Hirdetés
- Mr.Csizmás: Bestbuy travel, utazós, kirándulós topic - szállások, jegyek
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- potyautas: Olyan valóságosnak tűnt
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- Hieronymus: Az igaz barátság kezdete
Új hozzászólás Aktív témák
-
fabika
tag
Erről az [obiról] mi a véleményetek?
Megéri, jobb, mint a kit tele? -
Kerio
őstag
tesztképEz is egy tamron 80-210
-
-
Kerio
őstag
Sziasztok!
Van nálam kölcsönben egy Chinon 70-200. Nagyon szép képe van. De egy kis bib van vele. Ha átnézek rajta, látni két pici porszemet. A képen nem látszik. Még F32-nél sem... Szerintetek megvegyem?

-
adik
őstag
-
ottkar
addikt
válasz
Hydra SR
üzenetére
Soligor 1,7x-ező van ami mindent átvisz. Nagyon jó minőségű. Van a kétszerezőnél már egy észrevehető lágyulás az 1,7-hez képest és jobban csökkenti a fényerőt is. Érdekes hogy az 1.7xezővel a Tamron megy AF-al 300-mm-en míg egy szintén 70-300-as Szigma csak 240mm-ig viszi az AF-et pedig a fényerejük azonos.
-
Hydra SR
addikt
Nálam is megmarad a végtelen, én is Holdat fotóztam vele (nem most).
Milyen kétszereződ van?Mercutio: nincs K bajonettel AF átvezetős kétszerező?
A fényerőt biza megeszi, ez tiszta sor. És ez még csak nem is minőség vagy gyártmány kérdése, egyszerűen ez a kétszerezés működési elvének egy kikerülhetetlen velejárója. -
Hydra SR
addikt
Én elhiszem neked, csak megnéztem, hogy nálam is működik-e. Úgy tűnik, nem. De legalább megtudtuk, hogy nem lehet így általánosan kijelenteni, hogy a kétszerezők minden esetben X dolgot csinálnak a közelponttal. Én egy kisebb összeget mertem volna arra tenni, hogy távolabb viszik. Még jó, hogy nem tettem rá semekkora összeget

-
ottkar
addikt
válasz
Hydra SR
üzenetére
Itt van a kezem ügyében a gép mérhető a közelpont csökkenés. A zoom egész másképp viselkedik mint a fix. Ezen meg a makró miatt plusz kihúzat is van. Mellesleg most néztem a zoom közelpont is csökkent. Nálam szignifikánsan csökkent a közelpont 0,95-ről 0,60-ra, és 1,5m-ről 1m alá.
-
Hydra SR
addikt
válasz
Hydra SR
üzenetére
Megnéztem halszemmel is (Zenitar 16mm). Elég nehéz vele mérni a közelpontot, tekintve, hogy még ott is elég durván nagy a mélységélesség, de mintha kicsit távolabb kerülne. Nem mintha túl sok értelme lenne egy halszemet kétszerezni
De ezzel kimerült az M42-eseim tára, végigpróbáltam mindent amit itthon találtam. -
Hydra SR
addikt
Kipróbáltam most kíváncsiságból egy M42-es kétszerezőt a 135mm-es Jupiter 37-A alatt. Az eredmény elég meglepő: gyakorlatilag semmit nem változtatott a közelponton. 1,2m volt kétszerező nélkül, és szemmel láthatóan kétszerezővel is pont annyi. Ugyanez a helyzet a 200mm-es Pentaconnal, marad a 2,5m-es közelpont. Persze dupla gyújtótávval, szóval a leképezési arány és a mélységélesség változik, de a közelpont nem. Én is arra számítottam, hogy messzebb lesz, de még azt is hihetőbbnek tartottam a tapasztalt végeredménynél, hogy közelebb jön. Arra végképp nem számítottam, hogy ugyanannyi marad. A kétszerező egy VEB Optisches Werk Weixdorf típusú M42 telekonverter volt. Találam még a fiókban egy Miranda Auto Tele Converter 2x-et is, szintén M42, japán. Az eredmény még mindig ugyanez. Megnéztem még egy Yashikor 35mm-essel is. Annak mintha egy iciripicirit közelebb hozta volna a közelpontját, de alig érzékelhető és lehet, hogy az is csak mérési hiba. 50cm-ről csökkent úgy 48-ra, már ha pontosan mértem, de lehet, hogy belerúgtam az állvány lábába véletlenül
Ezen kívül egy 300mm-es Pentaconom van, de annak a közelpontjához kicsi a szobám 
Bajonettes optikákkal és kétszerezőkkel még nem próbáltam, de ha lehetőségem adódik rá, feltétlenül megnézem.Viszont tapasztaltam egy egészen más, vicces mellékhatást: a digitális gépeken szörnyen rosszul muzsikáló Yashikor a kétszerezővel JOBB eredményt hozott rajzolatban, mint nélküle. A telék rajzolatát viszont elég masszívan rombolták a kétszerezők, különösen a Miranda. Az okot a Yashikor esetében abban sejtem, hogy a kétszerező segít párhuzamosítani a fénysugarakat. De lehet, hogy tévedek. A telék rajzolatának lerontása meg nem lepett meg.
-
Dare2Live
félisten
A Tamron SP AF17-50mm f/2.8 XR Di-II modelljét immár Pentax bajonettel is forgalomba hozzák, melynek piacra jutása március 7-ére tehető.
[link]akinek olcsó, éles 2.8 kell....
-
Kerio
őstag
A chinonok mind K bajonettesek, ugye?
-
ottkar
addikt
A 40-60 ezer Ft-os telék a legolcsóbbak és ezek közt is eltérés van. Én amit most vettem Tamron 70-300-as pld a képmező egyenletes (a sarkok is ) kirajzolásában meglepően jó, de miért? Egyszerűen a kisfilm kockához van csinálva ezért az esetleges életlen sarkok kiesnek a digiten. 1:2-es makróját egy kétszerezővel 1:1-re lehet alakítani és ekkor van egy nagytelém meg makróm is egyben. Egy szóló 1:1-es makró 110 vagy afölött.
-
Hydra SR
addikt
Minőségre nem lesz sokkal jobb az sem, de kár a nagylátózoomot a telezoommal hasonlítgatni. Thufir fórumtárs hasonlatának analógiájára: a 70-210 telébb, mint amennyire a 28-70 széles

Egy baráti jótanács: ne kapkodj. Ráérsz obit venni. Nem árt előbb kitapasztalni, hogy mi az amire szükséged lesz, mit szeretsz, mit szoktál vagy szeretnél fotózni. Az elején mindent. Aztán kialakul, hogy mi az amit tényleg. Meg az is, hogy mennyit szánsz rá, vagy hogy egyáltalán ott ragadsz-e a fényképezőgépnél, vagy csak egy átmeneti hóbort. Sok ilyen hirdetést látni: K100D + Sigma 18-55 + 55-200 10 hónap garival eladó, 200 expóval, táskával, UV+polárszűrővel, 4 gigás kártyával, pótakksival újszerű állapotban...stb. Te ne járj így. -
Kerio
őstag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Akkor inkább elöször a Sigma AF 70-210mm/4-5.6 -ra adok ki pénzt. Gondolom, ez nem annyira rossz obi.
-
ottkar
addikt
válasz
Szten Márs
üzenetére
Én vettem a kitobi mellé tavaly egy 28-80-ast és 35-80-ast is a Vaterán mindkettő jobb a kitobinál élességre és színre is. Én a kettőt 14-ért vettem.Az én kitobim nagyon gyenge, és még féloldalasan életlen is.
-
Kerio
őstag
Megér egy SIGMA UC ZOOM, 28-70 mm gyújtótávolságú, 1:3.5-4.5 obi 14.000 Ft-ot kitobi mellé (Pentax K100).. Autofokuszos
-
Hydra SR
addikt
válasz
Dare2Live
üzenetére
Hülyék lesznek bannolni, csökkennek a számok

Engem még csak egyszer szóltak meg, mert nem indokoltam meg az 5 pontot értékeléskor. Én meg értetlenül álltam, hogy vajon mi a fenét kell az 5 ponton indokolni. Néha lehet, de annál a képnél tényleg nem volt mit. A 2-3-4 pontok mellé néha egész oldalakat írok, de az 5 pont azt jelenti, hogy nincs kivetnivalóm benne. Hogyan részletezzem, hogy jó lett és nem látok benne hibát? -
Kerio
őstag
Kirugtak a fotozz.hu -ról... Összevesztem az adminokkal.
Ha meg akarjátok mutatni másoknak az alkotásaitokat, gyertek a fotorace-re [link] -
Szten Márs
nagyúr
Megjelent pár tesztkép (nem, nem a pixinfosra gondolok
) a Dubaiban tartott K20D kattintgatásból: [link]Érdemes a 31-es jpg-t megnézni, az egy ISO800-as, és a 20-as jpg-t, az egy ISO1600-as.
Valamiért ha firefoxal megnyitom a képet, a jobb klikk "save image as" szokásos metódussal nem lehet a képet lementeni, csak ha a thumbnailre kattintok jobb gombbal és ott "save link as". (Magyarul sajna nem tudom a menüpontok nevét) Sőt mi több, ha közvetlen belinkelek egy képet, amit megnyitottam a böngészőben és a linkbe bemásolom az URL-t akkor sem adja ki a képet, hanem az oldal főoldalára ugrik. Valószínűleg a képeket akarják nagyon védeni, csak így nem lehet exif-et nézni, szóval a fenti eljárás ajánlott, ha valakit érdekel
-
ottkar
addikt
válasz
Szten Márs
üzenetére
Én általában a FÉ és a stabilizátor összehozását tartom ostobaságnak mert egyáltalán nem abszolut érték, sőt messze nem az. Félrevezetik a vásárlók egy részét. Az egyik topikban írta egy fazon hogy felháborító hogy a gép amit vettem milyen rossz képet csinál. A képen ordít hogy szegénykémnek borzasztóan remeg a keze, meg még el is rántja a gépet, most ő vesz olyan gépet aminél 4 FÉ-et emlegetnek, a problémáját nem fogja megoldani.
-
Dare2Live
félisten
tesztképkhez megjegyzés:
[I]A borult időben viszont folyamatosan ISO 200, ISO 400 és ISO 800 érzékenységet kellett használnom....A fotózáshoz kiosztott K20D modellek gyártás előtti próba szériából származnak, így nem tekinthetők véglegesnek. Az alábbi linken elérhető tesztképek ezért inkább csak kedvcsinálók, a fényképezőgép képminőségének megállapítására nem alkalmasak. A képek az új Pentax smc DA 18-55mm F3.5-5.6 AL II objektívvel készültek.[/I]
-
Kerio
őstag
Van valakinek Slik állványa?
Az hiszem ezt veszem -
Kerio
őstag
-
Mercutio_
félisten
válasz
levy1983
üzenetére
Font az nem dollár, de ne zavarjon

K200D amennyire látom lényegében egy K10D, csak lehagyták róla az elsőtárcsát és kapott egy 0,2"-al nagyobb kijelzőt, nomeg a K100D témamódjait.
Ami nem tiszta, hogy bennemaradt a K10D pentaprizma is, vagy "csak" pentatükrös.wertzui: Milyen "olcsó vevőkör"-ről beszélsz
Ismerek nemegy pentaxost, akinek több Limited obija volt már évekkel ezelőtt is, és a többi márka usereinek többsége se L-es obikkal rohangál 
-
Kerio
őstag
Húúúú. Gondban vagyok. Nem tudom, mivel kezdjem: táska, állvány, vagy obi (tele zoom) vásárlás... A tatyó még jó nagyjábol, amit megörökölt a kicsike a Fuji 6500fd-től.
-
tbs
addikt
válasz
Szten Márs
üzenetére
Konkrétabb PARAMÉTEREK. Melyik Samu gyár? (Pl. csíkszélesség, kihozatal.) Stb.MINDEN paramétert érdekel, a megapikszel a legkevésbé...

-
Szten Márs
nagyúr
-
tbs
addikt
válasz
Szten Márs
üzenetére
Benne van az elképzelés...
Valami konkrétabbra gondoltam... Amúgy sztem is Samu, a fejlesztés az nem biztos. Paraméterek meg pláne hiányoznak.#406, wertt: Hogy neked semmi sem tetszik...
A következő hajnali fotózást időben beharangozom, de ha nem jelensz meg kitagadlak..! 
-
werttzui
addikt
válasz
Szten Márs
üzenetére
Ajjaj

-
Kerio
őstag
Lehet ezzel (K100D)-vel több percen keresztül exponálni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- World of Warships
- Proxmox VE
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Eredeti játékok OFF topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- PlayStation 1 / 2
- Az elfek is rábólintottak a Yunzii új billentyűzeteire
- Medence topik
- Elite: Dangerous
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 14 Plus 256GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4561, 100% Akksi
- 4 db Lenovo LOQ (17IRX10) - Intel Core i7-13700HX, RTX 5060
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Deep Purple-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4398, 100% Akksi
- PC Szervizeket, Gépépítőket keresek B2B szoftver partnerségre (E-számlával)
- BESZÁMÍTÁS! Akár Részletfizetés 0% THM ÚJ AMD RYZEN AM5 processzorok 3 év garanciával 27% áfaval
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Nem bántam meg nagyon jó minőségű és 24 ezer volt Szigma kétszerezőt láttam 66 ezerért, és az Optinál Kenko van nem tudom mennyi.

miért pont 55? Igaz igaz szép kerek szám

Ismerek nemegy pentaxost, akinek több Limited obija volt már évekkel ezelőtt is, és a többi márka usereinek többsége se L-es obikkal rohangál
Oké, nincs ilyenem. Filmeseken volt (elektronikus), ott nyomni kellett. 
A következő hajnali fotózást időben beharangozom, de ha nem jelensz meg kitagadlak..!