- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
Új hozzászólás Aktív témák
-
tonyrulez
őstag
válasz
Plasticbomb #48 üzenetére
Szintúgy drónozáshoz erről mi a vélemény?
-
pvpEU
csendes tag
Hali mi a véleményetek erről ? drónt építek és ahhoz keresek pákát, néha használnám csak, ami fontos hogy ha kell cserehegy tudjak hozzá vásárolni.
-
Arti1
aktív tag
válasz
Plasticbomb #45 üzenetére
Akartam mondani, hogy klónokat inkább ne...
Akkor döntöttem el, hogy hakko klónt nem veszek, mikor kiderült, hogy pont fordítva van a csatlakozó megoldva, az apa (tüskés) van az állomásban (ahonnan a villany jön) és az anya a páka végén.
Ha pl. úgy kapcsolom be, hogy nincs rákötve a páka, és valamivel véletlenül rövidre zárom a tüskéket, tuti elfüstöl... -
Plasticbomb
addikt
válasz
Plasticbomb #44 üzenetére
Végül: Vettem egy eredeti Hakko FX-888D-16BY-t 156€ Németből szállítással Hollandiába. Akit esetleg érdekel, hol és mennyiért tudna venni: HAKKO Distribution Network
-
Plasticbomb
addikt
válasz
Plasticbomb #43 üzenetére
OKé, megtaláltam a BAKUrólis némi infót. HAKKO másolat FX-888 sorozat, ha jól látom. Fene essen bele, már buzog bennem a költhetnék, és a szokásos csakis a jobbat érzés.
-
Plasticbomb
addikt
Nézegetem én is a forrasztóállomásokat, én olyan 50€ körül gondoltam szánni rá, tekintve, hogy full hobbicélra tervezem használni (az egy másik dolog, hogy simán kinéztem elsőre egy voltcraft példányt 130€ért), és azt sem gyakran. (Kb összeforrasztom, amit kell, és utána csak akkor, ha tényleg kell valamihez.)
Néztem ezt a HK-s darabot, elsőre meglepődtem a 26€ós szállításon, abban a hitben voltam, hogy az Eu warehouse-t választottam ki, de újra nekifutva, már 5€ós szállítást ad (itt Hollandián belül), de mondom nagyon olcsónak találták itt a hozzáértőbbek, így azért nézegessek még. További talált darabok:
Aoyue 937 67€
Basetech ZD-99 20€
BAKU soldeer & heat station BK-878 80€A Basetechről nem találtam infót, hogy a páka maga 24Vos, vagy telibe kapja a 230-at, az Aoyue egyértelmű copy, de elnézve egy két review-et, amit találtam, elég jónak tűnik. Nekem, full hozzá nem értőnek. A BAKU meg teljesen ismeretlen számomra, sosem hallottam, olvastam, láttam a nevet, bár képre ránézéssre alapján egészen jónak tűnik... plusz a Heat Gun, még csábítana is.
Szóval ár megfontolásom alapján az Aoyue-t venném, többlet tudásban a BAKU-t.
Plusz a kiegészítőket mint flux, rézgombolyag, multiméter kell összevadásznom. Fluxról kéne infó, mi is a neve, illetve típus jelöléseket tudnátok írni? Meg a cin. Milyen típusú cint keressek? (Gondolom vannak különböző típusúak, más más tulajdonságokkal...)
-
G@ben
addikt
Én is pákát keresek, de mivel semennyire nem értek hozzá, ezért kérdezek, hogy milyet?
Amit tudok, hogy hegyesnek kell lennie, mert szűk helyekre is be kéne férnie, illetve legyen nagyon olcsó, mert jelen pillanatban pár vezeték elektronikára forrasztásához kéne, a későbbiekben még nem tudom, nem nagyon szoktam forrasztani, lehet, hogy évek múlva kell újra.
Találtam egy ilyen nagyon olcsót, ami árban nagyon tetszik, de nem tudom, hogy meg szabad-e venni.
Ha ez semmiképp nem ajánlott, mi az, amit már meg szabad venni és még mindig veszett olcsó? -
Arti1
aktív tag
Erről a forrasztóról hallott/olvasott már valaki?
Lehet, hogy meg sem áfázzák az ára egész jó. -
Arti1
aktív tag
Jól érezted... ennyiért nem kapom meg...
Az EU-s raktárban back orderes forrasztó állomást nézegettem a HK-n már pár napja, ma feldobott egy one time offer-t, ami az eredeti EU-s 17 EUR helyett 15 EUR árat mutatott (EU raktár). Gyorsan be is dobtam a kosárba, már a PayPal fizetésnél jártam, amikor visszadobott a HK-re, hogy még lenne 10 EUR szállítás... Gyorsan dobtam is ki a kosárból, megnéztem az International warehouse-t, ott legalább volt készleten, 14 EUR árral.
Na itt hidaltam le, mert kínából a legolcsóbb szállítás 26 EUR...
Megyek inkább az Ebay-re körülnézni... -
Jackal2
senior tag
Nah, vettem Hestoreból egy pákát, amit Hurkafej javasolt, szivaccsal meg 3 fejjel. Összesen 4500 Ft volt, kezdésnek jó lesz.
-
szacsee
nagyúr
Kösz, a festés nem a legjobb, hideg is volt és a kompresszort nem akartam bekapcsolni és ecset kisebb helyet foglal, ezért nem egyenletes. Hátul van még két olvadóbiztosíték tartó, ami nem látszik biztos ami biztos alapon.
Nem volt Lidl-s pákád, na az melegszik lassan, pedig 240V-os.
Szerintem rendelek még egy pákát tartaléknak és / vagy olómmentes forrasztáshoz + hegyeket, csak megvárom, hogy méretben jó-e amit rendeltem.
Ha több lesz a forrasztanivaló meló hobbielektronikáról lestem egy kapcsolást ami jó solomonhoz, wellerhez max megépítem és vadászok egy használt wellert. -
szacsee
nagyúr
Nem lehet baj, mert 24V-os tápfeszt kap a páka.
Ráadásul pl a Lidl-s cuccal ellentétben ebben van hőérzékelő ahogy a T12-es klónban is... igaz annál valamelyikbe raknak mozgásérzékelőt is, hogy ha nem használod kikapcsoljon.
A hakko klónom meglestem és a pákahegyre a föld rá van kötve, így nagy bibi nem lehet.
A vezérlő nem egy atomstabil de beépítve megfelel és teszi a dolgát. Sok erőhatás nem éri a poti csavarással.
PC táp meg azért tűnt ideálisnak, mivel van alapból földelt csatlakozó aljzata, akad itthon hozzá kábel is pár darab és belefért minden. Kb 2 óra alatt összeszórtam és az idő nagy részét a táp átalakítása vette ki.. vágás, festés, faragás. Bekötéshez adnak rajzot sok ész nem kell hozzá, max a 24V-os ágra is teszel egy biztosítékot és a trafó primer oldalára is (bár ide toroid esetében nem árt nagyobb mint a névleges áramfelvétel).Itt az én cuccom... nem kiállításra készült ezért néz ki így.
-
Jackal2
senior tag
Ezen a verzión már a fekete van.
Nekem mindig az a parám, hogy nem tudom mi van a másolatokban. Nem lehet abból baj?
-
szacsee
nagyúr
Jó, csak fura, hogy "régi" sárga pákával árulják.
Új páka kék rövid hegyes, az ESD-s pedig fekete színű lehet a kerámiabetét miatt.. ...
Ami tetszik benne, hogy elöl az összes kezelőszerv... kapcsoló, hőfokszabályzó.
Múltkor hestore.hu-n bedobtam egy solomon pákát és pár hegyet a kosárba és több mint 8K-ra jött ki, na nyomtam is a kérem kapcsolja ki gombot. Amíg a hakko klónt pákát megkapom ~1800Ft-ért és a 10db-os hegyet hozzá ugyanennyiért addig nem gondolkodom máson. Sokszor egy hónapig sem forrasztok, de ha össze kell valamit forrasztani akkor sem kínlódok órákat vele max negyed vagy fél órát. Addig megvár a kosárban. -
Jackal2
senior tag
Nah, megint érik a páka dolog, de eldöntöttem, hogy én is akarok építeni, ha nyáron lesz több időm, most ezeket a közepes árú Solomonokat nézegetem. AMi fontos, hogy:
- állomás legyen
- cserélhető fejű, mert a sok kis quadkopter bizbaszt nem akarom egy lóba* *ó nagy heggyel forrasztani
- ha megmakkan a páka, lehessen cserélni
- legyen rajta tartó és szivacshely, nem akarok különálló vackokkal molyolni -
Jackal2
senior tag
Még mindig nem vettem egyébként pákát, úgy döntöttem, használom a munkahelyi Wellert, de lehet lassan rászánom magam, akkor majd beszámolok róla, mi lett a nyertes.
-
szacsee
nagyúr
Hallottam hírét, az enyém még nem ért ide, de lehet veszek 1-2 hegyet olcsóbban és ha nem jönne be, akkor gyári gondolom már elfogadható minőségű.
Iron-N pákát is tervezek, mert ha annak hobbi szinten viszonylag jól használható hegyei vannak, akkor egyiket ólommentes forrasztáshoz, a másikat hagyományos forraszanyaghoz használom. -
szacsee
nagyúr
válasz
Teréz Atya #10 üzenetére
Nagyon olcsó nagyon kezdő kitet találtam, szerintem ennyiért még jó is lehet.
Hakko utánzat (936), ebay-en van panel ha lehalna, pákahegy dögivel, akár gyári is belemegy, páka BG-n ebayen rogyásik hozzá, max csatit kell cserélni de az is többfajta van.
Ha ezt tudom nem kezdem el összerakni elemenként az enyémet.
Hakko 907 klón pák bg-ről 1800Ft
DIY Hakko solderin iron controller előlappal ~2500Ft
Trafó vateráról ~2750Ft
Kell még egy ház is hozzá, itt meg egyben olcsóbban megvan, ha valaki HK-ról rendel érdemes megfontolni a vásárlását.
Az más tészta, hogy itthon egy normális 24V-os trafót nem kani ennyiért, de gondolom nem azért népszerű, mert annyira szar. -
szacsee
nagyúr
Sziasztok!
Gondoltam megkérdem mit vegyek kezdőként.
Amire kellene:
- hobbi célú munkák
- tüskesorok beforrasztása, vezetékek forrasztása
- ritkán, de smd alkatrész forrasztása 1-1 alkalommalAz hogy mit tudjon Ti tudjátok jobban, Lidl-s állomásom volt, ami szépen szénné égette magát és már lassan javíthatatlan állapotban van + hegy csere is macerás.
Amit szeretnék: Lehetőleg nem hálózati feszültségű forrasztót, amihez van csere alkatrész, csere pákahegy és több féle közt is lehet válogatni. Illetve ne égesse szénné a kezem, illetve saját magát, ha hosszabb ideig bekapcsolva hagyom, mert pl nagyobb panelen forrasztok.
Helyben amik vannak:
ZD-98 50W 6500Ft
JLT-02 24V 50W pákával 15000Ft
másik boltban:
Fahrenheit ~6000Ft
Fahrenheit digitális 24000Ft
SMA 050 most nincs, de amúgy 15000Ft lenne itt.Szóval postával a Hestore olcsóbb mint helyben, de még személyesen is benézek ezekre a helyekre.
Mit ajánlotok, ami kezdőként elmegy és használható a fenti célokra és akár kiegészítőt is vehetek hozzá most.. pl tartalék páka, pákahegy stb.
Ár tekintetében nem vagyok földhöz kötött, mert ha van értelme az árkülönbözetnek akkor belevágok.
Solomon mennyire szétégetős fajta? SL10, SL20 mennyire vállalható, vagy inkább SL30... netán külföldi forrásból mást?
Köszi a válaszokat előre is! -
Hurkafej
aktív tag
Szia.
Én ilyen forrasztóállomást használok, [link], nem egy profi cucc, viszont barkácsolásra ennél jobb eleinte szerintem nem szükséges, mert olyan precíz alkatrészeket nem fogsz valószínű kezdésként forrasztani, amit kinyírhatnál azzal, hogy nem a legprecízebb a hőmérséklet szabályzása.
A hőmérsékletet rendesen tartja, sokféle hegy is kapható hozzá, én sokat forrasztok vele, vastag vezetékeket is alkalmanként. Persze menőbb és kényelmesebb egy precíz állomást építeni a Hako pákához például, és az biztosan jobb lesz mint ez, viszont az ára sem annyi.Olvastam, multimétert is keresel.
Gondolom akkumulátorok mérésére akarod használni, például, hogy kellene-e egy több celláshoz balanszolós töltés.
A maximum ameddig el lehet menni pontosságba az neked, a DC 0,5% kategóriába eső pontosság, ez az a kategória ami már közelít a labor műszerek felé.
Mivel 20V-os méréshatárba méred az akku cellákat, az azt jelenti, hogy a mért érték pontossága 0,1V, ami már épp jó lehet.
A tesco gazdaságos és társai műszerek 2-5% között lehetnek valahol, ami közelsem kielégítő. -
Saccco
nagyúr
Ez a cikk is érdekes lehet, illetve a hozzászólásokban van értékelhető információ is. (Nyílt forráskódú, okos forrasztópáka - TS100)
-
Imy
veterán
Azért nem jó 230V-ról (nem 220V már 1996 óta nincs) mert ha valami gond van, és kikerül a fázis a hegyre, akkor akár áramütés is érhet. Érdemes egy leválasztott rendszerről táplálni a pákát.
Az hakko klón.
Onnan, hogy többen vettünk már hakko 907-es klónt, és működik. Olcsó, 1000Ft alatt, és mi van ha tönkremegy? Veszek másikat...
Igen, érdemesebb itthon venni, az eredeti, és van rá garancia, és nem sokkal drágább.
Hegy attól függ, hogy mit forrasztasz. Neked szerintem vékonyabb vezetékek forrasztásához ez vagy még vékonyabbhoz ez lesz jó. De érdemes 2-3 típust tartani. Én nekem is hegyből van itthon 5-6 különböző hegy, de általában én az elsővel forrasztok. Azzal SMD-ket is lazán felteszem.
-
Jackal2
senior tag
Néhány kérdés, mert laikus vagyok:
- miért ne a hálózati 220-ról tápoljuk meg? Mi azzal a baj?Honnan tudom, hogy a Solomon klónok jók, amiket neten találok? Mutatok egy példát:
Hakko Quality Copy model Hakko 936A másik, hogy nem látom értelmét ennyiért netről, mikor itthon is van kb. ennyiért.
Másik kérdés: milyen hegyre van szükségem? Gondolom vékony, csúcshegyre a forrasztáshoz. Milyen vastag legyen a forrasz anyag?
-
Imy
veterán
Amit nézni kell:
- ne hálózati feszültséggel működjön
- ajánlott márkák:
weller
solomon (Iron-Nbelemegy a weller hegy, és a hegy az egyik kulcsfontosságú része a pákának), illetve komplett állomás: SL-10N
farenheit
hakko ( hakko klón is elég jó páka, hegy)Ajánlott beszerzési források:
- hestore
- e-bay, itt a hakko klonok, hegyek
- farnellÉn jelenleg a solomont javasolnám hobby célra, amit lehet tuningolni weller heggyel.
Egy normális weller állomás WD 1000 minden igényt kielégít, de ritka használathoz már drága, ahoz az első opció ajánlott. Aki szeret barkácsolni, annak javasolt egy jó weller páka beszerzése, pl egy WSP80. Ehhez egy kis barkácsolással kb 6-10e Ft-ból egy szabályozó/tápegységet meg lehet építeni.Majd írom az összefoglalót, abban benne lesz minden részletesen.
-
Jackal2
senior tag
Tulajdonképpen én voltam az, aki elkezdte ezt forszírozni. Elmondom mire kellene:
- hobby elektronikákat szeretnék forrasztani, első sorban drón alkatrészeket, motort cserélni, ESC-ket beforrasztani stb.Az lenne a jó, ha nem lenne túl drága, mert nem nagy üzemben akarok forrasztgatni, csak alkalmanként és nem tudnám visszatermelni az árát. Amilyen funkciókat szeretnék:
- cserélhető legyen a hegye
- normálisan tartsa a hőmérsékletétNagyjából ennyi, kéne több alternatíva, illetve az is érdekelne, hogy pl. Banggoodon van-e olyan, amit egyáltalán meg merjek venni?
-
Imy
veterán
Aki forrasztó pákát szeretne venni, az ide a fórumba írhat. Ahogy időm engedi írok egy összefoglalót is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Melyik tápegységet vegyem?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Sorozatok
- Autós topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- sziku69: Szólánc.
- Milyen monitort vegyek?
- További aktív témák...
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD ROG RX VEGA 56 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 530W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest