszt amitől eltekintettünk...
a cekász fűtés kb mintha kőbaltával akarnánk fát vágni amikor van láncfűrész . Továbbra is tartom, hogy nagyon jól szigetelt ház esetén van értelme, de csak akkor ha a hőszivattyú az első extra beruházást nem hozza vissza 10 éven belül. Ezt követően már elég ha a hőszivattyú árát behozza...
A korábban itt írt hőszivattyú beruházás szerintem drágább mint 2 millió inkább mondanék 3-at rá, de a fűtőfilm se 500e. Netes ár alapján 500 Ft / nm tehát 100 nm-es háznál 500e Ft... plusz szobánként termosztát még kb 100e Ft / ház (konyha, nappali, fürdő, 3 szoba) így én inkább 2,4 millió különbséget mondanék.
Így a korábbi példámnál maradva kb 10 év alatt megtérül a fűtőfilm. Ha napelemről táplálja valaki szaldóval akkor meg nem kell annyi napelem. Mi esetünkben 6500 kWh-t takarítana meg a hőszívattyú (cekászhoz képest), így az extra napelem kb 2 milliót visz el az olcsóbb fűtőfilm esetén.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Őstermelő #8150 üzenetére
energia függő (azaz, hogy mennyi energia kell a fűtéshez) a dolog, hogy melyik a zöldebb... egy hőszivattyú vagy a fűtőfilm...
nálunk - relatív jól szigetelt házban - gáz alapján évi 1000 m3 (kb 120e Ft / év) gáz fogyott a fűtéshez és a melegvízhez, ha árammal fűtenénk ez kb 10.000 kWh (380 Ft / év) cekasz fűtés esetén (3600 KG CO2) hőszivattyú esetén: 3.300 kWh energia (125e Ft) esetén (1200 KG CO2). Azt hiszem, hogy a mi szigetelésünkkel a hőszivattyú jobb megoldás lenne CO2ben is és anyagi tekintetben is bőven , de sajnos nem most építettünk így
- 500 m3 gázt fogyasztunk (melegvíz és padlófűtés) ez kb 60e Ft
- 1000 kWh áramot ez körülbelül 38e Ft
tehát mi szigeteléssel és a klímákkal megspóroltunk évi 900 kg CO2-t ha a napelemnél nem számolom a CO2t ha számolom akkor nem ... évi 1-1 alkalommal jönnek szervizelni a klímákat és a gázkazánt
- de szerncsére nem kamcsatkáról: az egyik szerelő itt lakik 5-6 km-re 1 kg CO2 lehet mire idejut az autójával
- a klímások pedig Pestről jönnek sokkal messzebről, de ütemezni szokták a munkát így egy nap a környéken megy 5 helyre így ha 100 km-t teszt meg akkor legyen ebből ami engem terhel 20 km.... azaz kb 2 KG CO2
mint látod ez lófasz CO2t nézve
ami miatt most csökkent még a fogyasztásunk az, hogy a padlásra került plusz 15-20 cm szigetelés az építtető által berakotthoz képest. A falra sajnos csak 10 cm-t raktak de ott bővíteni olyan költség volna amit sose hozna vissza... -
veterán
válasz #44448768 #8149 üzenetére
alapjaiban hibás a számításod...
itthon az áram 1 kWh áram kb 300 gr CO2 kell átlagban télen is számoljunk ezzel... ugye akkor kevesebb a nap
1 m3 gáz elégetésekor kb 1,8 - 1,963 kg CO2 keletkezik. Egy kondenzációs gázkazán kb 10 kWh energiát nyer ki... tehát 1 kWh energiányi gáz elégetése közben 180-196 gr CO2 keletkezik -
veterán
válasz canniball #8140 üzenetére
Tényleg nem de ha 14-15 Ft egy el nem használt betermelt áram és a 25 Ft a Geo tarifa akkor ott azért már nem vészes a különbség és minimális plusz napelemmel megtermehlető könnyen a különbözet (főleg ha valaki korábban Cekász fűtéssel tervezett)
Annyi engedmény egyelőre szerintem lesz. hogy a betermeltre nem kell mindenképpen adót fizetni (áfát majd) így máris 14-15 vs 25 Ft helyett 18 vs 25 Ft is lehet.
#8145 visszamenőleg nem változik azaz ha most így tervezte valaki vagy így tervezi a következő kicsit több mint 3 évben annak marad a szaldó amíg invertert nem akar cserélni / nem akarja eladni a házat / órát átírni. Így a megtérülésbe ez nem nagyon fog beleszólni. Később meg ha hozzá kell nyúlni hát hozzá kell nyúlni.
Ha egyszer ebukjuk a szaldót, akkor nálunk is megy majd a kötözgetés , mert 3 fázis van amit a hülye villanszerelő nem egyformán terhelt így 1 fázis tele van míg a másik 2 szinte üres
#8146 cekász fűtést alapból nem tartom jó ötletnek, mert nagyon nem hatékony - értem, hogy napelemmel ki lehet hozni 0-ára sok helyen, de pazarló s pont ettől nem lesz zöld.Például a hőszivattyús bojlerek megjelenése óta elérhető áron (160e körül - míg a sima bojler 50e körül van) tud venni az ember egy eszközt amivel 3-ad annyi árammal tud melegvizet előállítani.
Persze vannak helyek ahol nem lehet máshogy megoldani vagy ahol tényleges passzív (aktív) ház van ott jó lehet és olcsóbb a kiépítése de még akkor se lesz zöld. Nagyon remélem, hogy a következő 2-3 évben a hőszivattyús technológia olcsósodni fog és a szaldó megszűnésével párhuzamosan jó alternatíva lehet a cekász helyett.
-
veterán
válasz joghurt #8136 üzenetére
de bizonyos szint után a szigeteléssel már nem tudsz érdemi előre lépést elérni... Amikor az éves fűtés 150e Ft alá csökken akkor ott már utólagos további szigetelés már sosem térül meg. Akkor viszont ha már áram akkor hőszivattyú (vagy klíma) amivel az energiahatékonyság és napelemmel (akár szaldó nélkül) optimálisan fűthető legyen. De ha bent van a gáz akkor meg nem érdemes átállni áramra...
nagyon szeretnék építeni egy házat ahol nincs bent gáz és az itt olvasottak alapján 3x14kWh akkupakk segít a házra -
veterán
válasz stickermajom #8133 üzenetére
amúgy szerintem nem baj, hogy a szaldónak vége lesz... geo tarifával elég jól lehet majd a jövőben is télen fűteni... és legalább elfelejtik az emberek az energiapazarló cekász fűtést
-
veterán
válasz MrZed001 #8118 üzenetére
köszi félreértelmeztem a rajzot. Viszont 3 fázisnál a gond az, hogy három fázisú eszközt így nem tudok meghajtani...
egyre inkább azt gondolom, hogy kell építeni egy másik házat ahol jól is meg lehet csinálni az áramot, mert nálunk azért nem túl bővíthető a rendszer... S akkor jó biztosíték bekötéssel lehet bizonyos fogyasztókat szünetmentesre rakni bizonyos fogyasztókat meg nem.
köszi az infókat.
-
veterán
válasz #44448768 #8111 üzenetére
ez jól néz ki meg a felette lévő képek is ... de én azt írtam, hogy a mezőgazdasági területekre a föld kizsigerelése miatt egyre nagyobb szükség lesz. De ha jól emlékszem azt is írtam, hogy a területek pihentetésére tök jó lehet a napelem ..., mert a füves területeken talán a legnagyobb a humusz képződés...
de nem vagyok napelem ellen sőt (ugye 3,5 éve van fent, s aki csak kérdezte mindenkinek ajánlottam, hogy ha van pénz rakd fel a tetőre vagy pályázz) de paks 2 helyett nem alternatíva most sem és szerintem 10 év múlva sem. paks2 mellé viszont jó lehet (de szél és gázturbinás erőművekkel megtámogatva) így optimális esetben simán lehetne egy francia co2 tartalmú áramunk...
-
veterán
válasz #44448768 #8106 üzenetére
ahol mezőgazdasági tevékenységre nem használható a föld ott értem, hogy nem kár a földért, de Magyarországon hegyeken fák vannak többnyire alföldi területeken meg jó termő talaj.
Amúgy a mezőgazdasági művelés elég erősen rontja a termő talajok minőségét, mely várhatóan tovább fog romlani a jövőben. Így mezőgazdasági területekből egyre több kell majd egységnyi (ha a GMO-val nem számolunk) mezőgazdasági termék előállításához. Természetesen itt a vetésforgót ha 25 éves ciklusra nézzük akár napelem park is lehet addig rajta ami jó ötlet. Csak a telepítés áttelepítés problémás szerintem.
Amúgy egy zöld terület itthon így néz ki:
azért ez zöldebb (kaszált legelő) -
veterán
válasz grabber #8105 üzenetére
korábbi számításomnál 10 évre 50% árcsökkenést vizionáltam az akkura és a napelemre is. Napelemnél szerintem ennyi nem lesz mert akkor 1 kWp 150e Ft lenne telepítéssel inkább lesz az 200e-220e körül (mostani áron) ...
illetve a fenti példa csak Paks2 áram igényét szolgálja ki ami addigra körülbelül az ország áramigényének 35-40%-a lesz csupán. a Maradék 60%-ot is meg kellene oldani zölden (ezek egy kis része már megvan, de például leállítják - reméljük - a visontai erőművet amit szintén pótolni kell valahogy)
Illetve az áramfogyasztás mértéke a jövőben meredeken emelkedni fog ahogy az új ingatlanok egyre kisebb számában lesz gáz. Plusz a meglévő lakossági fogyasztók áramigénye is nőni fog (elektromos fűtés, klíma, elektromos autó) -
veterán
válasz Borisz76 #8103 üzenetére
egyáltalán nem hagyom s ha ez bejön akkor várhatóan napelemek is kb feleslegesek lesznek. Ha az emberiség ezt el tudja érni és normális (iternél kisebb méretben) meg tudja csinálni akkor az akkora lépés mint a marsra szállás az emberiség történelmében.
Lockhead pár éve (talán 5) azt ígérte, hogy 2025-re konténer méretű fúziós erőművet fog gyártani... (az azért akkor elég optimista volt) s most úgy néz ki az iter beindulhat 2025-ben.
Amúgy 0-ás fúziós erőmű már van ami annyi áramot termel amennyi a befűtéséhez kell tehát közel vagyunk. Valószínű az első erőművek nem lesznek még túl hatékonyak, de ha sikerül bebizonyítani, hogy működhet nagyon nagy rúgást érhet el kutatási és befektetési értelemben.
Viszont pont a napelemekkel kapcsolatban merült fel bennem, hogy amit fent számoltam 300e kWp kapacitás az 6000 ha terület ami azért már jelentős. S így Magyarországnak ha csak napenergiával és akkuval oldanánk meg az energia ellátását (6-7e MWh-ra kalkulálva) akkor az 18.000 ha terület lenne ami körülbelül Komárom-Esztergom megye 8-9%-a lenne terület alapon. Ami egyik oldalról tök jó, hogy ennyire "kevés" másik oldalon azért jelentős termő és zöld terület vesztés (tudom ott is nőhet a fű, meg lehet alatta termelni zöldséget is akár csak az utóbbi esetén tovább drágul a beruházás) -
veterán
válasz MrZed001 #8100 üzenetére
Ismerem ezt a cikket bár pont SolInvictus - sötétzöld - cikkét idelinkelni szerintem irreális ... (amúgy Sol Invictust ismerem 13-14 éve )
Ez a terület jóval délebbre van. Az, hogy a csúcsteljesítménye majdnem paksi az szép tehát évente 1-2 nap pár órában tud annyi áramot termelni mint Paks2... ráadásul sivatagban ritkán felhős az ég és hó sem esik. Ja hogy ezek nem igazak Európában?
Európának az lenne az esélye, ha az észak afrikai államokban tudna napelemparkokat telepíteni, de
- akkor nem ennyiért kapná az áramot
- és kiszolgáltatottak lennénk észak Afrika felé amit nem tehet meg egy ország se Látjuk nekünk is milyen jó az orosz függés (gáz, atom, kőolaj)
- a 203 MWh-s akkupakk is vicces lenne mert kb 5 percig bírná kiszolgálni a szükséges áramot (ha Paks2-höz viszonyítjuk)Tehát ahogy fenteb írtam nekünk itt ezen az égövön a linkelt erőműhöz képest:
- 26x ekkora napelem park
- és 1986x ekkora akkupark kelleneA linkelt cikkben lévő beruházás 2,2 milliárd dollár volt az mai áron 680 milliárd forint, de ennél csak napelemben kellene 26x ekkora azaz 17680 milliárd forint lenne és akkor az akkupakk még 1 napig sem bírná (cirka 2 óra tartalék lenne , de semmi gond télen 4 után nem lenne áram mint 50 éve )
Még egy ekkora rendszer is drágább lenne paks 2nél 50%-os árcsökkenés esetén... és működésképtelen itthon.
Az árnál meg számoljuk bele, hogy nem mindegy, hogy 1000 km-re kell szállítani a napelemeket, és akkukat vagy 15.000 km-re, ahogy a kínai mérnökök munkaköltsége se egyezik az európai (köztük azért még a magyar munkaerő költségével sem).
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz kardkovacsi #8099 üzenetére
1) ha megnézed számoltam 50%-kal csökkenő árnál is kb 4x-ese a tervezett Paks2-nek árban.
2) akkunál nettó kínai cellaárat számoltam ami alapján az is jóval alul van becsülve már most is, ahogy szerintem 1 kWp lehet 300e de abban nincs benne a földterület (2-5 millió forint / ha; a villany odavezetése 2-10 millió távolságtól függően; transzformátor állomás, elosztó éplet költsége) tehát 500 kWp-ként szerintem ismán jöhet hozzá 5-15 millió forint extra költség is de ezzel se számoltam.
3) a fenti legdrágább konstrukció havonta 1-2 hétre körülbelül (télen rossz időben) várhatóan még így se fogja tudni kitermelni a szükséges energiát -
veterán
Sokszor volt már téma (főleg az ultrazöld fórumtársaktól), hogy milyen jó lenne paks2 helyett napelem+akkupakkal kiváltani a rendszereket.
Pontos árakat nem tudunk (@geresics remélem majd ír valami relatív árat)
- napelem telepítésnél 300e Ft bruttóval számoltam (de szerintem itt az állvány föld áram oda vitel és hasonló költségek nincsennek benne)
- akkuknál 70e Ft-ot számoltam ami szerintem most alatta van a piaci árnak minden egyéb költséget ami az akkukkal van egyelőre nem számoltam, de szerintem most azokkal inkább 100e körül jön ki áfával egy kWh akkukapacitás
És mennyi az annyi:
- minimum napi 57600 MWh áramot kell tudni termelni a napelemekkel
- és legalább ennyit kell tárolni ahhoz, hogy a rendszer stabil legyen
- a termelésnél @geresics adatait vettem alapul (saját eredmények alapján kipótoltam novembert és decembert)
1) eset: napi 57600 MWh áramot termelünk és (1 napi) 57600 MWh áramot akarunk tárolni
- ehhez 30.000.000 kWp kapacitású napelem kell ami körülbelül 9.000 milliárd forint
- ehhez 57600 MWh akkukapacitás kell 4.032 milliárd forint lenne
Úgy gondolom, hogy nagyobb felhő esetén ez a megoldás nem tudná egy atomerőmű zsinóráram szükségletét fedezni
2) eset:
napi 57600 MWh áramot termelünk és (3 napi) 172800 MWh áramot akarunk tárolni
- ehhez 30.000.000 kWp kapacitású napelem kell ami körülbelül 9.000 milliárd forint
- ehhez 172800 MWh akkukapacitás kell 12.096 milliárd forint lenneItt már 3-4 napi rossz termelést túlél a rendszer
3) eset:
napi 57600 MWh áramot termelünk és (1 heti) 403200 MWh áramot akarunk tárolni
- ehhez 403200 MWh akkukapacitás kell 28.224 milliárd Forint lenne
Én még ezt a harmadik esetet se érzem 100%-ig biztosnak, de ez már 99%-ban jó megoldás (ahhoz amihez szokva vagyunk 99.995-ös rendelkezésre állás - áram jön a konnektorból - körülihez ennél 2-3x több akku kellene és valamivel több napelem - kb 50%-kal) lenne csak Paks2 kiváltására emellett jelenleg Paks2 mellé kell még 4000 MWh kapacitás.
