Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Adobe Lightroom topic (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#5501) amulet válasza copass (#5499) üzenetére


amulet
senior tag

imac 4k, 3,4GHz i5, 8gm ram, Radeon Pro 560 4gb ram, külső ssd (ezen van a rendszer és a kképek is)

(#5502) general válasza amulet (#5498) üzenetére


general
addikt

konkrétan mi a lassú nálad? érdekelne! ne azt mond, hogy minden. :D néhány konkrét pélával kérlek szemléltesd!

érdekes módon azt érzem, egy komoly szintű pci-e ssd igen sokat dob a dolgon. természetesen azon legyen minden, katalógus, raw is. a macbook pro-mban, elég gyors az ssd, és ugyanolyan, ha nem gyorsabb, mint az asztali mac, ami pedig erősebb hardverrel van szerelve, kivéve az ssd, az egy normál sata3 ssd, plusz a raw-k hdd-n vannak. nem nagyon érzek a két gép között különbséget, néha a macbook gyorsabban reagál, ahogy mondtam. (abban i5 2.5ghz, r370x, asztali i7 3,4ghz, gtx 980, 16-16 gb ram és persze macos, nem windows)

(#5503) general válasza amulet (#5501) üzenetére


general
addikt

na pont írtad. imac....ne csodálkozz, a 4k felbontás lassítja le durván, illetve az a hányadék fusion drive, ami egy kamu. (ha az van benne) gyakorlatilag full size preview-kal dolgozik a nagy képernyőfelbontás miatt, emiatt érzed lassabnak!

ha teheted, köss rá egy külső monitort, aminek kisebb a felbontása és teszteld! bár nem tudom, valszeg az imac képernyőjét nem fogod tudni kikapcsolni.

[ Szerkesztve ]

(#5504) madgie válasza general (#5503) üzenetére


madgie
titán

Kevés a 8 giga is neki ott ,mert a 4K kijelzőt se 4K-n hajtja (natívan nem is engedi a túl apró UI miatt), hanem valami elmebeteg túlvezérelt felbontást méretez le.

Az 5K iMac a választható legnagyobb felbontáson (amikor a legtöbb kezelőfelület fér el rajta) 6400 x 3600-as felbontással számol. 23 megapixel, minden másodpercben hatvanszor... ehhez kell a memória.

Nem mellesleg a Catalog Settings-et is éremes megnézni, pont ezekhez a HiDPI méretekhez "illő" Preview Size-okat generál alapból .

(#5505) amulet válasza madgie (#5504) üzenetére


amulet
senior tag

Egy fusion drive van benne, de azt nem használom, csak backup-ra. A rendszer és minden egy Samsung T5 külső ssd-n van. Sebességben nem találtam gyorsabbat amit usb-vel vagy usb-c.-vel rá tudnék kötni.
A memóriára gondoltam, hogy kevés, ez bővíthető, de nem egyszerű...
Maga a developer feldolgozással nincs gond, de a Libary és a developer mód közötti váltás lassú, a képek laoozása lassú, főleg teljes képernyőnél.
Szóvalm, ha a memória több lenne, mondjuk 16gb, akkor gyorsabb lenne a LR?

(#5506) madgie válasza amulet (#5505) üzenetére


madgie
titán

Persze. Nekem is 8 GB rammal volt gyárilag, 1 terás Fusion Drive-val, nézd meg, hogy ment rajta Library nézetben a LR. Azt hittem kihajítom az ablakon. Oké, friss OS volt, még indexelt mellette, de akkor is... köpedelem. Kell neki a memória, meg az SSD.

Gyorsabb megoldás annyira nem egyszerű, itthon sajnos nem lehet USB-C csatlakozófelületű PCI-E m2 külső házat venni. Én az amazonról vettem (akkor még 25 GBP volt), rákötöttem egy Kingston A1000-es NVMe SSD-t. Azért "csak" ezt, mert ugyan vannak sokkal gyorsabb NVMe meghajtók, de azok nagyon melegednek, ebben a külső házban meg nincs normális hűtés, passzívan kell leadnia az alumíniumnak, amit tud. Ez a Kingston feleolyan gyors, de sokkal kevésbé fűt. Kétoldalú ragasztóval rácuppantottam az iMac monitortartójának a hátuljára, kapott egy USB-C USB-C kábelt, hogy ne limitáljon az USB port sebessége, így olyan 800-900 MB/s írás/olvasást tud. De szerintem nem ez a leggyengébb láncszem nálad, a T5 is sokkal jobb, mint a Fusion Drive. Inkább a ram.

(#5507) amulet válasza madgie (#5506) üzenetére


amulet
senior tag

nekem azért ennyire nem lassú, este készítek róla egy kis videót.

(#5508) general válasza madgie (#5504) üzenetére


general
addikt

tudom, hogy nem natívan jelenít meg, köszi. de attól még annyi pixellel számol, ahogyan írod. és azt is írtam, hogy a preview-kat is szinte full size-ra generálja, ezért lassú.

azt viszont nem tudom, hogy vga memóriát használ-e a LR, vagy rendszermemóriát. a játékoknál pont a képernyőfelbontás miatt kell az egyre nagyobb fedélzeti (vga) memória, nem tudom, itt hogy van. a Mac azért sokkal jobban kezeli a ram-ot, de a 8 szvsz is kevés munkára. 16gb viszont fotószerkesztésre bőven elég, nem kell több. (mint videóra)

(#5509) randras_83


randras_83
addikt

Én is küzdök némi lassulással, a scroll meg jó de pl a megjelenítésnél developban egy zoomnál tud gondolkodni. A healing brush meg egyszerűen hányás .
I5 6500 + 16GB RAM + 1050 Ti 4GB és SSD van a katalógus és a képek is amivel dolgozom, félek hogy a Win10 a ludas

[ Szerkesztve ]

https://www.flickr.com/randras83/

(#5510) updog


updog
senior tag

Van valami, direkt a Lightroom teljesítményének benchmarkolására kitalált dolog? Holnap jön a GTX1060, csinálnék egy összehasonlítást a mostani konfigommal, ilyen előtte-utána jelleggel. Mondjuk ha nem tart három másodpercig két kép közti váltás, már boldog leszek.

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#5511) *Ropi* válasza updog (#5510) üzenetére


*Ropi*
félisten

Nincsen, csak a szemre mérés.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#5512) general válasza updog (#5510) üzenetére


general
addikt

Itt nezelodj esetleg: https://www.pugetsystems.com/labs/articles/Lightroom-Classic-CC-2018-Core-i7-9700K-i9-9900K-Performance-1250/

(#5513) amulet válasza madgie (#5506) üzenetére


amulet
senior tag

nekem most ilyen a kép váltás lightroom működés közben
attól tartok, nincs az a hardver ami jó lenne neki 🙁 sokan a 16gm rammal is szenvednek...
(mac 4k, 3,4GHz i5, 8gm ram, Radeon Pro 560 4gb ram, külső ssd (ezen van a rendszer és a kképek is))

(#5514) general válasza amulet (#5513) üzenetére


general
addikt

nem tudom, mi a gondod ezzel, teljesen rendben van. sosem lesz gyorsabb. de más program sem.

(#5515) madgie válasza general (#5514) üzenetére


madgie
titán

Jaja, szerintem is teljesen vállalható ez.

(#5516) *Ropi* válasza madgie (#5515) üzenetére


*Ropi*
félisten

A számból vettétek ki a szót. :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#5517) updog válasza *Ropi* (#5516) üzenetére


updog
senior tag

Bakker, próbálok összehozni egy screen capture-t hogy most milyen lassú az én gépem... nyilván most hasít :DDD Lehet hogy becachelt már, négyszer próbálkoztam, mindig egyre gyorsabb :D

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#5518) *Ropi* válasza updog (#5517) üzenetére


*Ropi*
félisten

Murphy. :DDD

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#5519) amulet válasza updog (#5517) üzenetére


amulet
senior tag

eddig nekem is lassú volt, de amikor a képernyő felvételt csinaltam, nekem is sokkal gyorsabb volt, latni is. lehet kijött valami update amiről nem is tudunk 🙂

(#5520) scarabaeus válasza amulet (#5519) üzenetére


scarabaeus
őstag

Akkor képernyő felvevőt kell futtatni a háttérben állandóan. Figyel rá, mint dízeles Volkswagen kocsi a károsanyag-kibocsájtás teszt körülményekre. :)

Quoth the Raven "Nevermore."

(#5521) updog


updog
senior tag

No, megvolt a GTX750Ti --> GTX1060 csere. Nagy csodára nem számítottam, úgyhogy hozza az elvártakat. :) Valószínűleg nem a teljesítménykülönbség, hanem a 2GB->6GB VRAM segített. Még nem sokat használtam, csak LR és GTA V alatt próbáltam, de most nem fordult elő, hogy három lépésben tölt be egy képet amikor váltok közöttük (nem tudom mi a neve, amikor először nagyobb pixeleket mutat, majd finomít, majd betölti az eredetit, kb. 2-3 másodpercet elvett minden képváltásnál ez, SSD-n is...), és amikor véletlenül a presetek fölé megy az egér, nem lassul be az egész gép a preview miatt (ez is érdekes volt, mert a CPU használat nem ment sokkal feljebb, mégis kb. beszaggatott a gép tőle, mindegy, most ez megszűnt).

A PS-t még nem volt módom kipróbálni, de valószínűleg segít 1-2 gondon ott is, pl. a select and mask konkrétan be tudott szaggatni.

Ja, és a GTA V most már megy Ultrán ;]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#5522) xors


xors
senior tag

Mostanában, ha képeket importálok és elkezdem válogatni, a Lightroom elkezdi zabálni a tárhelyemet. Külső HDD -n vannak a RAW képek, csak a katalógus van a gépen. Kb 20GB szabad hellyel indulok, és általában 400 kép átváglogatása után el is fogy ez a 20GB hely. Katalógus optilamlizalása után megint visszakapom a helyemet, de kezdődik elölről....
Ez normális viselkedés, vagy csak én rontok el valamit?

(#5523) KTTech válasza xors (#5522) üzenetére


KTTech
veterán

Normális, de manuálisan korlátozhatod a cache méretét, ami a gépen foglal helyet.

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

(#5524) *Ropi*


*Ropi*
félisten

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#5525) Balinov


Balinov
félisten

Sracok, olyankor mi van, ha az 1TB-s kulso hdd-t csatlakoztatom a notira, de a friss LR CCC nem latja Library modban a Folders reszen. Win7 termeszetesen felismeri, es minden faljmuvelet OK intezobol, TC-bol.

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#5526) *Ropi* válasza Balinov (#5525) üzenetére


*Ropi*
félisten

Már, hogy magát a HDD-t nem látja?

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#5527) Balinov válasza *Ropi* (#5526) üzenetére


Balinov
félisten

Aha, egy masik, nem csatlakoztatott meghajtot viszong iten. Lehet diskmgmt-el atkene a meghajto betujelet allitanom arra amit lat

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#5528) kriszwells


kriszwells
aktív tag

Üdv! Az lenne a kérdésem, hogy ha úgy alakítom ki a rendszert, hogy a win+Lightroom egy sata3 ssd-ről fut, és mellé berakok egy M.2PCIe-be is egy ssd-t, amire a nyers raw fájlok kerülnek, akkor
1. így gyorsul-e a sebesség, mintha a raw-k a sata3 hdd-n lennének (gondolom igen)
2. mivel az m.2 ssd gyorsabb mint a sata3, nem lenne-e célszerűbb fordítva (elsőn a rendszer+LR, másikon a raw-k)?
3. Illetve, hogy LR-ben feldolgozáskor az ssd írási, olvasási sebessége vagy mindkettő számít? Tehát egy 600Mbs írás/1200Mbs olvasás ssd-vel vagy egy 800Mbs írás/800Mbs olvasás ssd-vel járok jobban?

Bocs, lehet egyértelmű vagy hülye kérdések, de ennyire nem vágom a témát? :))

Core i5 10400F, Lenovo T32h-20, Nikon Z Fc, Pocketbook Sense 630, GIGABYTE GeForce GTX 1050 Ti OC 4GB GDDR5 , https://www.youtube.com/channel/UC9JycGJu4WSrta7RomJtinA

(#5529) copass válasza kriszwells (#5528) üzenetére


copass
veterán

ha azt nézzük hogy a raw-ok a nagyobb fájlok és az export jpeg a kisebb fájlméret, akkor szerintem egyértelmű hogy melyik lesz a fontosabb!:D
én a gyorsabb olvasásra raknám a raw-okat. a rendszer meg a lassabbra. ram legyen rogyásig.
szerintem.

[ Szerkesztve ]

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#5530) kriszwells válasza copass (#5529) üzenetére


kriszwells
aktív tag

Köszönöm, akkor én is jól gondoltam kb. :D

Core i5 10400F, Lenovo T32h-20, Nikon Z Fc, Pocketbook Sense 630, GIGABYTE GeForce GTX 1050 Ti OC 4GB GDDR5 , https://www.youtube.com/channel/UC9JycGJu4WSrta7RomJtinA

(#5531) *Ropi* válasza kriszwells (#5528) üzenetére


*Ropi*
félisten

Az attól függ, hogy az az M.2 foglalat SATA vagy NVMe SSD-t fogad: az utóbbival jársz jobban.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#5532) flash-


flash-
veterán

üdv
lightroomban két ugyanolyan fotónak hogy lehet a dinamikáját összehasonlitani?
van valami érték ami jelzi egy elkészült kép dinamikatartományát?

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#5533) general válasza copass (#5529) üzenetére


general
addikt

Szerintem meg pont fordítva. Minden rendszer a kisebb fájlokkal kuzd jobban, a katalógust kene a gyorsabbikra tenni, meg az oprendszert. Én tuti így csinálnám.

(#5534) *Ropi* válasza general (#5533) üzenetére


*Ropi*
félisten

Egyetértek.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#5535) *Ropi* válasza flash- (#5532) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ez most beugratós kérdés? Hisztis leszek... :DDD

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#5536) copass válasza general (#5533) üzenetére


copass
veterán

oprendszernek mindegy, mert úgyis berántja a memóriába az LR-t.
katalógust bárhová rakhatod, ahogy a cache-t is. értelemszerűen a gyorsabbra érdemes.
fordítva lassabb fogja beolvasni a nagy raw-ot és gyorsan írja ki a kicsi jpeget.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#5537) *Ropi* válasza copass (#5536) üzenetére


*Ropi*
félisten

A "nagy" raw a 100 MB alatti fájlméretével relatíve még mindig elég kicsi ahhoz, hogy a szekvenciális másolásnál érvényesülő sebességnövekedés ne hasson rá.

Az NVMe SSD-k pedig órajelenként 32 műveletet végeznek el, míg a SATA-k csak 1-et...

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#5538) copass válasza *Ropi* (#5537) üzenetére


copass
veterán

egyértelmű hogy a nvme a gyorsabb. arra kell pakolni mindent. ha fér!:D

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#5539) flash- válasza *Ropi* (#5535) üzenetére


flash-
veterán

köszi, arra gondoltam, hogy két kép hisztogramját valahogy egymás mögé mellé rakatni lehet e?

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#5540) *Ropi* válasza flash- (#5539) üzenetére


*Ropi*
félisten

Azt nem, viszont (Photoshopban) a hisztogramnál meg tudod nézni az egyes színcsatornák min. és max. értékeit, aztán összeveted egy másik képével.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#5541) general válasza copass (#5536) üzenetére


general
addikt

van egy macbookom, amiben nvme ssd van, a proci 4x 2,5 ghz, rx370 vga, és egy desktop gépem, amiben 4x 3,6 ghz (asszem), sata3 ssd + hdd, gtx 980, 16 gb ram mindkettőben. és LR-ben sebességben a világon semmilyen különbség nincs, sőt, sokszor a macbookot jobbnak árzem.
szóval így. elég reális felhasználói teszt/érzés, nem egyszer próbáltam és nem tegnap. az az nvme ssd rohadt sokat dob a rendszer és a munka sebességén.

(#5542) copass válasza general (#5541) üzenetére


copass
veterán

azt írtam hogy a gyorsabbra, mondtam is hogy egyértelműen az nvme az...mi nem tiszta akkor? :U
a mac-et azért érzed gyorsabbnak mert zárt rendszer, cserébe dupla annyiba kerül...

[ Szerkesztve ]

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#5543) madgie válasza copass (#5542) üzenetére


madgie
titán

Adobe termékek kábé semmivel sem gyorsabbak Macen, a saját cuccaik igen, de hát az Aperture-t meg kinyírták. (a Final Cut zseniális videóra)

(#5544) general válasza copass (#5542) üzenetére


general
addikt

a desktopomon is MacOs van, hackintosh.. csak úgy mondom. Win-t 2 éve nem használtam, nem is szeretnék.
én nem vitázni írtam, valamit félreértettél. csak megjegyeztem, hogy az nvme ssd elég sokat dob a rendszer gyorsaságához, főleg, ha munkára használja valaki, akkor mutatja meg igazán a sebességbeli előnyét. nem "pazarolnám el" csak raw fájlok tárolására. és ezt nem tudományos mérés alapján mondom, hanem felhasználói, valós tapasztalat alapján. LR-ra vonatkoztatva az a legelőnyösebb, ha van egy akkora nvme ssd-t, amin rajta van minden, a raw-k is, legalább ideiglenesen amíg dolgozol velük.

ja, és nem, nem kerül dupla annyiba a MacOs, konkrétan ingyenes a rendszer a Windows-zal ellentétben, és szinte bármire fel lehet tenni hasonlóan. csak éppen egy rendesen összeválogatott és hatékony hardver jobban működik. félreértés ezúttal ne essék, nem vagyok apple fanboy, csak tapasztalatom szerint kevesebb a nyűg vele, ha dolgozik az ember. azon a területen legalább is, ahol én használom, mert van, ahol viszont nyűgös vagy éppen nem is alkalmas.

(#5545) general


general
addikt

hohohóó kérem, végre az update, amire régóta vártam! :) a Develop modulban a panelek sorrendjét végre egyénileg lehet állítani! :C

(#5546) |AP| válasza general (#5545) üzenetére


|AP|
veterán

a Capture One kezd egyre veszélyesebb lenni a Lightroomra, kénytelen volt valamit ellopni belőle az Adobe :)

(#5547) madgie válasza |AP| (#5546) üzenetére


madgie
titán

Na, azért az még odébb van, hogy 10 (!) fülre legye bontva egy nyavalyás rawkonverter :D

Tudom, át lehet rendezni, meg migrálni, meg testre szabni, meg akármi :)

[ Szerkesztve ]

(#5548) general


general
addikt

szerintem fölösleges összehasonlítani a kettőt. tudom, hogy állandóan ezt teszi mindenki, de akkor sem, mert hasonlóak, raw konverterek, de más jellegű szoftverek. a C1 jóval összetettebb, komplexebb, bonyolultabb és emiatt nehézkesebben kezelhető, több idő kell hozzá. viszont komoly retuslehetőségek is vannak benne, rétegek, stb, illetve a színkezelése igen komoly, sokak szerint a PS-t is übereli bizonyos tekintetben. de semmiképpen sem a gyors munkára találták ki.
a LR ezzel szemben rendkívül egyszerűen kezelhető (és tanulható), ennek ellenére szinte mindent megtalálni benne, ami retus kivételével kellhet a gyors és igényes munkához, rengeteg apró feature, kicsi, okos trükkök, ami mind az optimális, tempós munkamenetet segíti. szerintem már a raw konvertálásában sincs akkora különbség, az Adobe Color profil egészen korrekt lett, a fadelhető többi profilok szupere. a C1-et én nem használom, de állítólag a bőrszínt mind a mai napig jobban "hívja elő".

ja, és szidják az Adobe online előfizetését, na a C1 most olyan áron jött ki, hogy a fanok is elhűltek.

persze egyik mellett sem akarok pálcát törni, mindkettőnek vannak bugjai, nyűgjei, ha a LR nem lenne ilyen istenteleneül szarul optimalizálva (öreg a szoftver motorja), a világ leghatékonyabb képfeldolgozó szoftvere lenne. de én a hibáival együtt is szeretem, irtó kényelmes, bárki bármit mond. :D

(#5549) *Ropi* válasza general (#5548) üzenetére


*Ropi*
félisten

Maximálisan egyetértek. :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#5550) *Ropi*


*Ropi*
félisten

No most az milyen agyament dolog már, hogy a Win 7 még támogatott a LR 8 által viszont a Win 8 és a Win 8.1 (ami egyébként 2023-ig élő, a MS által támogatott oprendszer) már nem: csak Win 10-en hajlandó LR 8-ra frissíteni? :W

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Adobe Lightroom topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.