- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- droidic: A fapados NAS tuningolása
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Arc összefoglaló szerkesztés
- sziku69: Szólánc.
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Neck
veterán
válasz
MineFox54 #43814 üzenetére
Téves. Itt nem a fogyasztást hasonlítjuk össze, hanem a tank méretét, illetve a "megtehető km-t", azaz a fényképezhető képek számát.
Én inkább fotózok kis géppel, és töltöm gyakrabban (lassan ott tartunk, hogy már a természetben is van egy USB vég, amire rá lehet dugni), mint azért cipelni egy hatalmas gépet, és azt emelni az arcomhoz, mert tovább bírja. De gondolom ki hogyan gondolja...
-
WestBam
senior tag
válasz
MineFox54 #43834 üzenetére
Jelen esetben ha kiég a kép eleje az a félrevezető, mert nem azt látod! Szóval a jelenlegi megoldás félrevezető, mert csak a kisebb teljesítményű elemlámpákat tudom úgy fotózni, hogy a valós látottakat adja vissza kb., a nagyobb teljesítményűeket nem, mert ha kiég előtted az sem jó, és ha csökkentem a záridőt akkor meg a távolság is csökken amit a képen látni lehet.
Ilyen fura szerkezet a szem, hogy alkalmazkodik a fényhez, a blendét állítja, vagy minek nevezzem a pupillát? Ellenben képes közben távolra is ellátni, de a szemem záridejét és érzékenységét nem tudtam még meg sajnos. Az elég sokat segítene rajtam. Annyira nem vagyok profi fotós, hogy minden képen állítgassam az értékeket, hogy valóban a látottakat adják a fotók vissza. De mondom, első sorban az erős elemlámpák okoznak gondot, azokat nem tudom rendesen lefotózni. -
Rapid136
őstag
válasz
MineFox54 #43814 üzenetére
Ja csak ahogy mondjuk benzinesről dizelre vált valaki, annak vannak hátrányai is.
It az akku kisebb kapacitásáért cserébe elég sokmindent kapsz ami a fotózásban előny. Az autó üzemanyagtól függetlenül ugyanannyi idő alatt visz oda, de egy kép elkészítésében sokat számíthat az EVF hogy azt a képet látod amit le fogsz fotózni.
A butatelefonnal is lehet telefonálni és hetekig elműködik, csak épp a leveleidet nem tudod megnézni rajta és gulglimaps sincs rajta. Tudom van akinek elég, de például ha nincs net a mobilomon akkor most nem lenne egy 2/28-as Sony obim baromi jó áron. -
voriae
tag
válasz
MineFox54 #43660 üzenetére
6. Mire használom a rendszerem?
Utolsó kérdés, de inkább ezzel kezdem. Két rendszerem van, az egyik egy Canon FF, a másik egy M43 felszerelés.
Canon: rendezvény, portré, sötétben fotózás.
M43: hát, szóval én nagyon szeretem a vonatokat
és egy olyan kiadónál van szerencsém dolgozni, ahol ezt el tudom sütni. Sokszor gyorsan mozgó szerelvényeket fotózom szép tájban, ilyesmi. Persze mindenféle határterületekkel, dokumentarizmus, sport, táj, néha riport... Sokat mozgok, jövök-megyek, gyalog, biciklivel, autóval, néha fára mászom a cuccal, lógok a hegyoldalban, meg ilyenek. A jó hordozhatóságot, kis méretet, strapabíróságot optimalizáltam a legjobb képminőséggel az M43 rendszerben (szerintem).
1. Milyen rendszerem (váz, objektív, stb) van most?
M43: EM10(1) és GX80 váz, Pana 12-32, Oly kit tele, Pana 25/1,7, Sigma 60/2,8, Oly 9-18, Samyang 7,5 hal, 5-6 manuál.
Canon: 6D, 35/2, 17-40/4, Tamron 70-200/2,8, a többi kacattól megszabadultam.
(+bizbaszok, vakuk, ilyesmi)2. Hogyan jutottam ide?
M43: pár éve azt hittem, szeretnék videózni, és néztem valami gépet. Az Oly EM10-be beleszerettem, azóta sem videózom
Mindig akartam egy Olympust, kb 25 éve (mjuII, IS200 és társai <3 ).
Canon: gyerekkorom óta fotózom, akkor még főleg természetet, rovarokat. 4.-es gimis voltam, amikor megjelent a 300D, megkaptam ballagásra. A Tamron 90/2,8-as makróval használtam, imádtam. Utána volt 40D, 7D, 70D; és az objektívek is eléggé fluktuáltak. Volt, ami menthetetlenül tönkrement, volt, amit elloptak.
3. Mit szeretek?
M43: méret és súly, ez elsődleges. Amúgy meg ügyes kis gépek, millió funkcióval. Olcsó objektívpark megfelelő minőséggel. Szenzorstabi, főleg a GX80-é nagyon jó és hasznos, szeretek telézni.
Canon: tudom, hogy őskövület a 6D, de a szenzora nekem még mindig szimpatikus. Jól összeszoktunk az obikkal is az évek alatt.
4. Mit nem szeretek?
M43: trivialitás, de leírom: ha fogy a fény, hamarabb kell elrakni, mint a nagyobb szenzoros gépeket.
Canon: nagy, nehéz, böszme, otromba, bumfordi, hangos, elavult.
5. Hová lépek tovább és miért?
Nézegetem a Sony FF-et és a Fujit is. Még nem látom, hogy tudna párosulni a kétféle felhasználásom egy rendszerben. Addig is bízom az M43 fejlődésében. Az Oly 40-150/2,8-at is mindig megnézegetem, de túl nagy és nehéz. A Sony-ra hasonló obi meg már pont olyan böszme, mint a 6D-re, ráadásul nem egy vagyon, hanem kettő.
-
fefe9
tag
válasz
MineFox54 #43656 üzenetére
Köszönöm, elismerés jár az ötletgazdáknak (bigsee és voriae), magamtól nem jutott volna eszembe
Ha van időd, írd meg te is a magad részét, és a többiek is csatlakozhatnak, ha van idő és szándék, biztosan lenne néhány tanulságos "eset".Én azt gondolom, akkor nyilatkoztatok véleményt egy eszközről, ha tartósabban használtam, legalább néhány hétig. De ez az én véleményem. A gyalázás ilyen értelembe fel sem merült bennem, attól, hogy nekem nem szimpatikus pl. a DSLR, vagy pl. a Sony apsc vonal, nem török addig pálcát felette, amíg nem ismerem.
(#43657) wms: köszi.
(#43658) atis78: persze, semmi titok nincs benne, neten találtam én is (rágugliztam a "gx7 jpeg settings" kifejezésre, lett jó pár találat
), de egy kis türelmet kérek majd hozzá, amikor lesz több időm rá, leírom részletesen az általam jónak tartott beállításokat, de inkább az mft topikba.
-
mutyuru
aktív tag
válasz
MineFox54 #43496 üzenetére
Koszonom a valaszod! Tisztelem a velemenyed es a tapasztalatod, viszont azert szeretnek konkret tapasztalatot hallani - kepet latni -, mert orlodom a MILC es a DSLR kozott.
Sajnos nincsen lehetosegem mindkettot kiprobalni, ha pedig megveszem a MILC-t es megsem valna be, akkor elkonyvelhetem egy draga tesztnek. a Nikonhoz pedig mar van par cuccom, amit vaz csere utan tovabb hasznalhatok.
Ez a ket oldal all egymassal szembe. -
törölt tag
válasz
MineFox54 #43484 üzenetére
Nem azért, mert Sony, de tényleg ezt ajánlották.
Annyit kértem, hogy legyen egészen pici, viszonylag jól paraméterezhető a felvételi környezethez képest és jól rögzítsen beszédhangot. Aztán ez lett belőle.
A tesztelők is elégedettek vele.
-
80hun
addikt
válasz
MineFox54 #43480 üzenetére
És ez a Boya BY-VM01 , nagyon gagyi lenne?
-
törölt tag
válasz
MineFox54 #43460 üzenetére
Tudom, mint írtam, én sem csak mikrofont használok erre a célra. De egy kezdő kollégának azért érdemesebb egy könnyebben kezelhető megoldást javasolni.
(#43462) DUB Inc.
MrChrisnek igaza van, mivel úgyis Panát veszel, én is meggondolnám a helyedben a GX80-at, nem biztos, hogy érdemes a drágább modellt venned.
-
tvamos
nagyúr
válasz
MineFox54 #43406 üzenetére
Az a gép akkor nagyon jó képeket készített, és drága is volt. A mostani gépem egy olcsó gép, (szeretitek levacak kacatozni,) mégis sokkal jobb nekem, annak ellenére, hogy a kor színvonalán valószínűleg gyengébb képeket készít.
De nem ide kéne kifusson a dolg...(#43407) MrChris válasza MineFox54 (#43406) üzenetére
Így értettem, rossz emlékeket idézne kézbe vennem.(#43408) 80hun válasza tvamos (#43401) üzenetére
Teljesen igazad van, ezért teszem szürkébe, és nem is írom, vegyen Nikont. (Még persze azért, mert videózni akar.)Csak azt, így szerintem gondolja végig mégegyszer!
-
asdf_
veterán
válasz
MineFox54 #43253 üzenetére
Amellett hogy Econnal kapcsolatban nagyon igazatok van, belenéztem egy '15 februári topikrészletbe, 10-ből 6-7 hozzászólás / ajánlás m43-ról szólt
10 emberbol (aki egy forumba jon kerdezni, mert a sajat tudasa nincs meg a gepvalasztashoz!!!), ugyanabbol a szar magyar fizetesbol el mint mindenki, igy a vasarlasi kerete is eleg kotott, szerinted hanynak van TENYLEGESEN szuksege DSLR-re? De most tenyleg? (meg amikor 100-ert vagy 109-ert ment az epl5/6 duplakit az MM-ben, akkor persze, hogy az volt ajanlva a tejfolospohar 1200-es Canon helyett, ami meg dragabb is volt)
(kiegeszitve a korabbi listat, szerintem volt ido, amikor Nikon J1 volt jo arban, akkor az is szarra volt ajanlva, meg amikor vege lett a Samsungnak, akkor -amig a keszlet tartott- a féláras sestore-os jobb gepek is). -
b.vr
őstag
válasz
MineFox54 #43242 üzenetére
Ácsi, kimondottan a crop szenzoros rendszereket írtam! Szóval nem 30 meg 58 évekről van szó
(amúgy a témában érdemes Thom Hogant olvasni, ő rendszeren ekézi a Nikont hogy a full frame-mel szemben mennyire elmarad a kimondottan apsc szenzorokhoz fejlesztett objektívekkel és hogy ez miért probléma (hiába működnek azokon gond nélkül a ff üvegek)És ezért írtam már többször hogy meg kell nézni a Fujit hogy ha valamelyik gyártó kimondottan apsc-re épít akkor azt hogyan kell csinálni. Plusz ez az egész mellékes, ez csupán a történeti háttér.
-
Rapid136
őstag
válasz
MineFox54 #43155 üzenetére
Igazából arra próbáltam reagálni hogy nem feltétlenül jár együtt a Sonyval a crop.
Egy uj A6000 kit árát megtoldva már elérhető a 7-es váz és azzal kompromisszummentesen lehet manuálozni. Én mondjuk használtam filmes vázat korábban, csak néhányan azt gondolják hogy a manuálozás a bölcsek köve. Vesznek egy MILC-et és majd olcsón megússzák a fotózást a régi obikkkal. Tudod hányszor jöttek az m42 fórumba olcsó 20mm alatti nagylátót keresni? Mikor a 24-es is ritka madár...
Az APS-C vázhoz olcsóbb a Sigma 19-es, mint bármely manuális 20-as amit leginkább csak a nagy márkák gyártottak. Sőt igazából a 30-as helyett se használnék manuális 28-ast...
Értem hogy érted, de ezt a fórumot sokan olvassák még, ha csak egy ember is megértette ebből hogy miről vitatkozunk, már megérte leirni :-) -
RocknRoller
aktív tag
-
rgranc
aktív tag
válasz
MineFox54 #42964 üzenetére
Tudom, nekem is ajánlotta valaki a nagy érzékelős kompaktokat két hete a MILCek között (köszönöm!).
#fpeter : használtan vagy újonnan? Azt mondták itt többször korábban hogy az RX100-ból érdemes az M3-at venni, kisebb a zoom átfogása de jobb minőségű az objektív. Az LX100 használtan az M3 és M4 ára között van, nézd meg miket tud. Nagyobb az érzékelője, de nekem a Sony szimpibb volt.
-
rgranc
aktív tag
válasz
MineFox54 #42954 üzenetére
Nem írta hogy Helios-44
De tényleg Béló, a (nem ajánlott) Canon is 1.6x szorzóval számol, a fentebb ajánlott Sony NEX gépek is, a m4/3-osak meg 2x szorzóval, ezt is vedd figyelembe. És ehhez az obihoz mindenképpen olyan (MILC) gépet keress amin van focus peaking (ld itt)
-
Royo85
tag
válasz
MineFox54 #42884 üzenetére
Ezt mondom. Mindenkinek mas az igénye. Nem gondolnám, hogy mindenkinek a sony a jó választás. Akinek van a családban egy raklap canon vagy nikon obija miért ne venne canont vagy nikont. Akinek bejön az oly vagy fuji színvilága miért is ne vegye meg. Akinek bejön a sony high tech vagy az FF vonal miért is ne venné meg. Sokféle gép sokféle igény. Én azt mondom, hogy ez így van rendjén. Nekem m4/3 os rendszerem van. Tisztába vagyok előnyével hátrányával, de nem próbálom mindenki torkán lenyomni, hogy csak oly és pana van.
-
Helltak
őstag
válasz
MineFox54 #42836 üzenetére
Igen, azt tudom, hogy nincs valami nagy szenzor bennük, de low light fotózás nem lesz elvileg valami gyakori, max naplemente, ami gyakrabban előfordulhat.
Rendesen fel adtátok a leckét
Szerencsére nem 1-2 napon belül kell döntenem, nem is szeretném elkapkodni.Köszönöm mindkettőtöknek!
-
Helltak
őstag
válasz
MineFox54 #42833 üzenetére
150e alatt, nem igazán lattam :/
Lehet Bridge gépet fogok inkább venni. Ilyen áron, amit írtam, nem igazán találtam olyat, ami megfogott volna.
Persze, nem igazán értek a fényképezőgépekhez, de próbálok fejlődni
( egy panasonic lumix dmc-fz300-at néztem ki)
Ezeket találtam amúgy, itt hardveraprón;
Samsung NX30, Canon EOS 1200D és amit ajánlottál, Olympus OMD EM10.Econ:
Keresővel szeretném. -
MrChris
nagyúr
válasz
MineFox54 #42465 üzenetére
Mint korábban írtam családi videózására is használom, meg rá van írva hogy 4k-s. Tehát kirándulás, nyaralás, óvoda, babazsúr profi felhasználás. A 4k pedig rohadt éles képet ad. Gondolom a telefonod te se csak telefonálásra használod, hanem netezésre és marhára bosszantana, ha egy PH cikket 15-20 másodpercig töltögetne és erre azt a választ kapnád, hogy ja aki több honlapot is meg akar nézni üljön egy asztali PC elé, mert ez csak telefon, telefonálásra való.
-
t.imi
addikt
válasz
MineFox54 #42100 üzenetére
Erre m43-nál is gondoltam. Szemüveges vagyok, ez nagyban visszaveti a lehetőségeket. Átnézetivel is gondjaim vannak néha, pláne a manuál fókusszal....
Sony > EF speedbooster 170k itthon.Ezért kérdeztem Canon milceket, perhas 40k körül van a gyári adapter.
Időm nincs boltokba rohangálni és feltenni a "meg lehetne nézni működés közben ezzel még azzal is? " kérdést.
Gx-nél eljátszottam, "sajnos minden doboz bontatlan" volt a válasz.
Marad a biztos, tapasztalt emberek véleményét olvasom -
Tin_Shield
őstag
válasz
MineFox54 #42079 üzenetére
Nem rossz elképzelés a Milc + kitobjektív + fényérős fix(ek).
A Sigma fix jó, de fényerőben nem túl sokat nyersz a kitobihoz képest, ráadásul bukod a képstabit is. Ami mellette szól, hogy olcsó (főleg használtan) és jobban rajzol mint a harmatoska kitobi.
Én hosszú távon - ha a Sony vonalat választanám - inkább az 1.4-es Sigmát céloznám meg (bár nagyra sikerült), vagy a Sony 35 f1.8-at, ott már képstabid is lesz. -
Tin_Shield
őstag
válasz
MineFox54 #42070 üzenetére
A 12-32 vagy a Sony 16-50 legnagyobb előnye a kis méret. Az átfogásuk kicsi, fotózási szokás (és téma) kérdése, hogy elég lesz-e. Van aki egy fix objektívvel is megold mindent, más a nagy átfogású utazózoomokat szereti, szóval erre nem tudok látatlanban válaszolni. Tájképezni, utazásra, városba jó. Beltérbe is megfelelő lenne a látószög, ott a kitobjektívek fényereje lesz nagyon kevés. Ezért javasoltam az LX100-at, az olyan minőségű és fényerejú optikát kapott, ami egy Milc-re önmagában többe kerül, mint a kereted (ha van egyáltalán, Sony-ra nincs is csak "barkácsmegoldás")
-
frankstork
aktív tag
válasz
MineFox54 #42066 üzenetére
Oké, fátylat rá. 2 objektívvel, újat a megadott árban sajnos nem lehet sok mindent találni, főleg ilyen tudással. Ezek a javított gépek ugyanannyi garanciával, ugyanazokkal a feltételekkel vannak mint a bontatlan csomagolásban lévők. Hivatalos oly szerviz által javított, bátran megvásárolható kütyü, ár/érték arányban magasan veri a mezőnyt. Ha most vennék gépet, már nem lenne a kínálatban. (Szvsz)
-
jjeahh
nagyúr
válasz
MineFox54 #42064 üzenetére
Egyetértek Tin_Shield-el, bár én már a nikon 1-es szériát is kihagynám, kivéve ha a gyorsaságért cserébe hajlandó vagy képminőség és obipark fronton némi kompromisszumot kötni. Ha már sony a5000 is játszik, akkor gondolom kereső nélküli gépek is jöhetnek, az oly pen szériát is meglesheted... e-pl7, e-pl8.
-
Tin_Shield
őstag
-
frankstork
aktív tag
válasz
MineFox54 #42062 üzenetére
Hogy ne kelljen fáradni az oldal böngészésével, parancsnok úr.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
MineFox54 #42060 üzenetére
Az EOS-M felejtős szerintem, ha csak nincs már néhány jó Canon objektíved.
Viszont felvenném a listára Sony és Nikon mellé a Panasonic gépeket is: GF7, GX800, GX80.
És ha nem kell teleobjektív megfontolnám a Panasonic LX100-at is.
Econ topiktársunk örömét nem veszem el, hogy linkelhesse a Sony a6000 ajánlóját ha erre jár[ON]
-
jjeahh
nagyúr
válasz
MineFox54 #42060 üzenetére
Olympus e-m10 II mintaboltból?
Új hozzászólás Aktív témák
- i7 Gamer konfig bővítési lehetőségekkel! - GARANCIÁVAL
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- AKCIÓ! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- Új Asus F16 TUF WQXGA 165Hz G-Sync i7-14650HX 16mag 16GB 1TB SSD Nvidia RTX 5050 8GB Win11 Garancia
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest