- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
arnyekxxx
veterán
válasz
PROTRON #72853 üzenetére
Na most jelenleg az az érvényes Pest megyében, hogy a "H" tarifás kivitelezői nyilatkozatot nem csak a klímásnak, hanem a regisztrált szerelőnek is alá kell írnia, le kell pecsételnie.
Ez 3 -4 éve is igy volt nálunk Szolnokon, akkor is amikor még eon volt meg amikor opustitász lett.És persze a szerelő bekötötte a normál órához és mutatta, hogy melyik összekötővezetéked dobjam ki amikor jönnek a H órát feltenni.
-
PROTRON
addikt
válasz
Nikaré #72836 üzenetére
Szia,
Először is tisztázni kell hogy az 5 régió közül melyikbe tartozik az ingatlan, pl mint lentebb olvasod a Démász-nál dolgozó kollégától, a Démász, az MVM déli régióban teljesen máshogy intézi a dolgokat mint a Budapesti EON hálózat. Itt pest megyében az MVM csak mint energiakereskedő vezs részt a folyamatban, rajta keresztül is el lehet indítani a folyamatot, de az EON a hálózatot üzemeltető cég fogja küldeni az MGT-t.
Pest megyében:
-először ki kell választani a klímát akkor is ha még nincs megvásárolva, legyen véglegesítve és eldöntve a pontos típus és mennyiség;-ezután kell ASZR engedéllyel rendelkező, tehát EON regisztrációval rendelkező villanyszerelőt megkeresni, aki a helyszínen felméri hogy pontosan mire van szükség és az nagyságrendileg mennyibe fog kerülni, hogy el tudd dönteni milyen megtérüléssel fogsz bele.
Nem mind1 hogy a mostani nappali mérőóra már most egy műanyag dobozban van, vagy teljesen 0-ról kell kialakítani. Ráadásul most érvényes hogy a Budai oldalon az a heppjük, hogy a 2020-ban leszabványosított dobozokra is cserét követel meg az EON a legújabb rendszer szerinti két mérőórás egyben kombinált dobozokra.
Nem engedi a régi nappali doboz mellé felrakni a csak "H" tarifás dobozt, "egy fedél alá kell kerülniük"....és punk tum, aki anno nem így csinálta annak azt üzeni a Budai EON hogy így járt.-elindítjátok együtt az igénybejelentést, kaptok rá egy műszaki-gazdasági tájékoztatót, ami megmondja a tutit;
-ezután visszajön a regisztrált szerelő és kialakítja a szabványos mérőhelyet;
Node ez még csak a dolog egyik fele.
Valaki más beírta hogy az órától ki viheti tovább a vezetéket.
Na most jelenleg az az érvényes Pest megyében, hogy a "H" tarifás kivitelezői nyilatkozatot nem csak a klímásnak, hanem a regisztrált szerelőnek is alá kell írnia, le kell pecsételnie.
Mert van benne egy olyan bekezdés hogy:
"Alulírott, mint a belső villamos hálózat kivitelezője kijelentem, hogy a
külön mért felhasználói áramkörre (H tarifás áramkör) állandó jelleggel,
megfelelő segédeszköz (szerszám) hiányában állagsérelem nélkül nem
leválasztható módon, nem dugaszolhatóan kerülnek csatlakoztatásra a H
tarifával ellátható berendezések. Más berendezés a H tarifás áramkörre
nem csatlakoztatható."
Ilyen bekezdést egy klíma szerelő nem írhat alá(csak ha villanyszerelő papírja is van), tehát jogilag a regisztrált szerelőnek kötelessége bekötnie a klímát és neki is alá kéne írnia a "H" kivitelezőit.
Sőt van olyan klíma szerelő, aki nem is hajlandó "H" tarifa esetén elvégezni az elektromos bekötést, lejön a létráról és rábök a regisztrált villanyszerelőre hogy lehet felmászni és bekötni...
Emiatt sok klímás alá se írja a "H" tarifás kivitelezőit, mert az Ő értelmezésükben "az egy villanyszerelői papír a villanyszerlő írja alá"...még akkor is ha mutatom nekik hogy dehát ott van az "F-gas"-os bekezdés...Szóval a lényeg, hogy miután megegyeztél a regszerelővel és megjött az MGT, jó lenne egy időpontra szervezni a klímást a villanyásszal, hogy áramszünet után elvégezzék a bekötést.
Persze ilyenkor gond az átfutási idő, hiszen a fixen "H" tarifára kötött berendezés addig nem fog áramot kapni amíg nincs ott a "H" óra.
Mivel mint írtam az EON kezeli a hálózatot, a regisztrált szerelő a mérőhely és a bekötés szabványos kialakításáért felel, azt igazolja le "kivitelezői nyilatkozat és csatlakozó dokumentáció" kitöltésével.
Ha azt beküldte a klíma összes papírjával együtt a regszerelő (vagy Te magad), kell 10-15 nap ha szerencsés vagy a feldolgozáshoz, ami után kiadják mérőóra felszerelésre, ami még 10-15 nap lehet.Addig a "H" elosztót meg lehet táplálni külön ideiglenesen, de azt az ideiglenes kötést le kell bontani 1 nappal a mérőóra felszerelése előtt.
ui.: ha előbb érkezik a klíma mint a regszerelő "H" tarifát kialakítani, addig persze a nappali elosztóból lehet tápot adni és járatni a klímát hogy kiderüljenek a garanciális problémák ha vannak.
-
mjani1172
addikt
-
313313
addikt
H tarifához órát Démászos szerelő rak csak fel.
Regszerelő nincs a Démásznál, hanem partner (regisztrált szerelő külön szerződéssel) intézi a papírmunkát és alakítja ki a helyet az órának. Démász szerelő nem lehet regisztrált szerelő MVM (Démász és Émász) területen. EON-nál nincs ilyen kikötés, ott EON szerelő du (regszerelő) kialakítja a fogyhelyet, másnap meg átveszi a saját munkáját(Titásznál így megy, beszéltem írányító technikussal/terület gazdávál, aki du maszekban figyhelyeket alakított ki, hivatalosan.... megvolt minden papírja hozzá)
-
pjen
félisten
válasz
313313 #72847 üzenetére
Akkor tényleg ahány ház annyi szokás. Nálam egyébként is egy külső cég hozta az órát, nem a reg szerelő. A reg szerelő kiépített mindent. Szekrény, plombálható kismegszakító, Fi relé, 3 elmenő kismegszakító. Jött a külső cég felrakta az órát, leplombálták és passz. A klímák fent voltak, normál áramra kötve működtek.
-
313313
addikt
Démász területen ez nem lesz jó, mert ott az óra felszerelésekor működnie kell a hőszivattyúnak/klímának a h tarifáról. Nem fogja a szerelő felrakni az órát, úgy hogy csak elmenő vezeték van az órától, külön elosztó kell a h tarifának, és az se lesz elég ha elosztó van, mért fővezeték megfogva, de klíma incs átkötve a h tarifára, vagy em üzemképes.
Üdv egy MVM-es szerelő
-
RudY
addikt
Igen, ezért érdekesek és tanulságosak az eltérő tapasztalatok. Családi és ismeretségi körben is nagy a szórás, van akinél pikk-pakk, van ahol nagyon nyögvenyelős. Nyilván az is sokat segíthet, hogy a regisztrált szerelő valóban normális és napi kapcsolatban van a területi eonosokkal is, de hát első nekifutásra ezt nem mindig lehet kifogni.
(#72842) lasz10
Így van. Itt van a szomszédban a fiam kádár kockában, pánikszerűen akart tavaly már hőszivattyúzni és H tarifázni, de gyorsan lebeszéltem róla. Kb. 0 szigeteléssel és a jócskán elavult elektromos hálózattal inkább más lett a sorrend. A jó szigetelés előnye már most megmutatkozik, pedig "csak" a nyílászárók lettek cserélve és a padlásra került föl valami (nemtommi). Mondjuk azt már nagyon megbánta, hogy elsődlegesen a hibátlan cserépkályhát verette szét, pedig nagyon bitangos volt... de hát fiatalság, bolondság. -
RudY
addikt
Kb. ezzel kezdtem én is.
Ahogy végzett a villanyász, azonnal beadta az igényt. A klímák akkor még válogatás alatt voltak, a felszerelésük napján átküldtem a doksikat és csatolták a többihez. Napra pontosan 11 hónapot kellet rá várni.
Mondjuk a jócskán túlterhelt tavaly októberi időszakban lett indítva, eleve sűrű igényű területen, úgyhogy hiába volt minden rendben, eddig tartott, de úgy tűnik megérte. -
RudY
addikt
válasz
Nikaré #72836 üzenetére
A mérőhely kialakításának készen kell lennie, illetve a telepíteni kívánt berendezések adatlapjaira is szükség van. Ha mindez megvan, utána intézheted online akár te is, vagy a regisztrált villanyász (már amelyik vállalja), célszerűbb olyat választani, napi szintű kapcsolatban vannak.
Mérőhely kialakítását igazoló nyomtatvány (villanyszerelő)
Igénybejelentő nyomtatványcsomag
Kivitelezői nyilatkozat (a klíma-/ hőszivattyú szerelőtől, benne a kivitelező cég, az igénylő és a gép adataival)
A gép (klíma/ hőszivattyú) műszaki paraméterei (Mérnöki kézikönyv az adott típusú géphez vagy részletes műszaki információkat tartalmazó műszaki adatlap)
Energiacímke
A klíma/ hőszivattyú CE-megfelelőségi nyilatkozata
Szerződéskötés EON és MVM, területtől függően.Azért a teljes kalkuláción érdemes többször is átfutni, ne utólag derüljön ki, hogy valójában mégsem éri meg.
-
pjen
félisten
válasz
Nikaré #72836 üzenetére
Először a H tarifára alkalmas gépnek kell meglenni, az alapján tudod igényelni a H tarifát. Egy regisztrált szereplővel kell felvenni a kapcsolatot, az elmond mindent és meg is csinálja, a papír munkával együtt is. Mikor felkerül a H óra onnan már bárki tovább viheti a delejt, akár Te is. Lényeg, hogy direkt, csak szerszámokkal bonthatóan legyen bekötése. Nekem ez volt a menet, napra pontosan 3 hónap.
-
Nikaré
őstag
Sziasztok!
Boldog karácsonyt kívánok!Ismét van kérdésem.
"H" tarifa igény esetén a légkondicionáló beszerelése előtt meg kell lennie a ("H") kiépítésnek vagy utána is lehet igényelni?
Amúgy, mi a menete, hol lehet ez után olvasni?
Persze nem urban legend módon szeretnék tájékozódni mert nulla infóm van erről. -
rmihaly
tag
válasz
ecaddsell #72826 üzenetére
Ha a betápon van firelé (pl 30mA hibaáramra kioldó), akkor a PE és az N összeérintése esetén a normál módban Nullán folyó áram fele folyik a PE-n is (azonos keresztmetszetet feltételezve, és a PEN sínről szétválasztott azonos hosszúság esetén.)
Ez azt jelenti hogy már 60mA terhelőáramnál leoldhat a Fi relé.
Ha nincs összekötve a PE a nullával a PEN -sínen (vagy ez az összekötés szakadt), de a földelés még adott, akkor a földelés jóságától függ a két ágon folyó áram nagysága - bár ebben az esetben is elég hamar kiold a fi relé.
El tudom képzelni hogy részben átvezetés van a nulla védőföld vagy fázis védőföld között, ami bizonytalan leoldásokat eredményez, de ez nem lehet elkötés eredménye.
Ha el van kötve az azonnal jelentkezik. -
TeeJay
félisten
válasz
racskobalazs #72829 üzenetére
Lamellára öntsél 1 liter vizet akkor már kint szerintem megindul a csövön és látni is fogod.
Lamellák alatt van a csepptálca -
PROTRON
addikt
válasz
szabolcs1975 #72818 üzenetére
Szakmabelikent irom hogy jol szamolt a kollega, a 24 ft vrutto h tarifa teli dijszabqsnal lakossag eseten minden benne van.
-
TeeJay
félisten
válasz
racskobalazs #72825 üzenetére
Nyomáskülönbség miatt a cseppvízcsövön bejön a szél által a levegő és mozgatja a csőben maradt vizet vagy felnyomja a cseppvíztálcáig és klattyog meg hasonló finom hangokat szokott a víz produkálni
Manuálisan önts bele több vizet vagy dugózd le a cseppvízcső végét amíg nem használod a klímát
Ha fűtesz vele nincs cseppvíz így kiszárad teljesen de a csőben maradhat ha egyenes szakasz hosszú és gégecsövet raktak oda fix merev helyett -
racskobalazs
senior tag
Sziasztok, nem találtam megfelelő topikot hátha itt.
Van egy Gree 3,5kw felszerelve a lakásba, és most ebben a szeles időben mikor erősebben fúj a szél, a beltéri egység "csobog" vagyis ilyen hangot ad, kattogásnak túl vizes hang, folyásnak túl rövidek. Nem folyik látszólag semmi sehol, de egyrészt baromi hangos és még irritáló / szokatlan is.
Ennyiből van bárkinek bármi ötlete mi lehet a gond? Vagy ez normális? -
arnyekxxx
veterán
válasz
szabolcs1975 #72818 üzenetére
a 24Ft brutto. Benne van a rendszerhasználati díj is. Ennyit kell kifizetni 1kWh H tarifás áramért. Nézd már meg egyszer a villanyszámládat.
-
zsolosz
tag
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
zsolosz #72819 üzenetére
A Fi relé kizárólag azt nézi, hogy az áram az üzemi vezetőkön folyik-e.
Azaz a fázisokon és a nullán folyó áramok vektoriális összege a 30mA-es hibahatáron belül van-e.
Egy fázisnál effektíve ami a fázison megy az a nullán visszajön (kicsit konyhanyelven).Rejtélyes hibákat az szokott okozni, ha valahol a védővezetőt (zöld-sárga) ill. a nullát valahol a Fi relé után összekötik (ami egyébként tilos). Ilyenkor az áram egy része nem a nullán folyik, hanem a védővezetőn. Azért okoz rejtélyes hibát mert a hibaáram csak nagyobb áramnál éri el a Fi relé korlátját, pl. amikor a klíma többet fogyaszt.
Bár kizárni nem lehet, én sem gondolnám hogy a klíma hibásodott meg. Viszont mivel ilyenkor a hiba felderítéséhez meg kell bontani a vezetékezést ami villanyszerelői feladat, javaslom szakember megkeresését.
Egyébként azt, hogy melyik vezetéken mennyi áram folyik érzékenyebb lakatfogóval nézhető nagyobb megbontás nélkül, de tényleg tudni kell mit szabad és mit érdemes csinálni ilyenkor. -
zsolosz
tag
Egy kis segítségre lenne szükségem:
korábban írtam, hogy valamelyik klímánk rossz hatással van a Fi-relére /40A, A-s típus, 30mA, Schneider/...
Kiderítettem, hogy a Daikin FTXP50N / RXP50N Comfora-nál lehet valami gond. Nem gondolom, hogy hibás lenne, de ezt sem lehet kizárni.
Az én gondolatom a következő /mint laikus/:
A leírásban 20A-es kismegszakítót rendel hozzá, nálunk 16A-es van C-s.
A hiba leírása:
kb. egy éve üzemel a klíma, eddig semmi gond nem volt vele.
"Gazdaságos" beállítással használtam eddig, ami korlátozza az áramfelvételét. Most ezt kikapcsoltam rajta, kíváncsiságból, hogyan változik a fogyasztás/ a teljesítmény.
Ekkor jelentkezett a hiba, hogy kioldotta -többször- is a Fi-relét.
A 16-os kismegszakító okozhatja ezt a problémát, vagy máshol kellene keresgélni? Érdemes nagyobbra cserélni?
Köszönöm a segítséget! -
ecaddsell
aktív tag
válasz
lasz10 #72807 üzenetére
Ez saját tapasztalat, vagy olvastad?
Lényegében saját tapasztalat bár a felújítás előtti hőigényről csak a ház előző tulajdonosának a fűtésszámlájából tudtam következtetni. Azaz nem kizárt, hogy azért volt olyan masszív fűtésszámlája mert 25 fok felett tartott bent télen a teljesen szigeteletlen házban bár ezt azért nem tartom nagyon életszerűnek.
Nálunk kb. 21 fok a cél, hálóban alváshoz ennél kettővel kevesebb (melegebben csak forgolódok), klímázott helyeken 23, de még így sincs meg az a hőérzetem ami a többi 21 fokos helyen (lehet a légáram miatt).A 20% megtakarítás az nagyon durván kevés. Annál vsz. csak a födém vagy csak a homlokzatból önmagában több összejön. Az ablak ennél kevesebb, bár mondjuk nálunk a beépített teraszon kb. 7m2 van ami a külső homlokzat kb. 50%-át adja itt azaz itt még ez is jó eséllyel összejön (mindenütt 3 rétegű ablak).
Valami ott nagyon nem kerek, még brutális hőhidakkal is nehezen tudom elképzelni.
(#72808) szabolcs1975
Egyrészt a 2.5-es klímát már nem tudtam volna hova harmadolni, másrészt eszem ágában sem volt, mert komoly tartalékot is akartam hagyni, ha tényleg elsődleges fűtésként kell üzemeljen egy ideig.
Egyébként lehet nálam azért sem recseg-ropog mert jelenleg nem elsődleges fűtés, azaz olyan időszakban lehet még nem is használtam amikor le kellett volna olvasszon (eleve télen csak nappal ment még).
Amikor valami ilyesmit hallottam ill. valami rotyogást (ez talán a kondenzvíz eltávolítása) az nyáron volt a hűtésnél. Túléltem pedig ott alvásnál is ott voltunk (mondjuk leghalkabb módban és hűtésnél halkabb is mint fűtésnél).riffirafi
+1.(#72811) PROTRON
Pici lakásba én sem tennék mást, de nálunk több szint van (többe is került anno)... -
arnyekxxx
veterán
válasz
szabolcs1975 #72813 üzenetére
600kWh H tarifával 14400Ft
-
szabolcs1975
aktív tag
válasz
Pepe78 #72812 üzenetére
azt írtam, hogy ha túlméretezed, akkor kompenzálhatód rosszabb klímával is a minőséget, az max csak kattogni fog. Egyébként nekem most ez a téli hónap 24e (600kwh fogyasztás, H tarifa + rendszer-használati díj), tehát a hőigényem legalább duplája a tiédnek, viszont két klímát használok, abból az egyik alap daikin, a másik a fűtős daikin... jellemzően 1-es fokozatban használom, a hangja nem sokkal nagyobb mint egy pc-nek, nálad ?
-
Pepe78
őstag
válasz
szabolcs1975 #72793 üzenetére
Egy szar klíma lehet , de nekem 3 gép fűt olyan 95m2-t és 12-14k egy téli hónap nem túl jó szigetelés mellett. ( H tarifa)
1x Polar SDU
1x Fisher Comfort Plus
1x Fisher Nordic
Mind kínai és 24 fokban vagyunk.
Most úgy kéne elhinnem amit te leírsz , hogy közben klíma szerelő és felhasználó is vagyok egyben. És tudom, hogy f@szság amit leírsz.Az SDU és a Comfort Plus hálószobában...
-
PROTRON
addikt
válasz
riffirafi #72809 üzenetére
Jó akkor először a gázkonvektorok helyett elköltök 2 millát gáztervezéssel és kémény béleléssel együtt egy cirkós rendszerre, mert az nagyon megérős lesz anyagilag a 40 nm2-es másfél szobás garzonlakásba...ugye így gondoltad?
Srácok, miért nem kérdeztek előre ahelyett hogy találgatnátok?Mert klíma mellett elég egy infrapanel kiegészítéshez az alvás számára, aztán meg van oldva a helyzet...persze az is rontja a fűtés olcsóságát, de azért "H" tarifával még így is köröket versz gázkonvektoros fűtésre, amihez ugyanúgy kellene az esetemben infrapanel az alváshoz, mert a rohadt konvektor ugyanúgy csak az egyik sarokban fűt...ráadásul félóránként géppuska tűzként roppan amikor épp rájön hogy fűtenie kell...
-
szabolcs1975
aktív tag
válasz
ecaddsell #72805 üzenetére
"Azért az könnyen belátható, hogy amikor harmad teljesítményt kell tolni ott nagyjából bármi csendes tud lenni."
Egyébként ha harmad annyi teljesítményt kell kitolni, akkor normális esetben harmadannyira méretezed a klímát, és megint ott vagy, hogy nem mindegy, hogy gagyi v. se. Persze abban igazad van, hogy gagyival ugyanazért az árért túl lehet méretezni, de akkor megint ott vagyunk, hogy nem lehet megspórolni.
-
lasz10
junior tag
válasz
"Még régebbi épületeknél is minden nehézség nélkül lehet harmadolni a hőigényt"
Ez saját tapasztalat, vagy olvastad? Mert én is olvastam ezt, de ténylegesen még 20% megtakarítás sem jött össze, igaz a hőérzet sokkal jobb lett, miután körbeszigeteltem a házikót, alul, felül is, plusz nyílászáró cserék. -
szabolcs1975
aktív tag
válasz
Azért az könnyen belátható, hogy amikor harmad teljesítményt kell tolni ott nagyjából bármi csendes tud lenni.
amennyiben a recsegés, ropogás, kattogás nem zavarja az illetőt, akkor ja .. mert ugye az pl pont nem a teljesítményigénytől függ és többek között az összes leolvasztásnál jelen lesz.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
szabolcs1975 #72801 üzenetére
Ennél azért kicsit összetettebb ez.
A legtöbb klímát használó inkább átmeneti időszakra használja nem fő fűtésnek (annak max. tartaléknak, ahol rövid ideig a nagy zaj és a megfagyunk között lehet választani) azaz messze nem nagy kihasználtságon megy (nálam se).
A legtöbb klímát használó normális szigetelés mellett teszi, ahol megválasztható mikor menjen a klíma ha zavaró a zaj (tőlem 1.5 méterre van, simán tudok mellette dolgozni, ha csak a hőmérséklet tartása a cél azaz nem kell felfűteni ami olyan 1-1.5 óra a 2.5-es klímának 1-2 napos kihagyásnál mostani időnél ami azt jelenti éjszaka sokszor fagy, nappal 5 fok felett van).
Egyébként itt jegyezném meg, hogy a nincs szigetelés meg a normális szigetelés között 5-10x-es hőigény különbség is lehet. Még régebbi épületeknél is minden nehézség nélkül lehet harmadolni a hőigényt (ahol ugye a hőhidak miatt álmodni sem lehet több mint ötödölésről).
Azért az könnyen belátható, hogy amikor harmad teljesítményt kell tolni ott nagyjából bármi csendes tud lenni.
Persze más lenne a leányzó fekvése, ha -20 lenne kint, de mivel az 7 éve volt utoljára arról nincs tapasztalatom (még).Röviden: Nekem arra az esetlegesen rövid időszakokra amikor a 2x (vagy lehet több is) hőigény miatt nagyon zajos lenne a klíma nem éri meg a felárat. Lehet többen is vannak vele így.
Ha valaki kizárólagos fűtésként használja akkor viszont megértem, hogy ez fontos szempont. Mert ott ha nagyon hideg van amikor 2x akkora a hőigény meg amikor a klíma által kitolt hőmennyiség is esik ott is kell tudni tartani egy elfogadható hőmérsékletet.
(Hogy sokkoljam a topic lakóit nálunk ez télen 18 és 20 fok között van alváshoz, 21 környékén már szenvedek és forgolódok.) -
PROTRON
addikt
válasz
szabolcs1975 #72802 üzenetére
Fujitsu 12LTCA-m van, 1-es venti fokozaton nagyjából elviselhetően halk a beltéri (ez ugye egyéni preferencia).
Persze a szoba geometriája miatt ilyenkor akárhogy is szeretném, akkor sem tudja 8 órás alvás ideje alatt tartani az éjszaka a hőmérsékletet, hisz éjszaka hidegebb van mint nappal.Én eléggé érzékeny vagyok, tehát az hogy nappal megmutatják hogy a daikin mennyire csendes az nem oszt nem szoroz. Az sem elég hogy akkor dőljek le nappal az adott szobában, mert nappal akkor is más zajok vannak a délutáni szieszta ideje alatt.
Az kellene hogy ott tudjak aludni 2-3 éjszakát olyan szobában ahol egy Daikin 2-es venti fokozaton teker. Az már mérvadó lenne.
-
Tamy
senior tag
válasz
Janusz001 #72798 üzenetére
A klímát szerintem nagyon egyszerű kizárni: nem tudsz kölcsönkérni pár napra egy hősugárzót (ha a klímán kívül nincs más fűtési lehetőség)? Nyilván villanyszámlában kicsit több, de feltételezem azt a pár napot kibírjátok. Ha akkor is köhécsel, akkor nem a klíma miatt van. Illetve csak fűtési szezonban köhög? Bár utóbbi becsapós lehet, hiszen a páratartalom is nyilván más.
-
szabolcs1975
aktív tag
válasz
PROTRON #72795 üzenetére
nem néztem milyen klímád van, valóban tévedés volt, azt viszont fontos tudni, hogy ugyanannyi levegőt egy minőségi klíma töredék hang mellett forgat meg, és itt kb azt kell elképzelni, hogy az egyiket hallani alig lehet, a másiktól pedig a tévét nem lehet hallani ( gree amber royal vs. daikin perfera ftxtm40r), ebből persze nem következik, hogy létezik olyan klíma ami neked megfelelő hangerő mellett képes átforgatni a levegőt, de ha gagyi klímád van, akkor jó eséllyel létezik olyan ami annak az alapfokozatának a hangján többszörös levegőmennyiséget képest átforgatni.
-
szabolcs1975
aktív tag
válasz
ecaddsell #72799 üzenetére
három lehetőség van elsődleges fűtésre
1. nem oldható meg semmilyen klímával (nyilván ilyenkor nem kell klíma)
2. csak minőségi klímával oldható meg
3. gagyi klímával is megoldhatóa kérdés, hogy hogyan viszonyul egymáshoz az 2 és a 3, azaz a klímával megoldható esetek hány százaléka oldható meg gagyi klímával, és azt gondolom, hogy ha valóban élettérként használjuk a fűteni kívánt teret, akkor közel 0, amiből viszont az is következik hogy abból, hogy gagyi klímával nem megoldható, nem következik, hogy normális klímával sem megoldható, persze az sem, hogy megoldható, ergo mindenképpen utána járni, hogy vajon egy minőségi klímával mi lenne a helyzet
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- sziku69: Szólánc.
- Milyen monitort vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Vírusirtó topic
- A fejlődő országokban jobban bíznak az emberek az AI-ban
- Melyik tápegységet vegyem?
- További aktív témák...
- Genesis HOLM 510 - RGB, 160 x 75cm Gamer asztal + ÁFÁS számla
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Raktáron! Új, 11kW-os, type2-es, 3 fázisú, 3x16A-es fali töltő, dobozában, 2 év garanciával!
- AWS 5x108 R17 felni + Bridgestone Potenza Sport gumi
- ÚJ Dell Latitude 14 5450 - 14" FullHD IPS - Intel Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2.5+ év gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max - White Titanium - Használt, karcmentes
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G733QS! 17.3 Col / 300HZ / RTX 3080 16GB / R9 5900HX / 32GB DDR4
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF 120TB+400GB rack szerver - 2xE5-2680v4,128GB RAM,2x10G NET,H730p RAID
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest