Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Linksys WRT54G/GL/GS router
Új hozzászólás Aktív témák
-
Faby
senior tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Azért kösz. Jó lesz a linksys téma is.
Kösz még1x -
Faby
senior tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Igen, ráadásul pontos, és az auto frissítés is be van kapcsolva.
-
Faby
senior tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Kell esetleg valamit bekapcsolni, engedélyezni? Valahol máshol? Webes elérést pl, vagy valami port forward, hogy a router maga is mehessen ki a netre?
-
Faby
senior tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Az elv az, hogy az online felületről tölti be a témát a neve alapján (te ezt biztosan jobban tudod nálam
)
Namost az általad is írt úton megtaláltam a beállítási lehetőséget, de egyik, általam kipróbált online témát sem tudta alkalmazni.Ezeket néztem:
original_cyan
bluedream
absolon_skinegyik sem működött.
A letölt és alkalmaz verziót nem próbáltam, nem vagyok egy linux/telnet/ssh guru, ez az online megoldás sokkal jobban tetszik.
A legördülő menüből választható első opció viszont működik, így marad az:szerk: az lehet gond, hogy nem ASUS router, hanem Linksys WRT54GL?
-
Faby
senior tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Kösz, megtalaáltam, de valamiért az online theme galleryből nem hajlandó behúzni egyet sem, mindegy, jó lesz a USB Blue, jobb, mint a rózsaszín.
-
Faby
senior tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Kösz a segítséget, elméletileg és gyakorlatilag működik minden.
Annyira triviális volt a hiba, hogy szinte le sem merem írni: a szomszédnál kihúzták/kihúzódott a lan kábel a routerból, és rossz helyre dugták vissza (wan helyett lan portba azt a kábelt, ami megy hozzájuk) Innentől kezdve borult minden, mert természetesen az ottani dhcp aktív maradt.
Én meg egyből firm frissítés, már router cserét vizionáltam.Most már csak egy kérdés: szín sémát hol kell (lehet-e egyáltalán) állítani, mert ez a bugyi rózsaszín nagyon nem tetszik, az 1.25 tomatoban asszem volt rá lehetőség (vagy alapból a kék volt, nem tudom).
-
Faby
senior tag
Azt hiszem, megvan a probléma forrása, csak még a megoldást nem tudom.
Azt hagytam ki a számításból, hogy a routertől megy egy kábel a szomszédba is (UPC 120/10 net bőven elég kettőnknek). Namost, megcsináltam a frissítést, nem lett jó. Megcsináltam a full gyári visszaállítást, nem lett jó, viszont sokat görcsöltem, mire elértem a router admin felületét. Eközben sikerült elérnem egy másik routert a 192.168.0.1 címen! (csak kábelen dolgoztam, wifit kikapcsoltam). Gondolom, innen jött a korábbi rossz ip. Gondoltam egy merészet, lehúztam a szomszéd LAN kábelét a routerről, visszaraktam a korábbi beállításokat, és láss csodát! így is működik a dhcp rendesen. Visszadugom, és megint nem jó.
Tudomásom szerint eddig is volt odaát router, nem tudom, mi változott, de valószínűleg ez a hiba oka.
Egyúttal kérdezném, hogy kell helyesen beállítani így a hálózatot, ha:
-Nálam van a bejövő net, UPC, az én routerem oszt mindent. (LAN, wifi, statikus dhcp)
-én a 192.168.1.99 címet használom a routernek, a kiosztott dhcp tartomány 192.168.1.100 - 192.168.1.149, ebből milyen címet adjak a szomszéd routerének
-mi legyen a szomszéd router által használt cím, és ip tartomány?
Segítségeteket előre is köszönöm. -
Faby
senior tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Nem ez kell? WRT54G_WRT54GL.bin
A hivatalos oldalról leszedett zipben ez van elméletileg a WRT54GL-hez.
Holnap megnézem, ma éjszakát majdcsak kibírja valahogy fix ip-n
Kösz.
-
Faby
senior tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Látod ez az, hogy én sem értem, honnan jön.
Tegnap este még csatlakozott, e-mail legalábbis lejött, reggel meg már nem. Áramszünet nem volt, semmi nem változott.
Csak a saját routerem van a hatókörön belül, kifejezetten ahhoz csatlakozik.
Mivel statikus DHCP-vel adná a címet, átjárót ilyenkor nem látok, csak ha fix ip opciót választok.
Ennyit látok, amikor DHCP-vel kapcsolódik:
Mindenesetre holnap megpróbálom frissíteni a tomatot, aztán meglátjuk.
Az, hogy a többi eszköz kap ip-t rendesen, ez meg nem, azt jelenthetné, hogy a telefonnal van valami gond, de több ROM-mal is teszteltem (2.3.3 és 4.1.2 is ua), valamint egy másik androidos telefon is rossz ip-t kap.meglátjuk, holnap okosabb leszek. Vagy nem.

Kösz mindent.
-
Faby
senior tag
válasz
Buvana
üzenetére
Ok, kipróbálom. Nem emlékszem, a frissítés törli a beállításokat, QoS, MAC szűrés stb.?
Ami furcsa, hogy semmi nem változott, frissült, sem a telefonon, sem a routeren. Este ment, reggel nem.
A titkosítást megnézem, hogy mit tudnak az eszközök, de eddig ment minden, ill fix ip-vel most is megy.
Ki érti ezt, én nem. -
Faby
senior tag
Üdv!
Van egy kis gondom egy wrtgl-54 routerrel, tomato 1.25.1720 firmmel.
Egyik pillanatról a másikra wifin nem hajlandó dhcp-vel ip-t adni a telefonomnak (Htc Desire)
Statikus ip van beállítva dhcpre (192.168.1.144), de nem azt az ipt adja, hanem 192.168.0.101, így, bár a telefon azt látja, hogy csatlakoztatva van, valójában nem érhető el sem a net, sem a belső háló.
Ha a telefonon kézzel megadom a fix ip-t, átjárót, dns-t, akkor működik, dhcp-vel nem.
Sem a telefonon, sem a routeren nem változtattam semmit, jónéhány újraindításon túl vagyok, mégsem segít. Aktív eszközök között látszik a telefon, de az is, hogy nem oszt ki neki ip-t:

A legfurcsább az, hogy ugyanezen a hálón van kábelen egy médialejátszó, egy TV, ezek rendesen működnek, kapnak ip-t, sőt wifin a laptopom is minden gond nélkül.
Mi lehet a gond, merre induljak?
Szerk: közben próbáltam egy másik, szintén androidos LG telefonnal, annak is rossz ip-t osztott ki, 192.168.0.102-t.
-
Faby
senior tag
válasz
vargalex
üzenetére
Na, úgylátszik, kezd helyre állni a dolog.
Nemrég mértem, bekapcsolt, változatlan QoS-sel, wlanon keresztül laptopon:

Majd rögtön utána ezt:
Kikapcsolt Qos:

és:

Röviden, fogalmam sincs, mi lehetett a gond.
Egy változást látok:A problémás időszakban a UPC 213.222.168.xxx IP-t osztott ki, azóta visszaállt a korábban megszokott 80.98.xx.xx jellegű ipre. Hogy ez mit befolyásolt, vagy mit nem, nem értem, egyelőre örülök, hogy rendben van a dolog, azt kapom (nagyjából) amit fizetek.
+1: a problémás időszakban az üfsz annyit mondott még, hogy úgy látja, a router wan portja half üzemmódban van. Ami azért furcsa, mert mindig is, most is auto-ra van állítva.
Mindenesetre köszönöm mindenkinek a segítséget.
-
Faby
senior tag
Az ellenoldal egy Lenovo 3000 N100 beépített wifije, elvileg inteles a/b/g képes vevő.
A tűzfalat megpróbálom átbogarászni, bár elsőre nekem is úgy rémlik, nem lehet kikapcsolni.
Mik azok a beállítások, amik ehhez bekavarhatnak? Elég jól elvagyok vele, de annyira azért nem vágom.
+1 kérdés ettől az egésztől függetlenül: netes leírások, itteni segítség alapján belőttem a QoS-t, szabályokkal, osztályozással stb, de néha, mint pl most is, az osztályozatlan, "Unclassified" kapcsolatok aránya a 20-30%-ot is eléri! Miért lehet ez?
Esetleg a csomagütemező lassíthatja ennyire a sebességet?
Kösz.
-
Faby
senior tag
Hali!
Rég jártam erre, szerencsére nem volt gond.
Most viszont olyat tapasztaltam, amit nem értek.
Mióta a UPC megemelte a sávszélemet (a Silver csomagról erre a fibernet 30/3 ra) azóta valahogy nem az igazi a sebesség. WRT54GL router van, a legfrissebb Tomato (1.25) van rajta, és nem akar rajta átjönni az istennek sem lefelé 12 - 13 Mbit-nél több, felfelé megvan a 2,8-2,9 Mbit. A problémák miatt frissítettem, előtte gond nélkül ment sokáig a 1.23.
Asztali gép vezetéken, noti wifin kapcsolódik, mindkettővel ez a helyzet. Illetve kipróbáltam a notit vezetékkel a routerre kötve, de az sem hozott értékelhető változást.Először azt gondoltam, hogy a UPC kavart el valamit a sávszél emelésnél (volt már rá példa), fel is hívtam őket, elvileg amit ők látnak a modem oldaláról, rendben van. Kipróbáltam a tanácsukra router nélkül, direkt a notiba, és érdekes módon ott megvolt a lefelé 25-27 Mbit is. Elkezdtem cserélgetni a kábeleket, (gyári, illetve helyben szerelt, asszem mind egyenes bekötésű) de hiába, nem igazán lett jobb.
Tisztában vagyok vele, hogy a WLAN gyakorlati maximumát közelíti ez a névleg 30 Mbit, de ennél azért több kellene, hogy legyen, nem? Főleg vezetéken.
Illetve, mivel router nélkül majdnem megvan, így a szolgáltatót sem csesztethetem.Ötlet, tipp, megoldási javaslat? Nem szeretném lecserélni a routert, eddig nagyon meg voltam elégedve vele, ment a QoS is, torrent is rendesen.
-
Faby
senior tag
válasz
mgrincs
üzenetére
Játszadozok itt a Qos-sal. Megerősítést kérek: ha jól tippelek, a priorizálást úgy kell elképzelni (ahogy az alapbeállítások is vannak a tomatoban) hogy a web (http, 80-as port) kapja a legmagasabb prioritást együtt pl a skype voip, sip protokollokkal, és a torrent a legalacsonyabbat?
Úgy tűnik, ez a script generátor működik. Megcsináltam vele egy scriptet, amiben elosztottam a sávszélt fixen a szomszéd IP-jére a felét, illetve egy IP tartományra magamnak (van néhány wifi eszközöm, DHCP-vel) a másik felét. Előtte a speedtest 10/2 MBitet mért, utánna nagyjából 5/1-t, amennyit kiosztottam. Ez alapján úgy fest, működik. Ha küldök privátban néhány screenshotot, megnéznéd, jól gondolkodtam-e?
Kösz
-
Faby
senior tag
válasz
ecaddict
üzenetére
Na ez az a pont, ahol én feladom.
Az én kérdésfelvetésem volt az IP/MAC alapú konkrét sávszél kiosztás, de ez nekem már túl "linuxos", természetesen nem lebecsülve a linux képességeit, csakhát én kevés vagyok ehhez.
Meglátjuk a tomato QoS mit hoz ki, ha nem elég, megpróbálom finomítani, ha az sem, akkor lehet, hogy szakértő segítséget fogok kérni.
Mindenkinek köszönöm a válaszokat, tippeket.
Üdv
Faby
-
Faby
senior tag
válasz
h_143570
üzenetére
Kösz, tomatot felraktam, tesztelgetem, bár azt, amire eddig gondoltam, nevezetesen adott IP/MAC szerint kiosztani konkrét sávszélt, nem tudja. Finomítgatom a Qos-t, meglátjuk.
A torrent nálam fix portot használ, márcsak a nat miatt is, a kapcsolatok számát eddig nem láttam a gyári fw-t használva, most látom. Tomato alapértelmezettje 4096, eddig a legtöbb 1500-1800 volt, talán ez így jó lesz.
A "jó" hírhez annyit, hogy talán sikerült kliens váltással kicsit javítani a helyzeten.
szerk:
Látom, megtaláltuk egymást a wrt54.info-n is

-
Faby
senior tag
Hali!
Másik topikba már feltettem a kérdést, nem kaptam választ, itt hátha segít valaki.Otthoni, 3 gépes hálózat beállításában kellene egy kis segítség.
Internet: Chello Silver, (most) 10/2, fejlesztés után elvileg 15/2, de esetleg a Gold lesz 20(25)/3. Router: Linksys WRT 54GL, (egyelőre) gyári fw, 2 gép vezetéken (az egyik szomszédé, kb 30-40 m vezetékhossz), egy Lenovo laptop állandóan és egy telefon (voip) alkalomszerűen wifin kapcsolódik.
Amíg meg nem osztottuk a szomszéddal, a saját kis hálózatom kifogástalanul működött, nem volt sebesség probléma, torrent mellett sem lassult jelentősen. Mivel a szomszéd sokat torrentezik, gondolom emiatt nagymértékű sebességlassulás tapasztalható a hálózaton. Meg kellene oldani a sávszélesség korlátozását. Arra gondoltam, hogy a routeren kellene beállítani IP vagy MAC address alapján a szomszéd sávszélességét az elméleti maximum felére beállítani, a másik felén meg az én eszközeim (asztali gép, laptop, wifi telefon) osztozkodna.
Hogyan lehet ezt megoldani, elsősorban a gyári fw segítségével, vagy ha ez nem megy, melyik 3rd party fw tudja jobban kezelni ezt a fajta beállítást/korlátozást: a Tomato vagy a ddwrt?A gyári fw alapbeállításai tiszták, eddig nem is volt különösebben gond, amíg csak a saját eszközeim voltak a hálón.
Kösz.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Keressek intel i7-i9!!
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/1TB FHD IPS
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Dell PowerEdge T110 II PC, Xeon E3-1220 v2 CPU, 32 GB DDR3 RAM, 2 x 1 TB SAS HDD
- Lenovo Tab M10 HD 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP Revolve 810 G2 - i7-G4 I 12GB I 256GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W10 I Garancia
- magyar billentyűzet - 136 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - i9-14900HX, RTX 4080 - 4 ÉV GARANCIA!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128SSD I 15,6" FHD Touch I HDMI I W10 I Cam I Gari!
- Bontatlan iPhone 16 Pro (128 GB) (rendelhető)
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
)
Tegnap este még csatlakozott, e-mail legalábbis lejött, reggel meg már nem. Áramszünet nem volt, semmi nem változott.