- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Keringető szivattyú vezérlése: még okosabb fűtés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
-
LOGOUT.hu
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
feketegergo
tag
válasz animal1987 #5184 üzenetére
Köszönöm a választ!
Ha jól látom a mikrotik wikiről a netinstall egy windows-os program. Nekem linuxom van, de ha muszály szerzek valahonnan egy windowos gépet.
Megpróbáltam resetelni (a reset gombal nem softveresen) Az nem "erősebb" mint a netinstall? Az nem a gyári állapotot hozza vissza?
Egyébként mintha az első reset előtt nem lett volna probléma, de az is lehet, h csak nem vettem észre.
Miután kipróbáltam, h egyáltalán működnek-e a dolgok reseteltem a HEX-et, és aztán elkezdte elfelejteni újraindításkor a beállításokat. Lehet, hogy a reseteléssel kárt tettem benne? Esetleg szokott a reset gomb beragadni?(Bocsánat az amatőr kérdésekeért, de épp most csöppenek ebbe a világba.)
-
Core2duo6600
veterán
válasz animal1987 #4272 üzenetére
Közben meglett,
ha a Master ill. slave portokkal oldod meg, akkor a switch chip dolgozik,
ellenben a brige -el, ahol a cpu.
Tehát az első megoldás gyorsabb, és kevesebb erőforrás igényel a hw től.Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430
-
Core2duo6600
veterán
válasz animal1987 #4272 üzenetére
Tulajdonképpen nem tudom.
De azt igen, hogy akkor is működött, ha nem tettem be bridge be, hanem slavként tettem a lan os port alá a másikat.
A kérdés inkább az, hogy hogyan lesz gyorsabb ?
Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430
-
Core2duo6600
veterán
válasz animal1987 #4265 üzenetére
Miért kell bridgbe tenni ?
Ha berakja slave ként az egyik alá a pár másik portot szintén lesz lan azokon is, és egy hálózatban lesznek.Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430
-
mcll
senior tag
Nagyon szépen köszönöm a távsegítséget, most már tökéletesen megy! Szuper vagy, jövök neked eggyel.
"Microsoft gives you Windows... Linux gives you the whole house."
-
bacus
őstag
A 20 dodó a belépőszint, ne rontsd a biznicet
Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30
-
Core2duo6600
veterán
válasz animal1987 #4200 üzenetére
Azt szeretném megoldani, amennyiben lehetséges, hogy az egyik lan subnetet az egyik WAN , míg a másik a másik wan kapcsolatot használja.
Korábban találtam leírást és a
mangle prerouting mark routing és a rout szabály al csináltam meg, de nem volt igazán jó, mert csak kikapcsolt fastrack el ment, viszont ebben az esetben az alap vonal sebessége esett durván vissza.
A fp vonal az a Digi 1000 / 200 as. ezen a nas és az asztali gépek.
a másik az egy telekom 30/5 -ös, ezen a wifi lenne.
Az eszköz meg a RB750 G 3 as.
Izomból 500 körül, de inkább alatta ment a PPPOE kapcsolat.Még egy kérdés
Milyen erősebb routert ajánlotok a 1000 / 200 as hoz PPPOE kapcsolattal ?Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430
-
almi
senior tag
válasz animal1987 #4189 üzenetére
Áhh, elnézést..
Köszönöm mindenkinek a segítséget. Igen, ennyi volt a hiba, INPUT helyett FORWARD kellett.
Akkor ha jól értem, még ha csak egy interface is van a bridge-ben, akkor is érdemes így használni.
Köszi!
Üdv.,
almi -
almi
senior tag
válasz animal1987 #4183 üzenetére
Szia!
Igen, így csináltam én is.
A konfig még elég alap.
A lényeg, hogy ether2 a LAN portom és erre csináltam egy plusz VLAN interface-t, ami a Guest network. (Illetve 2 subnetem van az irodai LAN-ban is.)
Mind a 2 kap DHCP-ről IP-t, különböző subnetből. NAT szabály is be van állítva mind a 2-n, és az Unifi AP-k szórják mind a 2 SSID-t. Unifi Guest policy-vel van beállítva a VLAN. Internet van mind a 2-n, minden jó, csak annyi, hogy a tűzfal szabályok ellenére is átlátok a Guest-ből az irodai LAN-ra, valamiért.A tűzfal szabályok pedig így néznek ki:
add chain=input comment="defconf: accept ICMP" protocol=icmp
add action=drop chain=input dst-address=10.125.10.0/24 src-address=192.168.2.0/24
add action=drop chain=input dst-address=10.125.25.0/24 src-address=192.168.2.0/24
add chain=input comment="defconf: accept established,related" connection-state=established,related
add chain=input comment=VPN dst-port=11194 protocol=tcp
add chain=input comment="SSTP VPN" dst-port=443 protocol=tcp
add action=drop chain=input comment="defconf: drop all from WAN" in-interface=ether1_WAN
add action=fasttrack-connection chain=forward comment="defconf: fasttrack" connection-state=established,related
add chain=forward comment="defconf: accept established,related" connection-state=established,related
add action=drop chain=forward comment="defconf: drop invalid" connection-state=invalid
add action=drop chain=forward comment="defconf: drop all from WAN not DSTNATed" connection-nat-state=!dstnat connection-state=new in-interface=ether1_WANIlletve miért jobb, ha Bridge-e van az embernek és nem az Interface-nek ad IP-t?
[ Szerkesztve ]
-
almi
senior tag
válasz animal1987 #4175 üzenetére
Szia!
Köszönöm, próbálkoztam ezzel is, de sajnos valamiért nem nagyon akar menni az a szabály.
Ugyan úgy meg tudok nyitni mindent a többi subnetből böngészőben.
Illetve a router-t nem érem csak el, a többit sajnos valamiért igen.Lehet, hogy a sorrend nem jó, ezzel majd még próbálkoznom kell.
-
rekop
senior tag
válasz animal1987 #4174 üzenetére
Amit belinkelt képet az unifi-s LAN beállításokról, az nem az AP-re vonatkozik hanem USG-re, ami nincs neki szóval mindegy oda mi van beírva.
Itt van az AP beállítása:[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz animal1987 #4174 üzenetére
Ezt tudtam, viszont ha kikapcsolom a DHCP-t az APben, statikus IP-re állitom fel sem éled és azt irja disconnected.
Eddig működött két dhcp-vel, nem akartam piszkálni. Nem nagyon nyitogatok portokat szoval kb mind1. Frissült a mikrotik és most semmi nem megy.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest