Hirdetés
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Gurulunk, WAZE?!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
Új hozzászólás Aktív témák
-
priti
addikt
Köszi a linket
nem tűnik vészesnek, még a vaskloridot se kell előtúrni a pinyóból, ezt simán össze lehet rakni egy próbanyákon, majd hidalgatok. A filc úgyis eléggé beszáradt, ahogy nézem felejtős. Ezer éve nem csináltam semmit, pedig hiányzik a forrasztóón illata, de manapság már semmit nem éri meg építeni -
priti
addikt
Persze, egy kis seholsemmi villanymotor van csak benne. Az adapter 0,75A áramerősséget tud, de szerintem annyit sem vesz fel. Biztos, hogy nem nagy kunszt maga a kapcsolás csak arra vagyok kiváncsi, hogy mennyibe kerülnének a konkrét kapcsolások, mert a gyáriját úgy nézem meg tudom javítani. Szemre csak egy ellenállás melegedett el. Persze kérdés mitől, de az alkatrészeket nézve a helyettesítéssel nem lesz gond, bármit tudok cserélni a nyákon, nincs rajta semmi speckó, de ha ez a konverter is filléres akkor nem foglalkozom a gyárival, illetve azon agyalok még ha a konverter nem jönne össze, hogy a vízpumpáról leveszem a 230V-ot, mert azt egy relé húzza be, amikor a géptápról megkapja a 12V-ot, azaz kvázi beépítem a gyári adapterből a javított NYÁK-ot a gépbe, hogy a joy-t is ugyanaz a relé húzza be, amikor bekapcsolom a gépet, nem lenne ügy párhuzamosan a pumpa mellé kötni, inkább a szigetelést akarom megúszni. Vagy ez vagy az. Majd meglátom.
-
priti
addikt
Sziasztok
12V ==> 24V DC-DC converter-hez mi a legolcsóbb megoldás manapság? (Az áramerősség pár miliamper, túró, egy motoros joy.
Azt szeretném ha a joy a számítógép tápegységéről menne, eddig a gyári 230V-os hálózati "adapter" táplálta, az egyetlen bibi, hogy az 24V-os. Most pukkant meg és ha már foglalkozom vele inkább a konvertert járnám körbe először mert baromságnak érzem, hogy 0-24 órában a 230V-ot küzdje 24V-ra ez a tégla, kihúzkodni meg nem fogom mert asztal mögött van, kapcsolós elosztó meg a kábeldzsungel miatt szintén nem játszik, örülök hogy végre bútor mögött van minden és nem látszik.Nem ilyedek meg a pákától, szóval ahogy mondani szokás "minden megoldás érdekel"
. -
priti
addikt
Egy GX2 bekötéséről beszéltünk, szerintem teljesen felesleges a feszültségszabályozásról szót ejteni ezzel kapcsolatban. A vonatkozó sodrott rézhuzal keresztmetszete elég ehhez az áramerősséghez. Nem fog melegedni, nem ég le róla a szigetelés. Hogy mekkora feszültség esik rajta, mint feszültségosztón az tök lényegtelen ebben a vonatkozásban, hogy most egy ágra érdemes kötni a VGA-t vagy kettőre, mivel két ágnál a dupla keresztmetszet csökkentia feszültségesést ugyan (bár a csatik átmeneti ellenállása miatt ebben nem vok teljesen bizos), de a feszültségesés határérték alatt van egy ágra kötéskor is. A VGA köszöni szépen, a feszültség megfelel neki, megoldja, itt szimplán az áramfelvétel és a védelem között lehet a bibi.
"egyes ágak védelme bizony az adatlapon megadottnál jóval többet megenged, azaz kevésbé éles a védelem beavatkozása"
erre ugyanazt tudom írni neked is, mint neki, hogy lehet játszani a védelemmel, csak nem érdemes, mivel egy fostos átalakítón múlik, amit 2 perc alatt megcsinálsz és a védelmet nem minden gyártó teszteli, szóval működéséből adódóan csak a baj (vagy a semmi), történhet, azaz csak gondod lehet belőle, jól nem járhatsz. Vagy az számít hogy megspóroltál két molex dugeszt, amiből mindenkinek van egy rakat otthon, ha más nem régi ventiken, de valahol biztos, hat pines pci-csatit adnak a kártyához, mikell még? Egy kétpines. Ennyi. Nemtom mennyibe kerül egy kétpines csati, mert én egy régi 4 pines CPU csatit vágtam ketté, de tuti hogy filléres. Ezért kár szerintem, de feladom. Éljen soká a rövidrezárás

-
priti
addikt
"az ágazás az csak virtuális."
Igazad van, de lásd már be, hogy csak egészen addig vitruálisak azok a nyomorék ágak, amíg nincsenek külön védve, mert ha külön van védve "n" ág, akkor az "n" darab különálló ág.
Hiába van igazad abban, hogy elvileg csak egy ág van és nincs túlterhelve a táp attól, hogy a vonatkozó ágon a megengedettnél nagyobb áram folyik. Te azt mondod, hogy elvileg nincs túlterhelve a táp, mert csak egy ág van, de a túlterhelés szó nem ezt jelenti. A túlterhelés azt jelenti, hogy az adott ágra vonatkozó védelem által meghatározott maximális teljesítmény fölé megy e vagy nem, nem pedig azt, hogy a táp mekkora teljesítmény leadására képes összesen és ehhez képest mekkora teljesítményű fogyasztó van rajta, mert ott az a nyomorék ágakra bontott védelem. Ha lekapcsol menet közben, akkor túl van terhelve a tápegység azért, mert az egész komplexet védelmestül, mindenestül nevezzük tápegységnek. Ennyi. Semmi köze ennek a főtrafóhoz.
A védelemhez van köze, ami ha nincs ágakra bontva, akkor tök igazad van. -
priti
addikt
Nagyon elkanyarodtál.
Teljesen felesleges belekeverni még a vezeték ellnállását is.
A vezeték és a kártya eredő ellenállása állandó, illetve ebben a hőtartományban minimálisan változó.
Az elfogadhatónál nagyobb mértékben változna a feszültség, ha a tápegység nem stabilizált tápegység lenne. Szépen leírtad, hogy miért van szükség stabilizált tápegységre, csak szerintem feleslegesen, mivel a feszültségingadozás mértéke a táppal szemben támasztott követelmény a stabilitását illetően, azaz ha mértéke károsítaná például a számítógép merevlemezét, akkor nem felelne meg a szabványnak, azaz nem lehetne számítógép tápegység. Ez világos, csak erről szerintem ebben a témában kár szót ejteni.
Jópont az ohm törvényért.
Jöhet a csomóponti törvény. A kártya teljes áramfelvétele egy védelemmel ellátott ponton át folyik vagy kettőn, ha egyen, akkor a védelem engedi e, hogy akkora áramerősség folyhasson az adott ágon, amekkora a két videokártya, esetünkben a GX2 háromdés áramfelvétele vagy nem. Ha nem akkor két ágra kell kötni, különben a táp teherbe esik, előveszi a kést és lenyisszant egy darabot az életedből és csak file-töredékek maradnak az utókornak. Jöhet a scandisk, avagy ahogy én hívom: a lelkiismeret teszt.
Az nagy tesztkérdés: Végigvárod, vagy megnyomsz egy gobot?
Smeagle megtette egyszer, megteheti mégegyszer
-
priti
addikt
Én a 3D-s terhelést nem a feszültség, hanem az áramfelvétel vonatkozásában értettem. Elég csak a hődisszipációt nézni. A hőenergia nyilván csak átalakult elektromos energia lehet ezt már általános iskolában tanítják, energiamegmaradás törvénye. Arra értettem, hogy megnő az áramfelvétel és vagy abban a pillanatban, vagy ideig-óráig tűri a teherbe ejtett táp, de aztán levág, de menet közben vág le, ami azért kellemetlen.
Az én csifi tápom sem olyan ősrégi, bár tény, hogy az elsők között voltam annó, aki nagyobb tápot vett, még mindenkinek 400W-os volt szinte és az egyetlen szükséges 6 pinest is átalakítóval szedte, amikor megvettem ezt a 650-est amin az akkori SLI-hez volt két 6 pines egy ágon, na mindegy nem bántam meg, mert mára már kell is ekkora és nem kötötte meg a kezem kártyacserekor idáig a táp soha. Arra akarok kilyukadni, hogy tuti, hogy nem én vagyok az egyetlen akinek egy ágon van sorba a két 6 pines, mert akkoriban még a kajdibb tápok a molex meg a CPU ágra voltak izmosítva inkább. Pölö az enyém olyan, hogy van egy 8 pines CPU ág, de van 4 pines CPU ág is és csak nézek, hogy ezt mért nem lehetett két négypinessel megoldani, HDD-nél detto, van sata ágból, molexel ágból, szóval van egy rakat ága, és ezért 650W-os, mert ezek szummája adja ki ezt a számot, viszont minden ág külön van védve, mivel akkoriban a csifi a biztonságával versenyzett a piacon és tényleg kinyírhatatlan, csak hát ennek az az ára hogy ő lekapcsolgat gazdagon ha épp úgy tartja kedve. Ezért tedd hozzá ezt az ágas kérdést szerintem, amikor terjeszted a rövidzáras igét, amúgy nincs vele bajom, egyszerűbb megoldás, mert nem kell átalakító, csak nem minden tápra biztonságos stabil üzem szempontjából más szempont meg nem nagyon van tápnál. Nemtom mára hol tart a kodegány , mérfuri meg a többi hulladék, de talán már nekik is sikerült elérni legalább annyit, hogyha kimegy a táp legalább ne minden mennyen ki és elég legyen csak a tápot cserélni. Akkoriban még engem pölö ez vezérelt, mert rendre úgy szálltak el a tápok munkahelyemen, hogy a házon kívül minden ment a levesbe. -
priti
addikt
Én nem vitázni akarok tényleg, csak te ezt írtad:
"bátran rá lehet kötni akármilyen tápból a 6 pinest, a fennmaradó 2 pint meg rövidre kell zárni, nem kell se testelni, sem egyebet tenni vele."
Ez így konkrétan nem igaz. Tápspecifikusan, azaz esetenként igaz lehet, de így általánosságban nem igaz. Ergó nem a legbiztonságosabb megoldás mellett kardoskodsz.
Tápnál a nyugi a tuti én azt mondom. Ha két külön ágról vett molexel dugod meg a 8 pint akkor tuti, hogy a táp nem esik teherbe és ez a lényeg. -
priti
addikt
Így kábé oda jutunk, hogy nekiállunk definiálni az elpukkanás szót, hogy most mi az meg mi nem az. Lehet arról beszélni, hogy a felhasználó, aki teszem azt az itteni hsz-ek alapján próbál ügyeskedni meg tud e különböztetni egy tranzisztort egy kondenzátortól, de szerintem felesleges. Külön ágnak az minősül, ami külön van biztosítva. Hogy mennyire független meg mennyire nem azon lehet vitázni. Nézőpontodból el lehet jutni oda is, hogy semmi sem független, ami ugyanattól az elektromos művektől kapja a delejt. Ez is igaz.
A lényeg, hogy a megbízható, stabil üzem biztosítása érdekében nem szabad egy ágra kötni. Külön ágra kell kötni. Ahány táp, annyi féle. A védelemmel játszani lehet, csak nem érdemes. Abból csak a baj lehet. Semmi sem szereti még azt sem, ha a legapróbb impulzus is jön a táp felöl pölö HDD mélyvíz.
De most egyébként is kinek hiányzik az, hogy menet közben egy 3D-s terhelésnél egyszercsak paff, amikor egy fostos átalakítón múlik, ami 2 perc alatt megcsinálsz. Szerintem senkinek se áll föl arra, hogy háhá lenyomta a védelem, milyen jó, hurrá-hurrá nem ment tönkre semmim, csapó kettő.
-
priti
addikt
Ez ilyen "parasztmegoldás". Egy rakás tápnál (az enyémnél is, hiába 650W-os) úgy van hogy egy ágon van sorba 2 darab 6 pines PCI csati. Ez az ág pedig 16 Amperes. Bedughatom én a két hatost a kariba és letestelhetem, vagy rövidrezárhatom a +2 pint, csak éppen simán lehet hogy záros időn belül elpukkan a tápom, mert állandóan 100%-on van terhelve. Szóval a Jééééézusom az kábe áll is a megoldásodra, ha nem 30 Amperes a tápodon az ág és gyanítom hogy nem. Azért ez két darab 9800GTX. Nem véletlenül írják a kártya könyvében, hogy a két molex csatit az átalakítón két ágról tápláld.
-
priti
addikt
Ez érthető, csak tudod 6 pin-es pci tápcsatihoz, a régihez, ami úgy néz ki, hogy egy sor +12 fölötte egy sor föld alapból van olyan átalakító ami két molexből hozza össze (én is ilyet használtam fel), csak még azzal is volt dolgom, mert ott a 3 darab +12V-ból a középső ki van hagyva, hogy nehogymár jó legyen.
Na most kérdem én nem lett volna egyszerűbb új szabvány bevezetése helyett a kártyához adni egy 6 pines átalakítót, ami eleve van, csak hozzá kéne nyúlni a gésorhoz, hogy 5 helyett 6 huzalt húzzon bele? Nem, ehelyett odaagyják a régi 6 pines molexes átalakítót a kártyához de az 5 huzalos átalakítót ráadásul, a 8 pineshez meg vegyél külön, vagy vegyél új tápot, amin van
Az agyamra megy, hogy mindig azért van gondom, mert bolondbiztos kell hogy legyen. Hol van az megírva hogy a tök sötétnek, akinek hiába írsz le bármit, mert mindent bedug mindenbe ami összedugható kell tudni gépet összeszerelni? ...de most komolyan
Ez mennyire logikus, hogy valaki felhasználja azt a 6 pines 5 huzalos 2 molexes átalakítót?
Ha olyan tápja van, hogy nincs rajta 6 pines pci akkor nyolcas sincs rajta könyörgöm, most 4 molexes ágat meg honnan szed csak a videonak? Agymenés a köbön. -
priti
addikt
ja amúgy annyi a történet, hogy két külön körről kell táplálni a kártyát a 8 pines csatin (esetemben 9800GX2) könnyítve ezzel a táp életén és azért kell a 8 pin-es pci csati, hogy régebbi táp esetén tűnjön föl, hogy gebasz van és olvasd el a kiskönyvet amiben az áll, hogy csak azzal az átalakítóval tudod használni a videokártyát, ami két molex-ből csinál 8 pin-es pci csatit és teljes alertben 3 felkiáltójellel írja, hogy a két molex csatit a táp két külön köréről vett dugesszal pároztasd, hogy szívhassa a delejt gazdagon.
Na most a szép az az egészben, hogy ha a +2 pin nincs földön, akkor nem bootol a kártya és nem ad képet, ergo akinek 6 pines csatija van a tápján az szív, Magyarországon meg beszerezhetetlen a vonatkozó molexes átalakító 8 pines pci-hoz, csak 6-oshoz van. Röhej. Van aki emiatt tápot cserél, holott két 15A-es ág elég a kártyának a 8 pines pci-ra még a kiskönyve szerint is, 6 pines meg (mert ugye az is van a karin nem csak 8-as) van a régebbi tápokon is.
Én házilag összedobtam az átalakítót. félbevágtam egy 4 pines alaplapi tápkábelt és az így megszülető kétpinest bedugtam egy hatpines mellé rajta a földdelKonzultálvaa többiekkel az is kérdéses egyébként hogy valóban szükséges e két ág a nyolcashoz, mert többen úgy kötötték be, hogy 1-1 ág a 6 meg a 8 pinesre és megy nekik, én azért biztos ami tuti két külön ágra dugtam, de valszeg marketing az egész és a régi pci tápcsati végére tettek két földet bekaphatod jeligére és mennyél, vásároljál. Átalakító e-bay-en kétezerért vagy új táp. A többi 9800GX2 tulajjal beszélve nem én vagyok az egyetlen aki beintett.

-
priti
addikt
-
priti
addikt
Helo, az új tápokon megtalálható 8 pin-es PCI csatlakozó lábkiosztását meg tudja valaki mondani?
Melyik lábon van 12V, 5V, föld.
köszi
priti
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 64GB Space Grey-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3668, 100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 15 Plus 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4045, 100% Akkumulátor
- Dell Latitude 5400 14" FHD IPS, i5 8365U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Bomba ár! HP EliteBook 2760P - i5-G2 I 4GB I 320GB I 12,1" Touch I Cam I W10 I Garancia!
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD!
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
nem tűnik vészesnek, még a vaskloridot se kell előtúrni a pinyóból, ezt simán össze lehet rakni egy próbanyákon, majd hidalgatok. A filc úgyis eléggé beszáradt, ahogy nézem felejtős. Ezer éve nem csináltam semmit, pedig hiányzik a forrasztóón illata, de manapság már semmit nem éri meg építeni
LOL
.