Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Szirtimorc

senior tag

válasz ergoGnomik #23 üzenetére

Igen, a tea szó valóban nem volt definiálva, ezért az palackos, instant, gyógy, gyümölcs és egyéb növényi meg ipari főzeteket nem számoltam jelen esetben, hanem ami otthon készül tealevélből.
    Engem aztán nem kínoz egy csöppet sem, ha téged igen, arról nem tehetek.
    Bizonyára létezik (létezhet) valóban minőségi filteres tea. Viszont nálunk, aki filteres teáról beszél, az nem beszerezhetetlen, elfek által készített csodára gondol, hanem a boltokban, szupermarketekben kapható termékekre. Másik dolog, a beltartalmon kívül a filter anyaga, amiben aztán bármi is lehet. [link]
    A legdrágább tea amit ittam, egy 50 éves préselt Pu-Erh volt, azért az már erős közép-felső kategória, a mindennapokra fölösleges is. A kedvencem a Lapsang souchong, és szeretem a sima ovis (cukros-citromos) fekete teát (szálas Dilmah). Sőt, néha még filtereset is iszom, és van amelyik ízletes.
    Különbség az ízében, a beletöltött tea minőségében (ezt nem tudom-akarom bizonyítani), de biztos vagyok benne, és egy teljesen fölösleges szemétbe kerülő tasakban van. Ha neked ízlik, igyál belőle sokat.
    Van pár ismerősöm aki gyerek kora óta csak a filterest ismerte, aztán megkóstolta a szálast és valamiért annál maradt.
    Egyáltalán nem haragszom meg érte, mondtak már sokkal rosszabbat is :)

• Hieronymus

veterán

LOGOUT blog

válasz ergoGnomik #23 üzenetére

A műanyagpalackos tea jellegű italok, nem sok teafüvet láthattak.
    Cukor, ízesítő, színező anyag és valami ami nem engedi kiülepedni az összetevőket.

A tea leveleket szárítják. A fekete teákat fermentálják is.
    A dobozos teákat a hibátlan levelekből készítik. A megmaradt leveleket használják fel a filteres teákhoz. Ezek gyártása során keletkező levélhulladékból lehet a palackos izét gyártani.
    Esetleg nagyon kedvezményes árú filteres tea készül, mert már a fajtákra jellemző ízek is keverednek a "hulladékban".

A Freyagena Matcha tea por (60g.) és a Matcha tea por (250 g.) majdnem teljesen azonos árú termék.
    Vélhetően Japánt csak fényképen látta a teacserje, amiről a leveleket szedték. A drágábbikat a tavaszi első levelekből porítják. A későbbi levélből készül a többi.
    A teapor és teapor között is hatalmas különbség van.

A kávék esetében is ez a helyzet.
    A nagyon szép szemekből készül pörkölt, csomagolt kávébab.
    A töredezettebb szemekből a csomagolt darált kávé.
    Ennek a maradékából lehet gyártani a neszkávét. Ha jól tudom, kávét főznek belőle és lében oldott anyagot beszárítják. A gyártási folyamat miatt ennek a kávénak a legmagasabb a koffein tartalma.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés