- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- eBay-es kütyük kis pénzért
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
imibogyo
veterán
válasz
PainKiller13 #44682 üzenetére
Persze meg még ráadásul ház (légáramlás, örvénylés stb.) kérdése is a dolog. Csak arra akartam rámutatni, hogy nem lehet olyat kijelenteni, hogy az alaplapra fújatott levegő "rossz". Bizonyos esetekben lehet az (például megzavarja a ház egyébként jól kialakított átszellőzését stb.), de nekem a cirka 10-12 ilyen kialakítású gépemben egyszer sem fordult ez elő, hogy rosszabb lett volna ettől az elrendezéstől valami. Olyan viszont már többször fordult elő, hogy jobb sem lett semmi...
-
imibogyo
veterán
válasz
PainKiller13 #44672 üzenetére
"az alaplapra nyomja a hőt"
Én úgy tudom, hogy a "fújó" ventillátor általánosságban hatékonyabb (és hangosabb is), mint a szívó, másrészt az alaplapi cuccok (VRM, NVMe stb.) nagyon hálásak tudnak lenni a plusz fuvallatért. A bordáról leváló levegő ~30-50 fokos, tehát egy 60-90 fokon üzemelő és átlagosan 50-70 fokos bordájú VRM-nek ez a levegő is "hűvös".
Régen készítettem egy átfogó tesztet, infrás hőmérővel és programból is mérve a ház és az alkatrészek különböző hőmérsékleteit egy direkt nem gagyi top-flow (Noctua NH-C14S) és egy toronyhűtő (Noctua NH-D14) segítségével (tudom itt most nem toronyhűtőről van szó, de a lényeg ebben az esetben, hogy teszteltem a top-flow kialakítást is).
A végeredmény az lett, hogy bár a toronyhűtő minden szituációban és kiépítésben elverte a top-flow hűtőt CPU hőmérsékletben (ami várható is volt, már csak a bordafelület nagyságának különbsége okán is), de ha a képletbe belevettem az alaplaphoz köthető cuccok (VRM, chipset, M2 SSD) és a dVGA (VRM hátoldala, nyák hőmérséklete a hátlapon a GPU chip mögött stb.) hőmérsékleteit is, akkor összesítve a top-flow szolgáltatta a jobb általános "teljesítményt".
Sajnos egy az utcánkban végrehajtott Elmü "akció" miatt elszállt a tesztem még a publikálás előtt és utána már nem volt kedvem újrakészíteni (csak cirka 2 napom ment el rá), de egyre jobban érik bennem, hogy újra nekiveselkedem, mert mostanában egyre többször jön elő ez a téma itt a PH-n és jó lenne valami épkézláb teszttel alátámasztani ezt, vagy azt az állítást/oldalt (még jobb lenne egy hőkamerát is szerezni a teszt idejére...).
Az általános hőkamerás felvételeken is jól látszik, hogy a hűtő "alatt" melegebbek a cuccok, mint maga a borda és így az arról "leváló" levegő. Tehát bármi is menne arról a bordáról rá a (pl.) VRM-re, akkor az igenis hűtené azt. Lényegében kizárt, hogy a bordáról jövő levegő melegebb legyen, mint a proci körüli alkatrészek legtöbbje, tehát az "alaplapra nyomja a hőt" állítás szerintem egyszerűen nem állja meg a helyét. Mármint igaznak igaz, de ettől függetlenül az ott található cuccok még mindig profitál(hat)nak belőle...
Még van itt pár szemléltető kép, hogy mire gondolok, akármelyik képet is nézem én mindegyiken úgy látom, hogy a (normális/megfelelő méretű) hűtő bordái mindig hűvösebbek (még ha ezek felülről is vannak fotózva), mint a környező melegedésre hajlamos alkatrészek.
-
hegegabi80
addikt
válasz
PainKiller13 #44674 üzenetére
Ez érdekes dolog egyébként, van is benne valami amit mondasz. Viszont az összes topflow kialakítású cpu hűtőn így van a venti.
(#44665) Patice: Ha jól látom előtte egy Alpenföhn borda volt a cpu-n passzívan és csak a hátsó venti volt? miért cserélődött le, kellett a plusz hely? Csak ne lenne olyan randa színe annak a noctua ventiknek.
-
Patice
nagyúr
válasz
PainKiller13 #44674 üzenetére
OK, meglátom majd, hogy mikor tudom megcsinálni. Ez egy 24/7 üzemelő gép. Nem olyan egyszerű olyan időpontot találni, amikor épp senki nem használja (éjszaka tudok kb. csak hozzányúlni).
-
Patice
nagyúr
válasz
PainKiller13 #44672 üzenetére
Fordítva még nem próbáltam, úgyhogy lehet. Az NVMe SSD legalbb kap egy kis közelebbi légáramlatot így. Amúgy egy i5 7500T van alatta. Nem igazán melegszik.
+ a nagy házventi hátul jól átszívja az egész házon a levegőt, elöl meg két kisebb tolja befelé. Eddig sosem volt "panasz" a HDD, meg a rendszer hőmérsékletére. -
dugo_
veterán
válasz
PainKiller13 #44509 üzenetére
A hátlapi kivágáshoz viszont az x1-es slotod fog esni, amibe meg nem érdemes vga-t rakni.
Bocs.
-
dugo_
veterán
válasz
PainKiller13 #44507 üzenetére
Mérd le, neten nem találok méretet hozzá.
"Nekem 174x226mm matx lap fog belekerülni, ez tuti belefér már próbáltam."
Kösz a tippet, meg is rendeltem. Ez lesz a harmadik, kihasználatlanul álló itx házam...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- ASRock lapok általában
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Elemlámpa, zseblámpa
- Windows 10
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Gyúrósok ide!
- Subaru topik
- Konteó topic
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Galaxy A34 5G 128GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged