Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Wolfskin

őstag

válasz LonGleY #30807 üzenetére

dehogynem, a felvétel esetén mikrofonok távolsága és lejátszáskos a hangsugárzók megfelelő távolsága a kulcs a a háromdimenziós (térhatású) hangnak. sztereó (2.0) esetén ez a sztereo háromszög, ahol a hangfalak távolsága (a háromszög alapja) és a háromszög magassága (a hallgató pozíciója) megegyezik. 5.1-nél, ahol nem (minden) esetben tudsz egyenlő távolságra ülni minden hangsugárzótól, ezt a távolság különbséget az adott hangsáv késleltetésével küszöbölik ki, azzal érik el, hogy mindegyik egyszerre érjen a füledhez. ekkor lesz térhatású a zene.
    a dobozhang a gyenge minőségű hangsugárzókra jellemző hiba, amikor nincs megfelelő csillapítás, azét rezonanciák lépnek fel, amik elrontják a frekvenciagörbe linearitását (elszínezik a hangot). ez ellen jó hangsugárzókkal, vagy elektronikus úton a frekvenciagörbe mérésével és az egyenetlenségek equalizerrel való kiegyenlítésével lehet valamelyest védekezni (tipikus esete az atóhifik behangolása). szóval csak azt akartam mondani, hogy a dobozhang a hifi szlengben amennyire én tudom ezt a hangminőségbeni hibát jelenti.

Új hozzászólás Aktív témák