Új hozzászólás Aktív témák

• ekkold

Topikgazda

válasz Edorn #22328 üzenetére

Adott esetben elég lehet - ha jól van konfigurálva. De van amikor ki kell nyitni bizonyos portokat, és ilyenkor nagyon nem mindegy pl. a szabályok sorrendje sem.
    Pl. ha használunk valamilyen VPN-t (Wireguardot, L2TP-t, PPTP-t), ezeknek a működéséhez ki kell nyitni néhány portot, ami vagy fixen lesz nyitva, vagy valamilyen kopogtatásos, fehérlistás megoldással (én mindegyiket használom).
    Régi RouterOS verzióban volt egy bug, ami miatt annak idején rengeteg routert széthekeltek (volt ami javítható maradt, jónéhányból "tégla" lett), de csak azokat tudták meghekkelni, amelyiken nyitva volt a winbox portja.
    Nekem már akkor is úgy volt beállítva a router, hogy netről, a 8291 portra jövő csomagok forráscíme kapásból ment a feketelistára, és onnantól minden csomagja drop... Hasonlóképpen még jónéhány további port amit gyakran támadnak (telnet, ssh, ftp, dns, stb..). Persze használok pl. sftp-t is, de nem a standard 22-es porton (átraktam máshová), és csak az "sftp-fehérlistán" szereplő IP címekről lehet elérni.

A feketelistás megoldásokkal érdemes vigyázni, mert ha nagyon elkezdenek támadni, akkor hatalmasra nőhet a lista, és az már komoly erőforrást vesz el (egy barátom járt így). Azóta csak eldobja a nemkívánatos csomagokat (nem gyűjt feketelistát), viszont a legtöbb dolgot csak VPN-el lehet elérni, és/vagy csak fehérlistán szereplő IP ről.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés