- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: Quadro NVS 450 videókártya teszt (4 Dp port, passzív)
- gerner1
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- petipetya: Nagy chili topic. :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrTwister
őstag
válasz
Sanyi52 #2576 üzenetére
Azt mondta az üzletkötő aki anno hozzánk jött, hogy azt Ő már első körben elvégezte, minden doksit átad majd az alvállalkozónak, így az egyszer csak (mint a mesében) hív majd, hogy időpontot egyeztessen, hogy mikor pattintják fel a tetőre a rendszert. Egyszer csak...
Levi123: hát megértelek, igazából az se egyszerű, fent van, de minek, igazából védi a cserepeket, meg olyan menő tőle a házatok...kb. ennyi haszna van egyelőre, no remélem mihamarabb cserélnek nektek órát... ja azt nem is írtam nekünk eleve bent volt a 3 fázis így vettük a házat anno 7 éve, tavaly meg a mérőóra szabványosításkor eleve advesz órát raktak be nekünk mérőnek, azt mondták az Opusz-Titászos fiúk, hogy erre már mehet a napelem termelni. Konkrétan ilyen:
SX330-D2B32-RENNMN -
asdf_
veterán
akkor a hőszivattyúba már a saját pénzemet kell beletenni
Már miért is kéne? A kivitelező teszi bele a sajátját. Ha te rakod bele a sajátodat és közben valami lesz a kivitelező céggel, elveszted örökre. Se előleg, se ügyvédi letét semmi.
A kivitelező telepítsen, nyújtsa be a végszámlát, aztán ha időben nem fizeti ki az állam, akkor kollektíven az összes telepítő álljon le a kivitelezéssel az egész országban. Természetesen a teljes ügyfélköre értesítése mellett, hogy mi megcsináltuk, nem fizetnek, ameddig a sorban álló x tízmilliót teljes mértékben ki nem fizetik, addig senkinél egy csavart nem húzunk meg, teljes kivitelezési stop. -
S-eye
senior tag
Szerintem az olvasható, legalábbis a 7 vagy 8 számjegy meg a Ft biztosan kivehető.
Két kivitelezőm (ablakos és hőszivattyú/napelem) van+ a fázisbővítést magam rendeztem. A hőszivattyús egyben a napelemes kivitelezőm is. A 40%-os előlegből a hőszivattyút is le lehetne telepíteni, vagy a napelemes rendszert. De ha megcsinálom a napelemet (akku nélkül), akkor a hőszivattyúba már a saját pénzemet kell beletenni, ameddig az állam nem utalja a maradékot a kivitelezőnek. Mivel nem tisztázott a mérföldkövek szerinti elszámolás, hogy hogyan fog történni.
Ezért dilemmázok, hogy melyik menjen hamarabb.
-
asdf_
veterán
5 méterről egy A3-as táblát pont nem lehet elolvasni, problem solved.
Az ablak a legelső mérföldkő.
Alapesetben tökmindegy lenne, hogy mikor kerül fel a napelem, mert úgyis az új számlázási rendszerbe kerülnél, apró piciny probléma, hogy az új számlázási rendszer bevezetése erőteljes csúszást fog szenvedni a műszaki hiányosságok miatt, tehát simán lehet, hogy 1-2 év szaldó még kinéz, ha időben felkerül. -
S-eye
senior tag
5 méter
Más kérdés: Lehet mégsem a napelemet kellene telepíteni az előlegből, hanem a hőszivattyút, mert az korábbi mérföldkő.
Jelen pillanatban van valami előnye, ha még 2023.12.31. előtt felkerül a napelem a tetőmre?Tudom, addig termelne fél éven át, megspórolok vagy pár tízezret. De utána meg azonnal áttesznek a másik elszámolásba januárban? Vagy elképzelhető, hogy itt is lesz "10 év" türelmi időszak?
-
Levi123
senior tag
A tábla alján a "KÖSZÖNJÜK A MAGYAR KORMÁNY ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ TÁMOGATÁSÁT!" felirat a legjobb
Ki kell tenni a kerítésemre, jön majd a Marika néni aki kérdezgeti, hogy hogy kaptam én ennyi pénzt az államtól ő meg miért nem kap
@#2583S-eye
Köszi közben rájöttem, meg találtam táblanyomtatást, de köszi a linket is. -
Aidan85
aktív tag
-
Levi123
senior tag
Na haladtam valamit, megosztom itt is remélem jól értelmeztem, ha valamit nem kérem javítsátok. Ha nem kaptatok volna a kivitelezőtől táblát
Itt találtam infot: https://www.palyazat.gov.hu/2021-2027-szchenyi-terv-plusz#
--> itt megnéztem a legfrissebb KTK.RRF pdf-et
--> 6. fejezet "A BERUHÁZÁS HELYSZÍNÉN „A2” VAGY „A3” VAGY „EUROPLAKÁT” TÍPUSÚ
TÁJÉKOZTATÓ TÁBLA ELHELYEZÉSE"
--> beruházás összege 180 mFt vagy kevesebb --> tehát A3 tábla elegendő
--> táblagenerátor https://www.palyazat.gov.hu/tablagenerator_2021_2027/
--> adatok megadása
--> legördülőből kiválasztani: "Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz"
--> Projekt címe és célja - "Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva" --> haha nem fér ki a teljes szöveg-- beírtam csak a napelemet.
--> kedvezményezett neve
--> támogatás összege ezt a Támogatói Okiratból bemásoltam
--> végén generál 2 pdf-et amiből legyártatható az A táblácska, amelyre van előírás:"Amennyiben a kedvezményezett nem az elektronikus kijelzőt választja, az „A3” típusú
tábla anyaga minimum 3 milliméter vastag műanyag, vagy ezzel megegyezően tartós, szükség esetén időjárás álló anyag legyen."Tábla elhelyezése:
"A kedvezményezett a projekt tényleges, fizikai megkezdésekor köteles a tájékoztató
táblát a projekt helyszínén, a nyilvánosság számára jól látható helyen kihelyezni. "Csak halkan megjegyzem, hogy jól informált az én kivitelezőm is, mert hozott egy sárga táblát ami figyelmeztet, hogy az épületben napelem rendszer működik, egy ilyet [link] erre mondta, hogy ez a nyílvánosság...
már nevetek az egészen. Egyébként utánaolvasva jól le van írva, csak ezt nem nekem kellene megtenni, hanem a kivitelezőknek. De remélem másnál működik ez...
-
Levi123
senior tag
Ja sejtettem..
Tehetsz akkorát is amit linkeltélde a minimum az A3 méretű műanyag lap amit elkészíthetsz a táblagenerátor alkalmazással.
Bővebb info itt alul vannak a frissek, valami arculati kézikönyvről is olvastam (arculati kézikönyv 109 oldal)
https://www.palyazat.gov.hu/2021-2027-szchenyi-terv-plusz#
Táblagenerátor: palyazat.gov.hu --> pályázati kommunikáció menü --> tábla generátor
https://www.palyazat.gov.hu/tablagenerator_2021_2027/
Még én is olvasgatom, mert annyi info van meg ide-oda hivatkozás, hogy ez ember hülyét kap már tőle. Persze ha kérdezem a kivitelezőt fogalma sincs róla, de a pályázatba beírtuk 12000 Ft-ért amit nekik kellene intézni -
válasz
Levi123 #2578 üzenetére
kötelező nyilvánosság résznél ilyesmire gondolj
nyilván persze nem ekkorára, de valami hasonló hálálkodást kell majd kirakni a házadra.
hogy ez pontosan hogy kellene kinézzen, erről természetesen senkinek sincs halvány fogalma se -
Levi123
senior tag
Valaki tudja esetleg a kötelező nyílvánosság résznél milyen táblát kell kihelyezni?
A napelemes cég hozott egy sárga táblát amelyen figyelmeztetés van, hogy napelemes rendszer működik a háznál. De szerintem itt nem erre gondoltak a pályázati kiírásban:
7.5 fejezet része:
"7.5 NYILVÁNOSSÁG BIZTOSÍTÁSA
A Kedvezményezett kötelessége, hogy a kapott támogatásról a nyilvánosság felé tájékoztatást nyújtson. Ennek célja a projekt ismertségének növelése és az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközéből származó források átlátható felhasználásának biztosítása.
A Kedvezményezett ezen kötelezettségének a napelemes rendszert kivitelező szervezeten keresztül tesz eleget azzal, hogy a napelemes rendszert kivitelező szervezet biztosítja a megfelelő formai elemeket tartalmazó, méretű és tartalmú táblát a Kedvezményezett részére. A Kedvezményezett kötelessége a tábla kihelyezése a projektben érintett épületen kívülről jól látható helyen.A kötelezően kihelyezendő táblához segítséget nyújt a kötelezően előírt nyilvánosság megvalósításában a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz Kedvezményezettjeinek Tájékoztatási Kötelezettségei KTK RRF útmutató és arculati kézikönyv, mely megtalálható a https://napelem.palyazat.gov.hu/ oldalon, melytől eltérni nem engedélyezett.
A nyilvánosság biztosításának másik eleme fotódokumentáció készítése, amely megegyezhet a teljesítés kapcsán kötelezően előírt alátámasztó fotókkal. A Kedvezményezett köteles a Támogató kérésére a fotókat elektronikus formában rendelkezésre bocsátani."
Valami tábla költség a pályázatban is fel van tüntetve.
Na most ha felhívom a céget fogalmuk se lesz mit kellene adniuk, ha meg nem rakjuk ki megvonhatják a támogatás egy részét.
Tudja ezt esetleg valaki, vagy el kell olvasnom jó pár 30-40 oldalas pdf-et, jó magyarosan bonyolítva -
Levi123
senior tag
válasz
MrTwister #2575 üzenetére
Pest megye, nálunk már feltették a napelemet, elutaltam az önerőt, megigényeltük a 40%-ot, azt utalták a kivitelezőnek. Most küldte a napelemes a maradék részre a számlát, amit majd most derítem ki hogy kell igényelni.. a fázisbővítésre befizettem, de órát nem hoztak. Így nálam fent van a tetőn a napelem és süti a nap, nézhetem - szóval mondhatom én is hasonlóan "pipa" vagyok mint te
Annyit mondtak 30 nap kb mire jönnek, ismerősöm már 1,5 hónapja várja.
-
MrTwister
őstag
Nálunk már felrakni jöhetnének...TO megvan, hálózatra csatlakozás pipa, önerő pipa, előleget nem kéri eon így tkp. az is pipa, már én is pipa vagyok, hogy süt a nap ezerrel az erőmű meg nem termel! Mikor jönnek már felrakni, végül is csak 2 éve húzódik a dolog??? Ügyfélszolg. szerint itt alvállalkozók fogják, de hogy kinek osztják itt regionálisan az jó kérdés. eon hálózat Nyíregyháza. Egyáltalán itt Nyíregyen került már fel valakinek napelem a 100% pályázat keretében és csak mi vagyunk ilyen szerencsétlenek???
-
-
Levi123
senior tag
válasz
Levi123 #2540 üzenetére
02.28-án előleget igényeltünk, 03.05. rendszerüzenet, hogy megkapjuk, 03.06-án utalták a kivitelezőnek, 03.07. kivitelező hívott, hogy jön 03.14-én szerelni, majd 03.14-én felszerelték a napelemeket, meg az invertert (+utaljam nekik a +30% felárat ami az eredeti szerződés utáni drágulás..)
Még nincs bekapcsolva, mert várjuk az óracserét/fázisbővítést (engedély már erre is megjött). -
én töltöttem fel az általam kapott MVM-es útmutatót, itt lehet megnézni
nálam pl úgy néz ki a dolog, hogy kaptam az értesítőt, hogy a mérföldköveket módosítani kéne, aztán írták, hogy majd ők megcsinálják központilag, nekem nincs ezzel külön teendőm.
ez azóta sem történt meg.
a fenti útmutatóban volt leírás a mérföldkő-módosításra, azt én megcsináltam, ugyanúgy nincs eredménye, el sem bírálták még, a webfelületen ugyanazok a rég lejárt határidők látszanak.viszont a kivitelező megkapta az előleget, így jöhetnének szerelni.
(persze nyilván ez sem történt meg azóta se) -
S-eye
senior tag
Ok, de addig előleget kértetek le? Vagy megindult a kivitelezés? Persze, ha nem sürgős, akkor megértem. Én az MGT-re várok most, szeretném, hogy már nyáron termeljenek a panelek.
Valaki linkelt itt egy MVM-es útmutatót, de Solar Heros videót is lehet találni a neten, hogy hogyan kell. Vagy ez a face csoport is elég hasznos. [link]
-
Levi123
senior tag
Mi módosítottuk a mérföldkövet, de azt úgy lehetett, hogy nem jelent meg rögtön az az időpont amit beírtunk, hanem csak azután amikor azt átnézték és jóváhagyták.
Volt valami leírás rá amit itt találtam a fórumon, abban volt amiben az előleg lekérés is benne volt, ott le volt írva hogyan kell módosítási kérelmet beadni a mérföldkövekre. -
RazoR
veterán
Már másodszor kapok üzenetet a pályázati oldalon, hogy 03.30-án lejár egy mérföldkő határidő, a kivitelezőm szerint megváltoztak a mérföldkő határidők, így ezzel nem kell foglalkozni mert még nem frissítették le a rendszerben az új időpontokat.
Ez így van, tudja esetleg valaki?
-
tillatrilla
senior tag
Sziasztok! Érdeklődnék,hogy Veszprém környékén valaki kapott már visszajelzést E-on részéről,visszatáplálás csatlakozási kérelem ügyében? Vagy mennyi idő,mire jeleznek? Mérőhely szabványosítása,kialakítása 3F-ra már zajlik nálam,a napelemek felrakása az eon válaszától függ részemről.
-
S-eye
senior tag
Technikai jellegű kérdés, mert látom vannak itt hozzáértő emberek:
Van valami szabály hogy az inverter milyen messze lehet a mérőórától?
Én a pincében szeretném elhelyezni az invertert, a mérőórához képest kb 10 m távolságban, a ház másik végében. Így az akkupakk is mehet a pincébe, és nem kell hosszú DC kábel. Télen-nyáron 8-22C közötti állandó hőmérséklet, 50-60% páratartalom, nincs eső, nincs tűző nap.
Így viszont az invertertől a mérőóráig kb 20 m vezetékre lesz szükség az AC áram vezetésére.
Ez így megoldható?
-
siti
őstag
3 hónap után jött válasz a hiánypótlásra, és mivel az egyik részét elutasították (megint találtak valami módosítandót a szerződésben, ami ugye jó volt TO-hoz....), így a mérföldkövek átírását is, meg amit eddig kértek módosítást is. Négy tételből egy bukta, így a másik hármat is lehet újra módosítani. Természetesen nem lehet őket külön-külön. Csak gondoltam szólok.
-
-
313313
addikt
válasz
Levi123 #2550 üzenetére
Nincs sok munkánk, 2-3 irodista van, akik a napekemes papírokat intézik, ők meg nem győzik, így nekünk sincs munkánk, ahogy a fogyasztóknak se halad az ügye..
Kunszentmiklós-Kunpeszé-Tatárszentgyörgy-Örkény-Hernád-Újlengyel-Csévharaszt-Monor-Albertírsa vona a határ, ezek még hozzánk tartoznak.
Aztán tavaly nyáronbis feljártunk Émász területre TMK-ni
Új hozzászólás Aktív témák
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- AWS 5x108 R17 felni + Bridgestone Potenza Sport gumi
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256GB SSD + 1TB HDD
- Lenovo Legion Pro 7 16IRX9H INTEL I9-14900HX RTX 4080 bolti ára 1.35 mill ft
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest