- Argos: Szeretem az ecetfát
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
SimLockS
tag
Tényleg csak amolyan műszaki érdekességként: a Cisco eszközökben van amolyan green mode, amikor magától lekapcsolgatja a PoE cuccokat, meg lecsökkenti szélsőségesen a WiFi teljesítményt stb... SOHO cuccokról beszélek.
De a Mikrotik is lecsökkenti pl a proc, vagy a WiFi teljesítményt, ha nincs forgalom, vagy rácsatlakozott eszköz. Ez nem is számít kimondottan green módnak... -
bacus
őstag
Ha akarod én belekötök, ezen már ne múljon.
Kérdezd már meg azt az okos villanyászt, aki a mágneskapcsolót is bekötötte, hogy mennyi az aluminium vezetékek elvékonyodásának az ideje. Jó lenne tudnom, mert egy közel 50 éves panelben lakom, ahol lehet már nincs is vezeték a falban, mert teljesen elvékonyodott. Lehet igy lesz korszerü, mert "lég"vezetékelt luxus lakásban lakom.
De akkor most komolyan: az aluminium vezeték egy lakásban a büdös életben nem fog elfogyni, főleg nem a kis fogyasztóknál! Nagy áramok hatására viszont főként a kötéseknél gond lehet, ezért ezt viszont időszakonként ellenőrizni, karbantartani kell. Ez nem a 60W-os állólámba, vagy a 10W routernél, hanem a 2kW olajsütőnél (illetve az odáig elmenő vezeték minden kötésénél). Ezt elegendő x évente a kismegszakitó dobozánál szemrevételezni, nincs e nyoma melegedésnek, égésnek, lelazulásnak, esetleg érdemes mindenképp utána húzni (finoman). A konnektoroknál a dugvillát kihúzva kézzel eldönthető, hogy melegszik e, ha igen, akkor ott is kell utána húzni. (pl az olajsütő használata után!)
Még egyszer: a vezeték önmagában nem fogy illetve nem észrevehetően. Az aluminium az áram hatására egyébként valóban fogy, ezért úgymond "megfolyik", lelazul, a kötéseknél, ami miatt időszakos karbantartást igényelhet. Ez lakáson belül 5 évente vagy még nagyobb periódusban okozhat problémát (nálunk pl 15 éve nem volt gond egyik aljzattal sem!, igaz a klimának külön behúztam vezetéket, és külön kis megszakitót is kapott, mert igy egészséges).A nagyobb áramok a folyosói elosztókban folydogálnak, ha ott aluvezeték van (és miért ne lenne, ha lakáson belül is van), ott fokozottan kellene a kötéseket vizsgálni. Viszont ez már nem a lakos feladata, mert a kismegszakitóból kötés nélkül megy ki a villanyórához a vezeték.
Szóval nyugi, nem tudom ki volt az aki elültette ezt a tűzveszély dolgot, de a lekapcsolgatás jó nagy marhaság, ha másért nem akkor azért, mert pont a bekapcsoláskor felvett nagyobb áram az ami "vékonyitja" az aluvezetéked a kötéseknél.
Nem tudom ki hogy van vele, de mikor elmegyek hosszabb időre, én is lekapcsolgatok pár készenléti fogyasztót, pl. ne menjenek a töltök 4 hétig, amig nem vagyok otthon, vagy felesleges, hogy a tv is ott várjon készenlétben. De pl az olajsütőt nem húzom ki, nem kapcsolom le a mosógép áramkörét sem, mert ezeknek NINCS készenléti fogyasztásuk, és a routert sem húzom ki, mert pl. nem tudnám, hogy hány fok van a lakásban, stb.A részemről egyébként nem lesz több hozzászólás a témában, nem akarok meggyőzni senkit a mindennapos áramtalanitás haszontalanságáról, vagy hogy leszívja e az autójából az üzemanyagot, mert az párolog meg robbanásveszélyes is. (Gondolom most páran magukra ismertek, ahogy esténként ott szarakodnak a benzin leszívásával, majd kannákban cipelik fel a panelba
)
-
bambano
titán
mert panelben lakom, őskövület alumínium itt is van, de szerintem sokkal kisebb probléma, hogy folyamatosan áttolsz a dróton 10 mA áramot, mint az, hogy sokszor bekapcsolod a gépeket és csinálsz rajta egy 10-20 amperes áramlökést.
szerintem inkább életbiztosítás hagyni, mint kapcsolgatni, ezért nem kötöttem bele.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell Inspiron 5406 2-in-1i5-1135G7 16GB DDR4 3200 512GB NVME 14" FHD Érintőkijelző W11Pro
- Eladó MacBook Pro 14" M1 Pro (2021) 16/512 99% akku Makulátlan állapotban!
- Újszeru GIGABYTE G5 - 15.6" FullHD 144Hz - i7-13620H - 48GB - 1TB - RTX 4050 - Win11 - 1,5 év gari
- Eladó garanciás,új állapotu projektorom kihasználatlanság miatt!
- Acer Nitro V ANV15 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-13420H - 16GB - 512GB - Win11 - RTX 3050 - 2,5 év gari
- Apple iPhone 11 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B85M Pro4 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Konica Bizhub C220 - A3 fénymásoló
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest