- Fórumok
- Digitális fényképezés
- Nikon DSLR topik
- (kiemelt téma)
- Geller72: Az MS Seed szervert üzemeltet a gépeden és lehet hogy nem is tudsz róla?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Meggyi001: Szekszárdi pumpa pálya
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
-
44000 - 43901
52454 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 45901 45900 - 45801 45800 - 45701 45700 - 45601 45600 - 45501 45500 - 45401 45400 - 45301 45300 - 45201 45200 - 45101 45100 - 45001 45000 - 44901 44900 - 44801 44800 - 44701 44700 - 44601 44600 - 44501 44500 - 44401 44400 - 44301 44300 - 44201 44200 - 44101 44100 - 44001 44000 - 43901 43900 - 43801 43800 - 43701 43700 - 43601 43600 - 43501 43500 - 43401 43400 - 43301 43300 - 43201 43200 - 43101 43100 - 43001 43000 - 42901 42900 - 42801 42800 - 42701 42700 - 42601 42600 - 42501 42500 - 42401 42400 - 42301 42300 - 42201 42200 - 42101 42100 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 05:24 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
i-sti
senior tag
Sziasztok,
Szeretnék előre lépni body-ban.
Jelenleg egy D5200 hajtok, ezért is vagyok gondban, hogy mi is lenne egy normális lépcső fok/látható előrelépés.
Ami zavar ebben a vázban az főleg az ISO, 1600nál engem már zavar a végeredmény, és a kép minőséget is kezdem már unni/kevésnek érezni.Ugye az ár, hát ez a nagy kérdés. Lenne keret "jó" gépre de nem tudom, hogy szükségem is lenne rá.
Nem vagyok profi fotós, egyáltalán nem pénz szerzésre használom.
Családi események, közösségi események, barátokkal rövid fotótúrák stb a fő elfoglaltság.Jelenlegi obik:
35 1.8
85 1.8
18-105Amik szóba jöhetnek:
Elsőre ami mindenkinek beugrik az a D7200.
Természetesen én is először erre keresgéltem. Relatív barátságos a használta ára, itt jegyezném meg hogy max 50 ezer expoig nézegettem a vázakat)
Viszont hamar rájöttem, hogy ez amolyan felemás előre lépés lenne. Képminőségben nem látok akkora ugrást. Sok hasonlítást néztem de nekem úgy tűnik, hogy egy optimálisabb zajcsökkentő algoritmust használ.Következő lenne a D610.
Ugye ez már FX gép. Viszont már idősebb modell és az extrák is divatjamúlt. 1/4000 - 30, 39 fókuszpont stb csak. Ha eltekintünk az FX szenzortól lényegében egy D5200 kapunk.Utolsó szint ami tetszik is a D750.
Itt már van egy normális lépcsőfok szerintem. FX szenzor és normális "extrák".
Ami feltűnt, hogy ha a szenzort kivesszük az egyenletből akkor kapunk egy D7200-at.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Itt már az ár zavar
Kb duplája mint egy jó állapotban levő D7200.
Amit viszont nem tudok, hogy akarok e ennyi pénzt költeni egy olyan gépre amit 3 - 4 havonta használok. -
rekid
addikt
Hát ez nekem így sima user errornak tűnik nem sokat lehet megmondani csak a képek alapján. Legalább azt kéne tudnunk hol volt a fókusz, hogy kizargassuk a fókuszálási hibát.
Az első képnél kb. max két méterre lehettél a kutyától az f4-en cropos szenzorral kb. 0,5m élességi tartományt ad a fókuszpontól számolva. A kutya mellkasa éles. Sanszos, hogy ott volt a fókuszpont. A hátérmosás APS-c szenzorral f4-el kb. ennyi. Persze az még tud segíteni ha kitekered 140-re és úgy lövöd meg de csoda nem lesz és azt ki is kell tartani. Tessék ezzel kicsit játszani, a hátteret állítsd a "tree" vagy "park"-ra: linkHozz vissza kérlek olyan képet amit:
1.
- Rekeszelőválasztás mód (A)
- ISO 100
- legtágabb rekeszen lövöd f3.5 (itt a legkevésbé éles az obi)
- 18 mm gyutáv
- tárgytáv kb. 1m
- Pontosan a tárgyra fókuszálsz (ird meg hol volt a fókusz)
- A gépet fixen rögzíted (állvány pult akármi) és önkioldóval lövöd el. (VR-t kapcsold ki az obin)2.
Mint az előző de rekeszeld le f8-ra
-
marcitp
őstag
-
Throme
veterán
-
negyedes
addikt
-
marcitp
őstag
az előző hozzászólásodra /nem mos, nem éles/
első kép 35mm f/4 ISO1000,
nem lesz "normális" mosás 35mm-en ilyen tárgytávból, az érzékenység emelése meg kissé öli a részleteket.második:
f/8 ISO1000, 1/100,
statikus témánál mehetsz lentebb a zárral, a rekesszel meg pláne - nyithatod, és jobban fog mosni.
Igaz 62mm, de VR-es az obid, sztem 1/50 vagy alatta is kitartod. De ha nyitod az objektíved, több fény is lesz: magasabb zársebet rendel hozzá a gép, vagy lentebb húzhatod az ISO-t. Vagy! ISO alapon, gyorsabb zárseb ne mozduljon be, és visszahúzod az alexpós képet.Szerintem tedd A-ba (rekeszelőválasztásba) a gépet, ha mosni akarsz akkor törekedj a teljes szenzorkitöltésre - közelről (mosás), vagy zoom-olva, ISO-t alapon (részletek!), rekeszt full nyisd (mosás), és meglátod, milyen zársebességet kínál a gép, és mit tudsz kitartani, illetve a téma mozog-e, vagyis nemkívánatos témabemozdulás (kutya) előfordulhat-e - még ha helyes is az expó és ki is tartod - akkor a zársebességet vedd alapul.
Az af-et meg akár af-c egypontos-ra, vagy af-s egypontos... megnézheted tesztábrával is, pontos-e a fókuszod, mert a képek alapján nem biztos. Fgépen visszanézve le-fel nyilakkal meg tudod jeleníteni az adott képnél hol volt az af terület. Csak azért, esetleg becsap, és a gép más af módban kitalál egy területet "magától".
Remélem, segítség volt.
-
legless
csendes tag
-
Shingen
addikt
-
Roachy
senior tag
Abszolút egyet értek veled, kivéve abban, hogy ez nem hit kérdése. Csak a paranoia szint dönti el.

Nagyon ritka az olyan baleset, amitől a szűrő megvéd, de a napellenző nem. Ezek gyakorlatilag, csak a szemből érkező kisebb tárgyak lehetnek. Ráadásul ezek nagy részét simán átvészeli sértetlenül az optika. Sőt, ha mondjuk egy kevésbé jó minőségű szűrő van előtte, még az is lehet, hogy pont az okozza a bajt. Az optika bírná, de a szűrő eltörik és az éles szilánk okoz kárt a felületen.
Az optikai minőségen és a pénztárca vastagságán viszont 100% hogy csökkent.
De például egy Rally versenyen nagyon is jó ha rajta van extra védelemként, hiszen ott bármikor betalálhat egy felverődő kődarab.
Általánosságban szerintem többet ront, mint használ, bár én nem is vagyok annyira parázós. -
updog
őstag
"Víz tükröződések, illetve üvegen a vaku tükröződése.......
Gondolom a CPL cirkulációs szűrő lenne erre megfelelő?"Vaku tükröződés alatt nem tudom mire gondolsz, de üvegen és vízen tükröződésre jó a CPL (ami már alapból "circular polarizing filter " szóval külön már nem cirkulációs
). Youtube-on nagyon jó példák vannak, hogy mire jó. Illetve az ég kékjét szépen ki tudja emelni (és el is tudja rondítani, szintén youtube/google).(#43988) Viperator: persze, nem is mondom, hogy minden esetben felesleges. Csak minimum 90%-ban

(#43989) szacsa82: igen, és az ilyen esetekben néha mindegy hogy szűrő vagy napellenző, pl. ha egy lencsetag elmozdul vagy lehúzódik a szalagkábel.. akkor tök mindegy

-
szacsa82
tag
-
Viperator
őstag
-
Viperator
őstag
-
rekid
addikt
Azért nem kell becsinálni nem cukorból vannak a lencsék...
Veszel drágán egy obit amit hónapokig reszeltek a fejlesztők, hogy a lehető legjobb legyen a fénytörés meg minden sz'r.. majd elé raksz egy pár ezres üveglapot ami biztos, hogy nem javít a képminőségeden. (UV)

De ez valóban hit kérdés. A napellenző ha fenn van az már eleve sokat véd. -
Shingen
addikt
-
Shingen
addikt
-
updog
őstag
"És védi a szűrő a külső hatásoktól is a lencsét." 40-50 éve se voltak UV szűrők, aztán most mégis sorra kapják elő nagypapa gyűjteményéből a szebbnél-szebb állapotú obikat, hibátlan bevonattal és alig kopott állapotban

De csak egyet tudok azzal érteni, hogy ez hitkérdés, úgyhogy fölösleges erről vitatkozni. Picit ront a képen, de nem jelentőset, és picit védi a lencsét, de elhanyagolható esetben számít, hogy fent van-e vagy nem.
-
Viperator
őstag
-
helixP
nagyúr
-
Viperator
őstag
-
Throme
veterán
-
Shingen
addikt
Igazából ezek a szűrők mire jók pontosan?
Mit jelentenek ezek az elnevezések: CPL, UV, FLD ? -
Throme
veterán
-
Viperator
őstag
-
rekid
addikt
-
Viperator
őstag
-
legless
csendes tag
Köszi Acula M.D., anaqer, Viperator és Throme!
"Itt a lencse lesz a ludas."
"MiIyen obid van?"
Itt mire gondolsz? Nikkor AF-S DX 18-140mm 1:3.5-5.6 G ED VR obi van hozzá. Automata és VR funkció bekapcsolva.
Lehet hogy az obi a gond?"Ha jpg-r használsz a váz beállításokban, ott az élesség alacsony értéken van gyárilag, bár nem lágyságra panaszkodtál..."
JPEG finom van a Képminőség menüben beállítva.
Csináltam nappal, jó fényviszonyoknál, rövid záridővel képeket, de nem voltam elégedett a végeredménnyel. A kép témája, a lényege nem elég éles, a háttér elmosódottsága pedig nem esztétikus. A tesztek szerint szépen mossa a hátteret, de nekem valahogy mégsem tetszik.
Amint tudok töltök majd föl képet. Ide csak kisebbet(5MB) lehet... Ti hogy szoktátok?
-
helixP
nagyúr
-
Throme
veterán
Szerintem is tölts fel ide képet, vagy adj linket, mert így nehéz megadni a megfelelő választ.
24MP szenzornál jobban figyelni kell a bemozdulásra. Képernyő méretben lehet jónak tűnik, de belenagyítva picit bemozdult minimálisan.
Ha jpg-r használsz a váz beállításokban, ott az élesség alacsony értéken van gyárilag, bár nem lágyságra panaszkodtál...
Ha van állványod, akkor azzal kéne tesztképet lőni, és távkioldással, késleltetéssel. Vagy nappal, jó fényviszonyoknál kicsi záridővel. Stabi használattal, és anélkül.
...és akkor még ott lehet a fókuszhiba, de kitobinál ha van is ilyen csak nagyobb eltérés fog látszódni a viszonylag nagyobb dof miatt.
szvsz persze...
(#43960) helixP: Ez nagyon gáz! Régen adtak többnyire napellenzőt. Aztán már a 18-140-hez már nem kaptam... ezek szerint trendet csinált ebből a nikon. Nem ezen kéne spórolni, nem hiszem, hogy túl nagy százaléka a gyártási költségnek a napellenző. Most nem arra gondolok, hogy külön milyen horror áron adják...az nem reális ár....
-
szacsa82
tag
Hát nem mai darab... nekem is van egy példány a D50-ből, jó üveggel (jó fényben) tud szép fotókat csinálni, de már nem hinném, hogy javíttatnám, ha elromlana, mert egyszerűen nem érné meg. De tényleg jó kérdés, hogy milyen az obi rajta, az enyémen volt alapból egy régi 35-70, ami nagyon elkopott már, minden vázon recsegett és ritkán sikerült a fókusz. Minden más lencsével meg szuperül megy. Ill. még az van, hogy ha nem a középső fókuszpontot választom ki (abból a kb. 5-ből, ami van), akkor is sokkal nehezebben megy a fókuszálás, ez minden lencsére igaz.
-
Viperator
őstag
-
anaqer
veterán
Szerintem mutass pár példaképet mert látatlanban tényleg nehéz bármit is mondani...
Legalábbis ezt "Maguk a képek élesek, legalábbis az élesség ott van ahova állítottam. Mégis, 100%-os nagyításnál egyszerűen mosottnak tűnik." nekem nem sikerült értelmezni. Arra gondolsz esetleg, hogy nem elég kontrasztos...?
-
Acula M.D.
tag
-
pswhun
csendes tag
Kedves Nikonos társak,
Vidéki vagyok, keresek megbízható Nikon szervízt.
Van egy D50-esem, vatta új gyári aksival nehezen fókuszál, csak küszködik.
Előre is köszönöm a válaszokat.
-
legless
csendes tag
Sziasztok!
Olympus DSLR-ről váltottam és még kicsit szoknom kell a Nikonos világot. D5300-at vettem, nagyon jókat írtak róla tesztekben és a régi Oly-hoz képest elég nagy javulást vártam...
Eddig Oly E400 és E620-at használtam. A maguk idejében ezek jó kis belépő szintő DSLR-ek voltak. Most szintén a belépőszintet céloztam meg.
Sajnos a képeimbe belenagyítva(100%-os nagyításnál) nincs élesség, mosottak a részletek, ahol pedig enyhén elmosódottnak kellene lennie, ott szinte teljesen rossz.
Kipróbáltam mindhárom autófókusz móddal, manuálisan is. A képek minőségét magasra állítottam, kb ami a könyvében szerepelt kezdő beállításként azt megcsináltam.
Tudnátok valamilyen támpontot adni, hogy mit hagyhattam ki? Maguk a képek élesek, legalábbis az élesség ott van ahova állítottam. Mégis, 100%-os nagyításnál egyszerűen mosottnak tűnik.
Előre is köszi a segítséget!
-
Shingen
addikt
-
Viperator
őstag
Inkább normálisat.... (típusszám beírásával, ami hozzátartozik)
-
Shingen
addikt
-
Viperator
őstag
-
helixP
nagyúr
-
Viperator
őstag
-
Shingen
addikt
Akkor elvileg a (#43956) Shingen hozzászólásomban linkelt szűrők akkor megfelelőek?
Illetve ha szűrőket nem is de egy ilyennek lenne értelme az obira rátenni?
Érne vmit a nap ellen, legalább oldal irányból? -
Viperator
őstag
-
Shingen
addikt
akkor ez a szűrő szett nem is kompatibilis vele?
-
Viperator
őstag
-
Viperator
őstag
-
Shingen
addikt
-
HUNgabus
senior tag
köszönöm, akkor kb jól gondolkodtam én is, szerintem lesz egy "fogdosás" az MM-ben aztán majd eldöntjük,
-
Throme
veterán
Igen, erre gondoltam.
Ha már zoom lencsém van, akkor minél jobban próbálok ráközelíteni a repcsire. Stabi nélkül még jobban kiugrik a "körből".
Meg azért ott x órán át felfelé tartani a gépet is jó buli (nem vagyok profi , nekem több expo kell, hogy jó képek szülessenek ), és ilyenkor is segít a stabi (Kecskeméten azért elég sűrű volt a program, a 40°C-ban pár éve). -
anaqer
veterán
Nemtom az AF hogy jön a képbe ilyen szituban. Meglehetős tárgytávolság van ugye, relatíve szűk rekesszel - és általában a tárgy a fókuszsíkkal viszonylag szűk szöget bezáróan mozog. Ha egyszer már rámart az AF szenzor a repcsire, utána pár másodpercig nem fog az kimenni fókuszból.
Stabi ebbe hogyan szól bele...?

Szerk: alighanem megvan a félreértés tárgya - AF-C, hát persze. Fair enough, abba tényleg belepofázhat az obistabi. Az én hibám - erre nem is gondoltam, mert két kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor léptem ki AF-S-ből. Így már érthetőbb.
-
Byk01
őstag
-
anaqer
veterán
-
Throme
veterán
Pentax-ot (illetve helyesen pentax-et) nem próbáltam, csak tudom, hogy abban szenzor mozgatásos a stabi és pont az olcsóbb - stabi mentes - obikat hozzák fel előnyként a canikonnal szemben.
De eltudom képzelni milyen, mert van fix lencsém ami nem stabis, így csak a kezemmel tudok stabilizálni.
Ahogy írod minél hosszabb az obi annál durvábban látszik a remegés. Pl repülőnap én tuti nem használnék szenzor stabis dslr rendszert.
-
anaqer
veterán
Tényleg? Elhiszem, nem volt a kezemben K-1.
Mondjuk ha jobban belegondolok... tényleg problémásabb lehet a tükrös IBIS, már csak fizikailag is. Vázban a mozgásérzékelő, vázban korrigál - aztán persze minél hosszabb a lencse, annál nagyobb a bizonytalansági tényező, hogy az erőkar vége felé lévő lencsetagok most pontosan hogyan is lengenek be.
Oké, ebbe eddig nem gondoltam bele ennyire, de lehet valami abban, amit mondasz...
-
Throme
veterán
-
anaqer
veterán
-
Throme
veterán
Aminek "halálhírét" keltik, az hosszú életű lesz.

Sok mindent temettek már (könyv, rádió, cd, butatelefon, "bakelit" hanglemez....stb), még mindig vannak, csak nem annyi, mint fénykorukban.
Ha tudnak javítani a vázon belüli fókuszkalibráción, vagy kitalálnak valamit, hogy ne legyen fókuszhiba (most nem a júzer errorra gondolok), akkor sokáig létezhet. A LV-ben az AF gyorsaságon is lehet javítani. Szoftveresen is lehet javítani a dslr-t.
Kérdés ezeket mennyire akarja meglépni a két-három nagy gyártó?!
-
bandigno
senior tag
-
marcitp
őstag
-
Viperator
őstag
-
marcitp
őstag
A kutyák miatt (gyors af) lehet inkább a 7200...
mindkettő jó gép, az 5600-nak meg dönthető az LCD-je, bár a lview annyira nem könnyedfotózás sztem dslr-nél. Záridő? Sztem ritka az 1/8000.es kép.
Szenzorban meg legalább olyan jó a az 5600.
Szerintem egyikkel sem lősz nagyon mellé.
A 7200 meg elviekben jobban bírja a strapát, magnéziumváz - bár ha törik, akkor az is.
Méret... ? talán vegye kézbe mindkettőt, amelyik tetszik szinte, mindkettővel lehet fotózni jól.
nem olyan egyszerű kérdés.
Konkrét összehasonlító teszteken már túl vagy gondolom, af pontok és af érzékenység esetleg fontos lehet.
Nekem 7200 van, elégedett vagyok vele, gyenge fényben szélső af (nem keresztszálas) pontokon is jól teljesít. Még esetleg későbbiekben előny, hogy ún. kardános, nem beépített fókuszmotoros obikkal is van autofókusz, esetleg ha akar régebbi manuális Nikkorokat rárakni - lesz fénymérése a 7200-al. Amúgy meg tudatos obiparkkal az 5600 is klassz lehet. De "bővíteni" azért több lehetőség van a másikkal. Meg két memkari foglalat a 7200-nál... talán több minden szól a komolyabb mellett.
Meg hát a lányod mit szeretne - az sem lényegtelen - , mennyire megy bele a fotózásba.
-
HUNgabus
senior tag
Sziasztok.
Lanyomnak tervezek venni egy gepet, egyre jobban hajlok egy Nikon dslr fele. Tanulni szerintem jo lenne neki.
A kerdes :
Belepo uj vagy hasznalt profibb
Konkretan 5600 vs 7200, az aruk kb ua.
Kitobi nem kell mert kapna hozza egy sigma 17-50 2.8 vagy 17-70 2.8-4 obit.Szerintetek melyik legyen?
Amire leginkabb hasznalna az utazas, csaladi dolgok, meg a 2 kutya. Ezert hajlanek leginkabb egy haladobb gep fele, gyorsabb zarido, jobb fokusz, stb.Nagyon koszi a segitseget
-
anaqer
veterán
-
wms
senior tag
-
Byk01
őstag
-
anaqer
veterán
-
hotkar
senior tag
-
Throme
veterán
-
B.Á.L.!.N.T
senior tag
Ha ilyen több képes dologgal szeretnél próbálkozni,akkor inkább egy blending-gel (pl.:apply image) próbálkozz. Jimmy Mcintyre munkásságát ajánlom.

3 kép elég már, azzal jól le lehet fedni mindent. CC-ben egy röpke rétegigazítással helyre lehet tenni a rétegeltolodódást. Persze a legszelesebb időben vagy egy alapból nem statikus témánál felejtős ez a módszer.

-
anaqer
veterán
-
helixP
nagyúr
-
anaqer
veterán
Kicsit offtopic - bracketinggel, meg főleg a Lightroom HDR merge-dzsel ki mennyire elégedett...?

Próbálkoztam ma párat 0/-2/-1/+1/+2 beállítással, és az eredmény... hát nemtom, szerintem ha egyszer meglövöm nullára, aztán posztban kicsitt huzigálom a csúszkákat, senki meg nem mondja az eltérést a két módszer között. Ez normális, vagy én szarok el valamit?
-
Sage83
aktív tag
-
oldY
csendes tag
-
fery02
addikt
-
törölt tag
-
bandigno
senior tag
-
törölt tag
-
randras_83
addikt
-
vrbst
tag
-
törölt tag
Sziasztok!
Új D750 tulaj vagyok, segítséget szeretnék kérni.
A képeimen észrevettem, hogy bizonyos részek, főként az árnyékos területek portrénál sárgás-zöldes árnyalatba fordulnak, az automatikus WB beállítás a Lightroomba is ezt a színt helyezi előtérbe, ha a kamera profilját töltöm be.
Találkoztatok már ezzel a jelenséggel?
Mit javasoltok, mit tegyek? A raw képek még oké, mert a LR-ban módosíthatom, de a jpg-nél ezt nem szeretném végigjátszani az összes képnél.Objektívek: 50mm 1.8G, Tamron 90mm 2.8 macro
-
Throme
veterán
Szerintem próbáld meg a módválasztó tárcsát sport, vagy mozgó témára állítani (nem tudom pontosan hogy hívják azon a gépen), és ha azzal jó, akkor az elkészült képnek az adataiból ki tudod olvasni, hogy a gép milyen beállításokat használt.
Az is lehet, hogy el lett állítva valami, és ami eddig működött, az most nem.
Amúgy rövid záridőre van szükséged mozgó témákhoz, hogy a téma (jármű, ember, állat...stb) éles legyen.
Ha nem auto módban akarod kipróbálni akkor válaszd az S módot, és ott alacsony záridőt, az iso-t meg auto-ra állítva ki tudod kísérletezni a megfelelő értéket.
Célszerű kezdetben nappal a szabadban próbálkozni, hogy az iso ne menjen az egekbe.
Rövidebb fókusztávon tágabb rekeszértéket tudsz elérni, így ne teljes zoom-mal próbálkozz.Erősen szvsz.
-
fery02
addikt
Sziasztok!
Bár nem DSLR, de egy NIKON Coolpix B500-assal van olyan probléma, hogy mozgó témát fényképezve, a mozgó dolog kb felismerhetetlenül mosott lesz.
Elég akár az is, ha csak sétáló, hajoló emberről van szó.Ennél a gépnél az ISO állításával lehet a rekesz időt változtatni, de ha az jelentősen módosítódik, akkor az meg a képminőségre megy rá.
Ha tud valaki valami beállítást a fenti problémára, ami eddig elkerülte a figyelmemet, azt megköszönöm.
-
randras_83
addikt
Azt tegyük hozzá halkan hogy a visszahívásos javítás nem a garancia keretein belül történik, ergo ha van egy szürke importos vázad ami érintett azt garitól függetlenül megcsinálja a Nikon ingyen és bérmentve. Innentől máris nem akkora kérdés hogy 300k ért otthoni D7200 vagy kintről 1000 euroért egy D750.
Nyilván ha ebből élek és el tudom számolni a költségként akkor máris más a helyzet, de ebben az esetben ki is termelem az itthoni árakat. Még mindig azt mondom hogy nem a cuccok drágák itthon, mi keresünk keveset...sajnos. -
gaben22
őstag
Bizony öregszik a cucc nem vitás. Egyébként egyelőre Nikon oldaláról nem jött sok új váz azóta, ami tényleg elavulttá/értéktelenné tenné (most a MILC-eket hagyjuk, még nem olvastam/láttam, hogy mindenki meg lenne győzve róla, hogy itt az új korszak).
Egy drága cuccnál (300k HUF már drága cucc itt sokunknak) a garancia igenis érték. Pláne D750-nél, amit 2 "visszahívás" is érintett, egyikben én is érintett vagyok. Egyelőre csak szériaszám alapján, gyakorlatban még nem jött elő (a redőny probléma, nem a becsillanós gond). Úgyhogy várok a zárcserével, ingyé zárcsere mindig jól jön
. -
updog
őstag
Ja, semmi személyes, csak a te hsz.-edről juttott eszembe

Ugye ez erősen hozzáállás kérdése, én pl. ragaszkodom a magyar forgalmazóhoz, a tiszta garihoz (de legalábbis a felkajtatható használtcucc-eladóhoz), a legális módszerekhez stb... részemről, ha nincs meg rá a lehetőségem (=$$), nyelek egy nagyot, és továbblépek és/vagy gyűjtögetek tovább.
Viszont itt már korántsem fillérszekszualizálásról van szó, tehát azért érthető az is, ha valakinek a fotózás iránti szeretete azzal párosul, hogy csinál egy jó deal-t is
Főleg ha "csak" hobbiról van szó (mint egyébként nálam is), és emellé vállal némi kockázatot.Ennyit akartam, röviden

(#43908) gaben22 attól hogy random kínai forgalmazó tudja ennyiért adni, még nem lesz értéktelen.
Attól lesz az, hogy ez már egy 4 éves váz![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
rekid
addikt
-
csacsi77
senior tag
-
gaben22
őstag
-
updog
őstag
-
rekid
addikt
d750, 1000 euroért igen csak csábító...
-
csacsi77
senior tag
Ha az EU-s site-ról rendelsz nincs vám és áfa. Én is rendeltem onnan és megjött rendben. Volt csomagkövetés, státuszjelzés, lefényképezett és becsomagolt csomagról kép.
Szerintem nagyon is ajánlott bolt. Csak fogadd el, hogy nincs rá gari. Én tuti nem küldeném vissza hozzájuk, inkább benyelném a javíttatás költségeit. Még úgy is olcsóbb lenne, mint ha itthon veszed. -
randras_83
addikt
-
Roachy
senior tag
Nem átverés, de a vámmal és áfával együtt, már nem olcsóbb, vagy legalábbis nem annyira, ami megérné a kockázatot, ha neadjisten gond adódna.
Ezekhez nincs gyári támogatás, gyári garancia. Ha gebasz van hiába viszed a Nikonhoz, nem fogadják el azt a garanciát. Csak és kizárólag az eladón múlik mi történik, hogyan orvosolják. Ráadásul Hongkongba kell küldeni. -
randras_83
addikt
-
rekid
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
-
44000 - 43901
52454 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 45901 45900 - 45801 45800 - 45701 45700 - 45601 45600 - 45501 45500 - 45401 45400 - 45301 45300 - 45201 45200 - 45101 45100 - 45001 45000 - 44901 44900 - 44801 44800 - 44701 44700 - 44601 44600 - 44501 44500 - 44401 44400 - 44301 44300 - 44201 44200 - 44101 44100 - 44001 44000 - 43901 43900 - 43801 43800 - 43701 43700 - 43601 43600 - 43501 43500 - 43401 43400 - 43301 43300 - 43201 43200 - 43101 43100 - 43001 43000 - 42901 42900 - 42801 42800 - 42701 42700 - 42601 42600 - 42501 42500 - 42401 42400 - 42301 42300 - 42201 42200 - 42101 42100 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Digitális fényképezés
- Nikon DSLR topik
- (kiemelt téma)

● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4522
- 27% - AOC C24G2AE Monitor! / 1920x1080 / 165Hz / 1ms / FreeSync
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 Pro Max 128 GB Black 100% Akku 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Kb duplája mint egy jó állapotban levő D7200.