Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pöttön
őstag
válasz
xtremist #104494 üzenetére
Sajnos nem.
Csak itx jöhet szóba.
Végeredményben 8 magos ryzen procikat kiszolgálna az a budget asrock itx is nem, amit először linkeltem?
Pl egy 5800x3d-t?Szerk:
Itt egy teszt, ez alapján 8magos ryzen 3700x-el 56c-s a vrm az olcsó asrock-nak ami elvileg nem rossz.. -
Pöttön
őstag
válasz
xtremist #104492 üzenetére
Csak játékra lenne használva.
Néztem az Asus rog strix-et is az sokkal tetszetősebb, de nem találok már sehol se készleten..
Ha meg most 80-100k-t rá kell költsek alapból az alaplapra, akkor meg már lehet hogy am5-öt kellen építenem, ott van legalább készleten értelmes itx lap.
Viszont piszok drága azon a platformon minden proci, és a legkisebb fogyasztású proci is 105w tdp-s.. És nem hinném hogy kihasználnám, feleslegesen meg nem szeretném a pénzemet a pc-be nyomni. -
-
Pöttön
őstag
Sziasztok!
Erősen gondolkodom rajta, hogy belevágok egy am4-es itx gép összedobásában.
A kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy ezekbe a kis itx alaplapokba mennyire ajánlott 16 magos 5950x-et rakni? [link] [link]Illetve mennyire ajánlottak, és megbízhatóak ezek az alaplapok?
Néztem még az Asus-nak a crosshair VIII Impact lapját is, elvileg az is itx, de az brutál drága, meg valószínűleg nekem tök felesleges is lenne.(CPU-t húzni nem akarok már)Nem az 5950x lenne jelenleg bele a cél proci (hanem egy 3600), de ha már támogatja ezt a procit is a lap, így nem vetem el, mint lehetséges fejlesztési opciót a jövőre nézve.
Ha beválik a lap és a platform akkor hosszú ideig nem tervezném a lap cserét.
Hanem idővel mikor már kevés lesz a 6 mag kapna egy 8 vagy esetleg egy mégtöbb maggal rendelkező procit.A választ, segítséget előre is köszi!
-
tresh
veterán
Sziasztok!
Alaplap vadászatba vagyok, néztem a használt piacot is de eléggé gyér az am4 felhozatal. Mivel hozzájutottam egy jó áru r5 1600AF hez. Neki keresnék egy olyan lapot ami később ha rám jönne az 5 perc és procit cserélnék akkor ne kelljen lapot cserélnem. Ahogy néztem mivel ez Zen+-os (r5 2600) menne B550-be is. (de ebbe már annyi félét olvasok pl függ a biostól is stb. jó lenne egy megerősítés) Segítséget köszi előre is
1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?
- munka néha régi játékok max fullHD felbontásba
2. Mennyit szánsz az alaplapra?
- használtan 20-30K, újonnan 40-45k ( de ha 50k ért van valami nagyon jó akkor belefér)
3. Milyen hardverek alá szeretnéd?
- AMD R5 1600AF + RAM valószínűleg 2x16GB lesz de az a lap függvényében venném.
RAM talán ez lenne :G.SKILL 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Gaming Series Aegis
4. Milyen méretű lapot szeretnél?
- mindegy
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
-m2
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
- DVGA
7. Szeretnél tuningolni vagy nem?
- Nem ,de alulfeszelni igen
8. Használt, vagy új alaplap?
-Mind kettő játszhat
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
-semmi csicsa nem érdekel
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
-igen pár év múlva majd talán 5000-res széria ha kevés lenneEzt néztem ki új lapnak : ASUS TUF Gaming B450-Plus II
-
sfefe
addikt
Sziasztok!
Ryzen 3600hoz milyen lapot ajanlanatok?
( ami kesobb elbir egy jobb procit is )
Koszi
sfefe -
Milka 78
nagyúr
-
trog
tag
Sziasztok, van a kora ellenére egy egész jól futó rendszerem, régi alaplappal (asus P8B75-V), szívesen lecserélném valami újabbra az alaplapot, megtartva a 1155ös procit hozzá, de szeretnék RGBs pint is az alaplapra, meg hogy ki is nézzen valahogy, nem kell túl elszállt design, de valami kulturáltabbat, ha már meg lesz világítva a PC belseje. Be quiet pure base 600 házam van. Nézelődtem de mivel elég régi az alaplap nem nagyon találtam megfelelőt, esetleg valakinek van ötlete? Köszi előre is.
-
kromatika
veterán
Sziasztok. Van e valami előnye, illetve hátrány ha egy gigabyte b760 aorus elite ax ddr5 + i5 13500+ Corsair DDR5 5600MHZ 2x16GB alá be raknék a B760-es lap helyett egy ASUS TUF GAMING Z690-PLUS DDR5 lapot.Úgy látom dombosabb a VRM je mint a B760-nak.
-
Whysperer
addikt
Sziasztok.
MPG X570 GAMING EDGE WIFI szeretnék venni . [link] ilyen ramot mert eddigi össze b450 és b550 lappal müködtek stabilan amikhez megvettük ,de nem találok a X570-es memory listán. létezik ,hogy b450/b550-nel mennek ezek az Aegis ramok ,de x570-nel nem?
-
cellpeti
nagyúr
Sziasztok!
Egyik ismerősöm akar venni Ryzen 5-3600/ 3600X / 5500-as procit. Milyen lapot ajánlotok alá? Én a B450 vagy a B550es chipsettel szerelteket mondtam neki.
-
bonifa333
aktív tag
válasz
ScomComputer #104479 üzenetére
Szia!
Köszi.
Megtaláltam a választ. -
ScomComputer
veterán
válasz
bonifa333 #104478 üzenetére
Olvasd már el topik címét, légy szíves !
Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Az AM5-s topikban is írtam már hová írj,meg választ is kaptál...de tedd fél még itt is ,ez a megfelelő topik! -
bonifa333
aktív tag
Sziasztok!
MSI tomahawk 550 alaplap. Most megy bele 5800x3d az 5800x helyére.
Kérdésem, lehet frissíteni az alaplapot a mostani kaloztevekenyseg miatt vagy várjak még vele?Koszi
-
Milka 78
nagyúr
válasz
Istvan2020 #104475 üzenetére
Az összefoglalóban van részletes ajánló, de ha a Gigabyte már ismerős és olcsón akarod megúszni akkor a fent említett Gaming X mehet, talán van is eladó a HA-n.
-
Milka 78
nagyúr
válasz
Istvan2020 #104472 üzenetére
Az egy alsópolcos, gyenge és melegedős vrm-el szerelt lap. Nem is nagyon volt ajánlott és szerintem egy oc-s i5 alá vagy nagyon max egy i7 (ott észnél kelllenni a feszelésnél)alá való. Gigából amúgy a Z390 egy egész jól sikerült paletta volt és a Z390 UD/Gaming X-től felfelé még ajánlott is volt. Ha nem akartál túl sokat harapni akkor egy 9900k-t is elvitt (ésszerű feszek között és a vrm részt top flow hűtővel vagy egy 12cm ventivel meg kellett szellőztetni a vrm részt.
-
ityam
őstag
válasz
Angie™ #104471 üzenetére
Elsődleges természetesen az ár. Árhoz képest új tech. ES proci ami szorzózármentes így elvben tuningolható.
Amikor elkezdtem a hozzászólásomat írni akkor nem láttam még a Tech Yes Citys review.-t A hozzászólás írása közben merült fel bennem(techyescitys review alapján), hogy nem a procihűtés a szűk keresztmetszet hanem az alaplap.
Szorzózármentes 11. generációs i5 baromijól hangzik. Ha állítható a tdp(márpedig állítható az alaplapon csak macerásan, amire panaszkodnak is, de nem minden nap kell biost belőni csak egyszer egy jót) akkor pedig nagyon jó alap lehetne ha az alaplap jó kivitelezésű. Azt már látom most hogy az alaplap nem jó kivitelezésú, de a techyes citys teszt előtt egyik review alapján sem volt ez megkérdőjelezve.
A techyescitys videó alatt is írják hogy jellemzően a vrm átlagos használatnál nem melegedik úgy ahogy írja az ember. Rövid idős megtolt tdpvel igen, de hosszú távon nem az a mérvadó. Ebből sejtésem alapján fix alacsonyabb 50-65 körüli TDPvel akár tartósan is jó lehet, ha nem a maxot akarom kihozni az ES proci adta lehetőségekből. -
Istvan2020
aktív tag
Sziasztok
GIGABYTE Z390 D Erről a lapról valaki tudna olyan információt adni, hogy tunigra mennyire jó? -
palfitom
félisten
válasz
BigBlackDog #104468 üzenetére
Igen, láttam a Ryzen topikban.
Az tény, hogy nincs hatalmas előnye (főleg magasabb felbontás mellett), de a nulláról én már biztosan nem építenék DDR4-es platformot, hisz a kereted nem szűkös. Ha van valakinek jó alaplapja és jó ramja, akkor egyértelműen 5800X3D, de így nem. -
BigBlackDog
veterán
válasz
palfitom #104467 üzenetére
Egyelőre elengedem valószínűleg. 7800X3D lett volna a kiszemelt, de az eddig olvasottak alapján szerintem nem ad annyival többet az 5800X3D-hez képest, amennyivel többe lenne az AM5 váltás.
Igazából a Gigával kapcsolatban van némi előítéletem, többször is már éreztem azt, hogy hiányzik belőlük egy-két apróság, ami az Asus lapoknál megvan. De próbálom levetkőzni ezeket a gondolatokat.
-
palfitom
félisten
válasz
BigBlackDog #104464 üzenetére
BigBlackDogSzia,
Na, eldöntötted, mégsem mész AM5-re?
A jó hír az, hogy az 5800X3D alá egy középszintű deszka is elég, tehát tulajdonképpen választhatsz szimpátia alapján!
Nincs gond AM4-en a Gigával, mehet az is. -
palfitom
félisten
válasz
samu000 #104459 üzenetére
samu000Előző szériákban még működött a B-s lap K-s proci kombó, itt már nem ajánlott. (természetesen működni működik, de brutálisan túlfeszelik a B-s lapok a K-s procikat, és nem működik bennük hatékonyan az alulfeszelés)
DDR5 alá Z790 javasolt elsősorban, ott jobban működik a ram-kezelés, tehát ez sem olyan jó ötlet...
Leírtam már a megoldásokat, ha jó gépet akarsz, akkor vagy normális lapot teszel a K alá, vagy 13500 + B660.
A többi, általad vázolt megoldások saját felelősségre mehetnek, én nem ajánlom. -
BigBlackDog
veterán
Sziasztok!
AM4 esetén mi az ajánlott manapság a lenti paraméterekhez? Egyelőre a Gigabyte X570S AERO G és az Asus ROG Strix B550-XE Gaming WiFi van kinézve. Ilyen felhasználás mellett lenne bármi előnye az X570S-nek? Giga lapja kompromisszumos lenne bármilyen szempontból is az Asushoz képest?
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
100e Huf körül
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
Proci: 5800X3D
Hűtő: Noctua NH-D15
RAM: 32GB 3600MHz DDR4 CL16
VGA: nVidia 3070
SSD: Samsung 980 PRO (PCIe 4.0)
Táp: Seasonic FOCUS GX-650
Ház: Be Quiet Pure Base 500DX
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
ATX
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
Egy PCIe a videókártyának, PCIe 4.0 M2 SSD-nek és legalább 8 hátlapi USB és egy hátlapi Type-c port
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
Dedikált VGA csak, szükség esetén integrált is kéne valamilyen kimeneten
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
5800X3D menne bele, így nem igazán lényeges
7. Használt, vagy új alaplap?
Csak új.
8. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
RGB vezérlés kellene és célszerű lenne a csendes működés (hangos hűtésű X570 lapok kilőve)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
5800X3D-ről már nem igazán lenne hova feljebb lépni, így procicsere nem várható. -
ityam
őstag
válasz
ityam #104462 üzenetére
Ami még fontos lehet. Videókártyából egy Sima RX6600 fogom csak meghajtani(jópár évig nem tervezek upgradét), tehát az sem egy túl combos alkatrész, szóval egy ilyen procinál tuning nem kellene talán, hogy ideálisan ki legyen használva a VGA.
Igazából amikre használom(napi 1-2 óra játék régebbi játékokkal) azon kívűl meg böngészés. Igazából a legtöbbet használt játékok jól mennek a i7-4790emmel is, de lassúnak érzek pár új játékot, aminek lehet hasznosabb lenne egy 7 generációval újabb proci. -
ityam
őstag
Sziasztok!
Kinéztem az Aliexpressen egy érdekes alaplap+proci jószágot. Idehaza senkit nem láttam tesztelni. Sőt ezt kint sem láttam tesztelve sehol csak a nagytesóját I7 "ES" procival.
A Tech Yes Citys teszt elgondolkodtatott. VRM hőfok amiket mutatott az tényleg nem szimpi. Nem tudom egy I5 ös ("ES") proci mennyít könnyít a VRM hőmérsékleten. Sebességre nekem valszeg nagy ugrás lenne ha 45W-os TDPvel hassználnám a kombót(I7-4790 es kombóról gondolkodok fejleszteni low budgettel). Viszont félek hogy ilyen VRM hőmérsékletek mellett gyorsan papírnehezékké válik ez a lap+proci kombó.
Nektek mi a véleményetek? I5-os procival tuning nélkül hosszabb távra megvehető? -
esde
tag
szerk.: rossz helyre írtam, bocsi.
-
JohnK
aktív tag
válasz
palfitom #104457 üzenetére
Szia!
Nagyon köszi, hogy felhívtad a figyelmem erre a szempontra!
Mivel a VGA PCI Express 4.0-es lesz így mindenképpen olyan lapot érdemes vennem! Ezzel a porcesszor kérdése is eldölt már csak azon gondolkokodom, hogy sima, vagy X legyen.
Végignézve az ajánlott lapokat a Asrock B550M Pro4 tűnik a befutónak, hasonlít a jelenlegi lapomhoz, méretben pl ugyanakkora. A több lap által nyújtott extrákra úgy ítélem meg, hogy nincs szükségem. -
samu000
tag
válasz
palfitom #104458 üzenetére
Szia,
Árukeresőn, 20 darab lapot listázott le B-s chipsetekkel DDR4-re, 1700 as foglalattal, 50 ezer forint alatt. A válaszod alapján feltételezem mindegyik vacak, még akkor is ha nem szeretném overclockolni a procit. Ha már 64k-ba kerül a legolcsóbb lap akkor ahogy írod annyi erővel vehetnék egy DDR5 ös Asus TUF z690-et is, és lenyelni a békát.
Arról van valami info hogy milyen okból kiindulva olcsóbb ennek a TUF lapnak a DDR5 változata 15k-val mint a DDR4? -
palfitom
félisten
válasz
samu000 #104456 üzenetére
samu000Szia,
NINCS 30-50k közötti ajánlható alaplap 13600K alá. (ATX lapok sincsenek ennyiért. Egyáltalán megnézted az alaplap kínálatot???)
A legolcsóbb lap, amit egy tuning néküli 13600K (és DDR4) alá ajánlott tenni: Gigabyte Z690M DS3H DDR4 ~56k. Viszont kicsivel drágábban (~64k) mérföldekkel jpobbat kaphatsz az MSI MAG B660M Mortar Wifi DDR4 személyében.
Ha ATX méretet szeretnél, akkor ~61k az Asrock Z690 Phantom Gaming 4, ám ~78k-ért már Asus TUF Gaming Z690-Plust is vehetsz, ami sokkal jobb.Ha szeretnéd az egészet olcsóbban megúszni, akkor Asus TUF Gaming B660M-E D4 + i5 13500. (3060Ti mellé felesleges a 13600K)
-
palfitom
félisten
válasz
JohnK #104455 üzenetére
JohnKSzia,
A gépépítősben már kaptál ajánlást (igaz, itt kevesebb összeg jutott a lapra).
(Az sem mindegy, hogy R5 5500 vagy 5600 lesz, hisz az egyik csak PCIe 3-at, míg utóbbi már 4-et támogat.)
Pl. Asrock B550M Pro4 / Gigabyte B550M Aorus Elite / Asus TUF Gaming B550M-E / Asrock B550M Steel Legend / Asus TUF Gaming B550M-Plus. -
samu000
tag
Sziasztok
1. Mire fogod használni a gépet?
Játék
30-50
3060ti , i5 13600k , ddr4 3000 mhz ram
Laikusként feltételezem hogy sima ATX-et
Sata meghajtóból legyen elég ezeket használom most : 2x sata3 ssd, 1x m.2 SSD (samsung 980), 1x HDD.
7. Szeretnél tuningolni vagy nem?
nem
8. Használt, vagy új alaplap?
új
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
egyáltalán nem teljesen fedett hangszigetelt gépházam van.
Extra infó:Ez most arról szólna hogy mennyiből lehet kihozni egy viszonlag okés alaplapot, ha nem egy Z-s 80-100k-s ddr5 alaplapot szeretnék (tuningolni amúgy sem szeretnék jelenleg), mert ahhoz vennem kellene ddr5 ramokat is és nem sok értelmét látom jelenleg. Melyik lenne az a lap amit bátran ajnálotok 1700 as foglalattal, ddr4 -ben, ami kihajtja a fent említett hardvereket. A hangkártya része nem érdekel, egy USB-s fülest használok csak.
Köszönöm -
JohnK
aktív tag
Sziasztok!
Segítséget kérek szépen.
1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?
Singleplayer FPS-TPS, pár éves és legújabbak
60 ezer körül akarom megúszni a lapot és egy új CPU hűtőt, egyáltalán nem vagyok képben a mostani alaplapok tekintetében
Az adatlapomon lévő gépben lesz egy VGA csere: RTX 3060 12 GB-ra, ez már fix
CPU-t a másik topiban Ryzen 5600-at és 5500-at ajánlottak, valószínűleg maradok ezek közül valamelyiknél
A táp maradna
A RAM-ok rövid távon maradnának, akkor cserélném, ha már indokolt a 32 GB
Minden más is maradna
CPU hűtő is kellene, mert a jelenlegit csak felfelé lehet kivezetni, de ha a lapot csak drágán úszom meg, akkor maradna a mostani hűtő, mert a házam egyébként jól szellőzik
micro ATX, mint a mostani
4 sata mindenképpen kellene a mostani meghajtóknak + integrált hagkértya, de az még gondolom mindig alap
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
Külön VGA
7. Szeretnél tuningolni vagy nem? nem
8. Használt, vagy új alaplap? használt is lehet!
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...) nem, zárt a házam
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége? nem és nem
-
Igen, létezhet és létezik. Volt ilyen alaplapom, mind3 M.2 foglalat, korlátozás nélkül működik.
(Mostani lapomon 4db M.2 van és azok is korlátozás nélkül mennek, szuper hogy itt is van fejlődés)
A három lap közül a Z790 Gaming X-nek van a legtöbb VRM. (16+1+2 és 60A) Mondjuk mindkét Gigabyte sajnos párhuzamos technológiára épülő VRM-el rendelkezik. Az Asrock oldalán nem találom, hogy nekik is párhuzamos-e, de mivel belépőszintű lap, ezért feltételezem, hogy direct VRM van rajta.
Én a háromból a Gaming-X -et választanám. -
NY_A
őstag
Sziasztok.
Egy Gigabyte Z690 UD DDR4 alaplapot használok. Van rajta 3db M.2 fogalalt amiből egyet használok. Szeretnék beletenni még egyet. A manualt böngészve nem találok semmi sebességet korlátozó tényezőt több M.2 SSD használata esetén. Létezhet, hogy akár mindhárom fogalalt használható egyszerre teljes sebességgel?
Új hozzászólás Aktív témák
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Intel Core I9 9900K Processzor!
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Dell 3420 14" /i5 11gen / 8GB RAM/256GB SSD/ Szép állapotban / 12 hónap jótállással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest