Hirdetés
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- kraftxld: Diáklaptop - Dell Latitude 3140 - Királyunk ajándéka
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Meggyi001: A végtelenbe...
- Invázió egy novellában 3-4. (Update) +5. fejezet! (18+ nyelvezet)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- LordAthis: Mission: Imposible? - Együtt 1333 és 1600 MHz, ECC/Non-ECC
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. december
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
márkaspecifikus topikok: (Asus, TP-Link, Cudy, Xiaomi, Mikrotik stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Multibit
nagyúr
- imac, retina macbook pro, 2db sony vaio, 1db dell
Ezen elit társaság tagjainak megvásárlása valószínűleg a padlóra küldött anyagilag, ha ezekhez a nemes kliensekhez egy fapados router+HDD kombót akarsz beállítani![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
A legolcsóbb NAS is gyorsabban fogja kezelni a beletett merevlemezt, mint egy durván árazott dual ARM-os router. A kezelhetőségről nem is beszélve!
Vegyél inkább egy olcsó routert meg egy olcsó NAS-t! A netsebességed figyelembevételével egy 1Gbps router (Asus vagy TP-Link) + egy Zyxel NSA310S tökéletesen megfelel. Persze ha később szolgáltatót váltasz és több száz Mbps sebességű necsomagra térsz át, akkor majd többet kell költened ilyesmikre. -
Multibit
nagyúr
válasz
mr.gokart
üzenetére
Tisztázzunk pár dolgot! Kaphatsz itt bármilyen javaslatot, mivel wifi-ről van szó nem mehetsz biztosra. Tehát arra ne számíts, hogy valaki javasol neked egy konkrét router típust és majd biztosan jól muzsikán nálad a 120 Mbps wifi-n! Csak a helyszínen kipróbálva dől el, hogy működik a kívánt módon, vagy sem. A másik: mire szeretnéd használni a 120 Mbps-t? Wifi-n akarsz torrentezni? Nem javasolt! Sajnos a rádiós kapcsolat sohasem olyan stabil, mint a vezetékes. Én kábelt használok, nagyon ritkán AC wifi-t (Asus AC56U és Intel AC7260 adapter a laposban). De rádión ingadozik a sebesség kb. 190 és 300 Mbps között. Mindez úgy, hogy a laptop és a router ugyanazon a helyen van, tehát nem vándorolok a lakásban!
Szokták javasolni a TP-Link Archer C5 és C7 típusokat, de ezekkel nekem nincs gyakorlati tapasztalatom. Amivel van, az az Asus RT-AC56U. Ezzel elégedett vagyok. Nálam jól muzsikál, nekem nincs vele gondom, az én környezetemben bevált, az én klienseimmel az elvár sebességgel kommunikál. Sajnos azt senki sem fogja garantálni, hogy nálad ugyanígy viselkedik majd. -
Multibit
nagyúr
válasz
Mályki
üzenetére
Magas bitrátás FHD anyagok lejátszásakor szívni fogsz wifi-vel! Használj UTP kábelt!
Wifi használat akkor lehet sikeres, ha közel van egymáshoz a lejátszó eszköz és a router (azaz, kis távolság falak nélkül). Ilyen esetben viszont nincs akadálya a kábel használatának. Ha messze van a lejátszó és/vagy másik helységben, akkor szaggatni fog a lejátszás. 8-9MB/s sebességű stabil kapcsolat szükséges. -
Multibit
nagyúr
válasz
TheProb
üzenetére
Elvileg előfordulhat, hogy az adott cég nyakán maradt raktárkészlettől akar megszabadulni. Rendeld neten keresztül és azonnal küldd vissza, ha régit akarnak rád sózni! Persze rendeléskor kösd ki, hogy csak új kell neked! De legtöbbször csak arról van szó, hogy nem frissítik a honlapot és még a régi modell képe maradt ott.
-
Multibit
nagyúr
válasz
szasanyi
üzenetére
Meg ugye nem tervezném cserélni jó ideig.
Már önmagában ez az igény is elég ahhoz, hogy az N18-at válaszd. Egyébként meg akkor van szükséged az erős CPU-ra és a sok RAM-ra, ha kimondottan izzasztó feladattal bízod meg a routert (pl. torrent - igaz, ez nem routerre való, de sokan használják erre). -
Multibit
nagyúr
válasz
megaram
üzenetére
Ha elolvastad a témaösszefoglalót, akkor láthatod, hogy ajánlott típus.
(#38932) Mályki:
Ha vásárlás előtt néztél volna be ide, láthattad volna - némi visszaolvasás után -, hogy a C2 nem ajánlott típus (persze ettől még nem kéne állandóan szakadnia a kapcsolatnak). Amennyiben van rá lehetőséged, cseréld le egy ajánlott típusra (lásd támaösszefoglaló)! -
Multibit
nagyúr
válasz
csizi90
üzenetére
De az a bizonyos wifi erősítő, ami 5ghz-es jelet tud tovább osztani 2,4ghz-n szintén a telített 2.4GHz-es sávra dolgozik, tehát megint csak előjön a 2.4GHz-es kliensednél a zsúfoltság probléma! Nem értem mire számítasz! Nem lenne egyszerűbb egy jó 2.4Hz-es routert és kevésbé használt csatornát keresni? A tapasztalat azt mutatja, hogy a felhasználók legtöbbször nem állítják át az alapértelmezett csatornát a routeren, tehát ha Te ezt megteszed, esélyed lehet a sikerre.
-
Multibit
nagyúr
válasz
jansky1
üzenetére
Az 1043 v2 általában nem problémás wifi tekintetében, a beszámolók szerint. Hogy néz ki nálad a környezet? Mitől ilyen gázos? Nagyjából a lakás közepén elhelyezve a routert, hány és milyen falat kell átlőnie a rádióhullámnak? Milyenek a kliensek? Ne feledd, vehetsz bármilyen jó wifi képességű routert, ha az adott környezet kedvezőtlen (pl. sok fal) a kliensek is csak kinlódnak! Nem elég ha a router jól szór, az ellenoldalaknak is kell tudni válaszolni.
-
Multibit
nagyúr
válasz
jansky1
üzenetére
Hiába ajánl itt neked bárki más alternatívát, egyáltalán nem biztos, hogy jobb lesz a helyzet nálad. A wifi már csak ilyen. Csak a router megvásárlása után, a gyakorlati próbán derül ki, hogy megfelel-e. Épp most olvasom a DIGI LAN (PPPoE) topicban, hogy 3600-as tulajok morgolódnak a hw NAT bug miatt. Ez téged nem érintene, mert "csak" 200-as neted van.
Állítólag az Asus RT-N18U jobban szór, mint a jelenlegi routered. Igaz, az már túl van a 15 ezres határon. -
Multibit
nagyúr
válasz
Tian66
üzenetére
Az Asus RT-N12 D1 újonnan kevesebb, mint 7 ezer.
(#38801) kissdani:
Nem. Az AC56U CPU-ja kétmagos, az N18U-é 1 magos. Kérdés, mire használnád? Az N18 is nagyon erős. -
Multibit
nagyúr
válasz
Tian66
üzenetére
A kérdésem, hogy kell nekem 10/100/1000 vagy elég a 10/100?
Ezt nem döntheti el más helyetted. Ha biztos vagy benne, hogy nem fogsz 100 Mbps-nél nagyobb sebességű netre váltani, és biztos, vagy benne, hogy nem fogsz eszközöket kábellel a routerre kötni (ebben az esetben jól jöhet a kliensek közötti nagy LAN sebesség), akkor jó lesz valamelyik 100 Mbps porttal bíró router. -
Multibit
nagyúr
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Esetleg egy polc felrakása nem megoldható?
Én is így raktam az előszoba falára az AC56-ot. -
Multibit
nagyúr
válasz
regener
üzenetére
Nem értem, mi a gondod? A kolléga gyakorlati tapasztalatokra kíváncsi. Én nem használtam TP-Link 1043-ast NAS-ként. Az enyémet (Asus) kipróbáltam, de ez rajta nem segít, nem gondolod? Viszont többször le lett írva, hogy a routerek csak visszafogott sebességű torrentezésre képesek (nem bírja a vas)! Ő pedig nagy sebességű megoldást akar.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Kabel15
üzenetére
Ezekre a kérdésekre a routered topicjában kapod meg a választ.
-
Multibit
nagyúr
-
Multibit
nagyúr
válasz
Kabel15
üzenetére
ezzel a routerrel megoldható a torrentezés nagy sebességen?
Nem csak ezzel, de a jóval erősebb SOHO routerekkel sem lehet "nagy sebességen" torrentezni. Ezt felejtsd el! A router nem letöltőszerver. Vagy veszel egy izmos PC-t/NAS-t, vagy visszafogod a torrent sebességét. -
Multibit
nagyúr
-
Multibit
nagyúr
válasz
haddent
üzenetére
DLNA -val TV -re kitolni FHD 3D bd rippeket IS, esetleg mindezt wifin
A DLNA nem fogja tolni neked a BD3D ISO-kat. Legalábbis én nem tudok ISO-kompatibilis médiaszerverről.
Magas bitrátás FHD video anyagot esetleg akkor tudsz wifi-n továbbítani, ha
- a vevő egy légtérben van a routerrel
- a rádióhullám akadály nélkül tud közlekedni
- kellően gyors és stabil mindkét oldal. -
Multibit
nagyúr
válasz
Forestgreen
üzenetére
Te hosszú távon TP-Link TL-WR941ND-ben gondolkodsz? Két év múlva szerintem nem érdemes 100Mbps routert venni! Majd térjünk vissza erre akkor. Biztos lesz majd valami best buy 1 gigás (ahogy most is van néhány).
-
Multibit
nagyúr
válasz
Forestgreen
üzenetére
Igen, ahogy a téma összefoglalóban is olvashattad
, az jó választás számodra. -
Multibit
nagyúr
-
Multibit
nagyúr
válasz
b.lajos
üzenetére
Kezdem a végén. Az asztali gépedben a hálózati csatoló 100 Mbps sebességű, vagy ha gigabites, akkor valami hiba folytán visszaállt 100 Mbps-re.
Nekem AC56U routerem van, elégedett vagyok vele. Igaz én elsősorban vezetékkel használom (a laposom is UTP kábelen kapcsolódik a routerhez). Egy laptop és két telefon lóg wifi-n. A tesztek szerint 5 GHz-en az igazi ez a router, 2.4 GHz-en kevésbé. Én tesztelgettem mindkét frekvencián, nem volt gondom vele 2.4 GHz-en sem. A lányom Lumia-ja csak 2.4 GHz-en tud csevegni, de nem panaszkodott, hogy problémája lenne.
Más routerhez nem tudom viszonyítani, mert nem végeztem összehasonlító teszteket. Az RT-N18U-nak külső antennái vannak és 2.4 GHz-en kommunikál. Ha nagyobb területet kell beteríteni és/vagy sok a fal a router és a kliens között, jobb lehet az N18U! -
Multibit
nagyúr
válasz
pkocsis
üzenetére
A mostanival mindent belott maganak
Amire Te gondolsz, az a Synology-nak az a szolgáltatása, hogy ha általa ismert firmware van az adott routeren, elvégzi rajta a szükséges portforwardokat. De csak ennyit. Tehát nem mindent lő be a routeren. A jelenlegi routeredből másold ki a portforward beállításait és ez alapján akár kézzel is beállíthatod az új routeren ugyanezt. -
Multibit
nagyúr
3 típus maradt, és ebből nem tudom melyiket kellene szeretnem.
Pedig ha Te nem tudod, más sem fogja tudni![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Mennyire fontos a wifi? Milyen ellenoldalak vannak nálad? Úgy értem, hogy 5GHz-képesek, vagy sem? Ha az 5GHz-es vezeték nélküli kapcsolat felülír egyéb igényt, akkor válaszd a második, vagy harmadik modellt! Minden más esetben az N18U a nyerő, ez nem vitás.
Az N18U ma annyira best buy, hogy ahhoz képest jelentősebb előrelépést az AC56U jelentene - szerintem. -
-
Multibit
nagyúr
A topic összefoglalót elolvastad, igaz! Vagy mégsem? Ezen kívül a visszaolvasás sem árt az egészségnek.
Ha szerencséd van (nagy szerencse kell hozzá) egy router elláthat két szintet, de általában nem szokott kielégítő wifi-jelszint lenni egy router esetén a földszinten és az emeleten egyszerre. Ez csak a gyakorlaban derül ki, nincs tuti javaslat. Egyébként ha nem kell 5 GHz, a Tp-Link TL-WR1043ND v2 vagy az Asus RT-N18U a jövőre nézve is jó döntés. -
-
-
Multibit
nagyúr
válasz
TeeJay
üzenetére
Már miért nézném meg bármi más routerrel az enyémen kívül? A korábbi Mikrotik routerem sem használt soha 45 MB-nál kevesebb memóriát (legfeljebb csak üresjáratban). Az alternatív firmware-ek felejtősek, amíg nem barátkoznak a HW NAT-tal. Egyébként a screenshot-on csak egy mindennapi seed terhelése látható. Ha dolgozom, akkor több RAM-ra van szükség.
Felesleges az általánosítás. Van akinek elég a kevesebb RAM, van akinek nem. -
Multibit
nagyúr
válasz
buborekosviz
üzenetére
Szerencsére az én tapasztalatom ennél jóval szebb képet mutat. N wifi: 2.4 GHz-en 80-90 Mbps, 5 GHz-en 110-120 Mbps. Az az oldal, amit linkeltél, nagyon pesszimista! Pl. ac wifi-re 70-100 Mbps-t ír
Intel AC7260 adapterrel 220 Mbps fölé tudok menni. De lakás legkedvezőtlenebb pontján is megvan a 180 Mbps. -
Multibit
nagyúr
válasz
buborekosviz
üzenetére
N-es 300mbps wifi kártyával 40-50mbps a reális elérhető sebesség.
Rég rossz lenne, ha így lenne! -
Multibit
nagyúr
válasz
szlovibuki
üzenetére
A Te esetedben a nyomott ár és a gyárilag létező torrent kliens együttes igénye okozza a nehézséget. Ha legalább az egyikről lemondanál, már könnyebb dolgod lenne.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Akkor sem venném a 16-ost a 18 helyett. Inkább gyűjtögetnék még.
-
Multibit
nagyúr
válasz
szlovibuki
üzenetére
Az 16-os túl van árazva! Inkább ezt vedd!
-
Multibit
nagyúr
válasz
devil-k
üzenetére
Amíg megvolt a lányom asztali gépe, azon lógott a multifunkciós nyomtató. Ha szükségünk volt rá, őt zaklattuk a szobájában. Mivel azt a gépet eladtuk, így a NAS-ra kötöttük a Canont (ez a megoldás amúgy is terve volt véve). Így ebben a szituációban nem a hálózati szkennelés (és nyomtatás) lett a szívügyem, hanem egyáltalán a szkennelés/nyomtatás lehetősége és megoldása

-
Multibit
nagyúr
válasz
kissdani
üzenetére
ASUS RT-N66U és a ASUS RT-AC66U között mi a külömbség?
Csak wifi-ben van különbség a kettő között.Ha nem használsz szervert és a routert nyüstölöd szerver feladatokkal, mindenképpen ARM-os, USB3-as modellel jársz a legjobban. Ha fontos a külső antenna, az RT-N18U (csak 2.4GHz) jó választás.
-
Multibit
nagyúr
válasz
WhiteHawk24
üzenetére
Szerintem az Asus RT-N18U ma az egyik legjobb ár/érték arányú router, ha nincs kifejezett igény az 5GHz-es wifi-re.
-
Multibit
nagyúr
válasz
WhiteHawk24
üzenetére
Tudjon ezer dolgot és még ne is legyen drága. Na persze. Ilyen routert nem fogsz találni.
A kívánságlistádat leginkább egy Asus RT-N18U router + egy olcsó switch elégíti ki. -
Multibit
nagyúr
válasz
verybigboy
üzenetére
100 Mb/s netsebességhez miért akarsz R7000-et vagy AC68-at venni? Nem érzed túlzásnak?
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Új Biztosító Által Cserélt iPhone 14 Pro 128GB Független Lila/3 hónap gar./p4612
- DJI Mavic 2 Pro drón +koffer +szűrők +landing pad +SD kártya
- Oneplus Pad lite 128 Gb Új, bontatlan
- Latitude 7440 27% 14" FHD+ IPS i7-1365U 32GB 1TB NVMe magyar vbill ujjlolv gar
- OnePlus 12 256Gb 1 éves, 2027. szeptemberig gaarnciális MAGYAR vásárlás
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Én is így raktam az előszoba falára az AC56-ot.

(addig is súgok: a gigabit-képes Asusok és TP-Linkek ajánlottak)

Próbáld ki!
Dr.NX