Hirdetés
- Zsoca1991102: Kábel kereső / ér pár kereső
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- droidic: Safe Mode az agyban
- urandom0: Mégsem számőzöm az AI-t az életemből :(
- Samus: Linkin Park - In The End (Demo)
Aktív témák
-
rlazol
veterán
tiszta OFF vagyunk, szegény Peet!
nemcsak a GR, hanem az összes hozzá hasonló alkatú kutya, de különösen a német juhász és dobermann problémája. Gyakorlatilag arról van szó, hogy a combcsont feje nem illeszkedik jól a medencecsontban lévő izületi mélyedésbe (az acetabulumba), és emiatt ''kijár''. Ezt hívják dysplasia - nak. Állatorvosi tolvajnyelven csak dp. Az évek során, (súlyosságtól függ, mikor okoz tünetet) a csipő deformálódik. Már fiatalkori röntgenen is szépen látszanak a lerakódások az izületi fejen, a megnövekedett izületi rés, a leszűkült vápa és megnagyobbodott fej. Ez sántasághoz, a csípő riszálásához, felkelési problémákhoz vezet. Mivel még nem tartok ott, nem tudom pontosan, de azt hiszem, a sántaságot nem fájdalom, hanem magac a deformálódott csípőizület okozza. Ha megfigyelsz egy fent említett fajtájú ebet hátulról, jó eséllyel látni fogod, hogy járás közben a hátsó tesfelét riszálja. A probléma mennyiségileg örökített genetikai hátterű, ezért egy Dp-s kutya a tenyésztésből kizárandó, de gondolom, nem ilyen célokra van. Amúgy 9-12 hónapos korában (ez nem fix, áo-tól is függ, mikor szokta) kell csinálni egy RTG-t, és annak eredményétől függően esetleg jobban vigyázni. -
Szalma
őstag
OFF
Hehehe... Igen. De a valódi szűkület az a medence. Az ugyanis törik, ha gáz van. A többi hozzá képest jól nyúlik. :) De valóban nem túl örvendetes a keskenycsípejű marketing-nyomás a fiatalokra...
Állatos, Mester? Kérdezhetek? A Golden Retriever csípőjével nem tudja pontosan mi a probléma? Most még kicsi, de felhívták rá a figyelmet, hogy vigyázzunk rá...
ON
Szeretettel:
Szalma -
rlazol
veterán
a kettő egybefügg. az izom innal a csonton ered és tapad (kiv.: felületes bőrizmok) és az izmok munkájának eredményeként a csont a porc segítségével fordul az izületben. Ha a szelkeció vékony csontú, szűk medencéjű hölgyekre koncentrál (én igen) az mindenre hatással van, ami ott van, ergo nehezíti a szülést.
-
Szalma
őstag
OFF
Igen a gátizom az a záróizom. Viszont fekve/guggolva/bárhogy meg kell támasztani, mert min. 15-20cm átmérőre kell tágulnia a szülőcsatornának és az már erősen a repedési tűréshatár közelében van. Viszont guggolva támasztani is könyebb a gátat: jól meg kell markolni. Fekve nehéz, mert eltolod a szülő nőt... :)
ON
Hová lett a minimálbér...?
Szeretettel:
Szalma -
rlazol
veterán
én az orvosos szülés híve vagyok (pasiként persze ebben nem az én véleméynem a mérvadó), mert tanultam kedvenc állatorvosimon tenyésztéstant. És láttam, hogy a rossz irányú szelekció mire képes a szülőcsatornával (lásd: húsmarhák). És jelenleg a mi szelekciónk is ezirányú: a gyönyörűszép, nádszálkarcsú hölgyekért szoktam (szoktunk) meghalni, akiknek medencéje nem épp szülésre lett tervezve. Én félteném a kedvesem, mert a komlpikáció esélye elég nagy és csak nő. Más kérdés, hogy ilyen helyzetben a döntő szó a nőé - az ő teste.
-
rlazol
veterán
nemcsak a gravitáció, de az anatómia is a guggolva szülésre van tervezve. Ezért kell az orvos, vagy hiperképzett bába. Fekve szülésnél ui. a szülőútban valami záróizom általában (99%) elreped (csak nem a gát, kedves Szalma?). És azt már az ókori görögök is tudták (a mostani görög orvosok nem biztos, hogy tudják... :) ), hogy a repedt szövetnél csak a levágott végtag gyógyul rosszabbul. Vagyis az elrepedt gát hegesen gyógyul, ami azt jelenti, hogy nem izomszövettel, hanem kötőszövettel pótlódik, és jelentősen csökken a rugalmassága. Ennek eredménye a legkésőbb 40 éves korban kezdődő folyamatos vizeletvisszatartási probléma. Mit gondolsz miért ábrázolják a népmesék gonosz banyaként az idős nőket? Mert a sérült gátjuk miatt néhány évtizeden keresztül csöpögő vizelet következtében kissé morózus lett a természetük, ami azért érthető. Ez nem vicc, anatómiából tanították nekünk (anekdotázott a prof). Ezért kell az orvosnak a mwegfelelő időben átmetszeni a gátat, ui. a metszett seb hibátlanul és gyorsan gyógyul, probléma nyema. Aki szült már, az tudja, hogy meg se érzi a vágást, a tolófájdalmak közepett.
-
beeboy
addikt
persze, még a lakásomat is eladnám, de ne sarkítsunk.
előző példámra utalva, a buszsofőrre se íratnám át a kéglimet, mert nem halva vitt célba, pedig szvsz. a legtöbb embernek többet ér az élete, mint a lakása.
de igazad van, de ettől még pofátlanságnak tartom.
az más kérdés, hogy ha kicsinálná a gyerekemet mert nem kapott pénzt, én is kicsinálnám őt (vagy a gyerekét bár nem hiszem hogy odáig süllyednék, bár ilyen helyzetben ki tudja) -
Szalma
őstag
OFF
Nyugalom: normális kórházakban van lehetőség guggolva szülésre is (Bp.-en 3-4 ilyen kórház van). Az orvosok nem szeretik, mert nem tudnak kényelmesen ülni: hasalni kellene nekik. :)
A nőgyógyászok maffiája tiltotta le.
De mostanában kezdeményződik egy Születésház. Pont erre lesz jó.
Egyébiránt pedig egy nő szüljön ott, ahol feltétel nélküli biztonságban érzi magát. Valakinek ehhez kell egy orvos is.
ON
Szeretettel:
Szalma -
tildy
nagyúr
A tudatváltozásról egy magyar szülésznő tartott anno előadást a csodák palotájában.SZegényt kitiltotta a kamara, mert otthon segített babákat világra.Egyébként azt hiszem valamelyik francia király hozta divatba ezt a fekve szülést, pedig guggolva még a gravitáció is segit...
-
Szalma
őstag
OFF
Szüléshez (több tucat tapasztalat alapján):
Normális szülés esetén elég egy bába (aka. szülésznő) a levezetéshez. Az orvos dísz. Orvos csak akkor kell, ha a szülőcsatornából a csecsemő nem akar magától előjönni (megakadt, egyéb gond). Az összes orvosi segítség (oxitocin, epidurál, gátmetszés, stb.) csak az orvos kényelmét szolgálja. Ugyanis: normális lefolyásnál magától indul a szülés. Epidurálos érzéstelenítésnél hogy a túróban ''nyomjon kismama!!!'', ha nem is érzi, hogy mit?!? Gátmetszeni pedig parasztság. (Nehogy beszakadjon.) Mert ha a gátat rendesen megtámasztják, akkor nem fog beszakadni. Ergo nem kell varrat... Persze kivételek mindig vannak, de nem az lenne általános. És az anyák elmondása szerint a legjobb szülések az ügyeleten/mentőben történnek. (Ott nem napi rutin a dolog, jobban figyelnek mindenre. Ott valóban fontos az orvos, mert többnyire nincs szülésznő.)
És a mai tarifa 80eFt. És lehet, hogy be sem ér a doki időben. Előre sohase adjatok szülésért pénzt! És gondoljatok a szülésznőre is! Egyedül az ''ápgár'' számot jegyezzétek meg a szülés után. Utána pihi... :)
Apáknak: elég véres dolog, de nagyon ''érdekes'' megfigyelni a nőnemű tudatváltozásait közben. Ne hagyjátok ki, ha tehetitek!!!
ON
Szeretettel:
Szalma
Aktív témák
- Sorozatok
- Zsoca1991102: Kábel kereső / ér pár kereső
- GL.iNet OFF topik
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Tippmix
- Kerékpárosok, bringások ide!
- PlayerUnknown’s Battlegrounds
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Törött Apple iMac 19.2 i5-8500 Radeon Pro 560X 4GB 16GB 256GB SSD 21.5" 4K Retina
- Samsung Galaxy Tab A9+ 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Akció!!! Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Intel i7-10875H 32GB 1000GB Nvidia Quadro RTX 3000 1 év garancia
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R5 5500 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1060 6GB Zalman T3 Plus 400W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest