Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bambano: Bambanő háza tája
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
fenergie84
üzenetére
Nem van oan RAM DDR2-ben, 1200MHz környékén van a technológia határa.
-
válasz
fenergie84
üzenetére

-
válasz
CHIPman
üzenetére
A gyári feszhez képest 0.1V-s emeléstől nem lesz bajuk a moduloknak.
Azért nem érdemes erőltetni a cl3-at, mert nem fog tőle gyorsulni a géped, tehát feleslegesen feszeled. Inkább a minél nagyobb sávszélre összpontosíts, ha növelni szeretnéd a teljesítményt! Az utolsó chipset, ameik szerette a szűk időzítéseket, az az Intel i975x volt.
-
válasz
Laraxior
üzenetére
Na, de mit nevezünk utolsónak?
Vannak lapok, és júzerek, amik, akik egészen más sorrendben adják meg az időzítéseket, mint általában. Én is olvastam egyébként ien kuruzslásokat, de bizonyítva még nem láttam egyiket sem. Futottak már a memóriáim 3-3-3-4-en és 3-3-3-1-en is simán, gond nélkül pl. -
válasz
kaoszpapja
üzenetére
Miből gondolod, hogy van ilyen összefüggés az időzítések között? Főleg, hogy viszonylag sok időzítés van, de jellemzően csak néggyel szoktunk érdemben foglalkozni.
-
válasz
samfishR
üzenetére
Nem mondtam, hogy nem jó, csak azt, hogy javasolt a megcélzott tuningnak megfelelő órajelű modult venni. Tehát, ha neked teszem azt 1100MHz-en kell, hogy fussanak a RAM-ok, akkor célszerű oan modulokat venni, amik ezt a frekit gyárilag tudják. Sokan megveszik a tuningos(nak tarott) 800-as modulokat, amik néha nem hozzák a várt teljesítményt. Természetesen, ha neked a tuninghoz elég 900-1000MHz-es RAM busz órajel, akkor nyilván jó lesz a 800-as ST.
-
válasz
Cheater666
üzenetére
2*1GB-nál DC-ben fognak futni, ami dupla sávszélt jelent elviekben. A gyakorlatban ez persze csupán néhány %-os gyorsulást jelent.
-
válasz
izomhod
üzenetére
AMD tuning tekintetében ezt a postot érdemes átfutnod.
Az adott értékek késleltetése, vagy más néven időzítések. Azt jelenti, hogy az adott művelet elvégzéséhez hány órajelciklus alatt képes az adott modul. Így értelemszerűen minél kisebb ez az érték, annál gyorsabb a RAM. Erről bővebben ITT olvashatsz.
-
válasz
izomhod
üzenetére
Rendszerfolyamatokról és bootolásról volt szó. Ha elindítasz egy játékot, vagy mondjuk chat-elsz, böngészel, levelezel, zenét hallgatsz, már simán több kell, mint 512MB, tehát nem hiszem, hogy feleslegesen vetted volna.
Értelemszerűen a leglassabb modul (esetedben az "Adata2") lesz a korlátozó tényező, tehát a két gyorsabb modult is csak annyira fogod tudni hajtani, mint a leggyengébbet. Mind 400MHz-es? Mien konfigod van egyáltalán?
-
válasz
HoReSz1975
üzenetére
Nincs bennük szenzor, így értelemszerűen nincs oan program, ami ezt a nem létező szenzort olvasná.
-
válasz
Pityke78
üzenetére
Ha nincs ien opció a BIOS-odban, akkor nem tudod állítani a RAM frekvenciáját, az szinkronban fog futni a CPU-val. Nyugodtan hagyhatod így, főleg, hogy nincs sok választásod. Ha találsz oan kompatibilis CPU-t, ami 200-as "FSB"-n üzemel, akkor értelemszerűen 400MHz effektíven fognak járni a moduljaid.
-
válasz
Pityke78
üzenetére
Az az "FSB" (persze AMD-nél nincs FSB) lesz, nem a RAM szorzó. Olyat kellene keresned, hogy DRAM frequency, esetleg DRAM Multiplier.
A CL a CAS Latency (Column Address Strobe Latency) rövidítése, ami azt jelenti, hogy mennyi órajel ciklus szükséges egy adott oszlop eléréshez.
-
válasz
CHIPman
üzenetére
Az, hogy kézzel forrónak tűnik, alapvetően nem egzakt érték, másrészt 60-70 fokot is már-már forrónak lehet érezni, az meg hamar megvan, főleg, ha közvetlenül a chipet markolászod. Ha hibázik, az lehet attól, hogy túlmelegszik, ez esetben segíthet az aktív hűtés. Természetesen az is lehet, hogy nem tudja 2.1V-n az 1000MHz-et, ami egy ilyen egyszerűbb modul esetében nem feltétlenül róható fel hibának.
Az 1.9V-s feszültség-szükséglet simán adódhat a lapod VDimm dropjából is. -
válasz
Pityke78
üzenetére
Ezek szerint valós 133MHz-en, ergo 266MHz-es effektív sebességű a RAM-busz. Ez azt jelenti, hogy szinkronban fut a prociddal, tehát alapvetően ez határozza meg a RAM-ok sebességét. Ezen csak úgy tudsz állítani, ha feljebb húzod a proci órajelét, vagy állítasz a RAM frekin. Ez utóbbi lenne az egyszerűbb és kézenfekvőbb megoldás, de szerintem a lapod BIOS-ában nincs erre lehetőség.
-
No-kia: hőmérővel
players111: miért lassítanák egymást? Olvasd át a lapod manual-ját, hogy mien RAM konfigurációkat támogat.
Dr Smoke: bele -
válasz
Gyuri27
üzenetére
Egyrészt de, telhetetlen vagyok
, másrészt én a Flex II-t néztem, aminek 2.15V a gyári fesze. Ha sima Flex-ről van szó, akkor valóban kevéske a 2.25V, mivel a gyártó 2.3 - 2.35V-t ad meg. Ellenben, ha sima Flex-ről beszélünk, akkor miért adott vajon a kolléga 2.25V-t (gyári fesz alatti beállítás ugye)? -
-
válasz
gtasystem
üzenetére
Úgy értem, hogy nincs különösebb jelentősége, a felhasználók 99%-a nem venné észre a 64 bites és a 128 bites sávszél közötti, 2-3%-os teljesítmény-különbséget. Sokkal többet számít a RAM mennyisége, aztán jóval hátrébb az időzítés állna a sorban, majd valahol utcahosszal elmaradva a dual-channel.
-
Egyébként is, kit érdekel manapság a dual channel?

-
válasz
jaozsi
üzenetére
Ha minden igaz, erről a lapról van szó. (Később már Mercury lett.) A jó hír, hogy 400MHz-ig kezeli a DDR modulokat, de a leírásban csillaggal jelölik, ha ez csak OC esetén igaz. Alapból 333MHz-ig kezeli, de valószínűleg azt is csak úgy, ha 133MHz-es FSB-jű (533MHz-es QPB-jű) procit teszel bele, tehát valszeg nincs olyan opció a BIOS-ban, amivel állíthatnál az FSB/RAM arányon. A lapnak nincs meg esetleg a manual-ja? Vagy az is jó, ha megmondod, mien opciók vannak a BIOS-ban DRAM, memory, stb. címszavaknál.
Ha nincs ien opció, akkor sajnos ezzel a CPU-val, tuning nélkül, ez a maximális RAM freki, amit el lehet érni. -
válasz
jaozsi
üzenetére
Amit tudunk, az az, hogy az FSB 100MHz, a RAM-ok pedig szinkronban mennek 200MHz effektív frekin. Most az a kérdés, hogy miért 100MHz az FSB, vagy, hogy miért szinkronban mennek?
Azért 100MHz az FSB, mert a gépedben levő Celeron 400MHz-es QPB-jű, magyarán 100MHz-es FSB-n üzemel.
A RAM-ok meg nyilván azért mennek szinkronban, mert BIOS-ban így van beállítva az FSB/DRAM arány.
A megoldás az lehet, hogy megírod, mien lapod van pontosan, mi meg megmondjuk, lehet-e állítani a RAM-szorzón. (A lapod pontos típusát is elárulja a CPU-Z a Mainboard fülnél.) -
Ez 4-10 FPS differencia, és ne feledjük, hogy AMD, ahol ez hatványozottan érvényesül. Az általam használt játékok (Fallout 3, Oblivion, Bioshock, Crysis) 0-1 db FPS-t profitálnak a szűkebb időzítésből, amit értelemszerűen max Fraps logból veszek észre. (5-5-5-15 vs. 4-4-4-12@800MHz, ám a cl5-höz 1,7V kell, míg a cl4-hez 1,95V)
Az 1066Mhz-nek nem azért van értelme, mert olyan hipergyors lenne tőle a gép, hanem, mert 533MHz-ig mehetsz FSB-ben, de ezt már írtam volt.

-
válasz
gtasystem
üzenetére
Hiába ír egy teszt bármit, ha betolod a gépbe, és nem hozza a várt eredményeket, nemde?
Volt anno Geil Ultra-m, tudom, mit mentek. Építettem azóta elég sok gépet, általában Kingmax-okkal, néha Geil-ekkel. Ez utóbbiaknál már megközelítőleg sem lehetett olyan eredményeket látni, mint a régi Geil-eknél. -
Ha nem szintetikus teszteket nézel, épp a cl4@800-nak nincs értelme. Egyébként mindössze annyit szerettem volna írni, hogy régen tuning RAM volt az Ultra, ma meg egy átlagos, olcsó RAM. Attól még lehet jó ár/érték aránya, miegyebe, de erre nem tértem ki.
Egyébként sokaknak épp az 1000MHz a fontos, hogy a RAM ne fogja vissza a proci tuningját 450-es FSB fölött mondjuk.
-
Ha összehasonlítasz egy mostani Geil Ultra-t, és egy 3 évvel ezelőttit, tuningpotenciál szempontjából, szembeötlő lesz a különbség. Anno az Ultra-kat cl4@1000MHz környékén hajtottam 2,35V-n. Ehhez képest a cl4@800MHz nem nevezhető tuningnak. Természetesen a dologhoz tartozik, hogy akkor még elit modulnak számított egy Geil Ultra, amiket anno GMH-kkal szereltek, ma pedig egy átlagosnál olcsóbb típus, Powerchipekkel.
Más kérdés, hogy tartós használatra, alacsony feszen, kiváló beállítás. ám én kifejezetten a tuningról írtam. -
-
-
válasz
[CS]Blade2
üzenetére
Subtiming, elhanyagolható.
-
válasz
Kötelező
üzenetére
Ha szinkronban hajtod a RAM-okat, értelemszerűen az FSB órajelén fognak ketyegni. A linkelt képen 478MHz-en, ami 956MHz-et jelent effektív értéken. Ha 1000MHz-en szeretnéd járatni, akkor vagy szinkronban hajtod 500-as FSB-n, vagy keresel egy magasabb szorzót, és visszaveszed az FSB-t. Ilyen például a 400-as FSB és a 2.5-ös RAM szorzó használata. A RAM-ok is az FSB-n ülnek, inteles lapoknál nem tudnak az FSB-től független frekin üzemelni.
-
válasz
mattheus
üzenetére
Sok különbséget nem fogsz észrevenni cl4 és cl5 között, max szintetikus benchmarkokban, így szerintem, ha 2.4V-vel tudná csak a 4-4-4-12-t, akkor nem érdemes azt használnod. A RAM-okat általában nyugodtan lehet feszelni a gyári érték fölött +0.3V körüli VDimmel, de 2.4V fölé ne menj!
-
válasz
mattheus
üzenetére
A kékhalál RAM hibára utal, lehet, hogy nem kapnak elég feszt. Az egymásnak ellentmondó információk onnan erednek, hogy a diagnosztikai programok az SPD értékeket olvassák ki a RAM-ból, és a legmagasabb DDR2 szabványos specifikáció (JEDEC) DDR2 800MHz 5-5-5-18, 1.8V. Más kérdés, hogy a gyártó garantálja ezen szabvány fölötti működést is, így pl. 1066MHz-en 5-5-5-15, vagy 4-4-4-12. Értelemszerűen magasabb VDimmel.
Bármelyiket használhatod, amelyiket bírják.
Új hozzászólás Aktív témák
- Corsair 32GB (2x16GB) KIT DDR4 3600MHz CL18 VENGEANCE RGB PRO SL White - 1 év bolti garival! -
- Új, bontatlan Kingston FURY 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL30 Beast RGB XMP/EXPO - 2 év bolti garival!
- SK Hynix 16GB DDR5 4800Mhz laptop ram több db!
- Samsung 2x16GB DDR5 5600MHz SODIMM memória - teljesen ÚJ!
- DDR5 G.SKILL Trident Z5 Neo RGB 6000MHz (AMD EXPO) 32GB - F5-6000J2836G16GX2-TZ5
- BESZÁMÍTÁS! MSI B650 R7 7800X3D 32GB DDR5 2TB SSD RTX 5070Ti 16GB Asus ROG Strix Helios GX601 750W
- Samsung Bluetooth Mouse Slim egér
- Eladó Samsung Galaxy S23 8/256GB / 12 hó jótállás
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3293, 100% Akksi
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3760, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi