Hirdetés
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Konvektor korszerűsítés - Computherm KonvekPRO felszerelése Q7RF szobatermosztát
- Öregszem
- Szólánc.
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MuMa012
tag
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata részvényalapokkal? A Portfolio.hu 2016-os összegző cikkeiben olvastam róluk és megtetszett az Erste Stock Hungary. Bár óvatos ügyfélként könyvelt el a bank, s sosem volt még ilyen kockázatos befektetésem, de mivel naponta nézem az árfolyamát minden alapba helyezett befektetésemnek, úgy voltam vele megpróbálom.
Akinek volt már ebben vagy más hasonló alapban befektetése, mik a tapasztalatai? Elsősorban arra lennék kíváncsi, hogy napi figyelés mellett mekkora az esély egy hirtelen zuhanásnak? Bár olvastam, hogy ez az alap a BUX több részvényébe fektetett, így jóval érzékenyebb a piaci eseményekre, de nem tudom, hogy ez a gyakorlatban (leszámítva egy fekete csütörtök méretű válságot) mennyire valósul meg így, hogy nem egy, hanem több részvényt "tartalmaz". Előre is köszi a válaszokat. -
MuMa012
tag
válasz Stanlee #26946 üzenetére
Köszönöm a válaszokat. Olyan összeget raktam be erre a számlára és használtam erre az alapra, ami ilyen, nem kenyérre szükséges pénz. Viszont nagyon érdekel, hogy miként alakul a pénzem sorsa, ezért nézem naponta az árfolyamot, még a sokkalta biztonságosabbnak nyilvánított befektetési alapoknál is, amikből vettem már korábban.
-
MuMa012
tag
Szépen lement a dollár az utóbbi napokban. Olvastam a Portfolión, hogy erősebb dollár várható. Van aki játszik erre esetleg? 500 000 Forinttal érdemes belevágni és várni a 295-300-as árfolyam elérését? Akár úgy is várhatom, hogy egy alapba rakom addig.
-
MuMa012
tag
válasz grizlisandor #27875 üzenetére
Ingatlanos alapnál van tapasztalatom. Ha idén folytatódik az infláció növekedése, megéri inkább állampapírt venni. Meg ha egy éven belül kiveszed belőle a pénzed akkor némi extra díjat kell fizetned.
-
MuMa012
tag
Ki ért Zsidayval egyet a közelgő "összeomlással" kapcsolatban?
Én még a sikeres tavalyi évi számok miatt szépen megugró éves beszámolók hatását megvárom, aztán váltok a tőzsdeindexes alapokról. -
MuMa012
tag
válasz kexksz #29161 üzenetére
Máshol olvastam a napokban, hogy olajár emelkedésre számítanak az idén, ami pedig az orosz gazdaságnak jó. Tavaly 5%-ot esett az orosz tőzsdeindexes magyar alap, így lehet arra váltok. (Nagyon jó a Millásreggelit podcastként hallgatni, mert sok hírt és népszerű cikket beszélnek ki benne, s ezekre is ott bukkantam amit más helyeken is megerősítettek)
zsoltee10: Igazad van a választással kapcsolatban, az remélhetőleg elindít még egy futamot (ami főleg a Konzumosoknak lesz jó). Nekem csak a 10%-a van a pénzemnek részvényes alapban, de azzal egy év alatt tudtam annyit nyerni mint tízszeres ingatlanos alappal két év alatt, így jó lenne szépíteni még ezen.
-
MuMa012
tag
válasz BÁ Nutrition #29202 üzenetére
Még nem, de szépen halad minden a Nixon-által már lefektetett úton.
-
MuMa012
tag
-
MuMa012
tag
Ma volt pár kollégámmal is egy tartalmas beszélgetésem, ahol előjött mindenkinél, hogy a banki kamatokkal elégedetlenek, így ingatlanba fektetnek. Ez Pécsett történt, ahol gomba módra nőnek a társasházak az egyetemi épületek környékén és 18-22 milliót kérnek egy 4x négyzetméteres kétszobás lakásért az újaknál, de a panelok is 15 millió körül futnak. Viszont dolgoztam albérletközvetítőként és láttam, hogy ez egy nagyon nagy lufi már, mert a tulajok nem engedik sokaknak kiadni ("migráns ne lakjon nálam"), de drágán is adják a lakásaikat (100 000 alatt alig van). Túlkínálat is van akár új, akár régi lakásokban.
Ti voltatok hasonló helyzetben, hogy beszélgetőpartneretek esküszik valamilyen befektetési tippre amiről sejtitek, hogy kockázatos? Ki, hogyan szokott reagálni erre?
Én a magam részéről nyugtattam, hogy reálisan albérletezésből sem fog 5-6%-nál többet kapni, cserébe lesznek stresszes pillanatai. Nekik inkább a kiszamolo.hu-t javasoltam, de nem keltette fel az érdeklődésüket. -
MuMa012
tag
Nagyobb összegű (4000) dollárt ki mibe fektetne? Erste-s vagyok, s az USD ingatlan alapjukon és amerikai állampapír kötvényen gondolkozom. Bár utóbbi kapcsán várható, hogy nőni fog a kamata (Most 3 éveset 2,3%-kal árulnak) Nem szeretném forintra váltani, de a Zsiday és Matolcsi-féle belengetett válság miatt maximum közepes kockázatú eszközbe tenném. Előre is köszönöm a hozzászólásokat!
-
MuMa012
tag
-
MuMa012
tag
válasz vnorbi #30909 üzenetére
Köszönöm szépen. Én is 75-25% arányban gondoltam inkább a kötvény javára, mert ingatlan alapban van a pénzem nagyobb része. 3-5 éves időtávra gondoltam "lekötni" ezt az összeget, oda pedig fontosabbnak tartom a biztonságot. Anno az Erstenel az ingatlan alapjukra azzal győztek meg, hogy az a 2008-as válságban sem ment negatív hozamba, csak a hozamok csökkentek.
-
MuMa012
tag
válasz Mercutio_ #30920 üzenetére
Én azért vettem ingatlan alapokból, mert nem akartam a magyar államra bízni a megtakarításaim jelentősebb részét. Akkor meggyőzött az ügyintéző egy hasonló hozamú tőkevédett és e-mellett az alap mellett. (Pont a tőkevédettség és a 2008/2009-es teljesítmény alapján). Nem bízok annyira a magyar állambácsiban. (Igaz az előző felvetés alapján Trump országában miért bízhatnék, de ott ő csak egy szereplő a sok közül, s legrosszabb esetben visszatekintve, Nixon lemondása sem döntötte be a gazdaságukat)
Most a dollárt is csak azért raktam be, mert nem akartam ekkora összeget kp-ban otthon tartani, visszaváltani sem szándékozom, de azért a 0%-nál magasabb kamatra azért igényt tartanék. -
MuMa012
tag
válasz vnorbi #30924 üzenetére
Ma volt időm egy picit olvasgatni és gondolkodni. Arra jutottam, hogy a 75%-át berakom amerikai állampapír kötvénybe, de csak egy hónap múlva. Ugyanis 25-26-án ülésezik a FED, s azt követően ha emelnek az alapkamaton, a 2,3%-os hozam is feljebb mehet 0,1-0,2%-kal. A maradékot pedig az ingatlan alapba helyezem, de nem biztos, hogy az Erste-sbe.
-
MuMa012
tag
Havi átlagosan 100 000 forintos kártyahasználat mellett érdemes hitelkártyát kiváltani? Az Erste-nél vagyok és ott ennek a havi duplájánál járna évi 90 000 környéki visszafizetés. Így a kártya előállítási és éves díjakkal kevésbé tűnik vonzónak az ajánlat.
-
MuMa012
tag
válasz concret_hp #31582 üzenetére
Bocsánat, igen, 96 000 a pontos összeg.
-
MuMa012
tag
válasz htomi85 #33191 üzenetére
Illetve ezért is olyanok a tantervek, elvárások, hogy mindig legyen magántanárra szükség. A történelem anyag bár átalakult, de nem csökkent látványosan az érettségire, viszont az óraszám nem nőtt hozzá, hogy kompetenciát fejlesszenek. A matek tananyag változatlanul elavult, s sok helyen nem engedik a csoportbontást (szakképzők). A nyelvvizsga a felvételire rosssabb hátterű iskolákban elérhetetlen, de a jobb iskolákban sem feltétlenül adott a pluszpontot jelentő emeltre a lehetőség. Az informatika anyaga nem változott, de heti egy óra lett. S tudnám még sorolni tanárként a trendet. Van egy érzésem, ez is részben ide kapcsolódik, hogy sok EU-s pénzzel tanfolyamokat hirdetnek, hogy a tanároknak legyen kiegészítése, a tananyag elvárásaival meg szépen bővítik a fusizás lehetőségét.
-
MuMa012
tag
válasz mgoogyi #33702 üzenetére
Attól függ a tanárság megbecsültsége, hogy mi az a színvonal amit el akar érni az ember. Magam úgy vágtam a tanári állásnak, hogy az egyetem végéig a szüleimnél laktam, s az ösztöndíjakat amiket bezsebeltem s nyaranta dolgoztam bért nagyrészt megtakarítottam. Ezt forgatgatom most részvényben, valutában, állampapírban. A suli mellett van magántanítványom, s doktori ösztöndíjat is kapok. Úgy látom, hogy 30 éves koromig amíg jön a doktori ösztöndíj, jobban tudok megtakarítani, de a pont akkor szabadul fel időm, s lépek olyan fizetési kategóriába, amikorra már családot is szeretnék alapítani. Bár látva, hogy majd minden fővárosi versenyszférás állás a dupláját fizeti az én megyeszékhelyi tanári béremnek, de nem adnám fel szívesen ezt az állást, mert ezt szeretem csinálni.
-
MuMa012
tag
Van valamelyikőtöknek MKB Miles and More hitelkártyája? Jelenleg Erste-s vagyok, s szeretnék hitelkártyát igényelni, viszont az igényeimnek leginkább ez, a Miles and More-s kártya felelne meg, mert szeretném Lufthansára és "szövetségeseinél" gyűjteni a mérföldeket. Megéri úgy, hogy nem az MKB-nál vezetem a folyószámlámat? Előre is köszönöm a válaszokat!
-
MuMa012
tag
Mi a véleményetek erről a svájci részvényekbe fektető kötvényről? Két termék esetében is reális a szép növekedési lehetőség, mégis furcsa, hogy ha visszahívom, akkor "Névérték + 4,075% kupon"-t kapok csak.
-
MuMa012
tag
Sziasztok!
Megosztanám tegnapi élményemet. Édesapám megbízott 5 millió forint jobb befektetésével, mivel nem volt megelégedve az eddigi állampapíros hozamaival. Mikor közöltük a banki ügyintézővel, értetlenkedve fogadta, mikor levezettem neki, hogy más banknál több és jobb hozamú befektetési alaphoz van hozzáférésünk és egy diverzifikált befektetéssel az 5 éves állampapír feletti hozamot is ellehet érni. (természetesen figyelembe véve a kockázat növekedést is ebben az esetben az állampapírhoz képest) Természetesen elkezdett győzködni, hogy ez hülyeség. Úgy is köszönt el, hogy majd "költse csak el a pénzt!". Voltatok már ilyen helyzetben, hogy kioktatott, lekezelt egy banki alkalmazott? -
MuMa012
tag
válasz VirsLee #36453 üzenetére
Pusztán azért, mert apám látta az elmondásaim alapján, hogy hatékonyabb hozamokat érek el. Pl. lakástakarékot nyitottam még amíg megérte állami támogatással, lejártára ütemezve magasabb kamatú állampapírral támogattam meg, hogy legyen mihez nyúlni ha az nem lenne majd elég; illetve amíg 260 körül volt pár éve a dollár akkor átváltottam a megtakarításom egy részét és ingatlanos alapba helyeztem, ami azóta a 3,5%-os évi növekedés mellett ugyebár most az árfolyammal is nőtt. Ő úgy értelmezte, hogy az általa csak ismert egyetlen befektetési forma (állampapír + esetleg lakáskiadás) mellett én többet ismerek és, hogy figyelem folyamatosan az alakulását.
#36460) vnorbi Pontosan, egy ex takarékszövetkezetből egy másik bankba viszem át az összeget.
Valaki kérdezte azt, hogy hogyan diverzifikálnám. 15%-át tenném részvényalapokba (oroszosba vagy ázsiaiba, akár fele-fele arányban is), 25%-át tenném ingatlanos alapba (a Raiffeisenesek szimpatikusak) a maradékot pedig PMÁP-ba 5 évre fektetném vagy garázst vennék belőle és kiadnám. (Két hónapot várok a lekötésével) (Megyei jogú városban, s elsősorban paneles lakóövezetben gondolkozom) -
MuMa012
tag
válasz vnorbi #36496 üzenetére
Jogosak az észrevételeid. Tudom, hogy teljesen más a viszonya az embernek a pénzéhez ha megtakarította vagy ha lottón jött. Apám nem látja már a megtakarítások rendszerén azon túl, hogy "a bankban van". Én azzal garantáltam neki, hogy lepapíroztuk a kezelés módját, s garanciát adok az összeg egy héten belüli visszafizetésére ha szüksége van rá. Igaz, akkor benne van, hogy én fizetem ha bukó lesz a befektetés, de ezért van kisebb része a legkockázatosabb formában. Volt róla szó, hogy lakást venne a megtakarításaiból és kiadná, de önmaga rájött, hogy utálná az azzal folytatott folyamatos munkákat, így gyakorlatilag egy évnyi beszélgetések után találtuk ki ezt a formát.
-
MuMa012
tag
Abszolút politikamentesen szeretném behozni a témát. Nézegettem a városom képviselőinek a vagyonnyilatkozatait és a polgármesternél láttam egy meglehetősen profinak tűnő portfoliót. (Azért ezt a linket adom meg, mert itt forintosítva is vannak a tételek) Mit gondoltok, egy mértékű diverzifikációt mekkora mérettől kell elkezdeni? Ahogy elnéztem az egyes összetevőket, aktívan kezelt portfoliónak is tűnik, mert szépen hoztak az egyes alapok. pár milliós nagyságrendű kezelt vagyonomnál nem gondoltam arra, hogy 1-200 000-ekkel pakolgassak ennyire szét különböző alapokban.
-
MuMa012
tag
válasz Lex Icon #38031 üzenetére
Nem azért írtam, mert le szeretném utánozni. De én is így gondolom, mint Kobe, hogy 20 millió alatt nem érdemes ennyire felaprózni. Mondjuk elültette annyiban a bogarat a fülemben, hogy amit részvénybe terveztem befektetni, azt nem csak egy fajta területen érdekelt részvényes alapba fogom tenni, hanem több különböző alapba.
Kobe: Annyit tudok róla, hogy van pénzügyi MBA végzettsége, de ahogyan Mgoogyi is írja, nem kizárt a pénzügyi tanácsadó jelenléte a portfolió kezelésében. -
MuMa012
tag
válasz Qtya123 #39163 üzenetére
Ha már most enyhe a túlkínálat, mi lesz a PTE MIK mellett épülő hatalmas társasház átadása után. 2017 nyarán dolgoztam külföldi diákoknak albérletközvetítőként. Amikor augusztus végén, szeptember közepén is 200 lakás maradt kiadatlan, a lufi azóta csak eresztett. Szerintem is egyértelmű, hogy szépen lassan mérséklődnek majd az árak. Szerintem direkt nem építettek újabb egyetemi kollégiumot, mert azzal egy nagy lyuk keletkezne a városi albérletek piacán.
-
MuMa012
tag
Valaki olvasott az elmúlt napokban cikket, elemzést (vagy pusztán járatosabbak véleménye is érdekelne) a vírus okozta válság és az ingatlanárak összefüggéséről? Van egy érzésem, hogy amekkora változások vannak a részvénypiacon, annyira közömbös lesz ezzel szemben az ingatlanpiac.
-
MuMa012
tag
válasz Ixion77 #40320 üzenetére
Az albérletek terén jogos a felvetés, nem gondolkoztam rajta. Viszont a turisztikai szektornál a szállodák gazdacseréje mellett az AirBnB mögül kihátrálás szerintem kisebb mértékű lesz. Pécsett szeretnék lakhatási/kiadási céllal (vagyis olyan helyen vennék, ahonnan kiköltözve egyetemközelség miatt jól ki tudom majd adni) venni, s itt az AirBnB nem annyira meghatározó.
Most belegondolva szerintem a garázsok terén lesz még mozgás, mert ha valakinek van s elveszti a munkahelyét, talán azt adná el elsőként. -
MuMa012
tag
Elnézve az időjárási előrejelzést és a fák virágzását, a gyümölcsök árai is elszállnak erre az évre. Kemény menet lesz.
-
MuMa012
tag
válasz Golyobis #40991 üzenetére
Én is ettől tartok. Elsősorban látva az amerikai munkanélküliség hihetetlen megnövekedését és, hogy a legnagyobb vállalatok is leállnak ott. A Boeinggel vártam, hogy lemenjen 100$ alá, a Lufthansánál 7 euró alá. Szerintem ez össze is fog jönni egy francia, angol és amerikai leállással.
-
MuMa012
tag
válasz Tannen #41262 üzenetére
Kisebb aránnyal ugranék bele, mert nem szabad egy hónapból kiindulni. Az elmúlt évek trendjei alapján gyengül a HUF, talán okkal is. De év elején még 350-es Forinttal számoltak az idei évi csúcsnál, most már 360-nál járunk. Egy 370, 380 legrosszabb esetben benne lehet, de egy beinduló fogyasztásnál, gazdaságnál ez egészségesen helyre fog álni 350 környékére. Akkor inkább USD, ami szintén rekordot döntött most és 3 éve szépen hozza az évi 10%-ot és kicsit több helyen keresik, mint az EUR-t. De az angol Fontról sem sokan gondolták szerintem, hogy Brexit évében 400 felett lesz megint.
-
MuMa012
tag
A kormányinfó alapján a magyar bankok részvényeinél nem lenne meglepő, némi csökkenés....
-
MuMa012
tag
válasz atee_13 #41642 üzenetére
Azért a Tesla kezdeti nehézségei miatt teljesen jogos az ellenszenve. De mostanra valóban stabilizálódott valamelyest a helyzete. A kripto meg rengeteg embert megoszt, így nem csoda, hogy őt is. Én azért szeretem a Kiszámolót, mert képes a közember nyelvén megfogalmazni a tanácsait és sokoldalúan áll a pénzügyekhez. Így van spórolástól kezdve befektetéseken át az önfejlesztésig minden.
-
MuMa012
tag
Érdekes, hogy még az Erste Ingatlan alap is, amelyik a legnagyobb magyar befektetési alap is az elmúlt hetekben önmagához képest szépen elkezdett zuhanni. Onnan is viszik ki a pénzt a befektetők a napi befektetési jegy forgalom alapján. Mondjuk a home officeszal hosszútávon sok üzleti ingatlan bérbeadásával foglalkozó cég, befektetési alap szívni fog.
-
MuMa012
tag
válasz PredatorZoli #43751 üzenetére
Rendelkeznek a születési adataiddal, így automatikusan átsorolva leszel más, fizetős számlacsomagba. Velem is megtörtént.
-
MuMa012
tag
válasz joysefke #44025 üzenetére
Amennyire függünk az exporttól, s a legnagyobb húzóágazataink pont a legkevésbé jó mutatókat adják, nem tartom elképzelhetőnek a gyors kilábalást. Az autóiparral kapcsolatban vegyesek az előrejelzések, de az 1-2 évig tartó növekedést azon a téren elfelejthetjük. Már pedig nem csak a gyáraink, de a beszállítói szektort is érinti ez. A turizmusból egy darabig hiányozni fognak a tömeges külföldi turisták, s a belföldi turizmus sosem fogja elérni azt a színvonalat, mint amit a külföldiek hoztak. (luxuséttermek, túlárazott kávézók stb.) Szerintem ez a helyreállás esetünkben nem lesz olyan gyors.
A magam részéről azt furcsálom, hogy senki nem jelentett be két hét alatt a kormányzatból vagy a közeléből programot vagy gyárat gumikesztyű vagy orvosi kiegészítők gyártására. (Az egy szem vakcinagyárat leszámítva) -
MuMa012
tag
válasz atee_13 #44040 üzenetére
Ez várható volt. Ahogyan az is, hogy májusban is kevesebb lesz a regisztráció, de már nem lesznek ilyen 90% feletti visszaesések. Összességében azért arra számítok, hogy a kiszállítás felfutása, az egyéni izoláció növekedő igénye miatt viszont hónapról hónapra csökken majd a tavalyi évhez képest a csökkenés mértéke. Az autógyártók is lassítják az elektromos autók fejlesztését, s maradnak a költséghatékonyabb megoldásaik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Óra topik
- Linux kezdőknek
- ASUS ROG Ally
- Gaming notebook topik
- Dragon Age: The Veilguard - Befutottak az első értékelések
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Hibátlan - Western Digital Blue SN580 1TB m.2 NVME SSD
- Samsung Galaxy S22 5G 128GB Független
- Hibátlan - GIGABYTE Aorus GeForce GTX 1080 Ti Waterforce Xtreme Edition 11GB GDDR5X 352bit VGA
- Goldshell Mini DOGE pro bányagép 205MH/s 220W Dogecoin LTC (LTC Doge Bells termelésre is jó) miner
- Hibátlan - BITFENIX Formula BF750G 750W 80 Plus GOLD ATX tápegység
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest