Hirdetés
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Milyen mosógépet vegyek?
- Évente csak egyszer látod! 11 11 11 11 11
- Android másképp: Lineage OS és társai
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
balpis
őstag
válasz kisfer #24729 üzenetére
Elég hasonlóak.
Ha kell USB3, akkor a H61DE/S3 kiesik.
Ha lesz diszkrét VGA benne, akkor a H61M/U3S3-as és a H61MU-E35 csak 1 PCI csatlakozót enged használni, az is közel lesz a VGA-hoz. Ekkor a H61DE/S3 a jó választás.
Az Asrockok ventivezérlése Win alatt nagyon jónak mondott, jó szabályozó SW-t adnak hozzá.
Ha ezen szempontok közül semmi nem számít, akkor az olcsóbbat venném, a teljesítményben nem lesz különbség.
Esetleg valaki, aki közelről nézte őket, mondhat valamit a kondenzátorokról, ameyiken a legjobbak, az jelenthet valami kis előnyt.(#24740) ProEvoFan: teljesítményben nem lesz különbség. A H61 gyakorlatban annyi hátrányt jelenthet a H67-tel szemben, hogy csak 2 RAM slot van (amelyiken 4, az sem "teljes értékű"), s nincs raid vezérlője. Ha ezek nem szempontok, akkor jó lesz valamelyik szimpatikus H61-es lap is.
(#24742) toldy:
PCIe x16 slotra gondoltál?
Van jópár, de legtöbben a második csak x4-ként használható (pl.GIGABYTE GA-P67A-D3-B3, GA-P67A-UD3-B3 ). A drágábbak között van x8-as megoldás is, pl. ASUS P8P67-M PRO REV 3.0, Asrock P67 Extreme4, stb.[ Szerkesztve ]
notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
balpis
őstag
válasz ProEvoFan #24746 üzenetére
A H61 csak 2 RAM slotot támogat. Amelyik H61-es lapon 4 van, arra írják, hogy csak egy oldalas RAM tehető bele.
"Due to chipset limitation, if you plan to install three or four memory modules on this motherboard, please install only single-sided memory modules."A Giga oldalán nem írják az egyoldalas limitációt, de mivel H61 van bennük, ezért felteszem, hogy itt is fennáll. Lehet, valahogy kiküszöbölték, nem tudom, de inkább tartanék tőle.
A giga elnevezései ezzel a H61 - H meg P65 helyettesítésekkel teljesen zavarosak.
H61-es alaplapon is lehet SATA3, csak külön vezérlővel oldják meg.(#24745) Milka 78: ezt jól benéztem, kösz a kiigazítást! (De legalább azt is írtam )
(#24748) KaiotEch: miből gondolod, hogy jobb kellene, hogy legyen? Ami látszik: elsősorban a design és elvileg a hűtése (ez azért megkérdőjelezhetőnek tűnik), több USB3 és firewire csatlakozó. Esetleg pár jobb kondenzátor?
[ Szerkesztve ]
-
balpis
őstag
válasz Milka 78 #24750 üzenetére
van erről az ASUS fejlesztett hőleadásról esetleg valami info valahol?
Mire megkérdeztem, meg is találtam. Első ránézésre nem tűnt igazán valós dolognak, de kicsit utánaolvasva lehet benne valami...
Valóban nem összemérhető a két lap, de átlag felhasználó számára azt hiszem, nem érzékelhető a kétszeres ár adta plusz.
[ Szerkesztve ]
-
balpis
őstag
esetleg a "milyen asztali gépet vegyek" topicot?
A régi i7-ről, különösen a 1366-os tokról le fognak beszélni.
Én inkább gondolkoznék egy VGA-s megoldásban vagy próbálnék nagyobb házat tenni az asztal alá , s normál ATX alaplap. Kis házban valami szélgép kellene, hogy ne főjön meg ennyi minden...
Habár a sandy-knál én úgy tudom, mindig csak 2-szer x8 a támogatott. majd az új X68-as chipsetnél lesz 2* x16 támogatás (de az megint csak egy új foglalat lesz...)Egy szimpla GTX580 túl kevés lenne? Sokmonitoros rendszer lesz?
[ Szerkesztve ]
-
balpis
őstag
SLI-hez nem értek (mint sok máshoz sem ), de a google-el ezt találtam. E szerint a csökkenés a x8/x8 esetében a x16/x16-hoz képest várhatóan átlagosan max. 3% GTX570-es pár esetén. vagy itt van egy összehasonlítás GTX480 SLI-k esetén: gyakorlatilag nincs különbség játékban az x16/x16 és az x8/x8 között.
Azt hiszem, ez meggyőző lehet, hogy az olcsóbb, de jövőállóbb platformot válassza az ember a P8P67-M Pro megoldással. Hacsak a te felhasználási területeden valamiért nem egész más a helyzet.
De javaslom, hogy keresgélj még egy kicsit[ Szerkesztve ]
-
balpis
őstag
válasz tajati #24770 üzenetére
Tuninghoz az i5-2500K kell, a sima 2300 értelmes mértékben nem tuningolható.
Ehhez pedig P67 vagy Z68-sas chipsetes alaplap kell.
Egyéb alapfeltételek (bővítő kártyák, VGA-k tervezett száma) ismeretében lehet konkrétumot javasolni.
Ha nem kell IGP, akkor már 24-25k körül kezdődnek a P67-es alaplapok. A Z68 most debütált, egyelőre kb. 28-29k a legolcsóbb.notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
balpis
őstag
válasz BigBlackDog #24772 üzenetére
"s nemcsak szorzónöveléssel lehet tuningolni a rendszert"
sajnos csak szorzónöveléssel lehet itt is tuningolni...
Voltak pletykák, hogy ezen változtatnak, de nem lett változás.
Újdonság még az SSD caching lehetősége.notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
balpis
őstag
válasz ledgeri #24866 üzenetére
Szia!
Ha most elég 2 slota RAM-oknak, nincs bővítőkártya igényed és nem akarsz RAID-et, akkor egy olcsó H61-et vegyél, USB3-mal, mert annak a legnagyobb az esélye, hogy hamarosan (1-2 év) jól fog jönni.
Ha kevés lenne, ezt tudod a legkisebb veszteséggel eladni majd (mert eleve olcsó volt), s venni olyat helyette - a mai áránál valószínűleg olcsóbban -, amire akkor szükséged lesz.
Pl. 16eFt-ért Asrock H61M/U3S3
Teljesítményben nincs különbség. A venti vezérlése meg kifejezetten jó az Asrock lapoknak.
Vagy egy hasonló, olcsó MSI-t is meg lehet fontolni.
Az Asus feleslegesen drága, a Gigabíte meg a H61 - H67 lapjai esetében elképesztően szegényes felszereltséget nyújt magas áron.#24809 LTwinHu:
részleteznéd egy kicsit, miért is fontos, hogy P67 legyen olyannak, aki nem akar tuningolni?
Mi is volt az alap felállás? "Nincs szükségem SATA3-ra, se USB3-ra sőtt elég az 1db PCI-E16x hely is?" Miért jó rábeszélni valakit egy drága megoldásra, amiből inkább csak hátránya lesz, mint előnye? Hisz nincs rajta IGP lehetőség, ami bárkinek bármikor jól jöhet egy VGA cserénél vagy hibánál. Teljesítményben meg semmi többletet nem kap.[ Szerkesztve ]
-
balpis
őstag
válasz lsebestyen #24877 üzenetére
tuningolni is akarsz CPU-t vagy ez nem szempont?
USB3, SATA3 kell-e?
Hány RAM slot kell?
PCI, PCIe slotok száma, elhelyezkedése számít-e?
Raid kell-e?Ha nincs tuning és semmi extra igény, akkor H61, H67 is jó. 12-20kFt között, szolgáltatások függvényében.
15-16k-ért pl. Asrock H61M/U3S3
Ha tuningolni is akarsz, akkor Z68-as alaplap kell. Az olcsóbbak az Asrock Z68 Pro3 és Z68 pro3-M jöhet ebben az árkategóriában szóba.(#24875) ledgeri: elvileg tudja. Azonban a mérések szerint (Oliverda teszteje) ma a virtu az égvilágon semmit nem tud spórolni energiában
Reméljük, javul majd a SW...[ Szerkesztve ]
-
balpis
őstag
válasz lsebestyen #24893 üzenetére
Szia!
Bocs a késői válaszért, de volt már itt pár lehetőség az elnúlt nap is említve.
Neked egy jól felszerelt H67-es lap kell, de elég mATX méret is valószínűleg.
Ezek jöhetnek leginkább szóba:ASROCK H67M-GE ~20-22eFt
ASROCK H67DE3 ~21-23eFtMSI H67MA-E45 ~24-25eFt
FOXCONN H67M-S ~19-21eFt
FOXCONN H67A-S ~22-23eFt
INTEL DH67VR ~20eFt (de ennek csak 2 SATA3 csatlakozója van, semmi több!)
INTEL DH67BLB3 ~22eFtSajnos ezek már drágábbak, valójában csak a "nevet " kell megfizetni:
ASUS P8H67-V REV 3.0 ~35eFt
Gigabyte GA-H67A-UD3H-B3 ~31-33eFtszóba jöhetne még jópár H61-es vagy olyan H67 amin csak 2 RAM slot van, de ez már kevesebb, mint amit szeretnél. pl.:
ASROCK H67M ~18-19eFt
ASUS P8H67-I REV 3.0 ~25eFtMivel tuningolni úgysem lehet, a megfelelő felszereltség és az ár alapján döntenék, nem a márkanevet nézve. Teljesítményben gyakorlatilag nincs különbség közöttük, mert a legtöbb funkció ma már a CPU-ba és a H67-es chipbe van integrálva.
Ami esetleg negatívum lehet, az asrock alaplapok USB3 kezelésével kapcsolatban lehet problémákat olvasni, az eltron chipset driverével lehet baj, de ezt várhatóan hamarosan javítják. Az MSI NEC chipsetjével ilyen gond nincs.
-
balpis
őstag
válasz csucsbicep #24922 üzenetére
Szia!
Én meg vagyok elégedve ezzel a lappal. Olcsóbb alternatíva lehet leginkább az, ha máshol veszed meg
(azt hiszem, én jókor vettem, jó helyen, mert már ott is egy ezressel drágább, mint két hete, de még így is 2-vel olcsóbb, mint a linkeden. De nézem a procit is. Remélem, nem ennyiért akarsz i3-at venni, mint ahogy ebben a boltban árulják?!)Ha nem kell PCI bővítőhely meg USB3 (az ezen sincs) és felteszem SATA3 sem (azt max. a legújabb SSD-k tudják érdemben kihasználni), akkor
H61M-S vagy H61M-GS is jó lehet, jópár ezressel olcsóbban. Igaz, azokon csak két DDR3 slot van, de az általad kinézettbe is csak 1 oldalas RAM-ot tehetsz mind a 4-be, egyébként csak 2-t használhatsz (ez a H61 tulajdonsága). Azonban ezeken HDMI kimenet sincs az alaplapon, ha esetleg azt akarnál használni.
Alternatíva lehet még esetleg az MSI H61M-E33, kicsit olcsóbban. Az ennél olcsóbb MSI-ken nincs még DVI kimenet sem. Az IGP pedig jól jön, ha VGA gondod van vagy csak cseréled akár. (USB3/ATA3 ezen sincs....)[ Szerkesztve ]
-
balpis
őstag
válasz infectedmann #24950 üzenetére
triple channel kezelést a "régi" i7-esek közül a 1366-os foglalalatba valók tudnak.
A "régi" i5, i3 (meg 1156-os i7) és az összes mai új sandy bridge intel dual channelt tud kezelni. Ugyanígy az AMD procik is.
Persze ahogy a dual channeles alaplapba betehetsz egy modult, úgy 3-at is, de jobb, ha 2-t vagy 4-et használsz.
Egyébként igazán nagy jelentősége nincs, 2-3% sebességnövekedést jelenthet.
Ha játékra kell a gép, akkor ma 4GB még bőven elég. Ha számolni (pl. video, fotó szerkesztés), akkor jól jöhet 8GB (vagy akár még több). Szerencsére a RAM-ok ára mostanában egész baráti.notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
balpis
őstag
válasz KaiotEch #25077 üzenetére
Szia!
Hol olvastál SATA-III problémáról? Én erről még nem hallottam.
Viszont az USB3 az Etron chipes a H67 és Z68-as Asrockokon (a Z68 Gigan is!!!), amihez nincs tökéletes driver. Az Asmedia és NEC USB3 chipek működnek ma csak tökéletesen.
Hogy pontosan mi a baj vele, az nem egyértelmű, nem mindenkinek ugyanaz. Van, akinél a külső HDD se megy róla, van, akinél az tökéletes, csak USB2-es webcamera nem megy vele.
Én bízom benne, hogy hamarabb lesz jó driver, mint nekem USB3-as eszközömnotebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
balpis
őstag
Szia!
Ha az anyagi keretet és esetleges egyéb feltételeket (felhasználható régebbi HW, bőítőkártya igények, stb.) is megmondod hozzá, akkor itt kaphatsz pár ajánlatot elég gyorsan.Ehhez egyébként - ha a keret engedi - egy Z68-as alaplapot mondanék (talán nem árt az alaplapi IGP kimenet vagy valami lehet, hogy kihasználja majd az IGP kódolási képességét), esetleg P67-est. Ha belefér, akkor egy 2600K CPU-val, valami csendes hűtővel és keret függvényében akár SSD-vel és CUDA magos nVidia VGA-val.
Ha kisebb a keret, akkor akár egy olcsó H67-es lap és egy i5-2500 is elég lehet egy kisebb kapacitású nVidia VGA-val.notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
balpis
őstag
válasz lehel22 #25114 üzenetére
Ha tuningolni nem akarsz, mi az oka, hogy Z68-as lapot választottál? Valamilyen felszerelés rajta, ami nincs meg valamely H67-esen? vagy az SSD caching funkció? Más különbség sima procival nem igazán van.
-
balpis
őstag
válasz lehel22 #25116 üzenetére
Javították, új vezérlővel van már minden 1155-ös alaplap, ez ne tartson vissza tőle.
Ha megmondod, milyen szolgáltatásra van szükséged (pl. mennyi memóriát kezeljen, USB3, firewire, SATA3, 6 db. PCI csatlakozó, 9+3-as hang, stb. közül mi kellene), akkor tudunk pár lehetőséget mondani.
Ha nem tuningolsz, akkor H61 vagy H67-es alaplap is bőven elég lesz, jóval olcsóbban megúszod, s nem veszed észre a különbséget.notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
balpis
őstag
válasz lehel22 #25119 üzenetére
szia!
Ebből még mindig nem derül ki, milyen interfészekre van szükséged...
Pl. kell-e firewire csatlakozó, dedikált hangkártyát akarsz-e majd vagy jó az alaplapi...Feltételezve, hogy lesz egy PCIe VGA kártya, legyen PCIe x1 bővítési lehetőség, legyen SATA3 és USB3 meg firewire a szalagos videok fogadádára, akkor jó választás lehet pl. a MSI H67MA-E45 vagy P8H67-M EVO REV 3.0 Használható a CPU-ba épített IGP, s annak QuickSync lehetősége is videokódoláshoz.
Mindkettő hasonló képességű, közel egy árban vannak (~24eFt) s van rajta minden elképzelhető port, amire szükség lehet.
Egyikről se hallottunk még rosszat. Persze érdemes lehet szétnézni a google-el. Egyébként a szimpatikusabbat választhatod.
Nekem az Asus tetszik jobban, azon van PCI slot is.notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
balpis
őstag
válasz Lori82 #25121 üzenetére
A Z68-ason ugyanaz az Etron chipset van, amivel driver gondok voltak. Úgy tűnik, ez nem alaplap függő, mind egyformán (nem) működik.
Lehetett már 0.101-es driverről is hallani pénteken, de hogy minden esetben jól működik-e már ezzel, azt nem tudni egyelőre.
A H67-esen Renesas chip van, azzal nem volt gond eddig.
Z68-ból nem Etron chipsetes az Asus P8Z68-V (Asmedia), de ez sajnos 10eft-tal drágább a giga lapnálPersze az Etron gondok nem biztos, hogy maradnak, sőt, ezt a gondot szerintem hamarosan rendbe kell tegyék, túl sok alaplap (a legtöbb Asrock, Giga) használja.
[ Szerkesztve ]
-
balpis
őstag
válasz Lori82 #25130 üzenetére
Mindenkitől mást lehet olvasni. van, ahol egyáltalán nem megy, USB2-ként sem. van, ahol HDD, pendrive megy, de pl. webcamot nem látja rajta. van, akinek összeomlik a win7.Van, ahol USB2 ok, de USB3 mintha be se dugtál volna semmit.
teljesen vegyes. De az USB3 biosbeli letiltása után a gondok megoldódtak.
Én még nem próbáltam, nincs USB3-as eszközöm semmi. talán holnap kapok kölcsön egy HDD-t...
Csak azt lehet mondani, hogy GOOGLE.... és ha már minden fórumban megnyugtatóan írnak róla, akkor OK.
Egyébként fura, hogy a gyártók tagadják a hibát. Ha nem létezne, miért adnának ki szinte hetente új drivereket?
Ilyen gondokat se az AsMedia, se a NEC USB3 chip esetében nem olvasninotebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
-
balpis
őstag
válasz Amarth #25170 üzenetére
A 70-be talán belefér egy Sandy Brige megoldás is.
Úgy látom, ez a RAM megy 1.5V-on is.Egy i5-2500K és valamilyen olcsóbb P67-es alaplap jöhet szóba. De a márkásabb, több interfésszel felszerelt alaplapokkal ez már inkább a 75-öt közelíti, vagy méginkább 80 felett...
Ami szűkösen beleférhet:
Asrock P67 Pro3
MSI P67A-C43
GIGABYTE GA-P67A-D3-B3Esetleg cipőkanállal:
Asrock Z68 Pro3
GIGABYTE GA-Z68A-D3-B3[ Szerkesztve ]
-
balpis
őstag
válasz balpis #25175 üzenetére
Bocs, kifutottam a szerkesztési időből.
Persze, ha a procit nem akarnád húzni, akkor egy sima i5-2300/2400/2500 is szóba jöhetne, ezek kb. 5eFt-tal olcsóbban megkaphatók, mint a 2500K.
De ebben az esetben még kevesebb a gyors RAM-nak a jelentősége...Habár az is igaz, hogy ezt a VGA-t alapon járatva is kényelmesen kihajtja ezen procik közül bármelyik... Ha lehetne tuningolni (de nem lehet ), akkor még egy i3-2100 is elég lehetne hozzá
-
balpis
őstag
Szia!
Biztos vagy benne, hogy ezt akartad írni?
Tudtommal Phenom II X2 /X3-ból sokan oldottak fel magot.
Athlon II X2 viszont teljesen más architectura. Ott biztosan nincs magfeloldás.
Athlon II X3-ból jó eséllyel lehet X4 (nekem is volt), de a cache feloldás egyre ritkább.notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
balpis
őstag
válasz Lori82 #25190 üzenetére
Szia!
Erre az eredményre jutottam egy rövid teszt alatt.Röviden:
Asrock Z68 Pro3, Etron USB3.0:
Win 7 (64 bites): HDD akadozva olvas, ír, de teljesen nem hal le, a gép nem fagy. USB2-es HDD, egér megy a porton. A 101-es driverrel és a 96-ossal is.
XP (32 bites): tökéletesnek tűnt a 96-os driverrel, ezért a 101-est már nem is próbáltam.notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
-
balpis
őstag
válasz peti878 #25287 üzenetére
Szia!
Nekem ASROCK 880GM-LE lapon athlon II X3@X4 mellett volt amásodk (XMP-s) kit. Korrektül működött. (Igaz, nem húztam különösebben,egyszer próbaképp tettem fel 1600-ra, egyébként inkább lejjebb vettem a frekit és CL7-tel ment.) Most ugyanez van az i5 mellett.notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
balpis
őstag
válasz peti878 #25289 üzenetére
Mint írtam, nálam ment gond nélkül az XMP-s is.
A másik RAM-nak az iponon szerintem el van írva a kódja, valószínűleg hiányzik róla egy B1... Én nem félnék megvenni, de ha nem megy, ne verd le rajtam!
Egyébként én most Kingmax 1333-at választanéknotebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
balpis
őstag
Szia!
A H61 kivételével minden Sandyhoz készült alaplapban adott a raid támogatás.
Azaz mind H67, P67 ész Z68-as lapokon.
It egy táblázat.
(Na jó, a B65-ös lapokon sincs, de azt asztali gép kapcsán nem láttunk még.)notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
balpis
őstag
A H67 és P67 chipsetek voltak hibásak az első szériában, januáran. Kb. 2 hét után kiderült, leállították a forgalmazást, majd februárban a javított lapokat hozta ki minden gyártó. A régieket garanciában cserélik. A "B3" a dobozon, lapon szerepel a névben a javított lapoknál.
Ma már nem kapható hibás lap - újonnan semmi esetre sem.
Egyébként a hiba annyiból állt, hogy előfordulhatott, hogy pár év múlva a SATA2 csatlakozók nem működnek rendesen. A SATA3-kat ez nem érintette.Érdemes lenne kicsit szétnézni az akkori cikkek között, mielőtt rémhíreket kezdünk terjeszteni 5 hónappal később....
[ Szerkesztve ]
-
balpis
őstag
Elnézést kérek. Valóban hamarabb írtam az elsőre, mint láttam volna a másodikat.
Csak furcsa volt, hogy heteken (mondhatni hónapokon) át cikkek sorozata és hozzászólások tömege szólt a témáról, ebben a topikban is folyamatosan megy a 1155-ös lapok ajánlása, mégis egyetlen cikk (vagy hirdetés?) után "ijedezel"
De igaz, nemmindenki követi a híreket folyamatosan, így a legbiztosabb a kérdés, ahogy tetted.
Azt hiszem, én is megválaszoltam, ha a valóban felesleges "felháborodásom" leszámítjuk, akkor egész korrektül. Igaz, lehet, kicsit megkésve.Itt most mindenképp offnak érzem ezt, hisz nem egy "milyen alaplapot vegyek akármilyen konfighoz?" jellegű kérdésről ill. válaszról van szó. Lehet, rosszul gondolom ezt is.
Az első kérdésed nem volt off, de a válaszom az én értelmezésem szerint már az, mert nem egy aktuális info.
(illetve lehet, nem értem, mit jelen a "Kérlek ne OFFOLJ egyből")[ Szerkesztve ]
-
balpis
őstag
Most ezt komolyan gondolod?
Új alaplap, proci, memória és egy régi AGP-s VGA? Azaz egy fejlesztést azzal kezdesz, hogy egy olyan alaplapot választasz, ami gyakorlatilag már 5 éve is kifutott? Mi lesz, ha meghal a VGA-d? Újabb csere vagy használtpiac?
Szerintem joban járnál, ha keresnél egy hasonló - vagy valamivel jobb - PCIe kártyát használtan, ezt meg megpróbálnád eladni pár ezresért. Lehet, most egy kicsit több kiadás, de hosszabb távon, szerintem, jobban jársz.Szerk: az átalakítós megoldás még használható lehet...
[ Szerkesztve ]
-
balpis
őstag
Gondolom, i5-2500K mellé lesz. A simához nehéz olyan alkalmazást találni, amiárt megérné.
Ebben az árkategóriában ma Asrock vagy Giga jöhet szóba. Ezeken az USB3-hoz azonban sajnos még ma sincs megfelelő driver (etron chip) 64 bites Win7-hez - a legfrissebb is szakadozik. (A 32 bites win7-et nem tudom, de a 32 bites XP-vel nálam úgy tűnik, jó.)
Az asrock 1155-ös lapjai alapvetően jobban felszereltek a Gigáénál. Általánosságban az utóbbi időben nem hallani asrock problémákról (ezt a nem működő etron drivert leszámítva).
100%-osan műköső Z68-as lap sajna most az Asustól van csak legolcsóbban, de ez kb. 40eFtnotebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
balpis
őstag
válasz _stick_ #25436 üzenetére
Ha lehet olcsóbb és jobb ventivezérlésű, akkor esetleg egy Asrock H61M/U3S3 nem tetszene?
Egy hiány ehhez képest: az nem tud raidet.A KIT memórián elgondolkoznék, mert igaz, 4 slot van a lapon, de csak kettőt használhatsz a H61 chipsetes alaplapoknál (ez a giga is az) kétoldalas memóriákkal, azaz, ha ilyet teszel bele, nem fogod tudni később bővíteni csere nélkül.
(Habár nem néztem meg, a kiválasztott memória egy vagy kétoldalas-e.)Megjegyzés: Ha játékhoz lesz, akkor ezt a VGA-t az i3-2100 is ki tudja hajtani. Persze máshoz vagy későbbi fejlesztésre jól jöhet az i5.
[ Szerkesztve ]
-
balpis
őstag
Ha intel, akkor már 1155-ös, az a legjövőállóbb.
Minimum Asrock H61M-GS alaplap (de méginkább egy H61M-U3S3). Ebbe kezdetnek tehetsz egy G620-as pentiumot, vagy ha futja, egy i3-2100-at. Ez utóbbi árban hozza szinte az i3-540-et, teljesítményben meg sokszor veri a Phenom II X4 955-öt tuning nélkül.Persze, ha használt holmikat keresel, akkor kicsit más a leányzó fekvése, egy i3-540 valószínűleg lényegesen olcsóbban megkapható, s kis tununggal (azt lehet, az újat nem) közelítheti az új teljesítményét sok szempontból.
(#25439) _stick_ : pontosan ezt jelenti. Valóban, ez a lényegi különbség a H61 és H67 között. Az utóbbi tud 4 DDR3 slotot kezelni "rendesen" (habár van alaplap, amire csak 2-t tesznek!), illetve megy a RAID is.
(#25443) jeni: felteszem azért, mert
- a prociban van a VGA (IGP), azt úgyis megveszi
- az a lap, amin nincs VGA kimenet, az P67 vagy Z68 chipsetes, jóval drágábban, mert azok a tununghoz (amit igazán csak a K-s végű procikkal lehet) készülnek.
Vannak H61 /H67 lapok (főleg a Gigánál) VGA csatlakozó nélkül, de semmivel nem olcsóbbak. Akkor már inkább legyen rajta, s ha kell, használhasa az ember. (pl. VGA hivba vagy csere) esetén(#25444) jeni: Sandyhoz H61 / H67 alaplapba felesleges 1600-as, mert csak 1333-on tudja kezelni amemóriát... Egy Kingmax vagy Kingston tökéletes és olcsó megoldás
[ Szerkesztve ]
-
balpis
őstag
válasz _stick_ #25442 üzenetére
elvileg jó lenne, de az intel alaplapokkal nincs túl sok tapasztalat.
OEM-et akkor válassz, ha vannak SATA kábeleid, tudtommal nem adnak hozzá semmit, csak a hátlapot.(#25446) jeni: van, akinek számít... Igaz, jó lehet később (én is 1600-ast vettem még az AMD-hez, pedig csak 1066-on használtam), de lehet, akkor meg nem érdekli, hogy 2FPS-sel több van-e a gyorsabb RAM miatt (lehet, annyit nem is számít.)
[ Szerkesztve ]
-
balpis
őstag
Elvileg így lehetne. De sajnos a Giga jópár H-s lapról lespórolta, a chipsetben hiába van benne a képesség.
Pl.: GA-P61-DS3-B3
GA-P61-USB3-B3
GA-PH67A-UD3-B3De még a Z68-nál is!
GA-Z68XP-UD3P
GA-Z68XP-UD3RÉs ez csak pár kiragadott példa.
-
balpis
őstag
válasz kerelo #25489 üzenetére
Egy hete nem keresgéltem, de volt már, akinek az új drv már - legalábbis neki úgy tűnt - működött. Nekem még nem.
Az alaplap gyártók és az etron is mindig azt válaszolja, hogy nincs hiba.
Ha a hónap közepéig nem lesz új driver, elkezdem én is levelekkel bombázni őket. Igaz, a várható hatása pontosan 0, de talán valami közvetlen info lesz.notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
balpis
őstag
válasz ZsemleMorzsi #25500 üzenetére
Én a helyedben, normál használatra egy Asrock H61M/U3S3-at vennék. 16eFt.
Van rajta sata3, USB3. "potenciál" a sima P67, Z67-ben sincs semmivel több, ha nem akarsz tuningolni.
Ami hátrámyát láthatod, az:
- nem tud raid-et kezelni
- csak 2 DDR3 memóriát tudsz bletenni
Felesleges közel kétszer annyi pénzt kiadni most, csak hogy értékállóbb legyen a lap, s nem 40%-ot esen az értéke, ha el akarod adni egy év múlva, hanem csak 30-at. akkor is többet buksz rajta abszolút értékben...notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
-
balpis
őstag
válasz KaiotEch #25513 üzenetére
globálisan vacak mostanában a giga. Soknak gyenge a felszereltsége, s a régi jó hírnevéhez nem méltón sok a gond vele. Ebből itthon nem túl sokat adhattak el eddig.
Az asrock Z68-as topicban nem sok gondról hallani, leszámítva az USB3 etron csipes gondot.notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
balpis
őstag
válasz Borote #25522 üzenetére
Olcsó megoldás: Asrock H61M-U3S3. Ebbe először egy db 4GB-s RAM-ot vehetsz, később bővítheted még eggyel. Ez bruttó 16k körül van most.
Drágább: MSI H67MA-E45 kb. 24k brutto
esetleg ASUS P8H67-M PRO REV 3.0 26k brutto közelében
Ez már nagyon nem éri meg, szerintem.notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
balpis
őstag
válasz Directors #25541 üzenetére
Szia!
ha ennyire ragaszkodsz az AMD-hez, akkor mindenképp egy AM3+-os lapot vegyél most.Az jó lesz a következő generációs bulldozer procikhoz is.Most valami ilyesmit lehetne:
ASUS M5A97 ~23eFt, esetleg M5A87 ~21eFt vagy a legolcsóbb AM3+-os Asus lap talán a ASUS M5A78L LE 16eFt körül.
Phenom II X4 955 BE Box ~24eFt (a hűtőd jó lesz rá, kicsit a szorzó emeléssel még gyorsíthatod is. Nem is igazi tuning, csak a szorzót feljebb teszed pl. 1-el, s ugyanaz lesz, mintha 965-öt vettél volna)
Memória meg egy olcsó, de megbízható KINGMAX 4096MB DDR3 1333MHz ~7eFt,
esetleg beleférhet a keretbe KINGSTON 4096MB HyperX DDR3 1600MHz CL9 KIT 9-10eFt
Gyorsabb memória sajna nem igazán fér bele, max. ha az olcsóbb alaplapot veszed. Ha nem lesz különösebb tuning, az is jó lehet.Azaz egy variáció jobb alaplappal:
Asus M5A97
AMD Phenom II 955BE
Kingmax 1333MHz 4GB
Sum: ~54eFtegy másik, egyszerűbb alaplappal, de komolyabb tuning nélkül talán gyorsabb egy picit:
Asus M5A78L
AMD Phenom II 955BE
A-DATA 4096MB XPG Gaming DDR3 2000MHz CL9 KIT
Sum ~56eFtnotebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
balpis
őstag
válasz Directors #25557 üzenetére
Szia!
Ezekre. Persze a RAM az sok egyéb is lehet. Nem biztos, hogy nyersz annyit sebességben, mint amivel többe kerül egy 1333-asnál. (A Kingmax most szinte a fele, mint az említett 2000-es A-data)
(bocs a lassú reagálásért, nem vagyok mostanában gépközelben)A tápod, hogy elég lesz-e, nagyon a választott VGA-tól függ. Komolyabbat a kevés csatlakozó miatt sem tudsz egyszerűen rárakni erre. Egy kisebb teljesítményűt még biztos elvisz, de mielőtt megveszed, kérdezz rá a tápos topicban.
-
balpis
őstag
válasz Directors #25624 üzenetére
szia!
A memória miatt nem hiszem, hogy igazán érezhető gyorsulást látnál.
De a dual channel jelenthet pár százalékot, s mivel 4 DDR3 slotod van, a későbbi bővíthetőség megmarad, ezért jó választás, szerintem, a 2*2-es KIT most.notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
balpis
őstag
válasz scyron #25647 üzenetére
Az athlon X3-nál, a phenom X2, X3 esetében lehet időnként 1-2 magot feloldani. Lehetett valamikor hallani Phenom X4-ről is, ami 6 magosból lett visszabutítva, de ez nem igazán általános. Sőt, ez utóbbi kifejezetten ritka. Tudtommal ez nem a sebesség függvénye. Es semmi esetre sem garantálható, hisz elvileg azért van letiltva, mert hibás a letiltott mag. Persze - szerencsére - nem mindig.
kis keresgélés a neten - vagy akár a prohardveren - nem árt. De nem érdemes túlzottan bízni a magfeloldás lehetőségében...
A BE-ben a lényeg, hogy nem csak "FSB" növeléssel, de a szorzó állításával is tudsz tuningolni. Azaz a 965, 970 simán egy BIOS állítással elérhető egy 955-ből.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest