Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- Egy korszak vége
- Ingyen kellene, de tegnapra
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT.hu
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mgabi
senior tag
válasz Ear001 #18456 üzenetére
akit egyszer a Mikrotik szele megcsapott
Telekomos Technicolor FGA2233 erős router, de borzalmas egyszerű a menürendszere. Kb semmire nem jó. kis lakásba tökéletes. hap ac2 erős router nagyon még mindig: [link] szintetikus teszten 1,8-2 gigabitet tud. Simán viszi a gigabites netet, AP-kat, NAS-t, 2000 torrent seedelést és csgo párhuzamosan ezek mellett is nulla laggal megy. Illetve ha megnézitek az ax2-höz képest [link] , akkor routing és 25 tűzfal szabály mellett még gyorsabb is picit. Mondjuk az igaz, hogy valószínűleg 6.xx vs 7.xx routeros okzza a különbséget, mert a 7-es picit lassabb. -
mgabi
senior tag
válasz yodee_ #18453 üzenetére
hap ac2 és cap ac:
N szabványban 80mbit
AC-ben 300mbitTechnicolor 870mbitet tud
nekem elég bőven a hap ac1 wireless teljesítmény: netezgetés, ipad, minden más kábelen megy.
Esetleg nem tudtok valami nagyon jó tutorial-beállításos oldalt, leírást, mert sikerült elrontanom a mentést reset előtt, és kezdhetem előrül az egészet és nem emlékszem a 4 évvel ezelőtt tanultakra anno skori leírását használtam. [link]
köszi
-
mgabi
senior tag
válasz Ear001 #18450 üzenetére
1 gigabites optikai telekom nettel elbír hap ac2 vagy oda kevés? digi gigás netem volt eddig, ott pöpecül ment! Ennyivel gyorsabb a Technicolor? 3 cap ac + CSS326 switch van a hap ac2 mögött. hap ax2, ax3 vagy RB5009 lenne a fejlesztési irány, csak nem érzem egyelőre a szükségét, meg az árak is duplázodtak az elmúlt fél évben
-
mgabi
senior tag
Sziasztok!
Most váltok telekomos optika netre, Technicolor FGA2233 routerrel + IPTV androidos Smartboxszal DV8519B? Van esetleg valakinek tapsztalata hogy a pppoe pt hogy működik, mert továbbra is a hap ac2-t akarom routerként használni, illetve a Smartbox megy-e a mikrotik hálózatba kötve is? router: hap ac2, 3db ap: cap ac és 1db css326 switch.
Köszi!
-
mgabi
senior tag
Sziasztok!
6.49.6-s fw-t használom a hap ac2 + wap ac + cap ac párosítással. Érdemes áttérni a 7.4.x fw verzióra? van előnye érdemben, elég stabil már a rendszer? Vagy maradjak még a jól bevált 6.49-s rendszernél.Köszi a választ!
-
mgabi
senior tag
6.48-ra lehet frissíteni? Nincs vele gond?
-
mgabi
senior tag
válasz bambano #10684 üzenetére
hap ac2-t nem tudod megfektetni normál user módban. Nálam: Gigás digi net, 3 ac-t vezérel plusz önmaga is ac, 1000 torrent seedelve, nas, és nyomom a pubg-t, csgo-t. Semmi lag, semmi szakadás, ha letöltök éppen 80-100 megával és van 150 aktív kapcsolat, akkor teker a proci 80-90%-on, de a válaszidőkön észre se lehet venni. hap ac2 wifije közelről tudja a 320mbit/secet. nagyon best buy termék!!! rb4011 teljesen felesleges, az már irodai vállalati környezetbe való.
-
mgabi
senior tag
válasz stickermajom #10047 üzenetére
köszi
-
mgabi
senior tag
Hap ac2 router + cap ac ap-t használok. Ha hozzákapcsolok egy újabb cap ac-t és wap ac-t, akkor van rá lehetőség, hogy automatikusan átvegye a beállításokat és összeálljanak egy 3-as ap rendszerbe? Van a neten erről valami jó kis összefoglaló, hogy kell beállítani őket? Mindenhol csak egy ap-s beállítás van.
-
mgabi
senior tag
Sziasztok!
Adott egy családi ház CAT6 kábelezéssel: 10 lan vegződés, nas, 3 cap ac és 5 IP Camera poe-in. Router hap ac2. Melyik switch lenne a legjobb erre a feladatra, hogy összefogjam a teljes rendszert, lan+nas+wifi+camera rögzítés?
Köszi -
mgabi
senior tag
Intel Readies the i225-V "Foxville" Low-cost 2.5 Gbps Ethernet PHY
VÉGRE!!!
-
mgabi
senior tag
válasz bambano #8480 üzenetére
marketing anyaguk jó. Témát lezárva: hálózati ipar nagy adóssága, hogy az 1g chipet kidobjuk és jöjjön a 10g hálóchip alapból. Persze nem használom ki, meg minden, de akkor is induljon már el végre, hogy a 15 éves architektúrát kidobjuk a fenébe. Új, jobb CAT5e kábel is tudja az 5-10G-t rövid távon. Cat6 kábelek meg simán kezelik a 10G-t 35 méterig.
-
mgabi
senior tag
válasz bambano #8475 üzenetére
Erről beszélek. 14-28nm technológia már nem drága, és simán lehetne olcsón 10g képes chipeket gyártani. WiFis lapokat is 1,5gbps sebességgel hirdetik. asrock előtt le a kalappal, mert 2.5g, 5g aquantica chipeket tolják. Asus, linksys, broadcom. Nekik kellene lépniük a lapok, routerek terén, mert náluk van üzemméret 30-50 millió chippel.
-
mgabi
senior tag
Persze elég. Még a 100mbit is bőven. Suzuki vs mercedes. 1080p vs 4k. I5 8400 vs 9900k. Messzire vezet a történet. Engem például rohadtul zavar, ha archiválok, vagy a gép-nas között másolok 2 terrabájtot. Vagy bluray lemezképeket mozgatok, hogy mehetne 250mb.tal, de csak 90-nel megy.
Kovindinka: Rövid távon, 20 méteren belül egy jól bekötöt cat6 kábelekkel, aljzatokkal sima ügy a 10g, de a 40g szabvány is mehet később lazán. Optika nagy előnye, hogy kis helyet foglal és mehet erős áram mellett, de minden más téren teljesen felesleges soho otthonira. Még adaközpontok se használják. Cat 7a kábel teljesítményben ugyanazt tudja, mint az optika. Lehet gyilkolni, hajtogatni, olcsó, könnyű szerelni, stb.
-
mgabi
senior tag
Valahol el kell kezdeni. 100 ezernél többe kerülő alaplap, és 50 feletti routernél már illene lennie 10g képes cuccnak. Idén az 5g képes 150 ezres telefonok wireless képesek lesznek 3-5gbps.re. mi meg a high end desktopokkal sem haladjuk meg az 1gpbps.t csak erre akartam utalni. Ez elég gáz. Hdd tud 2.5gbpst. Sata ssd 5gbps.t. pcie ssd 35 gbpst. Lassan az optikai net is 2gbps, amit dugnál be a gépbe, ami 1gbps. Na ez a ciki. Ssd gyorsító táras nas, pc, media player között simán mehetne az 5gbps kapcsolat, de nem tud, mert minden átlagos eszköz képtelen rá. Ami meg képes lenne az csak a profi eszközök horror áron.
[ Szerkesztve ]
-
mgabi
senior tag
válasz bambano #8448 üzenetére
Én a kezemet tenném már össze, ha 10-15 év után kidobhatnánk végre azt a szar gigabites hálózati karikat, és minden alaplapban 10 gigabites lenne alapból. Ez nagyon nagy adóssága a mainstream desktop platformnak. Gyakorlatilag ez a legrégebbi szabvány a pc-kben. Minden átalakult a gigabites hálózati chipek körül, de ez makacsul tartja magát
[ Szerkesztve ]
-
mgabi
senior tag
válasz #42556672 #8446 üzenetére
Persze. De hardver küldő és fogadó oldalon cseszheted, mert nincs, vagy nagyon drága, nem átlag user barát és nincs poe. Én is optika barát vagyok. De olyan ez, mint a hybrid prius. Tök jó meg minden, de kétszer annyiért kapok egy kevésbé használható autót.
[ Szerkesztve ]
-
mgabi
senior tag
válasz #42556672 #8441 üzenetére
Otthonra miért nem elég a 10G, de komolyan? 1GB per sec. CAT6 kábellel simán megy 15-20 méter hosszig. CAT6 aljzatok, patch panelek sem drágák. Csak a hardware horror árú hozzá (még): 10Gbps switch, router, bővítő kártyák. 40Gbps optikai kábelhez már egy SSD is kevés a gyakorlatban.
-
mgabi
senior tag
válasz #42556672 #8152 üzenetére
Fali rack szekrénybe futna be 9db szoba, nappali lan végződés, 1db nas, 2-3 cap ac, ez lenne az összes eszköz. Ezeket kellene rendszerbe rakni. Net 40/4mbit mikrohullámú net szolgaltatói routerrel, később elvileg jön az optikai kábel. Eszközök és a szolgáltatói router közé kellene valami okosság.
Hap ac2-be menne a nas, a 2 cap ac hotspotként és egy 10 portos switch, amire felfűzném a 9 lan portot. Nyilván ez a legolcsóbb megoldás, de nem a legelegánsabb. Ezért gondolkodtam el egy 13 portos routeren. -
mgabi
senior tag
válasz #42556672 #8150 üzenetére
Értem. Más: Családi ház 10-12db RJ45 végpontos csatlakozásához, 2-3 pontos wifi hotspot kialakításához. Rendben lesz a következő setup: RB1100AHx4 + 2-3 cAP ac (CAT6A kábelezés) vagy ez elég overkill és van esetleg olcsóbb alternatíva? hap ac2-m van most, ha emögé kötnék egy normális switchet, és onnan menne minden, akkor melyik switchet kellene használnom?
-
mgabi
senior tag
Mikrotiktól mikor várható az AX szabvány szerinti wifi routerek, hotspotok (cAP AX)?
-
mgabi
senior tag
válasz bambano #7126 üzenetére
Hát a mai világban minden fajta webes dolog a gps, keresési, életviteli vagy egyéb adatainkra pályázik. Mindegyik egy pénzért értékesíthető profilt próbált rólunk alkotni, ez a modern kori 3/3. Ha meg megpróbálsz előle elbújni, büntet. Signalt, telegramot szinte senki nem használ
-
mgabi
senior tag
válasz grabber #7108 üzenetére
22 ezerért egy ilyen kis antenna nélküli hap ac2 boxtól ez nem rossz. CPU erős, szoftver jó, quick set nagyon egyszerű, 128mb ram elég, végre valami ami nem világít, ezért éjszaka nem zavaró. 70-80 m2-s lakásba bőven elég. Winbox baromi jó. Capsmannel tudsz wifi roamingot csinálni. Persze 140 ezerért a 8 antennás ASUS ROG Rapture GT-AX11000 gyorsabb. De ennyiért már veszel egy RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN + 3db CAP AC-t, ami fényévekkel jobb.
AC wifi: közvetlen rálátással 300mbits
AC wifi: 6 méterre 2 db panel válaszfal mögött 220mbits -
mgabi
senior tag
válasz E.Kaufmann #7087 üzenetére
viccelek csak, már "megvettem"
-
mgabi
senior tag
válasz E.Kaufmann #7085 üzenetére
Tanenbaum - Computer Networks (6th Edition) - 170 USD + posta már rendelem is
[ Szerkesztve ]
-
mgabi
senior tag
Hálózatokról szóló könyvet, irodalmat tudtok ajánlani, ahol nagyon jól elmagyarázzák az alapoktól, hogy mi fán is terem ez az egész?
-
mgabi
senior tag
Kéne egy kis segítség
hap ac2 eth3 (eth1-digi, eth2-pc) portjára kötöttem egy 1043nd v4 openwrt-t wan porton, DHCP client módba raktam (gondolom ez a bridge), wifit engedélyeztem, tökéletesen működik. Mindezt a telefonról bejelentkezve tettem meg a 192.168.1.1 ip-n, ahogy kell, de a pc-ról nem tudok újra belépni, sőt már a telefonról sem engedi a 192.168.1.1. Nyilván ezen az ip-n már nem tudok belépni, ha bridge módban vagyok Hogy a manóba tudok belépni gépről a hap ac2 mögötti 1043nd-be konfigurálni, ha kell??? köszi
-
mgabi
senior tag
Tegnap beüzemeltem a hap ac2-t. Wow! 4 magos procit nem lehet megizzasztani. Szoftver meg eszement részletes és bonyolult. Olyan mintha egy suzukiból egy forma 1-s autóba ülnél. 128mb rammal jött iponból.
-
mgabi
senior tag
Sziasztok,
Digi 1000-s nethez keresnék egy izmos routert. Jelenleg 1043ND v4-t használok, ami eddig elég is volt HW NAT gyorsítással, de most a Openwrt került rá, így elég gyenge lett még flow-offloadingos juppin féle OpenWRT-vel is. Wifi adóteljesítmény szabályozás miatt kell rá, hogy a ház előtt is legyen net. Torrent sebesség 80-100MB/secről 30-35-re csökkent, és gyakran lefagynak a torrentek majd újra indulnak. Így az az ötletem támadt, hogy leminősítem only-Wifire a 1043-t, és elékötök egy izmos vezetékes routert. Régi beidegződésem szerint vennék egy Hexet elé, de ahogy utána néztem már 3 éve nem frissítették, és elég gyengus lett a hardware a hAP ac²-höz képest, főleg ha azt nézzük, hogy csak 3 ezerrel kerül többe. Egy hátránya csak, hogy a 128MB memóriát picit keveslem. AZ RB450Gx4 36 ezerért ugyanezt tudja (CPU ugyanaz), csak a ramja 1GB. Jól érzem, hogy most a hAP ac² a best-buy számomra, és nem igazán érdemes vesződnöm még a 450Gx4-gyel sem? Vagy van ennél jobb megoldás is Mikrotiken belül?
Hálózat topológia: Digi 1000 lan kábel -> Router: ethernet: PC, media box, tv, 1043ND v4 wifi-router (3db telefon + iPad), 50m2-s panel.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ! 2 év gyártói garancia ! AULA F87 PRO Vezeték Nélküli Mechanikus Gamer Billentyűzet
- OWON SPM6103 programozható tápegység (0-60V/0-10A) és multiméter
- Razer Blade 16 - i9-13950HX, RTX 4090 (175W MAX TDP!), 32GB DDR5, 2TB SSD, Win11 Pro - GARI
- GoPro 7 Black Edition
- iPad Pro 13" 2024 1TB M4 16GB Silver (normál üveg) - MAKULÁTLAN - 3 Év Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest