Hirdetés

2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:52:58

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#19251) DeFranco válasza windy (#19250) üzenetére


DeFranco
nagyúr

a tálcafűtés beszereléséhez le kell venni a klímát a falról, ésvagy le kell kötni a csöveket, ha emeleten van "ablak alatt"?

(#19252) windy válasza DeFranco (#19251) üzenetére


windy
tag

Sajnos valószínű, hogy igen.

(#19253) pjen válasza DeFranco (#19251) üzenetére


pjen
félisten

(#19250) windy:olvastad?látod,hogy nem is olyan ördögtől való,ahogy Te írtad"kendácsolás"beszerelni egy tálca fűtést.Ez a "kendácsolás" egy ősi eszkimó káromkodás?

(#19254) djalienecske


djalienecske
csendes tag

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat. :R Akkor erre külön nem ruházok be, elérhető helyen van annyira, hogy rá tudjak nézni, de max veszek aliexpress-ről egy endoszkópos kamerát pár dollárért és azzal alaposan körül lehet nézni a készülékben. :DD

(#19255) djalienecske


djalienecske
csendes tag

Esetleg nincs valakinek erre a klíma bekötésére alkalmas ismerőse / kollégája Szolnokon vagy környékén, aki még karácsony előtt feldobná nekem? :DDD Köszönöm!

(#19256) DeFranco válasza pjen (#19253) üzenetére


DeFranco
nagyúr

1: én szerintem nem azt mondtam, hogy senki ne szereljen házilag tálcafűtést, hanem azt mondtam, hogy ha az életben nem csináltál ilyet (mert eleve tálcafűtéssel vetted a klímát) akkor lehetőleg ne add úgy elő magad, mintha gebinbe' (újabb szleng szó) szerelnéd hetente a tálcafűtéseket és megalapozottan adnál tanácsot a témában, mert ez nem igaz. volt már ebből problémád nem csak velem a lakfel topicban meg még pár helyen máshol is ahogy hallottam. elhiszem hogy a jó szándék vezérel, csak azt nem érted meg, hogy ezekkel félrevezetsz embereket, főleg hogy tényleg hajlamos vagy kendács (sic!) megoldásokat ajánlani sokszor

2: windy mit írt arról, hogy javasolt házilag kivitelezni? azt írta, hogy kívülről is feltehető (ami fontos, mert így nem kell megbontani a klímát hoppá) meg hogy lehetőleg együtt legyen vezérelve a klímával ha már (ezt mondjuk megnézem, hogy valaki amatőr módon hogy oldja meg szakszerűen, de ugye kibicnek semmi sem drága) és hogy amúgy ez nem garivesztő dolog (feltéve gondolom, hogy a klímába nem "nyúlsz bele" mert azért azt egy gyártó-telepítő sem szereti ha csak úgy megbontogatnak burkolatot vezérlést stb. a garanciális eszközön... anélkül meg hajrá együtt vezérelni)

3: [link]

(#19257) pjen válasza djalienecske (#19254) üzenetére


pjen
félisten

Nem egy beruházás,pár ezresből megvan az önszabályzós.Nekem egyhez kellett,tettem rá egy ídőzítőt,reggel este megy egy órát.40W ha hideg van. :)

#19256) DeFranco:egybe én csináltam,mint itt is írom.Windy mit is írt ?alulról is rá lehet szerelni,és az sem garancia vesztés ha belülre szereli.Egyébként nekem nem volt problémám,csak elmondtam a véleményem.Egyébként ez egy fórum és biztos olyanok nem fognak hozzá akik még csavarhúzót sem láttak.Mit ír a kolléga is ha vissza olvasol:biztos nem adok 40000Ft ot ha be tudom rakni 5000Ft ból is.Na nekik szeretnék segíteni azzal,hogy például van önszabályzós,hol lehet kapni,és lehet hozzá komplett bekötő szettet kapni.

[ Szerkesztve ]

(#19258) DeFranco válasza pjen (#19257) üzenetére


DeFranco
nagyúr

jó, akkor nem garanciavesztés. eljársz/helyt állsz annak az ügyében aki ráköti a fűtést a klíma vezérlésére és emiatt bebuktatja a telepítő a garanciáját?

ugyanis szerelgetni, megbontani nem rendeltetésszerű használat, ami garanciát kizáró körülmény. hogy windyék ezt rugalmasan kezelik (ha úgy kezelik, ezt nem írta, nem is kellett volna írnia) az egy dolog.

a kérdés, hogy te mit teszel, ha ideáll valaki, hogy hallgatott rád, beszerelte, majd tavasszal a karbantartáskor eltépték a garipapírját ésvagy zárlatot okozott a házi megoldás mert kiderült, hogy annyira még sem triviális mint állítod?

(#19259) baloghgabor válasza djalienecske (#19245) üzenetére


baloghgabor
aktív tag

Szintén ilyen klímám van (csak a kisebb szintén, a 09-es), abszolút külterületen, a világ végén lakom, ahol bizony most télen volt -20°C alatti hideg is! Szerencsére a ház háta mögött van, rá tudtam nézni, de a sok lyukon (azt hiszem egy központi, meg 4 kisebb) rendesen folyt ki a víz a klíma olvasztásakor (néha kimentem kíváncsiságból megnézni). Gyárilag a nagy lyukban egy dugó van, érdemes kivenni, had folyjon rendesen ki a víz ott is. Negyvenezret biztosan nem adnék ki a plusz fűtűsért, legföljebb magam megszerkeszteném, hogy nyugodtabb legyek, ha tényleg nem látok rá. De mint írtam, nekem (de szerintem másnak sem) okozott gondot eddig.
A másik kérdésedre: szabadnapokon, hobbiból gyújtottam be a sparheltba, ezen kívül a legnagyobb hidegekben is a klíma teljesített, folyamatosan, rendben. ;)

bégé

(#19260) djalienecske


djalienecske
csendes tag

Nos őőő nem akarok ebbe a vitába belefolyni különösebben, de az a szerelő, aki nekem utólagosat tett volna bele fűtés, adott a kérésemre egy kis felvilágosítást az ő általa beszerelt termékről. Összefoglalva, 80W, 0°C körül kapcsol és a kompresszor olaját is fűtené. Illetve hogy semmi köze a gép működéséhez. Megy oszt jóvan. Azt mondta, ha hosszabb ideig nincs használva, érdemes kihúzni a készüléket a konnektorból, hogy ne fogyasszon. Ezzel nekem mindent elmondott!!! :F
Ezzel a kihúzással kapcsolatban amúgy felmerült egy kérdés bennem. Valami olyasmi motoszkál az agyamban, hogy a gép annyira nem szereti ezt a falból kihúzom témát mínuszokban. valahol olyat is olvastam, hogy 24 órát hagyni kell áram alatt és csak azután beindítani.

(#19261) pjen válasza DeFranco (#19258) üzenetére


pjen
félisten

" Egybéként meg attól azért nem vész el a garancia, ha beleszereled a fűtőszálat, ez egy f@szság"olvasni is kéne nem csak írni.

(#19262) DeFranco válasza pjen (#19261) üzenetére


DeFranco
nagyúr

látom nem sikerült összefüggésében értelmezni, hogy mit írt és mit nem írt windy...

(#19263) DeFranco válasza djalienecske (#19260) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Összefoglalva, 80W, 0°C körül kapcsol és a kompresszor olaját is fűtené. Illetve hogy semmi köze a gép működéséhez. Megy oszt jóvan.

Erre írta windy hogy inkább ne...

(#19264) djalienecske válasza DeFranco (#19263) üzenetére


djalienecske
csendes tag

Én is így gondoltam!

(#19265) DeFranco válasza windy (#19252) üzenetére


DeFranco
nagyúr

igazán felvehetnétek egy akrobata nőgyógyászt :D

(#19266) Male válasza djalienecske (#19260) üzenetére


Male
nagyúr

Kemény 0.1W-ot mutatott rá nekem a fogyimérő lekapcsolt állapotban... tuti megéri kihúzkodni :DDD
( lehet, hogy pontatlan egy ilyen Voltcraft mérő, de még nagyságrendi eltérés esetén is ugyan ez a helyzet :) )
Nyilván ha fél évig nem megy, meg nagy villámlás van, akkor jobb kihúzni, ha félted.

....és abban a 24 órában mit csinál ezen elmélet szerint? :F
Bedugod, bekapcsolod, aztán úgyis tudja mit kell csinálnia az indulásig (pl nyom egy leolvasztást).

(#19267) pjen válasza DeFranco (#19263) üzenetére


pjen
félisten

" Le lehetne venni a jelet a vezérlőpanelről is bizonyosan, de nem szívesen nyúlnánk bele a vezérlésbe." Látom Neked sem.

[ Szerkesztve ]

(#19268) DeFranco válasza pjen (#19267) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Az már a vége amikor szándékosan kiragadsz részeket a szövegkörnyezetből :D

Az utólagos csepptálcafűtés pedig hasonló módon...a hőmérséklet-érzékelő 0 fok alatt kapcsol, ha a másik érzékelő, ami a kompresszor nyomócsövén van, jelzi, hogy működik a kompresszor. Le lehetne venni a jelet a vezérlőpanelről is bizonyosan, de nem szívesen nyúlnánk bele a vezérlésbe.

Vedd le a jelet a kompresszor nyomócsövéről házilag légyszi :)

[ Szerkesztve ]

(#19269) djalienecske válasza Male (#19266) üzenetére


djalienecske
csendes tag

Itt ugye kifejezetten az utólagos csepptálcafűtésről volt szó, amit nem vezérel maga a klíma, csak és kizárólag a külső hőmérséklet. Namármost azt írtam, hogy 80 wattos a fűtés, az körülbelül ennyi áramot is fogyaszt, lehet hogy a te klímádon nincs utólagos termosztáttal vezérelt tálcafűtés, de azon, amiről én beszélek lenne. Woltcraft fogyimérő ide vagy oda az 0-24-ben kb. egy kis matekkal ~3000 forintot kajálna egy hónap alatt, de na .. greenség van vagy mi a szösz. Ezért ajánlotta azt a szerelő, hogy húzzam ki ha télen mégse fűtenék vele.

Az én elméletem szerint a kompresszorban lévő gázzal csinál valamit és az olaját kezdi felfűteni. :) De én nem vagyok szaki, csak olvastam valahol.

(#19270) pjen válasza DeFranco (#19268) üzenetére


pjen
félisten

Ha kicsit is foglalkoznál a klíma működésével rájönnél,nem ördöngősség.Ha a klíma működik a nyomó cső hőmérséklete megváltozik,Ezt egy hőérzékelővel lehet detektálni és egy relét vezérelni.Ha komolyan érdekel:Takács-Magyarossy-Sávolt-Sebestyénné dr Csömöri-Szikra:Kis hütő berendezések üzembe helyezése és javítása.Ipari szakkönyvtár.Ha gondolod kölcsön adom.

(#19271) DeFranco válasza pjen (#19270) üzenetére


DeFranco
nagyúr

nem kell, a kérdés az volt, hogy ezt amatőrök hogyan fogják megvalósítani és ezért te hogy fogsz helyt állni ha már ilyen elánnal tolod a bemegyek a klímafűtésboltba veszek egy klímafűtéskábelt bedugom szjóvan dumát.

nem azt mondtam (és még egyszer mondom nem azt mondtam) hogy nem lehet megcsinálni házilag. hanem hogy nem kellene mindenkinek ityre fityre (szleng, megint, figyeled? nem csak akadémiai szinten lehet választékosan beszélni) a szájába tolni mert nem annyira egyszerű mint ahogy beállítod, aztán amikor valaki komolyan vesz akkor meg felteszed a kezed hogy hátö. az nem is úgy volt, meg nem is az de egyszerű.

(#19272) pjen válasza DeFranco (#19271) üzenetére


pjen
félisten

Na áljon meg a menet,itt olyan tanácsok is elhangzanak,hogy horgyanak 10 cm betont a 10 dik emeletre stat vizsgálat nélkül,ha lemegy a födém a földszintre ki a felelős.Persze nem ebben a totyikban.

(#19273) gabenn4241 válasza DeFranco (#19271) üzenetére


gabenn4241
tag

Sztem nem kell itt a balhé. A fő kérdések: 1.kell e csepptálca fűtés
2. ha igen utólag lehet e olyat hogy csak akkor menjen ha megy a klíma
3. milyen klímát vegyek fűtésre ami jó is meg csendes is és lehetőleg nem egy "autó" árába kerül 😵

[ Szerkesztve ]

(#19274) DeFranco válasza pjen (#19272) üzenetére


DeFranco
nagyúr

ott ugyanez el van mondva. egyik nem menti a másikat.

(#19275) tibibi válasza pjen (#19272) üzenetére


tibibi
őstag

Azt is állítod nem hallatszik be a klíma hangja ha a falon van közben három eset volt idáig ,hogy csak át kellett rakni állványra .Ezèrt mondja felelősèggel adj tanácsot ami nálad jó nem biztos,hogy másnál is jó lesz.

(#19276) pjen válasza tibibi (#19275) üzenetére


pjen
félisten

Szia. Igaz, hogy az enyémek 360000Ff/db,de ha gondolod megadom a címet, kijössz, be ülsz a szobába. Ahányszor megmondod, hogy bekpcsolt kapsz egy sört viszont ha nem találsz Te fizetsz kettőt. NA?

[ Szerkesztve ]

(#19277) tibibi válasza pjen (#19276) üzenetére


tibibi
őstag

Ezèrt írtam,hogy nálad jó másnál nem, kit fog szidni? Èn azért mondom mindenkinek ,hogy ytong falra nem szabad .

(#19278) pjen válasza tibibi (#19277) üzenetére


pjen
félisten

Tégla és békebeli fa ablak.

(#19279) pjen válasza tibibi (#19275) üzenetére


pjen
félisten

Pedig mindenki úgy ad tanácsot. Én mikor meg vettem a fagor mosógépet mindenki lehülyézett aztán 9 év után lett cserélve, de még ment. Akkor most mondjam felelősséggel, hogy jó.

(#19280) tibibi válasza pjen (#19279) üzenetére


tibibi
őstag

Ne, azt mond nálad bevált.Az asszony minden nap mos, van aki 1 héten 1x akkor kinél szarik be hamarabb ;)

(#19281) pjen válasza tibibi (#19280) üzenetére


pjen
félisten

Mi most vettünk egy Lg-t, átlag heti 6 mosás,

[ Szerkesztve ]

(#19282) windy


windy
tag

Úgyis aktuális és szezonja van, gondoltam írok egy kis összefoglalót a fűtésre használt splitklímák kondenzvíz-elvezetéséről.

Azt nagyjából tudjuk, hogy ha egy klímát fűtésre használunk, akkor a hideg felület a kültéri egység hőcserélője lesz, tehát ezen fog lecsapódni a levegő páratartalma, ha a felület hidegebb, mint a harmatpont. Addig, amíg a külső hőmérséklet nem megy 0 °C alá, addig ezt a csapadékvizet simán el lehet vezetni, oda, ahol nem zavar, ugyanúgy, mint nyáron a beltéri egység kondenzvizét. A probléma akkor jelentkezik, amikor kinn fagypont alá megy a hőmérséklet, mert ilyenkor ez a víz hajlamos megfagyni és ezzel jelentős problémákat okozni. Ha a hőcserélőről le folyó víz a kültéri egység alsó részében (csepptálcájában) valami oknál fogva összegyűlik és belefagy, akkor az egyre vastagodó jég szétfeszítheti a kasztnit, a hőcserélőt és összetörheti a ventillátorlapátot. Alap állapotban egyébként kifolyik a víz a kültéri alján lévő nyíláson-nyílásokon, de láttunk már több esetet is, amikor pl. egy beleesett falevél miatt dugult el a nyílás és fagyott bele a víz a csepptálcába. Mindenképpen biztonságosabb, ha jégmentesítve a van a kültéri egység alja, ez lehet gyárilag is és lehet utólagos is. A gyáriról most nem beszélnék, az egyértelmű, az utólagos már érdekesebb. Jelenleg a leg-költséghatékonyabb megoldás szerintem a pár tíz wattos fűtőkábel beépítése és ennek hőmérsékletfüggő vezérlése. Mindenképpen kell figyelni a külső hőmérsékletet, ami ugye azt jelenti, hogy 0 fok alatt mindenképpen be kell kapcsolni a fűtőszálat, és ahhoz, hogy energiatakarékosak is legyünk figyelnünk kell azt is, hogy maga a gép dolgozik-e. Ezt elektronikusan is meg lehetne oldani, de szerintem egyszerűbb és olcsóbb itt is a hőmérsékletekre hagyatkozni. Ha a kompresszor dolgozik, akkor az hőt termel, ha van hőnk, akkor ezt érzékelni is tudjuk, tehát meg is van a másik szempont, ami alapján kapcsolhatjuk a csepptálca-fűtésünket. folyt. köv.

(#19283) Met válasza windy (#19282) üzenetére


Met
nagyúr

A Daikin FTX35KM/RX35KM használatijában az van írva hogy kikapcsol ha valami nem okés fűtéskor, érzékeli azt is ha befagy vagy csak a külső hőmérsékletet figyeli?
Nem tudok róla hogy lenne benne tálcafűtés.

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#19284) Male válasza djalienecske (#19269) üzenetére


Male
nagyúr

Ja, hogy a tálcafűtéses megoldásánál mondta a kihúzást... oké, úgy persze. ( bár ha fűtésre használod, akkor ha mínusz van, úgyis menni fog a légkondi... amikor meg plusz van, úgysem kapcsol be a termosztát )

(#19285) Lipigab


Lipigab
tag

Tud valaki ajánlani egy jó villanyszerelőt itt Budapesten aki H tarifás bekötéssel foglalkozik?
Köszi

(#19286) djalienecske


djalienecske
csendes tag

Ezzel a H tarifával kapcsolatban van valakinek meglátása? Milyen tételekből adódik össze a bekötés díja? Pl: arámszolgáltató felé 100.000, villanyszerelő 60.000? Valami tapasztalat? Korábbi hozzászólásban olvastam, hogy elég hosszú a megtérülési idő. 5 - 6 év ... A legtöbb ember kb ennyit él egy helyen. :O

(#19287) Male válasza djalienecske (#19286) üzenetére


Male
nagyúr

Áramszolgáltató: 32A-ig jár ez is alanyi jogon, így feléjük nem kell fizetni. Villanyszerelőre kell költeni, óradoboz és esetleg kábel behúzás kellhet, nekem ha jól emlékszem 50-ért csinálták.
A tapasztalat, hogy a villanyszerelők és a szolgáltató emberei is össze-vissza beszélnek a témában, teljes a tájékozatlanság. Illetve az óra leolvasó se boldogult vele, eddig kettőből kétszer rontotta el...
Nekem 2016.03.29-én került fel, tehát picit több, mint egy tél van benne, és ezalatt ~20.000 Ft megtakarítás... nálam így a megtérülése kb 3 év lesz.

(#19288) ArGa válasza Male (#19287) üzenetére


ArGa
csendes tag

Nem tudom, ti merre vagytok, de itt Székefehérváron 170.000 forint + főle! Amiért bekötnék.
Különálló óradoboz van.
Azt cserélni kell- de úgy tudom az mindenhol kötelező csere!
Kell egy új állvány, mert a régire nem megy fel a 2 szekrény.
A földkábel adott - van ahol még légkábel van, de ez sincs itt mint gond.
Kell húzni az én oldalamon a klímáig 5 méter kábelt 40cm mélyen a föld alatt és kész.
Nem tudom, hogy ennél ki lehet-e hozni olcsóbban, mert ennyit szerintem mindenhol kell cserélni.
Sok helyen még fadoboz van pl...
Ennyire lehúzós lenne ez a szerelő?

(#19289) Male válasza ArGa (#19288) üzenetére


Male
nagyúr

Veszprém... nemrég a vezéreltet csináltattam az is 50 volt egy másik szerelőnél ( 60-at mondott, de sokalltam így 50 lett ). Ásni nálam nem kellett, mert tömbház, a lépcsőházban raktak fel újabb dobozt, a régit rakták arrébb, hogy legyen hely, meg behúztak egy pár méter vezetéket a lakásig ( onnan megvolt már ).

(#19290) ArGa válasza Male (#19289) üzenetére


ArGa
csendes tag

Nekem a régi dobozt is cserélni akarja...

Adnál egy telefonszámot, ha megkérlek?
Akár privátba is jöhet....

[ Szerkesztve ]

(#19291) djalienecske válasza ArGa (#19290) üzenetére


djalienecske
csendes tag

Nekem is mondott valami ilyesmit a szerelő, hogy 2018 Jan. 1. életbelépő szabály szerint, be kell dobozolni a villanyórákat vagymi. De a neten nem találtam erre vonatkozóan semmit.

(#19292) ArGa válasza djalienecske (#19286) üzenetére


ArGa
csendes tag

Na most látom...
Nem nagyon van ez publikálva- ez nekem is gond!
Amire emlékszem: (az árak nagyon-nagyon sacc!!!)
1, A meglévő villanyóra dobozt cserélik (többségnek még fadoboz van, vagy régi műanyag - nekem is műanyag van és ezt is cserélnék nekem Kb 30e-40e
2, A második órának is külön doboz lenne nálam. Megint 30e-40e (jó kérdés nem olcsóbb-e egy nagy doboz amibe kettő órahely van)
3, Állvány, ha nincs a házfalon. Kb 10e
4, Földelő szonda, biztosíték. (kb.4-6e)
5, Minden doboz alá kisebb kötő doboz kell- állítólag új szabvány, hogy nem mehet közvetlen az órától a kötés, hanem oldhatónak kell lennie a plomba megbontása nélkül a ház felé menő ág. (passz mennyi)
6, Kábel a klímáig (2-3e) lévén földkábel
7, Fi relé (5e)
8, Munkadíj 30e

Csak a dobozok + munkadíj 100e felett lenne ebben az esetben.
Összesen így nekem több mint 170e forint lenne a H tarifa bekötése...

[ Szerkesztve ]

(#19293) djalienecske válasza ArGa (#19292) üzenetére


djalienecske
csendes tag

Ellenben ebben az árban egy új szabályozásnak való megfelelés is benne van az egész villanyórára nézve. Ki tudja, hogy mikor kellene más miatt hozzányúlni és akkor kifizetni a felsorolt költségek egy részét.

(#19294) Chaser válasza ArGa (#19290) üzenetére


Chaser
titán

Cserelni is kell, ha nem felel meg a jelenlegi szabvanynak
Pesti faluban nekem 16rol 32a + masik ora klimanak 160e volt anyaggal, bent volt az ora lakasban, az kivulre kerult uj sullyesztett dobozban, melle a masik ora - vezereltnek lett igenyelve de mind1 , 5-6 felmeres volt, 160 alatt senki nem mondott arat, ellenben 300 az volt ( : es netto hulyek voltak, utolso bacsi tudta mit beszel, lattam rajta erti a dolgat, elmu at is vette egybol a munkajat, ahogy meg van irva
Es penzt csak azutan kert h az elmu atvette az orakat, ha pesti faluban vagy telszamat megadom, reg. villanyasz az elmus listabol - mondjuk a tobbi kokler is az volt ( : -

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#19295) Male válasza ArGa (#19292) üzenetére


Male
nagyúr

Óradoboz: katt az árakhoz. Persze a szerelő szerint 30-40.000 ez is, csak ha felrakta, és utána rákeresel, kiderül, hogy inkább a fele.

(#19296) csemberlen


csemberlen
őstag

Azt, hogy kinek mennyibe kerül az attól függ leginkább, hogy milyen állapotban van az eredeti rendszer.50-200e Ft között mozoghat.

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#19297) pjen válasza Male (#19295) üzenetére


pjen
félisten

A csatárit nem minden szolgáltató fogadja el. Csak a Henshelt.

(#19298) Male válasza pjen (#19297) üzenetére


Male
nagyúr

A terméknévben az EON jelzi is, hogy EON-nak megfelelő... nekem is ezt raktak.

(#19299) cadgers


cadgers
aktív tag

Sziasztok! Fujitsu klima kulteri kompresszor kb 0 fok alatt nagyon hangos! Az normalis? LMCE

(#19300) Chaser válasza pjen (#19297) üzenetére


Chaser
titán

Az egyszeru, mivel a sok a kokler es meguntam, az oregnek mondtam csak ugy oke ha irunk szerzodest, amennyiben valami nem jo az o ktsge, erre mondta csak atvetel utan ker penzt
Nalam ha jol remlik csatari? lett, ketto egymas melle
Egyebkent hihetetlen mennyi kokler van, a legnagyobb " a kozvilagitasrol huzok be a h tarifahoz kabelt" (( :

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.