- ldave: New Game Blitz - 2025
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Fűtés és hűtés klímával, napelem segítségével
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
petipetya #8684 üzenetére
Az utóbbit én a magam részéről nem ajánlom, de összességében az egész márka nekem csalódás.
Korábban írtam, pont a másodikként említett kés került hozzám. Olcsó konstrukció, látszik rajta a spórolás.
Ennél életlenebbül érkező kés még nem volt a kezemben, mármint olyan, aminek a gyári éle ennyire ne lett volna él. Gyakorlatilag a recézett élezéssel vígan vakarásztam a tenyeremet bármilyen sérülés, vágás veszélye nélkül.
Most nagyjából olyan 3-4 óra van benne az élezésében (ez csak a konkrét élezés, a net bújása, yt videók megnézése a visszahajló+recézett él élezéséről nincs benne), és most mondom rá azt, hogy kb nem használhatatlan az éle, de azt nem mondanám rá, hogy hű ez éles.Végül nálam maradt, a gazdájának nem kellett, mert fél óra örömteli csattogtatás, nyitogatás után kiderült, hogy oké vagányul néz ki, de a valóságban ez a késforma a mindennapi életben pont nem használható semmire. Én majd kis erőltetéssel elhasználom kertészkedéskor, de kb ennyi.
Az egyetlen előnye így bő két hét után, hogy a nyitómechanizmusa jó. Ennyi pozitívumot tudok róla mondani. Ja, és igényesen csomagolják, jó a doboza, jár hozzá egy imbuszkulcs. Bár az árának ezt a részét inkább dolgozták volna bele a késbe, lenne jobb az anyaghasználat (markolat, linerek), élezték volna meg rendesen. Mert a jó doboznak kb a kinyitás perceiben örülsz, aztán soha többet.Maga a kés nem éri meg az árát (én egy kombinált üzlet eredményeképpen valahol 8-10e körül jutottam hozzá), hangsúlyozom annyit is úgy adtam érte, hogy meg voltam róla győződve hogy nem én csinálom a jobb üzletet. Szinte teljes pénzkidobásként élem meg, csak a járulékos cuccok miatt, a vele együtt elüzletelt dolgok miatt mentem bele.
Látatlanban, webshopban nézve jónak, meg olyan hű-de-valaminek tűnik, de mint termék nekem nem vált be, irtó gyenge az éle, és egy büntetés élezni. És a használatósága minimum kérdéses. -
dzsi23
addikt
válasz
petipetya #8597 üzenetére
A legtöbb videóban szögletesebb kavicsokat használnak, de nem tudom, melyik a jobb, érdemes lehet kipróbálni ezt is, azt is. A lényeg, hogy ne legyenek túl nagyok, élesek/hegyesek se legyenek, és nem szabad túl erősen rázni/forgatni a tégelyt/flakont, mert ha túl mélyek a karcok, akkor kuka. Mielőtt belekezdenél nézz meg pár stonewashing videót, rengeteg van youtube-on.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
petipetya #8499 üzenetére
A bőr pasztával sok fokozatban használható, nemrégen írtam linket a pasztákhoz. De akár vizes vagy olajos homok is jó egy durvább előélezésre. Sőt ezekhez már bőr sem kell, teljesen jó egy simára gyalult/csiszolt deszka. Lencsék csiszolása is vasból készült domború vagy homorú felületen vízzel kevert csiszolóporral történik, a durvától a polírig, illetve a végő polír már nem vason hanem valami kemény viaszból kialakított felületen történik. Vagy pl. a távcsövekbe a tükröket is vizes csiszolóporral csinálják két korongot egymáshoz dörzsölve. És a fény hullámhosszának tizedét is elérik pontosságban az ideális felülethez képest. Szóval sokféle módszer van egyszerű eszközökkel is.
-
válasz
Szerintem ezt tök jól leírtad, kb ezeket a fokozatokat csinálnám én is, max azzal, hogy az elsőt kihagynám és már kapásból a turn box-szal kezdenék. Vannak kések, amikhez nem jó, vagy inkább nem előnyös a turn box (pl. skandináv leélezésűeket lehet vele élezni, de nem úgy ahogy a gyártó elképzelte, hanem a rudakat vízszintesre fektetve asztalon), de normál átlag felhasználásra egy turn box készlet valószínűleg sokáig jó lesz.
Ezzel kapcsolatban egy javaslat, hogy ne a drágábbikat vegye a kérdező a gyémántbevonatos rudakkal, hanem a simát a közepes és a finom rudakkal, szerintem az egy sokkal jobban használható szett. -
törölt tag
válasz
Nekem van is egy vadonatúj Work Sharp Precision élezőm a kiegészítő upgrade szettel együtt. Zsír új, ki sem próbáltam, számlával együtt egy tizessel olcsóbban odaadom. Írj privátban ha érdekel.
-
dzsi23
addikt
válasz
petipetya #8346 üzenetére
Bárcsak csavarosak lennének...
de nem azok (legalább is a hagyományos változatok), és nincs is már meg a 3, csak 1, talán nem is lesz több, és talán az az 1 sem marad... pedig annyira szépek a fejesek; a Kocsisok szvsz. a legszebb kések a világon... de hiába, ha számomra nem kényelmes a használatuk. Na mindegy, úgyis elcsábulok még, ahogy magamat ismerem.
#8345 lugosi:
Csak filmekből és szülők meséiből ismerem a 80-as éveket, de feltételezem, hogy már akkor is bonyolultabb volt szétszedni egy autót, mint egy bicskát.Kínából rendelve a bicskát amúgy is számít rá az ember, hogy olajoznia kell, mint arra, hogy egy svéd bútort össze kell rakni. Tudom, előbbi bug, utóbbi meg fícsör, de akkor sem meglepetés.
Az olajat leszámítva viszont hibátlan, és szétszedés nélkül is juttatható olaj a mozgó alkatrészek közé, csak egyszerűbb szétszedve megtenni.
-
válasz
petipetya #8275 üzenetére
8 hét várakozás egy kézműves bicskára? Az nem is sok, ha azt nézem, hogy a Buck Vantage Pro bicskát november 10-én rendeltem meg hazai webáruházból és február 10-én szóltak, hogy megérkezett. Csakhogy két héttel előtte lemondtam a megrendelést, aztán megrendeltem Lamnia-ról és onnan egy hét alatt megjött.
-
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
petipetya #8242 üzenetére
Ez olyan mint a hazugságon kapott embernek feltett kérdés, hogy miért hazudott. Kit érdekel? Lényegtelen.
A késnél is lényegtelen, hogy kinek, hova, milyen célból viszed, hordod vagy szállítod, ez a lényeg. Le van írva hogy mi hordható, a többi meg szállítható az előírt módon. -
nrg.960
tag
válasz
petipetya #8125 üzenetére
Majd mellé teszem egy kép erejéig, de amikor feltettem rá, ott szórakoztam a csavarokkal egy fél órát hogy egyszer szoros volt utána meg kottyant a penge. visszatettem a gyárit 2 perc múlva tökéletesen nyílt. Úgyhogy valószínűleg a panellal volt a gond.
Most megakadt a szemem a karbon panelokon. elég mutatósak a para-n. Ez eléggé bejön, a furatnál sárga kör vagány, de az a backspacer nekem nem kéne bele, mert nehezebb kifújni belőle a zsebemből beleragadt szöszt.
-
törölt tag
válasz
petipetya #8115 üzenetére
Összefoglalom. Vannak furatok amik éles sarokkal rendelkeznek és vannak a kerekítettek. Szerintem a kerekítést csak sík felületen lévő furaton lehet elvégezni. Kétféle Delica van. A flat ami teljesen egyenes a pengeháttól az élig - viszont a furatnál van egy szintkülönbség. Van a másik Delica ahol kb.5mm széles sávban van egy élszög kialakítva és a furat sík felületen fekszik. Ilyenem van nekem és le van kerekítve a furat sarka. Neked a másik van? A flat?
-
-
-
csibe1
addikt
válasz
petipetya #8073 üzenetére
Köszi!
A webshopban nagyon más a színe a markolatnak, azért tippeltem a hosszabbat.A tok akkor meg elég csufi, illene normálisan megcsinálni.
Lehet megérne egy emailt a gyártónak, hogy ezután figyeljen erre.
Azt mondjuk nem értem ,hogy miért csak egy kép van a tokokról?
A patentos tok az klipszes? -
Ereshkigal
őstag
válasz
petipetya #8056 üzenetére
Rosszfogáson volt egy sima verziójú, elvileg új, lw áron. Dumálgattumk kicsit, de nem volt számla hozzá, meg nemrég meg is égettem magamat egy előreutalással, így elengedtem végül. Elvileg volt másik érdeklődő is, le is került a hirdetés.
Harcos: köszi, majd megnézem, ha géphez jutok. Fura, két napja Sage videókat nézek, és ez nem jött szembe. Szeretnék majd egy Spyderco-t, de mindegyiknek van valami kínja, vagy szimplán nem jönnek be. Ehhez képest elég drágák.
-
petipetya
nagyúr
válasz
petipetya #7812 üzenetére
Megérkezett a Para 3 G10-hez rendelt alis clip is. Ez sem tetszik, mert puha anyagból van, és így elég gyengén fogja a bicskát a zseben. Nincs értelme jobban behajlítani, mert hitvány anyagból van. Körülbelül olyan erősséggel bír, mint a Para 3 LW gyári drótclipje - ennél az LW-nél egyszer elővettem a telót, közben észrevétlenül lelöktem a bicskát, ami a zsebemben landolt.
Úgyhogy a Delicához hasonlóan a Para 3 G10-nél is maradok a gyári kanál clipnél, amely pont megfelelő erősséggel tartja a bicskát a zseben vagy a vászonövön.
-
dzsi23
addikt
válasz
petipetya #7989 üzenetére
Nekem tetszik, hogy hátrébb került. Shark locknál elgondolkodtam, hogy talán előfordulhat, hogy használat közben akaratlanul is hátrahúzom a zárat, de kipróbálni nem volt szerencsém. A knifecenternél van raktáron Demko (D2), csak drága a szállítás, + amúgy is sokallom az árát.
-
dzsi23
addikt
válasz
petipetya #7975 üzenetére
Ne is mondd, nálunk is csak recések vannak (bár inkább ez a fajta), mintha mindenki minden nap sztéket zabálna.
-
törölt tag
válasz
petipetya #7966 üzenetére
Baromira tetszett a Para 3 Lightweight. Sokkal kellemesebb volt a fogása a sima verziónál, deep carry drót clip, könnyebben is nyílt újként a LW, csak a minősége miatt nem azt vettem. Illetve azt is mert azt a kettőt szerettem volna. A penge még annyira nem is zavart volna inkább az a tény, hogy az egyik oldal csak műanyag, még alátét sincs. Több helyen olvastam, hogy nem probléma mentes. Amúgy ha az érzelmeimre hallgattam volna csak azt vettem volna meg.
-
dzsi23
addikt
válasz
petipetya #7878 üzenetére
A magyar késekkel együtt a clip point formát is megszerettem (leginkább a fejesgörbe és a maskara miatt), de azért van olyan, ami már nekem sem jön be, ahol már túl hangsúlyos a letörés (pl. Kizer Junges, vagy magyaroknál a cakli, náder, juhász). A back lock és a slip joint amúgy sem lett a kedvencem (bár csak fejesgörbénél volt szerencsém mindkettőhöz).
-
pittlaren
csendes tag
válasz
petipetya #7873 üzenetére
Ezt nem tapasztaltam, vagy legalábbis nem vettem észre, hogy nehezebb lenne. Azt viszont igen, hogy tisztán tartani sokkal macerásabb: ha kicsit is nedves a környezet - esetemben jellemzően enyhén nedves karton - akkor a rostok úgy rátapadnak, hogy elég alapos sikálást igényel, h. ne legyen foltos/szöszös. Emiatt kissé macerás a klasszik EDC használat, szerencsére ott a másik, azzal ez nem ilyen komplikált. Papír, karton vágásra használom, + ezek járulékos dolgai - kötél, pántolószalag - használati értékben _szerintem_ nincs különbség.
Amúgy köszi a tippet, adaptáltam az ötletet a Civivi tok hasznosítás apropóján:
-
törölt tag
válasz
petipetya #7865 üzenetére
Értem. Ennek viszont az a jelentősége, hogy egyáltalán nem látszik ki:
https://youtu.be/XxO4zKOj1Kg?t=717
A jelenetnél a középső clip. -
válasz
petipetya #7852 üzenetére
Nekem az elmúlt ~10 évben vett késeim közül egy sem adott okot elégedetlenségre, egy sem volt kevés az én felhasználási szokásaimhoz. Van köztük sandvik, aus-8, cr13mov (ha fejből rosszul írtam majd kijavítotok), de van olyan is aminél a gyártó ennyit tüntetett fel, hogy szénacél (terava). Teljesen rendben van mindegyik, egyik kés sem sérült vagy mutatott rendellenes kopást, életlenedést. Szóval én a magam részéről úgy gondolom, hogy ezeknek a mágikus késacéloknak a kergetése a gyakorlati hasznon túlmutató, inkább érzelmi dolog a legtöbb ember esetében. Speciális esetekben lehet haszna, de az nem az átlagember.
-
BloodRay
veterán
válasz
petipetya #7853 üzenetére
Abból a formavilágból már itt van Vox-éktól a Yaru.
Ezt a Sonoma-t nem is igazán nézegettem mert van elég flipperem, de ezt megláttam és jött a KELLDEAZONNAL-érzés.
Talán jövő héten végre fizethetek érte még egyszer a postán...Maximum1 - > Jó beteg darab, már én is nézegettem párszor.
-
BloodRay
veterán
válasz
petipetya #7844 üzenetére
Még azt is odaírják a kis kínaiak, hogy Lynch. Szép.
Amúgy majd írjátok meg, hogy milyenek, mert a Smock maradt, ahhoz nekem is kellene egy új clip.
Szerintem már ahol elfogyott a régi készlet, csak S45VN-es Para 3-ak vannak.
Posta(vagy vámosok) nekem még mindig Pesten hokizik a késem mellett... -
petipetya
nagyúr
válasz
petipetya #7641 üzenetére
Megérkezett ez a clip a Para 3 LW-hez, de nem nyerte el a tetszésemet. A legalját mozgatva van oldalirányú játéka, ehhez képest a gyári drótclip stabilan ül a helyén. Az ebayes clip két kis kapaszkodója a csavar alatt vékonyabbnak tűnik, mint a gyári drótclip ugyanezen része, így szerintem más Spydercohoz sem jó a gyári csavarral. Talán egy leheletvékony alátét segítene lenyomva tartani, de ilyen kis csavarhoz való nincs kéznél. Kár érte.
-
-
-
törölt tag
válasz
petipetya #7752 üzenetére
Úgy gondoltam persze, hogy ha műanyag az egyik markolat akkor például a másik megoldással készült kést is a műanyag nyeles verzióval hasonlítsuk össze. Van olyan ahol csak az egyik oldalon van fém a liner lock miatt a másik oldal csak műanyag stb.. Tehát tényleg csak a mechanika legyen a különbség. A csavarok száma az egy jó érv de ez a technológia miatt több vagy kevesebb vagy attól függetlenül van több vagy rögzítő? Engem most a csapágyas nyitás gördülékenysége valamint a flipper nyitó húzott vissza a bicskák világába. Előtte nem ismertem ezeket. Már kezdem felismerni, hogy minden flipper eredményez olyan gyors nyitást, valamint az ebből eredő fogás váltás is több egy fél mozdulattal a pöcök vagy furat nyitásnál. Pöcök nyitós megoldással van pár alátétes bicska a 100ezer forint feletti kategóriában ami gyorsan nyílik, ezért érdekel a téma. Vajon miért választ egy gyártó egyszerűbb alátétes, vagy csapágyas megoldást?
-
BloodRay
veterán
válasz
petipetya #7716 üzenetére
Kwaiken sokkal jobb minden szemptontból.
Nyitás nagyon jó, kényelmes a flipper, sokkal könnyebb, finomabb a mechanizmus mint az Elementumnál, zárás ugye framelock, de ez is kb minimális erőt igényel és szinte teljesen freefall-os a penge.
Elementum is jópofa, aranyos kés, de a Kwaiken sokkal komolyabb hatást kelt, sokkal minőségibb érzésre. -
lemmy71
őstag
válasz
petipetya #7657 üzenetére
Hát én annál vastagabbat hasogattam mint amit a képen beszúrtál
Persze az is sokat számít hogy milyen szögben tartod a kést, ha nagyon lefelé nyomod a nyelet akkor nagyobb az esély hogy a pengetüske a nyélben eltörik
De ahogy írtam teljesen mindegy milyen márkáról is beszélünk, bármelyik eltörhet. Aki komolyabb igénybevételeknek akarja kitenni a pengét az legalább 3,5 mm -is vastag és max 12 - 14 cm pengehosszban gondolkodjon, persze teljes markolatú legyen. A rejtett tüskeszár hamarabb elpattan, legalább is nekem ez a tapasztalatom. Persze vannak nagyobb hosszabb pengék is, de most nem machetéról meg kukrikról beszélgetünk
-
-
-Ben-
veterán
válasz
petipetya #7662 üzenetére
Ejj, valóban.. Elsiklottam a tény felett, hogy a Classic bizony szénacél..
Ha jól tudom, az könnyebben rozsdásodik..
Ismerem ezeket a kisebb/olcsóbb Morakniv késeket, viszont a nagyobb/hosszabb pengéjű késeket kedveli a tag, akinek venném, ezért is szemeztem a Classic 3-mal.
Egyébként nem ragaszkodom a márkához, csupán azért nézegettem a Morákat, mert ezekkel kapcsolatban van némi tapasztalatom.Nem vagyok jártás a kések világában.
dzsi23: Is-is, de inkább füstölt. -
dzsi23
addikt
válasz
petipetya #7615 üzenetére
Köszi!
A "gyári" tokjában hordom, de egyelőre csak táskában, mert még próbálom kitalálni, hogy zsebbe milyen tokkal lenne jó.
petipetya #7614:
A legtöbb órás csoportban kötelező leírni a hirdetésbe a speckót és az árat, de a késes csoportokban ezt nem akarják bevezetni az adminok, pedig nem egyszer volt már ilyen kérés feléjük. Én sem akarok minden eladóval privátban barátkozni, így sokszor én is inkább hagyom a fenébe.
A fenti bicská(ka)t hirdetővel viszont beszéltem már korábban más ügyben, ez a bicska elvileg eredetileg csak neki készült, az ő igényei szerint (bár annak izgalmasabb pengeformája volt), másnak is tetszett, ezért készült még pár, de szerintem egyelőre ez is csak teszt jellegű, ezért nincs nagy dobra verve.
Viszont valóban nulla marketingje van a modern magyar bicskáknak, pedig meglepően sokan készítenek, de csak elvétve látok egyet-egyet, amikor valamelyik vásárló feltölti, és "jé, ilyen is létezik, jó tudni", főleg, hogy a készítőről sem hallottam soha.BloodRay #7616:
Természetesen nem az asszony osztja be a pénzem, főleg, hogy nem is egy háztartásban élünk.Inkább csak egy gesztus részemről, hogy kikérem a véleményét, hogy ezáltal IS éreztessem, hogy fontos nekem, másrészt kértem is, hogy próbáljon lebeszélni arról, ami neki nem tetszik, mert ha sikerül neki lebeszélnie, akkor tudom, hogy azt nem is akarom igazán megvenni, így lecsökkentettem az impulzusvásárlások számát, amik 2-3 hét után úgyis eladásra kerülnének... az eladás egyre inkább macera számomra. De a végső döntés mindig az enyém, tehát amiről nem tud lebeszélni, azt úgyis megveszem, attól függetlenül, hogy neki tetszik-e.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Honor 200 Smart 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Gamer Notebook! Acer Nitro 5! Csere-Beszámítás! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 500GB SSD!
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!