Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- urandom0: Száműztem az AI-t az életemből
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- hcl: Poco F2 Pro facepalm
-
LOGOUT
Kérdés előtt kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vesa
Topikgazda
Ja, legnagyobb hibája ennek a joynak, hogy nem állítható a kéztámasz magassága. Nekem sem volta kényelmes, a HAT SW-t már nem értem el, csak ha megemeltem a kezem. Megjegyzem, a Warthoggal is ez a baj, 3D nyomtatnom kellett rá egy magasítót. Virpil meg tudta oldani, X52 is, csak a TM-nek nem megy valamiért.
-
Necroman_Mk2
őstag
Retro játékhoz keresek joyt: C-64. Amiga meg pár PC-s cím (de elsősorban nem repszimek). Laikusként is sejtem, hogy ez a Thrustmaster overkill erre a célra, viszont ennek a kar fején vannak a tűzgombok, mint a régi QuickShotnál, és én anno azt szoktam meg. Ha volna modern QS USB véggel, akkor inkább az lenne kiválasztott, de nincs, nem létezik.
Most láttam egy dupla pakkot kedvező áron, ezért gondoltam, hogy rákérdezek
-
Vesa
Topikgazda
Ettől a cucctól ez nem meglepő. Meg mondjuk a tulajdonos se nézett utána a dolgoknak vásárlás előtt, az X56 legendásan nem ajánlott harci szimekhez. Ha nem tört volna el a nyilvánvaló eszement rángatástól (dogfight közben sikerült összehoznia), akkor is rettentő lomha, tehát alkalmatlan ez a throttle ilyen felhasználáshoz.
Ezért jobb a T.16M gázkarja, az legalább a műanyag kivitelezés ellenére 2db sínen csúszkál. -
Vesa
Topikgazda
Túl van ez lihegve. Én egy full műanyag, analóg potis Thrustmaster F16 FLCS-el kezdtem a HOTAS "pályafutásomat" 1996 környékén. Mai napig megvan ez a szettem, nyilván már nem használom (eleve game portos volt, ami már régen nincs támogatva, persze van hozzá USB mod, de nincs értelme szórakozni vele), szóval megvan még mindig, és tökéletesen működik, pedig kb. több ezer órám van benne olyan öreg progikban, mint a Falcon 4, az IL2, az F15, vagy éppen az EF2000. Később még MSFS-hez is használtam egy darabig. DOS alól kellett scriptelni, kb. parancssoros megoldással. 25+ éves cucc és nem tört el, nem kotyog a center!
A Warthogom is már pár éves, nekem semmi bajom nem volt vele. Nem tört el, nincs gond a centerezéssel sem. A stick ennek ellenére nem a kedvencem. A Throttle viszont az egyik legjobb ma a piacon, ezt határozottan ki merem jelenteni több év személyes, gyakorlati tapasztalat után.
Persze én is jobban örülnék, ha nem gagyizzák el a stick gimbalt és fém szerkezetet alkalmaznak, ráadásul ez a gömb centerező megoldás sem a kedvencem, de azért attól, hogy sz*r lenne, így is fényévekre van. Az évek alatt rengeteg jó élményt adott ez a szett.
A Virpil és a VKB sem szent, linkeltem már videót arról is, hogy ezek is el tudnak sz*ródni (vagy ott a billegő Throttle base). A tartókonzoljukat is inkább szidják mint szeretik, mert állíthatatlan és minél lejjebb kerül a vezérlő, annáll távolabb lesz az asztaltól ami nem kényelmes, plusz írnak arról is, hogy nem teljesen stabil.
Virpilnél pl. vannak stickek, melyeken nincs kéztámasz, ami nálam instant OFF-ba teszi a terméket (megjegyzem, ez a Thrustmaster F/A-18C gripnél is így van, az is kuka nálam emiatt). Szóval tervezési hibáktól hemzseg itt minden.Ezeknek a szetteknek az ára tükrözi a minőséget. Az X52 Pro nem a minőség csúcsa, de nekem abból is volt még egy Saitek érás darab, ami évekig dolgozott (később még a fiam is nyúzta). Most 2 hónapja is vettem ajándékba egy Logitech verziót, tökazonos, csak a logót cserélték le. Warthog mellett persze vicces a súlya és minden, de működik rendben.
Engem ez kicsit arra emlékeztet, mint a billentyűzeteknél meg az egereknél. Megy a duma, hogy venni kell 120k-ért mecha-t mert csak az a jó, ezer évig bírja, és hatezer gombot tud egyifejűleg kezelni. Eddig ok, nem vitatja senki, de most ha visszanézem eddigi IT-s életemet, akkor abból kb. 20 évig membránossal toltam, bármilyen probléma nélkül, még munkára is. 4 évente kellett cserélni, került darabja kb. 4k-ba. Most nekem is itt van egy közepes árú mechanikus, 50k-ért vettem, de nem teljesen értem, minek? Lenyomom a gombot megjelenik a karakter a képernyőn. Ennyit kell tudjon. Ha bírja is mondjuk tíz évig, akkor sem hozza be az árát az életben.
Itt nem azt vitatom, hogy a minőség nem érdekes és vegyünk sz*rt, hanem oda akarok kilyukadni, hogy az olcsóbb sem feltétlenül használhatatlan és kuka. Pénztárca és elvárás függő, hogy kinek mire van szüksége vagy mi éri meg számára. Nyilván egy Lambo is jobb mint egy Ford Mondeo, de ettől még a Mondeoval is el lehet menni A-ból B-be, és nem kell mindenkinek Lambot venni ahhoz, hogy boldog legyen.
-
xtremist
őstag
A gimbal meg a kar tövének a törése elég gyakori probléma náluk. Hátha végre összeszedi magát valamelyik komolyabb gyártó és lesz végre a középkategóriában egy vkb vagy virpil minőségű, de nem full fém meg f16 larp gázkar 300 dollárokért. Ígéretek meg tervek vannak, csak az elmélet meg a gyakorlat ugyebár...
-
xtremist
őstag
Szerintem sem kell yoke-ot meg 8 gázkaros szettet venni azért, mert repülsz olyan géppel amin az van gyárilag. A stick meg teljesen univerzális, és hat switchek nélkül elég nehéz bármilyen szimulátorban a fejmozgást irányítani, aki meg most kezdi, az nem fog rögtön trackirt meg hasonlókat venni. Tizen valahány évig szimulátoroztam külön gázkar nélkül. A minőség viszont elsődleges kérdés.
-
Vesa
Topikgazda
Pontosan ezért írtam oda utána ezt:
"Bár ez utóbbi, ha kompromisszumokkal is, de még mindig jobban használható, mint előbbi."Én pl. Yoke-ot vettem a Warthog mellé, mert egyáltalán nem játszok harci szimekkel csak Fs-el, azon belül is a PMDG 737-el repülök 95%-ban. Játszom viszont még űrszimekkel is, amihez tök jó a Warthog.
-
Vesa
Topikgazda
Igen, ez az egyik legjobb most, főleg a thrust reverser karok miatt tetszene. Viszont a rövid gázkar út annyira nem jön be, viszont ez egyéni problémám. Illetve nem tudom ez mennyire lehet általános, de ezen a videón billeg a base, ami elég nagy gond.
-
jozsi252
veterán
Alapjába véve én inkább autó szimulátor terén mozgolódok, szóval az hogy repkedjek csak amolyan kisebb hobbi. Tehát nagyobb összeget nem szeretnék rákölteni a joystick-ra. Ez a Thrustmaster Airbus verzió már az eleje óta nagyon tetszik, de amikor eljön az idő hogy kapható, mindig odébb tolják a készlet idejét.
Így inkább most várakozó üzemmódba vagyok, de jó lenne ha vége lenne.
Szóval ez a 60-70k környéke amit ráköltenék, többet nem szeretnék. -
Vesa
Topikgazda
A kolléga alapvetően HOTAS-t szeretne, az meg nincs a VKB-nek. A Gladiatorból a premium most 200Euro, az szállítás nélkül olyan 70k, és még nincs gázkarja. A Gunfihter-ből meg 350-420Euro csak a stick, gázkar nélkül. Ez nem mindenkinek opció ennyiért, azzal együtt, hogy a minőséget meg kell fizetni.
-
hulp01
senior tag
Drága ez már tőlünk nyugatabbra is. Való igaz, hogy kevésbé húsba vágó, mint nálunk, de azért 1000 EUR-t kiadni egy ennyire specializált eszközre ott sem számít hétköznapinak. Persze aki ilyet vesz, az elhivatott szimulátoros, és sokkal többet is hajlandó áldozni kedvenc hobbijára. Persze ha 10 évig gond nélkül húzzák ezek a termékek, akkor megéri egyszer többet rááldozni.
-
Vesa
Topikgazda
Akkor az első eleve kiesett nálam, illetve akkor azzal nem releváns az árösszehasonlítás sem.
A Thrustmaster kb. közepes megoldása is 500 dodó környékén mozog, az RX Viper szintén (ez utóbbi sokkal profibb). Van még az MFG Crosswind ami 300Euro, bár sokan istenítik, én láttam róla olyan videót ahol a hátsó csapágy egyszerűen eltört. Ár/érték arányban viszont a legjobb eddig.
-
-
repvez
addikt
Félreértetted, nekem van hozzá kar , csak azt nem tudom a leirás alapján eldönteni, hogy ez ready to use igy ahogy van, vagy kell bele elektronika is még és csak a hideg fémet meg a hall senzoros potikat adják igy?
Ha figyelmesen elolvasod amit irtam egy régi gameportos joy markolatát alakitom át usb-re és ahhoz keresek egy megfelelo minöségi gimballt.
csak nem tudom, hogy a potméterek hogyan vannak kapcsolva, hogy használhatoak e az univerzális usb-panelhoz, vagy azok helyett mást kell használni.
-
repvez
addikt
ez csak a mechanika? nincs hozzá vezérlö elektronika? vagy a potmétereket mire lehet rádugni milyen szoftverrel kompatibilis?Mert nekem van egy univerzális usb joy vezérlö panelem, amihez a régi TM-F16FLCS/TQS-t akartam átalakitani, amivel a gombok átforrasztásával félig elkészültm, de a gimbal részt is cserélni akartam , ahhoz ez jo alternativa lenne, de nem tudom mennyire tudnám összeházasitani a kettöt.
-
TESCO-Zsömle
titán
-
Vesa
Topikgazda
Erről sajnos süt a szubjektivitás! A másik korrektebb, objektívebb teszt volt szerintem. A warthog szar plasztik ez tény, ég és föld a két vezérlő mechanikája. Csakhogy a throttle esetében ez korántsem olyan lényeges, mint a stick esetében. A gázkar tized olyan terhelésnek nincs kitéve, mint a joy. Márpedig hiába a full fém mechanika, ha a gázkar útja rövid, a végállások meg nem jól vannak megoldva, nem különülnek el markáns módon, ahogy a "hulladék plasztikon" ezek tökéletesen meg vannak oldva. Élmény szempontból szerintem egy gázkarnál ez sokkal lényegesebb, mint a fém szerkezet. Igazából a kettőből kéne gyúrni egy igazán jót. Egyik sem tökéletes sajnos.
-
Vesa
Topikgazda
Nem a kinti rendeléssel vannak fenntartásaim, én is sokszor vásárolok onnan. Itt kifejezetten a VKB kapcsán volt ez kérdés, mivel rettentő kiszámíthatatlan az áruellátásuk. Az meg azért nem mindegy, hogy probléma esetén mennyi ideig maradok vezérlő nélkül. Volt mar garos problémám külföldi rendeléssel, de ott csak azt kellett megvárni, amíg a futár fordul egyet köztem és a kereskedő között, mert volt raktáron csere darab.
-
Vesa
Topikgazda
Igen erről már beszéltünk, csak mivel hazai forgalmazó nincsen, nem tudtam mennyire megbízható a gariztatás, vagy mennyire kifizetődő (szállítás)? Mert ahogy most is írod, néha akadozik az ellátás még a kapható típusokból is, akkor vajon mi lehet egy már kiszaladt modellnél? Vagy ha még futó modellről is beszélünk, és a kereskedő is korrekt a garanciával, akkor is tartanék kicsit a VKB-től amiatt, hogy készlethiány miatt nem fogják cserélni, csak esetleg hetek/hónapok múlva. Akkor pedig megette a fene az egészet.
-
-
Vesa
Topikgazda
De gondolom lesz még nem? Kicsi cég, kis tételben mernek csak rendelni a gyártósorról.
Nekem az MCG jön be, csak így marha nehéz, hogy nem tudom kipróbálni. Képek alapján jóval nagyobb mint a Warthogom, úgyhogy nem tudom, mennyire lenne kényelmes, mennyire állna kézre. Az átlag oroszoknak elég nagy lapát kezük van, lehet arra tervezték. De lehet, hogy csak optikai csalódás és teljesen kézre állna.
Ki kéne próbálni, de nincs hol. Ez a gáz ezekkel a kis gyártókkal, nincs terítve a termék, nem lehet sehol kipróbálni. Ahhoz meg drága, hogy csak úgy találomra berendeljem, főleg, mert annyira spec cucc, hogy az életben nem adnám el ha nem jó, max. ebay-en jóval ár alatt. -
Vesa
Topikgazda
Cool!

De ez is a speciális vezérlők, -egyébként egyre népesebb- táborát gyarapítja.
Így hirtelennem is tudom, hogy helikopter esetén melyik program az, amelyik legalább alulról közelít a hihető szimulációhóz? X-plane? FSX? Vagy van valami katonai szim, amiről nem tudok, de profi módon szimulál helit? -
killbull
aktív tag
Árkategóriába mondom, egy T16000M pl ha olyan mikrokapcsoló megy tönkre akkor a helyi boltba fillérekért cserélhető. Ha egy ilyen 8 állású kapcsoló ami a Warthogba van nem hiszem hogy kapsz, max netről. Szóval a kategóriák. Pl egy 8000 ft os gamepad nem nyom akkorát mint egy törött nyakú Warthog vagy néha működő gázkar potméter, ilyesmi.
Azért is sírok a fém alkatrészekért mert azok nem szoktak tönkremenni, vagy pl hall sensor se szokott igazán megpatkolni.
-
killbull
aktív tag
Régen King Cobrát akartam venni, végül Defender Cobra M5 lett belőle amit úgyszint már nem gyártanak. Logitech gamepadok 10+ éve gyártva vannak, Hotas Warthog vagy Saitek mostanra Logitech is 10+ éve kapható. VKB azért cancer mert egyszer csak leáll a gyártással aztán kuka ha elromlik vagy házilag mehet a gányolás. Így értem.
-
Vesa
Topikgazda
Értem, hogy miből fakad, de ez sajnos nem változtat azon, hogy nem tudod simán rátenni az asztalra mint a Warthogot vagy a Gunfighert.
A Virpil direkt felfüggesztéssel tervez, ami szuper, ha van erre egy külön cockpit amit egyszer kell összerakni és használni. Napi szinten nem mozgatnék ilyen vasakat, de ez is szubjektív nyilván. -
Vesa
Topikgazda
Thanks a tapasztalatokat!
Viszont ha nagynak érzed a vezérlőket, akkor nem tudom, mi lehetne neked a jó megoldás, mert pl. gázkarból nagyjából ez az egyik legkisebb a piacon.
Gripnél is pl. a Virpil marha nagy, a TM warthog úgy néz ki mellette, mint egy törpe, ráadásul mint egy ócska kínai vacak. Kacérkodom egy ilyen grip vételével mert rá tudom tenni a warthogra, de pont a mérete miatt kicsit tartok tőle, hogy nem lesz jó. A lapát nagy ruszki kézre van ez is méretezve.

-
baphomet
senior tag
-
DragoX
tag
A következő választ kaptam:
"For plastic parts such as the TWCS Throttle/T.16000M/ Hotas Warthog joystick base, FGT Experience/ F430 FFB pedal set, a silicone based oil/ lubricant/ grease is most suitable."
Szóval letakarítottam a régi réteget róla wd40-el, majd fújtam rá egy kis wd40 special szilikonos síkosító cuccot. Egyenlőre egész jó, aztán majd meglátjuk hogy bírja...
-
fulton
addikt
Köszönöm szépen sikerült.
Most már működik mint gázkar.
Visszatérve, Értem hogy Mondjátok több gomb van a tolo karon de teljesen jól működik igy is. Sőt nekem valahogy stabilitást ad hogy közel van egymáshoz a két kezem akár két kézzel is meg tudom fogni a kormányt. Nagyon baba kezdem élvezni. Most már csak meg kell tanulni mi micsoda főleg a lényegi részeket. -
Vesa
Topikgazda
Ehhez a típushoz még nem volt szerencsém a gyakorlatban, vagyis hiszek neked!
Viszont elég sok egyéb karhoz már igen, és mindegyik precízebb volt, mint bármilyen kis stickre integrált mini gázkar.
Itt ugye most arról volt szó, hogy a külön gázkar a mini gázkarhoz képest milyen. Ahhoz képest vélhetően még így is precízebb, az más kérdés, hogy egy másik HOTAS karhoz képest mennyire jó. -
fulton
addikt
Nem jól fogalmaztam Nincs olyan hogy nem érzékel...
Csak a közép állása merev feszes és jóval konnyebben odahuppan.. kisebb ellenállása van mint amikor már ki mozdítom és mozgatom a kart. Ezzel az a baj hogy nem tudok lineárisan egyenletesen mozogni mert a közepénél egyszerűen konnyen beesik a közép állásba a kar...behúzza a kezem vagy hogy irjam.
Magyarán ha jobb oldalról bal oldalra finoman lineárisan akarom át forgatni a joystickot a közepénél tuti hogy meg siklik a kezem..Ez vajon milyen lehet? : Logitech WingMan Force 3D Pro
-
fulton
addikt
Hát nem tetszik, k nagy a holt játéka középen, és olyan aránytalanul nehéz kibillenteni középről, ugyan akkor a közép állás közelében behuzza a kezem szinte. Nincs olyan hasonló kaliberü bot ami finomabban jár és nincs vagy kevesebb holt tere van középen? nem lehet finoman irányítani mert erős ellenhatás van (ahhoz képest)
-
Vesa
Topikgazda
De még mennyit toltam én is anno!
észre sem vettem , es átjátszottam vele az éjszakát. Örök klasszikus. Pár éve feltettem, de nem indult el DOS emulatorral sem. Aztán valahogy megis sikerült, de hangot nem tudtam kicsikarni belőle. Talan azóta van ez a GOG-os verzió, azzal már gondolom nincs ilyen probléma. -
TESCO-Zsömle
titán
Tudom, én se szeretem ezeket a rugó+alátét megoldásokat. Viszont jóformán alig szim-ezek, így számomra kissé overkill-nek tűnik egy HOSAS/HOTAS 100+k-ért. És ahogy mondatm... 30 és 130 közt nincs más, csak a Saitek...
VBK, Virpil meg még drágább, mire kiépíted és fix hely kell neki.
Ezért lett volna jó nekem (is) a Gladiator Plus...

Új hozzászólás Aktív témák
- Call of Duty: Modern Warfare III (2023)
- Az SK Hynix elárulta, hogy meddig nem lesz elég memória
- SörcsaPH!
- EU-s vám vethet véget a nagyi temus vásárlási lázának
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Vicces képek
- urandom0: Száműztem az AI-t az életemből
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3685
- Alkalmi vétel! Csere-Beszámítás! MSI Cyborg 14 A13VE - I7 13620H / 16GB DDR5 / RTX 4050 / 512 SSD
- Apple iPhone 13 ProMax 256GB Kártyafüggetlen 1év Garanciával
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Új, Aktiválatlan iPhone 17 Pro (256 GB) (rendelhető)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Vesa