Paksról 95% körüli infót találtam amit tudnak többnyire. Az még jó kérdés, hogy ezt hogy lehet a napelemre átváltani, mert a karbantartás paksnál nagy leállást jelent ami tervezett és tervezhető míg ha európa szinten gondolkodunk megujjulókban akkor ott az időjárási anomáliák rövid idő alatt vonulnak végig az országokon ... tehát a az országok közti különbségeket nem igazán tudjuk kicsiben modellezni (pl 1 hetes felhő megy végig európa 2/3-án akkor ki mikor kinek ad áramot ..., lehet mindenki kifut akkuból és otthonra tartalékol ...)
A fenti rendszer még akkor is a tervezett paksi erőmű árának többszörösébe kerül, ha
- 50%-kal csökken a napelemek ára a következő 10 évben: 4.500 Milliárd a napelem akkor
- és 50%-kal csökken az akkuk ára a következő 10 évben: 14.112 milliárd az akkupakk
A fentieket átszámoltam többször remélem nincs benne hiba... -
veterán
válasz Geresics #8062 üzenetére
Szia köszi ez hasznos bár nálam tök más jön ki (Észak-Pest)...
mi lehet a gond (vagy ennyivel rosszabb a kelet-dél-nyugat tájolás? ) :
Január: 20,8 kWh/kWp
Február: 45,32 kWh/kWp
Március: 85,13 kWh/kWp
Április: 114,7 kWh/kWp (bővítés miatt nem értelmezhető - hónap közben volt bővítve a rendszer)
Május: 147 kWh/kWp
Június: 138,43 kWh/kWp
Július: 147 kWh/kWp
Augusztus: 138,43 kWh/kWp
Szeptember: 107,55 kWh/kWp
Október: 49,7 kWh/kWp[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz kardkovacsi #8036 üzenetére
szerintem annyira nem nehéz.... a mai napon az electricitymap alapján Magyarországon 1600-1900 MWh között mozgot az áram termelés atom energiából.
Ha igazad lenne probléma esetén is két hét kellene de azért ez szerencsére nincs így leállítani egyből le lehet sőt szabályozható bizonyos tartomány között a működése... Bizonyos termelési szint alá veszélyes lehet vinni (csernobil típusú erőműnél), s a termelés visszaemelése kell fokozatosan történnie -
veterán
klíma használati szokás nagyon szélsőséges fogyasztást hoz...
- ha mindhárom szobában ment felül akkor 1500 kWh-t fogyasztottunk... idén januárban átálltunk csak akkor megy ha ott vagyunk (így mikor bemegyünk a helyiségbe kb 10-20 percig 20-21 fok van csak utána lesz 23-24 amit szeretünk), így viszont majdnem harmada költség fogyott úgy hogy itthonról dolgoztam... Annyi programozás van benne, hogy este 17 órától reggel 8-ig a hálószoba automatán megy a dolgozószoba pedig 7-től este 5-ig ... a harmadik szobában csak akkor megy amikor ruhák száradnak 2-3 nap / hét -
veterán
válasz kardkovacsi #8002 üzenetére
nem csak hűtésre hanem részben fűtésre használjuk főként a klímákat...
ha most építenénk szerintem még nem napelemes cserép lenne hanem sima napelem... (fekete panelekkel) fekete vagy sötétszürke cseréppel
-
veterán
nem volt energetikus, de ha lett volna se számoltam 2017 elején, hogy tuti lesz elektromos autó és jakuzzi : ), de most úgy vagyok, hogy még a mostani kapacitás is kevés ami a tetőre felfért...
most megy a vita, hogy építsünk saját házat - ikerházban vagyunk - vagy itt csináljunk még pár beruházást (napelem a ház előtt a parkoló fölé, medence, teraszbeépítés ... de most legszívesebben vennék egy telket a Duna-kanyarban Dunaparti panorámával és a mostani ikerház fél (jó helyen van) árából felhúznék egy 150 nm-es házat. (annó 33,5ért vettük a házat, de mindennel kb 50m körül járunk, de el lehetne adni 80 körül) -
veterán
válasz DUB Inc. #7997 üzenetére
nekem két tájolásnál 4,77 kWp csúcs termelése 3,6 kWh volt ... 4 kWh-s inverteren max 4,4 kWh-s DC-s "ággal"... ezzel lehet tudsz számolni... De inverterből akkorát válasz amit később nem kell cserélni ha nőhet az áramfogyasztás ha nem fog nőni akkor nem para akkor legyen a rendszerhez való...
mi évi 3000 kWh-val indultunk
- aztán jött pár klíma lett 4000 kWh körüli fogyasztás (4800-at termelt a rendszer amit felraktunk)
- aztán lett egy jakuzzi (évi 2000 kWh)
- aztán vettünk egy SideBySide hűtőt ami még 500 kWh
- most lesz elektromos autó (évi 2000 kWh fogyasztás)
- bővítettük a napelem rendszert 8,23 kWpre de cserélni kellett az invertert ezért drága mulatság volt -
veterán
válasz #44448768 #7985 üzenetére
gyerek után járhat kedvzemény meg házzaság után de akkor is többet mond, hogy hány honapot kell dolgozni egy napelemért mint hogy bruttó átlag fizetés 1kWp miközben azért a hazai dolgozók 60-70%-ának kb 2 hónapot kell dolgoznia 1 kWp-ért ... alapból a ksh bruttó átlagbére is messze van a valóságtól vagyis nem átlagnak jó , de a valóságosabb adat a medián lenne... ami jelenleg körülbelül 30%-kal alacsonyabb mint a bruttó átlag bér... és még abból jönnek le az adók... medián valahol 250-300e bruttó között lehet míg ennek a nettója valahol 160-190 között...
-
veterán
válasz solinvictus #7973 üzenetére
@kardkovacsi a cikk alatt leírta most olvastam, de ha már én is összeírtam akkor bemásolom ide
amúgy majdnem jó cikk észrevételeim:
1) a kínai termékek nem rosszabbak illetve itt a cikk elején erősen ősszemosod az invertereket és napelemeket.
Napelemben jelenleg a kínaiak jobb minőséget tudnak és jobb teljesítményt mint európai gyártók. Illetve az
európai napelem gyártók is kínai cellákat használnak :)
Inverterben pedig kínaiból is van szarabb és jobb is. (growatt, saj, huawei)2) Inverter ára nem fog szerintem csökkeni sőt az elmúlt 3 évben még talán emelkedtek is... Ft áron számolsz :). Mivel az inverterek 97+ hatékonyságot tudnak egyszerűen nincs miért nagyobb áttörésnek jelenleg. Szerintem várhatóan még drágulni is fognak mert 10-20 év múlva már hibrid inverterek lesznek az elfogadottak akkuval.
3) senki se bruttó bért kap kézhez így nettót kellene alapul venni
4) azt már itt kifejtettem, hogy a 16 forintos ár amit itt már említettél nem jó jelenleg inkább 20 körül kell számolni vele.
5) a forint gyengülése és a globális napelem igény szerintem lassítani fogja az árcsökkenést az általad számított képest. Amivel olcsóbb lehet a napelem szerintem a panelek számának csökkenése tehát ha a mostani panelek helyett 5 év múlva lesznek nagyobb teljesítményű panelek (mondjuk 20%-kal negyobb panelek) akkor 10 helyett elég lesz 8 panel... így a telepítési tartozékokon lehet majd spórolni, de a telepítés munkadíja a továbbiakban is cirka / napban lesz számolva...
A jövőbeli számításnál abba a hibába esel, hogy rendszer árakból indulsz ki, pedig részegységenként kellene nézni
- napelem ára sokat esett és kapacitás jól növekedett de ez is idővel beáll be fog lassulni. Jelenleg 1000W / nm-nek megfelelő energia érkezik ebből kb 200-250 között tudunk ma kinyerni.
- inverterek ára már inkább stagnál (esetleg növekedik az újabb modellekkel)
- rögzítések és elektronikai tartozékok ára nem tud érdemben csökkenni
- telepítéssel és tervezéssel kapcsolatos munkadíj pedig várhatóan emelkedni fog...
Panelek esetén igazak a számításaid, csak egy 5 kWh rendszer telepítésének kevesebb mint fele a napelem ár, míg a többi az inverter, tartozék és munkadíj -
veterán
válasz kardkovacsi #7962 üzenetére
SAJba nincs ilyen azt tudom, de SE-ben engem egyszer a telepítő hívott, hogy valami gond lehet mert süt a nap és nincs termelés
-
veterán
válasz tuzpenge #7957 üzenetére
hát fél éve volt de pontosan nem emlékszem, vagy
- solaredge-local-lal oldottam meg: ez alapján csináltam
- de inkább integrations-nél hozzáadtam a SE-t és siteid és api keyt megadtam
tudja olvasni az aktuális termelést, napi, havi, éves és összesent -
veterán
válasz solinvictus #7954 üzenetére
sokminden lehetne leállásra de nem mindig van illetve az hogy nem süt a nap vagy rossz az inverter közel hasonló "push" ... amúgy itthon home assistantba tudnék olyat berakni, hogy szóljon ha nem termel az inverter (home assistant kérdezi le 5 percenként az invertert...) viszont nem minden gyártó engedi ezt SE és SAJ esetén meg tudtam oldani
-
veterán
válasz solinvictus #7949 üzenetére
10 éves inverter garival 30 éves távlatban inkább 3 inverter lesz az + lehet simán bevétel kiesés mert a tulajdonos nem nézi és 1-2 hónapig 0 termeléssel fut a rendszer...
javítás meg jó kérdés, mert bizonyos tipusok egyáltalán nem javíthatók... Például a growattról már olvastam olyat, hogy 5 év garanciás inverter 6 év után döglött meg... ha a következők is így bírják akkor nem 1, nem 2 hanem 5 invertert éget el 30 év alatt...
-
veterán
válasz kardkovacsi #7939 üzenetére
ez jó kérdés bár szerintem egyes gyártóknál a belső komponensek is mások lehetnek így nem csak szoftveres korlátozásról lehet szó... hasonlót tudok elképzelni mint CPU fronton a rosszabbul sikerültek esetén 1-2 magot korlátoznak és eladják kisebb teljesítményűként...
de amúgy ez elég jó lenne ... plusz az ellenőrzés tényleg problémás bár egy QR kód olvasóval a gyártó oldalára menve lehetne részletes aktuális adatlapot lekérni... Szolgáltató felé pedig lehetne egy változás bejelentés / új engedélyeztetés... -
veterán
válasz kardkovacsi #7937 üzenetére
igen bővítés volt... kaptam alap ajánlatot először:
- TE Saj+11 Maxim panel: 1650e Ft (és akkor két inverter van) vagy 1900e és cserélik az invertert
- Demeter Robitól kértem SE-re ajánlatot... kaptam 1.6 millió körül külön inverter 11 panel
Majd mivel nem akartam két invertert így lett 7K-s SE és minden panel kapott optimalizálót...
ezért lett ennyi a vége... de szerintem elég korrekt ár (29 optimalizáló majd 600e ft ... az inverter is 700e körül)
Most még gondolkodom, hogy keresztanyám megkapja a korábbi SAJ invertert és tőlem pár 4 éves 265-os panelt én meg lecserélem a fenti paneleket (265 maxim ... 340 körülire) az 1400 kWh / év plusz termelést hozna úgy, hogy az inverterhez nem kellene nyúlni -
veterán
válasz #44448768 #7932 üzenetére
igen ha van kapcsolat vagy talál az ember korrekt telepítőt akkor ez így a legjobb konstrukció ... Nekem volt rá pénzem így nem is foglalkoztam a pályázattal és az után járással... Illetve:
hamarabb volt napelem mint ahogy ez a lehetőség volt és bővítésnél már nem nagyon jöhetett képbe...
De fenti számolásnál azért van aki adott neked költsön ilyen feltételekkel (és igazából sok-sok ember adójából jött össze , ami nem baj) és tényleg fontos, hogy ne lehúzós vállalkozót találjon az ember..
nálunk az első rendszer TE (4kWh SAJ inverter + 4,77 kWp maxim napelem): 2,3 millió volt
- éves termelés 4800 kWh körül
- éves bevétel: 182400 Ft
- megtérülés: 12,6 év
bővítés Demeter Róbert (7kWh SE inverter + 3,465 kWp QCell napelem + 29 optimalizáló): 1,95 millió forint. Így az összes beruházás 4,25 millió volt (sajnos nem egyszer raktam tele a tetőt illetve most van még 5 panelnek Inverter kapacitás ... hely az nem nagyon )
- eddig összesen termelt 705e Ft-t
- még van ~ 3,5 millió beruházás aminek meg kell térülnie
- most az éves termelés 8500+ (nem tudjuk még pontosan) azaz 323e Ft / év
- szóval olyan 13 év alatt térül meg a mi rendszerünkde ez köszönhető az én faszságomnak , hogy nem számoltam azzal, hogy a korábbi 3000 kWh éves fogyasztás fel fog menni 6-7e kWh / évre plusz lesz elektromos autó ... ha ezekkel számoltam volna akkor olcsóbban meg lehetett volna úszni - mert már először is nagyobb invertert választottam volna
-
veterán
válasz solinvictus #7929 üzenetére
és akkor hogy jött ki a 16 ft ha számoltál inverter cserével? geresics kolléga elég jól kiszámolta és elég jó áron számolta a 6 kWh-s rendszert... és ott inverter csere nélkül 0 hibával 20 év alatt lesz 16 Ft a napelemönköltségi kWh áram ára... bár gondolom ott a csel, hogy te 25 évre számoltál... úgy már lehet, de 25 évnél már lehet 2 inverter csere is ... Illetve azért 20-25 éves távlatban már lesz csökkenő termelés is azzal se számolt geresics
-
veterán
válasz solinvictus #7926 üzenetére
a fogyasztásod szintjéig jó buli felette annyira jelenleg nem... ugye akkor a 37 Ft máris csak 12,5 és az amit 16-tal számolsz egy inverter cserével máris inkább 20 Ft lesz ettől még jelenleg megéri... de 20 Ft alatt 20 éves távlatban nem éri meg... S akkor még mindig nem számoltunk ha befektetjük a pénzt ami ezen torzít tehát szaldó után érdekes lesz a "megtérülés"
-
veterán
válasz solinvictus #7918 üzenetére
igazad van hogy nemzetgazdasági szintent fontos a fajlagos ár... és hogy nem mindegy, hogy miért annyi a megtérülés de mikor napelem parkok annyiár adják az áramot támogatással amennyiről mi csak álmodunk (30 körüli vs 14,5 Ft) akkor házi méretben lényegtelen a fajlagos ár illetve tényleg nem lehet kiszámolni csak hozzávetőlegesen lásd geresics kolléga válaszát... s akkor még jön a képbe mikor áll meg az inverter, mikor jön be a 4 kWh feletti rendszer használati díj, mikor bukja el az ember a szaldót ...
-
veterán
válasz Geresics #7898 üzenetére
plusz azt is bele kellene számolni, hogyha az a pénz államkötvénybe rakjuk akkor mennyit hozna ...
2.286.000 Ft tehát ha azt nézzük, hogy 5%-os állampapírba rakja az ember akkor átlag évi 114.300 Ft lenne a hozama...
szóval nagyon sok változós a képlet és szerintem erre nem is érdemes időt szánni -
veterán
válasz Piftuka #7876 üzenetére
60 év körül szerintem különösen megéri a napelem... várhatóan azért 70-80 évig él az ember... ha 10 év a megtérülés akkor ha 60 éves korában van az embernek erre pénze akkor várhatóan egész nyugdíjas évei alatt (akár 90 éves koráig - vagy tovább) szinte - a telepítés után - gombokért tud fűteni és nem lesz áram számlája se... tehát effektív nyugdíj beruházásnak is nevezhetnénk
-
veterán
-
veterán
ne itt offoljunk de ha fűtés elektromos akkor varázsolhatsz bármit nem tudod ésszerű keretek között megoldani akkuval és napelemmel sziget üzemben... amúgy elég overkill megoldás benzin-diesel generátorral áramot termelni (40-50% körüli hatásfokkal), hogy aztán azzal fűtsön az ember (hőszivattyú nagyon hidegben -15 2-es COP alá is benézhez ) szóval akkor inkább gáz
én majd egy 10 esetleg 20 kWh-s szüntementest akarok egyszer a házba beüzemelni , de az még pár év... ha újat építünk - nem biztos, hogy lesz nekem arra idegem... - akkor alapból lesz benne akku tervezve és gáz nem lesz de akkor se szigetüzem lenne a cél... hanem hogy az esetek 70%-ban tudjak hálózattól függetlenül működni... az itt megtermelt pénz meg fussa ki a maradék 30%-ban az áramot (H tarifa) de ez már maga a gondolkodás is szaldó utáni....
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Piftuka #7845 üzenetére
attól függ , fűtés is elektromos? Mert akkor a szükséges napelem (házhoz szükséges nekünk 18 panel szaldóban fűtéssel) kapacitás kb 8x-osát kell telepíteni (nálunk ez kb 144 panel lenne) és kell hozzá annyi akku ami kibír 2-3 hetet ha nincs elég áram... (nálunk ez 400 kWh akkupakk körül lenne) és akkor elvileg minden esetben ki tudtuk váltani a szolgáltatót...
ha a fűtés nem erről megy akkor már a mi használatunkkal nem ilyen drasztikus a helyzet, azaz elég lenne a 3000 kWh / év azaz havi 250 kWh, ennyit amúgy grides napelem kb 2500 Wp termel ideális déli tájolásnál... ez télen kb 50-60 kWh / hó áramot termel azaz ennek a 5xe kellene és annyi akku ami kibír 2-3 hetet 200 kWh körül.... -
veterán
semmi lekezelő nem volt a szerinted részben, de
- a SAJ inverterek (Gondolom ha TE rendszer akkor az) forgalmazója a Tiszta Energiák... és ha jól tudom idehaza csak ők a hivatalos forgalmazók...
- te az inverterre raksz plusz napelemeket így ha az inverterrel lesz baj és kiderül, hogy hozzá lett nyúlva akkor nem biztos, hogy arra lesz garancia...amúgy én is TE-vel szereltem és más bővítette, de az inverter is cserélve lett... Így
- az új cuccokra ő vállal garanciát az új szerelésre szintén
- a régi napelemekre meg gyártó garancia maradt...ettől függetlenül olyan áron megérheti ... persze még kérdés, hogy
- mekkora invertered van
- mennyi napelem van rajta
mert lehet annyit nem bír már el az inverter (nem tujduk mennyi van most rajta....)
közben írtad az inverter és a rajta lévő panelszámot azt még el kell bírnia az inverternek...[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz kardkovacsi #7745 üzenetére
de a kábeleket akkor se fogdossul, mert bár a dc leválasztótól nincs áram addig viszont ott van ... SE ebből jó mert ott ilyenkor 1V / panel van
-
veterán
válasz joghurt #7736 üzenetére
tehát van egy napelem ami mosás előtt termelt X áramot mosás után Y-t mi változott a kettő között és mikor mérték a két értéket... ezt maximum úgy állíthatná valaki, ha a táblák egy részét takarították a másik részét nem és van kontroll mérés... például két inverter vagy egy inverter (szimetrikus) stringjéből csak az egyiket takarítják... vagy SE rendszerük van és ott táblánként meg lehet nézni...
valamint egy háztetőre rakott rendszert ami a földtől legalább 2,5-3 méterre van nálunk 6-7-re teljesen más mennyiségű por éri...
és valóban ipari méretben ahol könnyű a hozzáférés egymás mellett van több ezer panel ott lehet értelme... de házi mértékben tuti nincs...
Amúgy ahogy a videóban takarítanak hát ő úgy az autómat nem mosnám mivel csak nedvesítik a felületet és nincs alapos por lecsapás a kefék még a napelemen lévő porral simán karcolhatják is a napelemet ... de ez csak az én véleményem....
#7737geresics
Köszi a "helyesbítést":
"A ráégett méhsz@rnál kevés utálatosabb dolog van...
Jah, és ha nagyon alacsony a napelemek dőlésszöge..."[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Nando36 #7733 üzenetére
reggel mikor még nincs felmelegedve a napelem akkor érdemes és lágy vízzel vagy szűrt esővíz vagy lágyított csapvíz ... de nem sikerült még érdemi eredményt a takarítást követően kimutatnia senkinek itthon van eset amikor hasznos lehet:
- telibe f*sta egy gólya
- vagy valaki nagyon poros nagyon esőmentes helyen lakik...
de ezek ritka esetek -
veterán
válasz Petya25 #7704 üzenetére
Pontos számítás itt volt már, de
- ha a szomszéd is hasonló mennyiségű gázból fűt mint ti akkor 850 m3 gázt használ körülbelül 100e gázszámla.
- ha ezt sima elektromos kazánnal akarod kiváltani akkor kb 8500 kWh áram lesz 323000 Ftremélem hozzávetőlegesen jól számoltam így 6-7 év alatt olcsóbb a gáz mint a cekászfűtés
Ha hőszivattyút veszel (kész megoldást) akkor az 1,5 millió, s az éves áramfogyasztásod kb 2800 kWh lesz 106400 Ft ... tehát körülbelül annyi mint a gáz, de erre tudsz kérni geo / h tarifát is akár akkor kb 70e ftból megvan a fűtés
viszont 15 év múlva cserélni kell a kazánt vagy a hőszivattyút egyik 300e beruházás a másik 1,5 millió tehát spóroltál 15 év alatt 450e ft-ot amiből 1,5 milliót elvisz a hőszivattyú.
Megjegyzésem ha most építenék és egy erősen szigetelt ház lenne gondban lennék (szaldó megszűnése miatt), hogy fűtőfólia vagy hőszivattyú de most gázt tuti nem vezetnék be, de ha már bent van akkor szerintem még jobb mint az áram fűtésre.
ráadásul itthon a gáz ára jelenleg mesterségesen magasan van tartva miközben az áram meg mesterségesen nyomott áron van. -
veterán
kémény és gázkazán árán milyen hőszivattyút lehet kapni?
Én amit láttam normális hőszivattyú 1,5 milliónál kezdődött...- gázterv (eddig erről horribilis árakat hallottam) neten 65-100e Ft körül van
- Gázkazán 250e (tárólós 450e körül van)
- kémény méterenként 100e körül van ha jól tudom... (nálunk 2 méter a körül van a kémény )
És ha 15-20 évente cserélni kell az eszközt nem mindegy, hogy 1,5 milliót kell fizetni az új eszközért vagy 250-450e ft-ot ... -
veterán
válasz pipo112 #7691 üzenetére
Nézd meg az árakat, hogy melyik mennyi ha árban nincs különbség én a 2-est választanám... milyen a tájolásod? Árat úgy nézd, hogy beruházási költség osztva a Wp értékkel akkor megkapod a fajlagos költségét...
illetve kérdés még, hogy
- mennyi most a fogyasztásod?
- milyen fogyasztás növekedés várható?[ Szerkesztve ]
-
-
veterán
Kérdéseim:
- most milyen fűtés van?
- mivel állítotok elő melegvizet?
- mennyi a fűtésre és melegvízre rezsi?
- hogy lehet 75nm lakó területnek 350nm-es tető felülete? Ebből mennyi lehet a kelet,dél,nyugat?
- ha gázkazán lenne akkor kell-e gázterv vagy megvan a helye?
- a gázkazán cirkó jelenleg egyáltalán nincs? mivel fűtöttetek eddig?
- milyen hosszú kéményre lenne szükség a gázkazánhoz? -
veterán
válasz #44448768 #7620 üzenetére
és ezt a számítást 2024 módosíthatja ugyanis ha cekasz mellett dönt valai akkor az egy inverter csere (muszáj / bővítés) esetén vagy szerződő módosítás esetén hirtelen sokkal drágább lesz...
ezt nem számoltam ki, hogy hogy befolyásolja a számításaidat (de cekasz eleve bukó szerintem... szükségnek jó lehet de kell mellé klíma vagy hőszivattyú és akkor már meg majdnem minek...
a hőszivattyú baja, hogy 1,5 millió egy gép amit mondjuk 15 évente kell cserélni .... egy jó gázkazán 300e - ha víztárolós akor 450e Ft amit szintén 15 évente kell cserélni...
hőszivattyú a jövőben úgy éri meg, ha nincs szaldó akkor geo vagy h tarifával hajtva, mert ott nincs akkora nagy különbség a kétféle áram ár között (visszatermelésért kapott és fogyasztásért fizetett) -
veterán
Ha van otthon napelem akkor inkább azzal az árammal tölts főleg még most, hogy a napelem szaldós elszámolást kap majd nálad...
Kérdés a napi futás mennyiség... nálunk napi 50-60 km az átlag... tehát ha ennyit bele tudok tölteni egy éjszaka akkor már megvagyok ez kb 10 kWh áram bármivel belemegy éjszaka ... ettől függetlenül egy 3 fázisú töltőt szeretnék akár 3x6A-re korlátozva egyelőre... ezzel napi 100-150 kmt bele tudok tölteni... -
veterán
válasz kardkovacsi #7551 üzenetére
elvileg jó az SE megoldása csak 1 fáziusú... áram oldalról ha jól tudom 16A-t tud felvenni és azt az inverterből tudja kiegészíteni még 16-20A-ral talán - fél éve beszltem SEs telepítővel nem emlékszem már pontosan) tehát a 32A-t úgy tudja összerakni, hogy amit termel plusz hálózat így a biztosíték leverés azért nem lesz.... Csak sajnos 1 fázist tud Zoé mellé én se választanám...
Kíváncsi leszek az e208 hogy fog tudni tölteni, mert alapból 1F32A töltés van benne mi 3F16A-ral kértük ... de kíváncsi leszek, hogy tudni fogja-e az 1F32A-t vagy így csak 1F16A lesz... Elvileg 3 inverter van benne tehát ha azt jól kapcsolgatja akár tudhatja mindkettőt -
veterán
válasz solinvictus #7549 üzenetére
most az euró 360 2017ben 310 volt mondjuk (év második felében inkább 305) .... tehát ha forintban nézzük pont annyi ma is a rendszer mint 2017-ben illetve jobban örülnék ha magyar cégeket hasonlítanál mert itt épülne...
Tiszta energiák példáu:
- most 5 kWp: 2.209.786 Ft (1kWp : 441957 Ft ~ 1441 EUR)
- 2017ben 4,77 kWp: 2.300.000 Ft volt (1kWp: 482180,2935010482 Ft ~ 1339 EUR)
Tehát forintban 3 év alatt 10% a csökkenés
Amúgy ez hogy jött a megtérüléshez? 1 kWp tud termelni 1300 kWh-t / év ideális tájolással
1300 kWh támogatott árral kb 39000 Ft tehát kis méretben nem jönne ki a 10 éves telepítés.
Nagy méretben szerintem 350e-es ár elérhető az általad írt árak kb ez az 1000€ körül... tehát akkor is 9-10 év a megtérülés...
- nem számoltuk bele a telek árat, a körbe kerítést, a kamerázást, a távfelügyelet biztonsági szolgáltatást és üzemeltetés költségeit valamint a biztosítást -
veterán
válasz LittleBoss67 #7540 üzenetére
és ha még rá is faragunk akkor is mi legalább tettünk valamit a jövő nemzedék életéért és a környezetért
-
veterán
válasz kardkovacsi #7529 üzenetére
nálunk a hősugárzó vált ilyen vészfűtésre a páromnak ha fázik bekapcsolja ... (a fázik azt jelenti hogy nincs 24 fok... )
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Milyen processzort vegyek?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Microsoft Word topic
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Asszociációs játék. :)
- Milyen széket vegyek?
- Google Pixel topik
- Szólánc.
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...