Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: HDD működési idő rekord 29766 nap :)
- gerner1
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- iRiver: Prehistorik 2 - Retró Játékpercek! 1. rész
- sziku69: Szólánc.
- joghurt: frenda dsttöytoi
Aktív témák
-
twollah
nagyúr
Rosszul járnék ha színtévesztő lennék.
Aki nem tudná annak megsúgom nyomdász vagyok. -
Nowhereman
őstag
Kissé hibás az értesülésed, egy szerbiában végzet felmérés szerint a nők 30-35%-a két zöld csappal rendelkezik. A genetikai oka ennek az, hogy a szinérzékelő csapok kódjai az X kromoszómákon vannak. A felmérések szerint minden csapnak/kék, zöd, sárga(narancs)/ vannak eltérő változatati. Emiatt a szinekkel kapcsolatos problémák sokkal gyakoribbak férfiaknál, mint nőknél! Míg a férfiaknak max 3 féle csapuk lehet, addig a nőknek akár 6(!) is! Tehát egy nő ellenében nekezdj vitát, ha neki valaminek ''nem olyan a szine'' eseteknél. Én a felmérésnél mind az ultraibolya mind az infravörösbe méréshatárig mentem, de a türkiszt szürkének látom!
A szín neve alapvetően megegyezés szerinti. Japánban a közlekedési lámpák kékeszöldek, mert náluk van szó a kékeszöldre és a sárgászöldre, de a mi klasszikus zöldünkre nincs...
Egyébbként a szivárvány hártya szinének ehhez csak annyi köze van, hogy a japánoknál ritka a világos szemszín! -
dr. rozmark
tag
''A szín mentális konstrukció, és az ember meg tudja tanulni, sőt meg is tanulja jól érzékelni a kisebb hiba ellenére is a színeket.''
Szerintem Te fogtad meg a lényeget!. A szemünk, ill. retinánk csak a receptor, bár itt is lehetnek kicsike eltérések. Lényeg, hogy a látókéregben kialakult kép bonyolult processing következménye, amit számos szubjektív dolog befolyásol. Pl. az embereknek ugyanazok a fájdalomérző receptorai, mégis mennyiféleképpen reagálnak a fájdalomra (ingerküszöb).
Végső soron nem valószínű, hogy pl. amit én pirosnak látok, azt ti kéknek vagy fordítva, de teljesen elképzelhetőek kicsi különbségek. Tanulása során pedig mindenki elsajátítja, hogy az az árnyalat, amit lát, az a nyelv szerint minek felel meg.
A szemszín SZVSZ biztosan nem befolyásolja a látott színeket, hisz a szivárványhártyán egy nyamvadt foton sem szédeleg át... -
MUŁĐER
addikt
Én sokszor megtapasztltam azt hogy te pl: zöldnek látsz valamit, mindenki más meg azt mondja rá hogy barna. De jó absztrakt festő lessz belőlem, pl:
Vásárló: De szép ez a kép!
Én: Kössz, igyekeztem. Megpróbáltam lefesteni a természetet.
Vásárló: Micsoda színek, nagyon jól néz ki ez a fa kék törzsel meg piros lombokkal!!
Én: :F:F:F -
tildy
nagyúr
-
MUŁĐER
addikt
válasz
zsoltee10 #31 üzenetére
Cső zsoltee10! Most vettem csak észre hogy nem vagyok egyedül!! Amit leírtál az rám is dettó igaz, de nekem a josinál könnyebb volt, mert a doki megkérdezte hogy meg tudom-e különböztetni a pirosat meg a kéket, mondom ja, ő meg megcsinálta a papírt. De hát 5000 Ft-ért csinálja is meg!:U
-
MUŁĐER
addikt
Hai! Én színtévesztő vagyok, a doki is megmondta. Amikor mutogatta azt a színes könyvet amivel ellenőrzik ezt, tudjátok, ahol mondd meg milyen szám van a képen játékot játszák, na én annak a 85%-ra azt mondtam hogy én csak egy pillangót látok, meg néha zöld korkodil.
-
zsoltee10
addikt
Én pl színtévesztő vagyok, tehát aki simán zöldnek lát egy bizonyos színt, én megesküszöm rá, hogy barna. :) a barnát, meg sokszor pirosnak látom. Árnyalattól függ. Csomót kellett rohangálnom emiatt, amikor jogosítványt akartam szerezni. Szerencsére ''csak'' középfokú színtévesztő vagyok, így úrvezető jogsim lehet, de hivatásos nem. :)
-
Adrian Mole
senior tag
válasz
.rewerse. #25 üzenetére
A színérzékelés ''pontossága'' tanult. Lásd bennszülöttek, akik zöldet és pirosat tudnak csak megkülönböztetni (mutatsz neki egy szép kék virágot, amire azt mondja, hogy zöld) _kultúrálisan_! Látják ők az összes többit is, de nincs szükségük a megkülönböztetésére.
A képalkotás is tanulás (nem feltétlenül filozófiai értelemben, de etológiai értelemben igen). Sőt, van neki kritikus időszaka, ezért kell a csecsemőkre szépen mosolyogni :DDD -
rog
addikt
szinek szinek..
bolondsag a multkor osszeszamoltam osszesen 12 szin van. a tobbi csak hobort.
:) -
Adrian Mole
senior tag
De a színekhez való információ ingerülete már a szemben összerakódik (sőt, némi előrendezés még formák tekintetében is van a szemben).
Oké, színek nincsenek, holnaptól tessék nm-ban megadni a hullámhosszokat. :P
Persze, hogy vannak színek, de ezek mentális konstrukciók főként, kutyának pl tökmindegy, monokrómban lát, nekünk viszont nem mindegy. Tehát a kérdés, hogy vannak-e színek, kizárólag evolúciós szemszögből (ééérted :P) értékelhető. -
.rewerse.
tag
marmint, hogy van az? a latas tanult dolog???? na ne viccelj mar!!
vakon szulets es a szuleid megtanitanak latni?? ehh
csak a kepalkotas (ami mar az agyban zajlik) fejlodik ki kesobb az ember gyerekben.. de
ez sem tanulas.. -
Zsiba
senior tag
válasz
Adrian Mole #23 üzenetére
A képet akkor is az agyad alkotja. Különben is színek nincsenek is. :D
-
simonzé
addikt
válasz
Adrian Mole #16 üzenetére
Mole, ez jól hangzik, és szerintem ott a pont.
-
Adrian Mole
senior tag
Hát, van valami ilyesmi, ezt hívják színtévesztésnek. Ez azt jelenti, hogy a 3 féle pigment elnyelése 2 pigmentnél elég közel van, az agy nem tudja feldolgozni, melyik is a kettő közül (baboskönyv egy része erről szól). Ha nem ennyire durva a színtévesztés, akkor az agy kompenzál, esetleg spécibb babos ábrával kijön a tévesztés.
-
Zsiba
senior tag
A feleségemmel pl. mindig összeveszünk, hogy egy adott szín lila-e vagy ciklámen! :DD :DD
-
Zsiba
senior tag
Véleményem szerint a szemnek sokkal kevesebb köze van a színalkotáshoz, mint magának az agynak, iiletve az ezért felelős agyi központnak. A szivárványhártya színének meg végképp semmi köze nincs ahhoz, hogy milyennek látja a színeket az ember.
:P -
L3zl13
nagyúr
Mivel a látás tanult dolog. Ezért biztosan nem ugyanazt érzékelik az emberek.
Azt nem tudom, hogy pl a szem mennyire azonos, jeleket továbbít az agy felé, de ezeknek a további feldolgozása, értelmezése már az agy feladata amely biztosan eltérő.
Ezért szerintem nincs is értelme szétválasztani azt egymástól, hogy ki mit érzékel és kiben milyen érzést kelt/hogyan hat rá a dolog. -
simonzé
addikt
A szemszínt csak az elmélet alátámasztására vontam be a dologba. Lehet az teljesen más körülmény is, ami miatt ha nem is a színskála ellentétes pontjain lévő színt látja egy másik ember, de mondjuk az ő ''tűzpirosa'' az én skálámon a narancsnak, vagy a rózsaszínnek felel meg.
-
Adrian Mole
senior tag
Mivel örökletesen kapcsolt valamennyire néhány gén szemszín és látópigment ügyben (legalábbis így rémlik - ugye a vörös-zöld tévesztés x kromoszómás, a többi, asszem egy helyen van) nincs kizárva, hogy a színérzékelést befolyásolja a szemszín. De ezt bazi nehéz kimérni, mert a szín mentális konstrukció, és az ember meg tudja tanulni, sőt meg is tanulja jól érzékelni a kisebb hiba ellenére is a színeket.
-
KovacsUr
addikt
válasz
Adrian Mole #11 üzenetére
Ja, tényleg, közben én is rájöttem, mire gondoltál :)
Egyébként meglehetősen valószínűtlennek tartom, hogy a szemszín szerepet játszana a színérzékelésben. -
Adrian Mole
senior tag
válasz
Adrian Mole #11 üzenetére
ellentétes=különböző
-
Adrian Mole
senior tag
Ja, és elég könnyű kideríteni, mert a (látható) fény hullámhosszát (is) lehet mérni.
-
KovacsUr
addikt
válasz
Adrian Mole #7 üzenetére
Mivel szemben 'mással'? Nem mondtam, hogy mivel van összefüggésben o_O
-
Adrian Mole
senior tag
Igazad van, de nem biztos, hogy az elméleted hibátlan.
Két okból sem lát mindenki egyformán:
- a szín kultúrális konstrukció. Pl: a pápua-ujgíneai benszülöttek beszédben KÉT színt különböztetnek meg (pedig ugyanúgy látnak, mint mindenki más): zöld és piros (ugye a dzsungelben nincs is másra szükség).
- a színlátásért felelős pigmentek egy kicsit különbözHETnek egyének szerint. Ez kapcsolódHAT a szemszínhez is, de nem feltétlenül. Ez a különbség nem lehet akkora, hogy a színskálán ellentétes színt lásson az illető (kék-sárga, piros-zöld, ha jól írom a párosításokat). -
PeliScan
addikt
Dehogy látja mindenki ugyazta a színt! :)
Hár csak azért sem, mert midnen 300. embernek 4 színérzékelő csapocskája van az átlagos három (piros, zöld, kék)... bónuszba kap egy sárgát. Lehet h neked, vagy nekem van, mert ugyen nem tudjuk h ki hogy látja, így fel sem merül, h nem uyganúgy. :) -
simonzé
addikt
Itt most nem a színvakságról szeretnék értekezni, hanem arról, hogy két ember azonos színt lát-e mondjuk pirosnak.
Van egy elméletem arról, hogy a különböző szemszínű emberek nem feltétlenül ugyanazt a színt nevezik pl. kéknek. Lehet, hogy amit az egyik kéknek hív, az a másik által látott színskálán a pirosnak/zöldnek/narancsnak felel meg. Csak az illető úgy tudja, hogy amikor ezt látja, akkor lát kéket. Szerintem ezt nem lehet kideríteni.
Aktív témák
- HP EliteBook 2540p 12.1" 1280 x 800 Dual Core i5 540M (2.53 GHz) 4GB RAM 60GB SSD +240GB HDD
- Komplett simrig eladó (igény esetén PC-vel is akár)
- EarFun Air Pro 4 TWS Kék bontott szinte új fülhallgató 2év garanciával eladó
- Obsbot Tail Air webkamera PTZ
- AUDEZE Maxwell Wireless Gaming Headset - PlayStation
- Android 4K TV okosítók / új állapotban / 12 hónap garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte A620M R5 7500F 16GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB InWin 301 Erazer CM 650W
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest