Hirdetés
- Öregszem
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Milyen mosógépet vegyek?
- Android másképp: Lineage OS és társai
- JBL Xtreme 4 vélemény (vs. BOSE)
-
LOGOUT.hu
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zoli bácsi
őstag
Sziasztok! Nem nagyon írogatok a fórumba, de rendszeresen olvasom. Most én is tervezem egy új gép vásárlását, kisebb dilemma előtt állok. Jelenleg egy D50-es Nikont nyúzok. Lehet, hogy emlékezik is rá valaki, a Nikonos fórumban megfordultam párszor, sajnos nem jó a masina, hideg időben "fönnakad" a zár. Tavasztól őszig tökéletes.... A kitobi helyett akartam venni egy stabilizátorost, illetve meg akartam javítatni a gépet, azonban arra a következtetésre jutottam, hogy egy stabilizált obi (18-55VR), plusz a gép javítása, és az utazások annyi pénzbe kerülne, mint egy új gép... Másik oldal meg az, hogy a feleségem is szeretne tükrössel fotózni, aztmondja adjam neki oda a D50-et, neki jó lesz tanulgatni. Kirándulásokon, családi események fotózására használtam a D50-est, és az utódnak is ez lenne a "feladata". A 18-55 mm átfogás elég volt, inkább a nagylátó részen fotóztam többet, nem is az átfogással volt a gondom, inkább egy jobb optikai tulajdonságokkal bíró obi kezdett hiányozni, no meg a stabilizátor, bár magas érzékenységgel jól lehetett kompenzálni a stabi és állvány hiányát. Utólsó időben egyre többet fotóztam full manuális módban, sokkal tetszetősebb lett a végeredmény. Sok mindent tanultam magamtól, no meg Tőletek, a fórum olvasásával. Most már tudom, hogy nem a gépet kell nézni, hanem az egész rendszert. Azért nézelődtem már, elképzelések is vannak, leírnám milyen gépeket nézegetek:
- Pentax K200D. Elsőszámú jelöltem. Hátránya nekem a ceruzaaksi, illetve olvasgat az ember gyengébb jpg motorról... Előnyei a masszív váz, nagyon jó kitobi, státusz lcd fent.- Pentax K-m Duplakit. 119e. ft. Csábító, az obik miatt......
- Nikon D60 18-55VR obival. Előnye lenne a jó kitobi, a márkahűség, ki tudja mi lesz a D50 sorsa, de később az obikat lehetne használni a másik gépen is. Előny a jó jpg motor. Hátrány a felső LCd hiánya, illetve a régebbi obikkal való AF hiány, de nem hiszem, hogy valaha gond lenne belőle, a továbblépésre kiszemelt obi jó hozzá, illetve lehet hogy azzal venné kitben (18-105 VR). Árfüggő....
Canon 450D 18-55IS obival. Dicsérik a Canon új kitobiját, én valahogy mégis úgy látom, hogy az új VR-es Nikon obi jobb, az új Pentax meg pláne. Fogásra sem nagyon jött be, árban is kilóg a többitől.... Előny lenne a zajtalanabb (magas ISO-n) szenzor, és a piacon lévő sok-sok obi.
Sony nem jött be nekem, az Oly szimpatikus, de őszintén szólva az E-500 volt az ami tetszett, két éve majdnem azt vettem meg, aztán a fórumozók tanácsára lett D50. Amiket leírtam, ebből szerintem úgyis rájöttetek, hogy nem nagyon szoktam RAW fájlokkal pepecselni, szeretem ha jó JPG képeket csinál a gép. Ne röhögjetek ki, de pepecseltem RAW fájlokkal, aztán amikor elégedetten hátradőltem, hogy igen, ez szép lett, aztán megnéztem az utána ugyanott készített JPG képet, akkor rá kellett jönnöm, hogy a D50 az ügyesebb. Persze nem mindig... A gépet most venném meg koratavasszal, bár hallottam híreket D60 utódról is, lehet jobb lenne várni. Kb lenne rá 120E forintom. Tudom hogy nem sok, de nem hiszem, hogy én kihasználnám egy D90 tudását.
Szóval körülbelül ezek a gondolatok forognak az agyamban. Valőszínűleg később a D50 meg lesz javítatva, de egyenlőre ha összeadom hogy új VR obi, ami nem is a stabi miatt lenne fontos csak, hanem optikailag is továbbfejlesztették (Digitális Fotó magazin tesztje szerint optikailag jobb a 18-70-es obinál), plusz a Nikon javítása, plusz utazások pestre (vagy postaköltség), akkor minimum egy új gép árának a háromnegyedénél tartok. És akkor van megint gari. Bár lehet hogy rosszul gondolkodom. Mi a véleményetek?
-
Zoli bácsi
őstag
Köszönöm mindkettőtöknek. Közben délután eljutottunk a családdal a győri Saturnba, kicsit tapogatóztam. Volt Oly E-420 és 520 is kirakva, megtapogattam. Az 520-as tetszett fogásra, de a kereső sajnos nagyon kicsi. Pentax egy sem volt, ellenben volt Canon 450D és 1000D. Először fogtam a kezemben 1000D-t, lehet hogy kiröhögtök érte, de pozitívan csalódtam benne. Eddig tesztet illetve fórumhozzászólásokat olvastam róla. Nekem, akinek lapát kezem van, egész jól kézreállt. Nem annyira, mint a Nikonok, de sokkal-sokkal rosszabra számítottam. Hasonló az anyaga, mint a 450D-nek, csak az utóbbinak a markolaton, illetve a hüvelykujj helyénél hátul van egy kis gumis burkolat. Kereső is hasonló (ugyanaz?), bár tudom, hogy a nagytesó középen keresztszenzoros. Gombok elhelyezése ugyanaz, kistesónak kisebb az LCD-je. Persze, jobb a 450D, de másfélszer annyiba kerül. Ha azt számolom, hogy a képminőség szinte ugyanolyan, akkor ár/érték arányban talán jobb is az 1000D. Nikonokat is tapogattam, de ezeket már régebben is tapiztam. Nikon D40 a szokásos kitobival, plusz Sigma 70-300mm-es obival 119e. forint. Jó lett volna, ha van kirakva Pentax, mert akkor könnyen tudtam volna viszonyítani, bár gyanítom, hogy elvitte volna a pálmát. A 190cm feletti magasságommal, és a 130 kg-os súlyommal szeretem a masszív dolgokat...
Annyit szeretnék kérdezni tőletek, hogy ha a gépeket kitobival veszem, jól sejtem-e hogy a pentax 18-55mm-es újabb típusú obija a legjobb optikailag? Én a Nikon VR kitobijával körülbelül egyforma minőségűnek saccolom, a sokak által magasztalt Canon 18-55 IS-t én gyöngébbnek látom. Külföldi teszteket nem nagyon nézegetek, ugyanis nyelvtudásilag nagyon gyenge vagyok, én még oroszul tanultam. Ja igen, és még annyi, hogy a Pentax K-m-hez adott kitobi, az ugyanaz, mint a K200-asé, csak a menete műanyag? Tudom, hogy jobb a K200, csak ugye a pénz......Jó lenne 120-ból kijönni, és ugye a Pentaxhoz kellenek jó akkuk, (Sanyo) töltővel. -
Zoli bácsi
őstag
Találtam valamit, ami nagy lökést adott az elhatározásomhoz:
30 perces töltésű Eneloop akkuk: [link] Ugye nekem a hosszú töltési idő volt a bajom a ceruzaakkukkal. Bírják vajon hosszútávon az akkuk...??
ÉS hát persze a kiszemelt masina: [link] Markolat nélkül 109.900 ft bruttó.
Véleményetek? Ennyi (vagy kicsit több)pénzért jobbat..?Szerk: Ha valakit érdekel, a fentebb linkelt cégnél lehet kapni új Canon 400D-t, 84.9e. ft-os bruttó áron. [link] Bár szerintem az IS-es kitobi miatt jobban megéri az 1000D.
[ Szerkesztve ]
-
Zoli bácsi
őstag
Nem akarom elkapkodni, csak félek, hogy egyre drágább lesz minden. De igazat adok neked, nem sürgős a dolog, valóban jó lenne kifogni egy akciót. Élőben nem hallottam Pentax zárszerkezetet, a D50-esem egész halk, de ha valahol fotózok, erre a hangra is odanéznek a kompaktosok, tehát ez is hallható. Engem megnyugtat a 100e. expora hitelesített zárszerkezet, illetve az, hogy fórumokat bújva több zárszerkezet hibás Nikonról, és középkategóriás Canonról is olvasni, a Pentaxosok nem igazán panaszkodnak. Persze kevesebb a Pentax, de nekem nagyon szimpatikus a márka. A hangos zár nem zavarna, nem lesifotót készít az ember. Azért tettem le a K-m-ről, mert alig többért van a K200d. Éshát a szigetelt váz, a státusz LCD, fém bajonettes obi, napellenző az obira, szerintem megér 10e. forintot. Feltételezem, hogy a K-m-ben is ugyanaz a zárszerkezet van, nem hiszem, hogy a bevált dolgokon változtatnának. ellenben az 1000D-ről olvastam, hogy gyengébb zárat kapott a 450D-nél. Ez a hír, valamint a spot mérés hiánya miatt esett ki a tarsolyból.
Megmondom őszintén, hogy tavaszra-nyárra akartam venni egy új gépet, vagy a D50-est megcsináltatni, és egy laptopot is beterveztem. Gyűjtögettem a kevéske jattot.... Mivel úgy láttam, hogy felmennek az árak, a múlt héten hirtelen megvettem a rég áhított laptopot (89e.). Sok pénzem nem maradt fényképezőre, de részben hitelre azt is meg akartam venni a napokban, ugyanis hallottam, hogy várhatóan 330ft-os Euróról is beszélnek. Persze, ha egy két hónapon belül stabilizálódik a forint és esnek az árak..... Dehát ezt előre nem tudhatom. Canonnál a 450D lenne szimpatikus, de úgy látom annak is fölfele indult az ára. Ma láttam csak vázat 162e.-ért. Ebben a 120-130e. forint alatti mezőnyben nem sok versenyző van, és ár/érték arányban szerintem a Pentax K200 viszi a pálmát. Ha tudnám, hogy később lenne zsé obikra, akkor persze Nikon, vagy Canon lenne a nyerő. De így, hogy valószínűleg marad a kitobi, így szerintem egyértelmű. Bár az edigital honlapján nézegettem az obikat, fix 50-es obi a Pentaxhoz kétszer annyiba kerül, mint a C és N gépekhez. Pedig egy ilyen jó minőségű "portréobit" még meg is engedhetnék magamnak.
Majd még gondolkodom. -
Zoli bácsi
őstag
válasz Szten Márs #1506 üzenetére
Leálltak a K200D gyártásával? Azt akartam venni.... Illetve már meg is vettem volna. Sajnos pontosan 1 hónappal ezelőtt volt egy balesetem, lehet hogy emlékeztek is rá, állítólag a híradó egész nap fújta....Peresztegnél felborult egy mentőautó, a beteg meghalt, az ápoló súlyos sérülést szenvedett. Szóval én voltam a súlyos sérült, a felkaromat összeszegezték, azóta fényképező sem volt a kezemben, el sem bírnám, most jutottam odáig hogy üresen fel tudom emelni kínlódva a karom, de egy DSLR súlyát még nem bírnám megtartani. Na visszatérve amiért klaviatúrát ragadtam, miért is álltak le a K200D gyártásával? Jön az utód? Vagy lemaradtam valamiről..?
-
Zoli bácsi
őstag
válasz philoxenia #1521 üzenetére
Wazze, nem volt hosszú életű az 1000D... Van valami specifikáció a 2000D-ről? Feltételezem, hogy megkapta a 450D szenzorát, a többi maradt. De jobb lenne, ha tévednék....
-
Zoli bácsi
őstag
Sziasztok! Gyors segítség kellene.... Szóval az Euronicsban van 1 db Pentax K200D típusú gép, 99.000- ft.-ért bruttó. Megnéztem, a doboz mellé dobozolt obin a típus végén szerepel a II. tehát akkor ez az újabb obi, ugye? Délutánig félretetettem, addig mondom gondolkozom, asszonnyal megbeszélem. Mama rábólintott. Véleményeteket szeretném kérni. Ez a típus volt az egyik kinézett, illetve mostanában a Canon 1000D. Ugyan Canonból a 450D tetszene, csak ahhoz "nincs kedvem" Az 100D képei tetszenek, illetve a CMOS szenzor miatt nézegettem. A gép családi fotókra, kirándulások megörökítésére kellene. Fejleszteni (Obik, vaku, stb) a mentős fizetésemből nem hiszem, hogy fogom. Egy Nikon D50-est váltana, aminek döglődik a zárja. Feltétel, hogy a D50+18-55 kitobinál "jobb" képeket készítsen.
Véleményetek? Megvegyem, vagy várjak..(D60 utód, 450D áresés az utód miatt). Írtátok, hogy megszűnt a K200D gyártása. Utódja lesz, vagy a K-m az utód...? Dilemmába vagyok, azt hittem még gondolkodhatok, de ez a 99e. ft-os ár csábító.. -
Zoli bácsi
őstag
válasz Szten Márs #1685 üzenetére
Köszönöm mindenkinek. Közben az asszony rátette az i-re a pontot, mondta hogy: Ne tökölj már rajta, ha tetszik, és megéri, vedd meg". Megvettem. Első benyomások: Szívbaj, mert életlenek a képek.... aztán rájöttem, van ugye egy AF/MF kapcsoló.... ezért nem akart fókuszálni sem. Azért hamar leesett. Zárhang nem veszélyes, sokan írják, hogy hangos. Kicsit férfiasabb, keményebb mint a Nikoné, de abszolút nem hangos. Olvastam hogy kissé alulexponál, a tesztképeknél határozottan látszik hogy a Nikonnál sötétebb képeket készít. A Nikont néha úgyéreztem, hogy túl világos képeket készít, végülis mindegyik használható, ha számszerűsíteni kéne, akkor aztmondanám, hogyha a Nikont olyan 1 FÉ alexpora állítanám, akkor közelítené a Pentax fénymérését. Automatán, mátrix méréssel teszteltem.Ja, és D50-es Nikont használtam eddig, ahhoz viszonyítok. Masszív gépnek tűnik, a kompaktba használt VArta alacsonykisülésű elemeket tettem bele, egyik párat egy hete töltöttem, másik párat talán egy hónapja. Szinte csak bekapcsolt, aztán kikapcsolt az akkuk miatt, most a gyári elemekkel használtam. Hála istennek, már van annyi erő a kezemben, hogy a szememhez emeljem, akik a múltkori hozzászólásomra esetleg emlékeznek, tudják miről beszélek. Majd szerzek bele Eneloop akkukat, 4 órás töltővel, azt komálja ugye..? Szóval ezek az első tapasztalatok. Mégegyszer köszönöm mindenkinek a megerősítést.
-
Zoli bácsi
őstag
Én is nézegettem sokáig, pénzhiány miatt max. 120 ezret szántam rá, aztán lassan egy hete megvettem akcióban a K200d-t kitobival 99e. forintért. (Euronics akció). Nem zavart a ceruzaakksi, mivel vannak idehaza talán 20-30 töltési cikluson átesett Varta R2U akksik. Először éppcsak bekapcsolt az aksikkal, majd miután (újra) fullra töltöttem őket kisütés után (elemlámpa) talán 70 képet készítettem, megint kikapcsolt. Persze, venni kellek új aksikat, meg töltőket is nézegettem. Ha az ember jót akar, akkor vesz Eneloop akkumlátorokat, meg egy IPc-1L töltőt. Csak azt akarom belőle kihozni, hogy ceruzaaksis gép vásárlása esetén számoljatok rá még egy kis pénzt, mert az otthon elfekvő aksikkal nem valószínű, hogy elmegy a gép (Főleg a Pentax nem). Számolgattam, a töltő plusz akku plusz postaköltség az annyi mint a gép árának 15%-a. Ezt is kalkuláljátok bele az árba.
Persze előnye is van a dolognak, ceruzaelem bárhol kapható..... -
Zoli bácsi
őstag
Én D40X-et már semmiképpen nem néznék, hacsak valami hatalmas akcióban (D40 árán) nem adják. Ugyanannyiért van D60, persze nem sokkal tud többet, de azért az új képfeldolgozó rendszer miatt szerintem mindenképpen ez a befutó. Aki jpg-ben fotózik, a D-lighting (remélem jól írom) is jól jöhet. Ezenkívül a D60 kapható az új VR kitobival is, amit optikailag továbbfejlesztettek.
Szóval szerintem akinek alap gép kell, olcsón, Nikontól, akkor D40.
Kicsit több pénzért nagyobb felbontás (De ez legyen az utólsó szempont), jobb jpeg motor, apróbb fejlesztések...D60.[ Szerkesztve ]
-
Zoli bácsi
őstag
Lehet, hogy megkavarlak, de pár gondolat, hátha tudok segíteni a választásodban.
Ugye ezekből a gépekből A Canon, és a Nikon nem stabilizátoros. Hátha szempont.
Pentaxhoz kell akkut venned, a többinek van saját Li-ion akkuja.
Canon 400D helyett 1000D-n nem gondolkodtál..? Van élőkép, és az új kitobi sokkal jobb, és stabilizált!
Szerintem obi terén a 400D kit a leggyöngébb, a régi Canon kitobiról sok rosszat hallottam.
A legmasszívabb váz a Pentaxé, por és cseppálló, még a kitobi menete is fém.
Nekem szempont volt a magyar menü, szerintem a Nikonban és a Canonban nincs.
Pentax obijához csomagolnak napellenzőt is, szerintem a többihez nincs.
Pentax K200D kifutó, nem gyártják, a "butított" K-m lesz.
Új kiegészítőkből a legtöbb holmi (objektívek) a C/N pároshoz vannak. Sonyra jók a Minolta obik. Pentaxra meg átalakítóval felmennek a bagóért vehető M42-es obik, lesz fénymérés, és fókuszjelzés.
Hirtelen ennyi jutott eszmbe. -
Zoli bácsi
őstag
Szerintem mivel mozgó gépről kell fényképezni, este, akkor több dolog fontos. Egyrészt fényerős objektív, illetve olyan gép, ami magas ISO értéken sem zajosodik. Mivel a gép mozog, stabilizátor, állvány talán fölösleges, bár a kézremegést kiküszöbölni mégiscsak jól jöhet. A zajtalan képek miatt mindenképp DSLR lenne nyerő szerintem, egy fényerős objektívvel. Canon gépek kicsivel zajtalanabbak magas érzékenységen, de szerintem bármilyen DSLR jó lehet. Beállításoknál én gyors zársebességet használnék a mozgás ellensúlyozására, mindenképp legnyitottabb rekeszérték, és magas ISO.
Én így csinálnám, de majd talán jönnek erre a hozzáértők, aztán megmondják mi a helyzet. -
Zoli bácsi
őstag
válasz okoska. #2007 üzenetére
Igaza van nagyon Szten Márs-nak, annyit szeretnék még hozzátenni, hogy a Nikon 18-105 VR obi nem csak átfogásban jobb a 18-55 kitobinál, hanem az én szememnek optikailag is jobban rendben van. Nemzeti valutánk szárnyalásával a 450D ára nagyon fölment, érdekes számomra, hogy a Nikon, és Pentax gépei stagnálnak, sőt lefele is mennek. A 450D számomra abszolúte nem érne meg annyit amennyiért adják. Akkor már inkább D60+18-105 VR, esetleg amíg még kapható, addig a K200D duplakit.
Amit én személy szerint most 170 ezer forintból vennék, a következő:
Pentax K200D váz, és Sigma 17-70-es objektív. -
Zoli bácsi
őstag
válasz okoska. #2070 üzenetére
Amíg lehet kapni K200D-t, szinte ugyanannyiért, addig a K-m-et felejtsd el. Kivéve ha az a pár deka súlykülönbség számít. A K200d szinte mindenben jobb (legalábbis nem rosszabb).
A Pentax gépeknek magyar, könnyen kezelhető a menüje, többet tudnak a vázak.
Nikonnak jobb minőségű a kitobija, pláne a VR-es.Az én véleményem: Ha kitobinál maradsz, akkor Nikon.
Ha később akarsz fejleszteni, pl. olcsó manuális objektívek, akkor egyértelműen Pentax.Szerk: Amíg bepötyögtem a másfél kezemmel, Szten Márs úr már megelőzött.....
[ Szerkesztve ]
-
Zoli bácsi
őstag
válasz Szten Márs #2081 üzenetére
"olyan nincs, hogy "Pentax szenzor". " Félig már van.... Samsung-Pentax CMOS szenzor.
De jó egy kicsit kukacoskodni. -
Zoli bácsi
őstag
válasz okoska. #2086 üzenetére
A K-m nél is nyugodtan számíthatsz a K10d-nél látott minőségre. Obi, szenzor ugyanaz, képfeldolgozáson fejlesztettek, rosszabb minőség nem hinném, hogy előfordulna.
Fehér K-m egy kisebb sorozatban gyártott, exkluzív készülék, jól néz ki, egyedi, ennek meg kell fizetni az árát. Tudtommal színen kívül ugyanaz mint a fekete. Már van olívazöld K-m is, szerintem előbb utóbb lesz rózsaszín is, a hölgyeknek.
Megfogdosni? Nagyobb műszaki áruházakban (Fukar, MM) ki szokták rakni, meg lehet tapogatni. Ahol meg nincs kitéve, de árulják, ott is biztos szívesen a kezedbe adják, hogy megnézhesd. -
Zoli bácsi
őstag
válasz okoska. #2092 üzenetére
Ugyan már, senki nem "vonja számon" rajtad, csak beszélgetnek, erről szól a fórum, mindenkinek van véleménye, itt el lehet mondani.
Egyébként biztos sok fehér K-m-et eladnak, nem mindennapi, annyi szent. Nem volt még fehér K-m a kezemben, de kíváncsi lennék az anyagára, lehet nem is koszolódna hamar, és nem gyűjtené az ujjlenyomatokat. Ha még megfejelték volna a fehér színt a gombok, és a státusz LCD megvilágításával, akkor azt mondanám tényleg van benne valami hasznos. -
Zoli bácsi
őstag
Ha jól láttam, a D60 ára is ugrott, VR kitben egy ötössel drágább mint tegnap. Most a VR nélküli kit ára annyi, mint pár hete a VR-es.
Na, majd nyárra lesz megint 230ft-os Euro..... csak bele ne érjen az ujjam a bilibe, mert akkor felébredek.Szerk: Saturn akciós újságban most láttam, D60+18-55 VR kit 129.900- ft. A mostani emelkedéseknél még jó ár is lehet.
[ Szerkesztve ]
-
Zoli bácsi
őstag
válasz Krumpliszsak #2109 üzenetére
Elég sok Pentax K100D-t hirdetnek mostanában, kitobival, kevés expoval, 60 ezer körül.
Hátránya, vagy előnye (Kinek melyik) hogy AA elemmel, vagy ceruzaaksival üzemel. Szigetelt, masszív váz, stabilizátor a vázban (minden obival működik). Én ezt ajánlanám.
Canontól kapsz ennyi pénzért 350D-t, a régi típusú kitobi elég gyenge. Talán már a 400D-k ára is leesik lassan ebbe a kategóriába. Canonoknak híresen alacsony a zajszintje, viszont a kitobi elég harmatos.
50-60ezer forintért árulják a Nikon D50 kiteket, kellemes gép, jó képminőség, elég jó kitobi.
D70S jobb lenne a 18-70-es obival, de a keretedbe nem fér bele.
Használt D40-esek is vannak, hátránya a D50-hez képest, hogy nincs a vázban fókuszmotor, elhagyták a felső státusz LCD-t, sorozaton faragtak... Viszont nagyobb a hátsó LCD, elfogadja a 2GB-nál nagyobb SD kártyát, jobb a JPG motorja.
Újonnan kitobival 85 ezer körül beszerezhető, lehet érdemes lenne feljebb tornászni egy kicsit a keretet.Szerintem ezeket a típusokat kellene figyelned. Én most ennyi pénzből vagy K100D-t vennék, vagy valamelyik Nikont.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz Krumpliszsak #2111 üzenetére
Talán derítővel láthattad.
Nikonnál az exif adatok végén kiírja, hogy mennyi expo készült a géppel, azért nézd meg.
Meg ezt is: [link]
Nem rábeszélni akarlak, de ebben nincs zsákbamacska, van garid, Nikon szervizben ingyenes szenzor tisztítás.... -
Zoli bácsi
őstag
válasz Krumpliszsak #2114 üzenetére
Nos igen 25 ezer forint is sok pénz, viszont a másik oldalon nézd a garanciát, mert általában olyan cuccot hirdetnek, ami már nem garis. Egyébként csodálom, hogy még van ennyiért D40, mert ha körülnézel, a fényképezőgépek, és objektívek iszonyú áremelkedésbe kezdtek, napról napra mennek föl az árak.
"És esetleg egy-két dolgot eltudnál magyarázni, hogy mi az az iso, exif, záridő, blende, stb..."
Szívesen elmagyaráznám, de van egyszerűbb dolog, olvasd el: [link] -
Zoli bácsi
őstag
válasz Zoli bácsi #2115 üzenetére
Bocsánat, most látom, hogy az exifet is kérdezted. Nos:
"Célja a fénykép módosítása nélkül olyan információk elhelyezése a képfájlban digitális formátumban, amik a kép készítésének körülményeit írják le.""Az Exif-et a Japan Electronic Industries Development Association (JEIDA) hozta létre 1998-ban.
A 2.1 verzió 1998. június 12-én jelent meg, a legújabb, 2.2 verzió pedig 2002 áprilisában (ez Exif Print néven is ismert).
Bár a specifikációt sem ipari, sem szabványügyi szervezet nem tartja karban, a fényképezőgép-gyártók széles körben alkalmazzák, használata általánosan elterjedt.
A metaadatok által lefedett információk sok mindenre kiterjednek:
* Dátum és idő.
* A fényképezőgép beállításai a kép készítésekor. Magában foglalja a gép statikus adatait (például gyártó neve, géptípus), valamint a kép készítője által végzett beállításokat (például rekesznyílás, záridő, ISO érték)
* A kép bélyegméretű mása. Ezt maga a fényképezőgép LCD-je is használja, továbbá külső képnéző programok.
* Leírások és szerzői jogi információk."Innét szedtem, itt a teljes anyag: [link]
-
Zoli bácsi
őstag
válasz dabgergo #2118 üzenetére
Szerintem annyira nem. A D70S, az már inkább megérné, nem sokkal többért már biztos adják azt is. Inkább én D50-est javasolnék, újabb, és ennyiért kitobival adják. Nem olyan rossz az a kitobi, mint amennyire leszólják, ha nem kell, meg el lehet adni, úgy talán negyvenben lenne a váz.
Azért megint megemlíteném a vadiúj D40-est, kitobival, garanciával. Ha 55 van gépre, akkor is azt venném, inkább havi 2-3 ezer forint hitel, de annyit megér, hogy van gari, és az újszagú, frissen kibontott vázra először kattinthatom rá az obit.
Persze, mindenki a saját buxáját látja, én meg már régebben párszor ráfaragtam használt holmival, máshogy viszonyulok a dolgokhoz.
Ja, igen, most nem nézek utána, fejből mondom, de úgy emléxem, a D70-nek elég gyengus volt a JPG feldolgozása, a későbbiekben (D50, D70S) javították, de az igazi a D40-nél lett. Ha nem akarsz RAW-ot használni, nem utólsó szempont. Ja, és a D40 kezeli a 2GB-nál nagyobb kártyákat is. Hátrány, hogy a vázból kivették a fókuszmotort, régebbi obikkal nincs autofókusz. (Kézi van) -
Zoli bácsi
őstag
Mindegyiket fogd a kezedbe. Tudni fogod a választ.
Nagyon off: Mindenkinek, aki volt úttörő, Kellemes Ünnepeket! Tudom hogy morbid, de a mai dátumot úgy belém (belénk) itatták, hogy sosem felejtem el. Mekkora ünnep volt 25-30 éve. A fiatalabbak meg azt sem tudják, miről rizsázom.
-
Zoli bácsi
őstag
Egyébként komolyan, az Oly E400 talán az egyik legrosszabb fogású DSLR váz. Nekem sehogy sem esett kézre. D50-em van, az nagyon kényelmes. De ami még hirtelen eszembe jut:
E400-as szenzora kisebb, ugye 4/3 rendszer, magasabb ISO értéken jóval zajosabb képeket ad. D50-nél még ISO 800-on is alig van zaj, sőt a zajszűrés nyoma sem nagyon látszik. Ha kitobival veszed, ott az Oly 14-42mm-ese nagyon jól sikerült darab. Akciózták Sigma 18-50-es obival csomagolva is, ez az obi jóval gyengébb, mint az eredeti gyári. Szerintem a Nikon kitobija (18-55) a kettő között lehet minőségre. Mindenképpen a Nikont javasolnám, jobb a támogatottság, a régi, AF motor nélküli objektíveket is lekezeli a D50-es váz.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz okoska. #2131 üzenetére
Kitobival amúgy is nehéz virágmakrókat készíteni, 25-30 cm körül van a legközelebbi pont, amire fókuszálni tud. Ha ennyire kell a LV, akkor esetleg nézd meg a Sony A300-at, olcsóbb a 450D-nél, és tükörcsapkodás nélküli LV-t tud.
Én úgy oldom meg a makrózást, kogy a DSRL mellett a zsebemben van a kis kompakt is. Pár centire fókuszál, van LV, és olyan makrókat készít, hogy nem akarják elhinni, hogy kompakttal készítettem.
Létezik még szögkereső a DSRL gépekhez, nézz utána.
Nehéz szülés lesz ez a gépvásárlás. -
Zoli bácsi
őstag
válasz Krumpliszsak #2180 üzenetére
-
Zoli bácsi
őstag
A Zuiko obi a kitobjektívek közt a legjobb, azthiszem ezt nyugodtan kijelenthetem, senki nem fog mást mondani. Az Oly gép a kisebb szenzor miatt kicsit zajosabb mint a Nikon (És az APS-C szenzoros DSRL-ek). Kisebb a kereső, és rossz a fogása. Számomra az E410 képei egy kissé "grízesek", állítólag a túlélesítés miatt van, de feltételezem hogy a menüből kikapcsolható.
Nikonnak nagyon jó a fogása, alapból szép JPG képeket készít. Hátránya hogy a régebbi, fókuszmotor nélküli objektívekkel nincs autofókusz. A kisebb felbontás nem biztos, hogy hátrány, gyakorlatilag ISO 800-nál alig látni zajt.
Ha csak kitobi marad, nem szeretnél, nem tudsz később bővíteni obikat a vázhoz, használnád az LV-t, akkor mondanám az Olyt. Egyéb esetben a Nikon. Azért tapogasd meg, nézd meg őket.Szerk: Ja, igen, és az Oly mellett szól még (a DSRL gépek között szinte egyedül) a hatékony ultrahangos szenzortisztítás. Nikonnál fél perccel többe kerül a pucolás, felcsapott tükör, nyitott zár esetén pár fújás körtefecskendővel. Mondjuk szerintem az utóbbi hatékonyabb...
[ Szerkesztve ]
-
Zoli bácsi
őstag
Nade a Nikon az filmes váz, a két Canon meg digitális.....
Szerintem a 400D, ötezerrel több, mint a jobb 300D, és újszerű állapotban hirdetik....
Szerk: elírás. Mégegyszer szerk: Azt ugye tudod, hogy a Canon vázakat objektív nélkül hirdetik? A 300D-nél oda is van írva, a 400D-hez nem írták, de ár alapján gyanítom, hogy ehhez sem lesz.[ Szerkesztve ]
-
Zoli bácsi
őstag
-
Zoli bácsi
őstag
válasz BiriBum #2238 üzenetére
Na hallod, azért a telefonom kamerájának műanyaglencséje után tényleg jó. De ahogy látom, sajnos a most kitben kapható gépek közül messze a Pentax kitobi a leggyöngébb. Persze az igényesebb fotósnak bármelyik kitobi kevés, de azért az én szerény igényeimet egy Zuiko 14-42-es kitobi kielégítené egy darabig, szemben a DA 18-55 AL II-vel.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz Degeczi #2259 üzenetére
Azért ne feledkezzünk meg róla, hogy egy bridge gép körömnyi érzékelőjéhez könnyebb (És olcsóbb) objektívet gyártani, mint egy APS-C szenzorhoz. Én abszolút nem csodálkozom rajta, hogy egy jó bridge gép optikailag jobb egy kitobinál. Ezt meg is kellett fizetni, a jobb bridge gépek ára ott volt, (van) mint a belépő tükrösöké.
-
Zoli bácsi
őstag
Én a D60-hoz inkább a Nikkor 18-105 VR-t nézegetném. Igaz, hogy ez félig kitobi, de csak jókat olvastam róla. Ezenkívül a Nikon optikáira nem is jellmző a minőségi szórás, amit a Sigmákról olvasok. Mert ez a 18-125, ez Sigma akarna lenni, gondolom.
DSRL-nél használni fogsz magas ISO-t, itt ISO 800-on még jó képet kapsz, ellentétben a kompaktokkal, ahol 400-as érzékenységen nem látszik a kép a zajtól.. (Tisztelet a kivételnek, hogy példát mondjak, Fuji F30) -
Zoli bácsi
őstag
Nono, azért a Canon új, IS kitobiját semmiképpen nem nevezném gyengének, ahogy a VR-es Nikont sem. A Sony, és Pentax kitobi gyöngébb, az biztos.
Én a Canon 450D-t venném, de ez a legdrágább. Esetleg Nikon D60, 18-105 VR kitben, nagyjából a 450D árán. Sony A350 akkor, ha fontos a jó élőkép, kihajtható LCD-vel. Pentax K-m-et azért nem ajánlom, mert még kapható a K200D, alig drágábban. Pentax nagy előnye a régi, manuális objektívekkel való kompatibilitás.
Azt tudom mondani, nagyon mellényúlni nem tudsz, egyikkel sem. Hosszú lenne nagyon a különbségeket taglalni, esetleg ami még fontos, hogy a Pentax és a Sony CCD stabilizált, míg a Nikon/Canon gépeknél az objektívben van a stabi.
Gondold meg, később mit-merre akarsz fejleszteni, olvasd el a teszteket, tapogasd meg őket....Aztán vedd meg, amelyik szimpatikus. Én K200D-t vettem, de a döntésemben az ár is meghatározó tényező volt. -
Zoli bácsi
őstag
Nem tudom ki hogy van vele, de nekem most lett meg a második DSRL-em. Az új K200D-nél szinte első volt, hogy beállítottam csak a középső fókuszpontot aktívnak. A régebbi D50-est is így állítottam be, miután sokszor csak későn vettem észre, hogy a tájkép helyett az egyik oldalon kissé belógó falevélre fókuszált.
Nem tudom a K-m-nek milyen a fókuszrendszere, a pontok számát leszámítva gondolom ugyanaz, mint a k200D-nél. Semmi baj vele, kevés fénynél is jól fókuszál. -
Zoli bácsi
őstag
Képminőségben nem fogsz különbséget látni, a két kitobi is hasonlóan teljesít, szerintem más szempontot keress. Megfogdostad mindegyiket? Teleobit ha third party gyártótól veszed, az kb. ugyanannyi lesz mindegyik vázhoz. Nehezet kérdeztél, erre egyértelműen nem lehet választ adni. Neked kell elkötelezni magad egyik rendszer mellett.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz OrangeBud #2353 üzenetére
Azért a többi gyártót is nézd meg, nem csak Canon és Nikon van.
Most amit ennyiből megkapsz, azok az előttem kinkelt gépek. Ha a forint erősödne, az árak lejjebb mennének, akkor talán nyárra beleesne ebbe az árkategóriába a Canon 450D 18-55 IS kitobival, azért jobb mint az 1000D,
Ennyi pénzért (majdnem) kapsz Olympus E520 duplakitet, szuper Zuiko objektívekkel.
Valaki nemrég linkelt Pentax K200D-t duplakitben, markolattal 125e.-ért. Na, ennél jobbat azthiszem senki nem tud mondani, a baj, hogy kifutó típus, most kéne megvenni. -
Zoli bácsi
őstag
válasz OrangeBud #2357 üzenetére
"a Canon 1000D jobb mint pl a 400d ?"
Hát..Igen. Az 1000D-hez adott kitobi jobb mint a 400D kitobija, ha kitobival akarod használni, akkor egyértelmű. Plusz az új kitobi stabilizált. Ott van még a LV (Élőkép), akinek hasznos, annak megint egyértelmű. Egyébként szvsz. a 400D-vel sem volt igazán baj."ha mondjuk 400d es d60 kozott kene valasztani? "
400D-t már csak akkor vennék, ha valami baromi olcsó áron lehetne hozzájutni.
Esetleg ha a fiókban pár Canon bajonettes objektív lapulna. Persze, ez a személyes véleményem, nekem a Nikon fele húzna a szívem, pláne, ha elérném a 18-105 VR obival. Egyébként a Nikon 18-55 VR kitobija is elég jól sikerült, a 400D-hez adott Canon 18-55 elég gyenge volt. -
Zoli bácsi
őstag
Félig off, de azért beírom, valamennyire belevág a fórum témájába. Szerintem az eddigi legolcsóbb DSRL, objektívvel, 69.900 ft. [link]
Hogy honnét szereztek újonnan..?
Kispénzüeknek szvsz nem annyira rossz, még most sem, anno két és fél éve a Nikon D50 mellett ez volt a másik kinézett, a Kodak szenzor színei nagyon tetszettek nekem.
Szerk: Hoppá, benéztem. Van olcsóbb [link] Méghozzá az újabb obival. Jól lementek az Oly árai, csak lesetem az edigital oldalán.
Azért kispénzű emberként DSRL egy k*rva jó kitobival 62.900ft-ért....[ Szerkesztve ]
-
Zoli bácsi
őstag
válasz Zoli bácsi #2391 üzenetére
Zuiko 14-42 74.900 ft. [link]
12 ezerrel olcsóbb, ha elhozol melléje egy vázat is. Nem értem, hogy van ez. -
Zoli bácsi
őstag
Szvsz. az Olynak elég jól sikerül a zajszintet lefaragni. Az E400 CCD szenzora elég jól zajosodott (DSRL szinten, persze), a 420-520 Live-MOS szenzora azért már nem sokkal van lemaradva az APS-c gépekhez képest. Az E500 nekem is szimpatikusabb lenne, mint írtam valamikor képben is volt, igaz 3x ennyiért árulták.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz Patentcsávó #2402 üzenetére
Tudtommal akkor számít a kártya gyorsasága, ha hosszú sorozatokat lősz, egyébként a belső puffermemóriába kerül(nek) a kép(ek) innen íródik a kártyára. Tehát ha nem akarsz hosszú sorozatokat lőni, főleg RAW-ban, mindegy milyen kártyát veszel.
Hosszú sorozatnál van jelentősége a gyors kártyának, egy 3 képes sorozatnál teljesen mindegy.
[ Szerkesztve ]
-
Zoli bácsi
őstag
válasz xenonadio #2411 üzenetére
Én kezdésnek egy pár ezer forintért megvehető Praktica-t javasolnék, "kitobival", fix 50mm-es F1,8-as obival rengeteget árulnak. Ezen bukni nem tudsz, az M42-es obi átalakítóval később más vázra is jó lehet.
Filmet rengeteg helyen kapsz, a fotósboltokon kívül pl a Rosmann boltban is láttam.
Későbbiekben ha a bajonett ugyanaz a típus, az objektívjeid jók lehetnek, de a gyújtótávot a szenzormérethez át kell számolni 1,5-1,6-2 szeres szorzóval (Érzékelőmérettől függ). Esetleg az autófókusszal lehet gond, pl Nikon az olcsóbb vázakból kihagyja a fókuszmotort. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tőzsde és gazdaság
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Öregszem
- Futás, futópályák
- Hálózati / IP kamera
- Ukrajnai háború
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest