Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- potyautas: A Magyar Néphadsereg emlékére
- sziku69: Szólánc.
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Spec
őstag
válasz
üzenetére
Az én alaplapom esetében a XMP profil nem érinti a BCLK értéket. A ramok órajelét, a CPU-tól teljesen függetlenül tudja kezelni. Be is állítja szépen az 1866 Mhz-et, be is bootol vele a gép. Alap szinten tudom is használni, de számítás-igényesebb műveleteknél random kék halált dob. Ez a problémám...
-
Spec
őstag
válasz
koko52
üzenetére
Eleve 1,5 V-on mennek a ramok, ez a default érték. A BIOS-ban megnéztem, a következő lépcső 1,56V, amire feltudom tenni. Mondjuk nem merem annyira piszkálni a feszültséget, mert a hivatalos támogatott feszültség 1,50 V. Megnéztem CPUID HWMonitor progival, és most is 1,535 V-ot ír a DRAM Voltage értékre. Nem biztos, hogy jó lenne még feljebb tolni. Igazából most is jól futnak a ramok meg a CL9-es késleltetést be tudtam állítani, és az megy szépen, csak annyi hogy a 1866 MHz-et nem bírja stabilan valamiért.
-
Spec
őstag
válasz
koko52
üzenetére
Értem. Köszi! Való igaz, hogy az i5 3470 elviekben max. 1600 Mhz-es ramokat támogat csak a specifikációja alapján. Csak mivel az alaplapom benne van a ramnál a támogatott lapok listájában, így gondoltam akkor talán mennie kéne. Néztem leírásokat a neten, és több helyen is írták hogy megy ezzel a procival az 1866 Mhz-es ram, sőt van akinek a 2133 Mhz is megy.
-
Spec
őstag
válasz
koko52
üzenetére
Intel XMP módban teszem fel a ramok órajelét 1866 MHz-re, az nem befolyásolja a CPU órajelét. Nincs köze a BCLK-hoz. Be is állítja, és valóban ez az órajel. Rendesen fut a rendszer is, és a CPU órajele teljesen normál, tehát valóban nincs hatással rá, csak a ramok órajele változik. Egy próbléma van, hogy egy idő után hibázik a ram, és BSOD lesz a vége.
-
Spec
őstag
Sziasztok!
Egy olyan problémám van, hogy adott 4 db G.SKILL Sniper F3-14900CL9D-8GBSR DDR3 ram modul (4x4GB).
A modulok egy Gigabyte GA-Z68P-DS3 (rev. 2.0) típusú alaplapban csücsülnek. A ramok gyári specifikációja szerint tesztelve vannak 1866MHz-es tempón 9-10-9-28-2N késleltetési értékek mellett. Viszont ha a lapom BIOS-ban átállítom a ramok beállítását SPD-ről, XMP profilra, és ezeket az értékeket választom, utána random időközönként, főleg terhelés mellett (pl. játék közben) BSOD-t kapok. A rendszer bebootol, és használható is, de komolyabb terhelésnél általában jön a kék halál. SPD beállításokon 1600 Mhz-en természetesen atomstabil a rendszer, sőt 1600 Mhz-en, de a fenti késleltetési értékeket hagyva szintén stabilak a ramok. Amúgy egy Intel Core i5 3470 (Ivy Bridge) CPU van a lapban.
Van tippetek, hogy mi lehet a gond, és miért nem akaróznak menni az elvileg tesztelt paramétereken? Előre is köszi a válaszokat!
-
Spec
őstag
-
Spec
őstag
Sziasztok! Egy retro ram beazonosításában kérném a segítségeteket. Van a képen léátható 2 db ramom, ránézésre valamilyen SD RAM modulok. Nem sikerül beazonosítanom őket, és régi gép hiányában kipróbálni se tudom őket.
A ram chipeken az alábbi felirat szerepel
TWIN
133 18400091
I6MX4T7 U 0134Próbáltam ezekre rákeresni a gugliban, de nem adott semmi értelmes találatot. Van valakinek tippje, hogy pontosan mekkora, és milyen ramok lehetnek? Előre is köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
- Peugeot, Citroën topik
- Apple iPhone 17 - alap
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Milyen okostelefont vegyek?
- Horgász topik
- Direct One (műholdas és online TV)
- PlayStation 5
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- PayPal
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Corsair 32GB (2x16GB) KIT DDR4 3600MHz CL18 VENGEANCE RGB PRO SL White - 1 év bolti garival! -
- Trident Z5 RGB DDR5-7200 CL34-45-45-115 1.40V 32GB (2x16GB)
- RAM Bazár!!! Corsair, Hyperx, minőségi fémházas DDR4-es RAM-ok kiárusítása 8-32 GB-ig akár KIT-ben i
- 32GB DDR5 RAM-ok tesztelve (vagy bontatlanul), garanciával, számlával (a Te nevedre kiállítva)!
- HyperX Fury DDR4 - 3200 - CL16 - 16GB RAM (8GB x 2) RGB
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090 - 3 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S25 Ultra Titanium Jetblack Titán dizájn, 120 Hz AMOLED, AI Pro kamera
- Apple iPhone 14 Pro 512GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Bomba ár! Toshiba Portege R930 - i5-3GEN I 4GB I 320GB I DVDRW I 13,3" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

fudi2002