- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Mindent a StreamSharkról!
- Milyen mosógépet vegyek?
- Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Konvektor korszerűsítés - Computherm KonvekPRO felszerelése Q7RF szobatermosztát
- Szivat a ONE. Digi és követeléskezelő (Második rész)
-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dare2Live
félisten
-
avl
senior tag
válasz vw1.820vt #126053 üzenetére
#126054Moleman -nal egyetértve: (szerintem is) ez becsülendö, követendö, potitiv dolog, emelem kalapom!
...ráadásul szerintem a közvetlen anyagi elönyön túlmutató karaktervonás, kb. mint a késleltetett jutalom [link]
vagy az életszínvonal inflációja [link]
[ Szerkesztve ]
-
donat_sz
senior tag
Ahhoz, hogy ilyen bérszínvonalat érjetek el, jó eséllyel kellően tanultak vagy olvasottak lehettek egy elsődlegesen informatikai háttérrel vagy érdeklődéssel bíró fórumon.
Akkor vélhetően érdemes volna végignézned/tek a Kiszámoló akadémiás youtube sorozatot és pár itt ajánlott könyvet elolvasni (pl. Lusta portfólió). Szerintem segíteni bővíteni a pénzről, jövedelemről alkotott képet.
Építve a most mutatott tudatos költési szokásotokra, talán még egy szinttel szebb pénzügyi jövőképetek is lehet. -
Moleman
addikt
Szerintem ez nagyon becsülendő dolog, nem kell elveszíteni az árérzékenységed attól még, hogy többet keresel mint az átlag.
Én pl az utóbbi években a kaján próbáltam sokat spórolni, mindent csak akcióban venni, de olyankor jó sokat, hogy kitartson a következő akcióig. Az infláció ellenére még most is kevesebbet költök kajára, mint 5 éve, pedig most 3.5× annyit keresek, mint akkor.
-
Csabroncka
addikt
válasz vw1.820vt #126020 üzenetére
Min szeretnél spórolni és milyen céllal! Sokan jönnek ezzel, meg a napi kávéval, de még azzal sem jut előrébb az ember hogy a legócskább cuccokat veszi meg a gyereknek vagy magának mindenből. A felesleges dolgokról kell lemondani és azt !is! félrerakni, vagy előtörleszteni... ki mondta, hogy a hitelt 20 év alatt kell visszafizetni (persze itt is számolni kell).
Szerintem a "Szerintük munkából kell megélni és pénzt keresni" mondatuk irreleváns, mert ez alapján fogalmuk nincs milyen pozícióban és milyen felelősség kell ahhoz, hogy két embernek, ilyen nettója legyen.
Természetesen én is hallottam már azt, hogy ma már mindenki legalább 500e nettót visz haza és a legutolsó diplomás vagy melós is megkapja ha bejár dolgozni."in medias res"
-
KubanitoS
veterán
Bocs már, ha ezzel megsértelek, de:
1. Férjed javaslatában kételkedsz
2. Szülői tanács szintén nem jó (komolyan valami Matáv papírokkal példálózunk 2024-ben?)…
3. Akkor most a vadidegen fórumos megmondóemberek tanácsa jó lesz?Ennyire bizonytalanul inkább maradj az állampapíroknál, az nem fog mínuszba menni…
Nothing will stand in our way. I will finish what you started.
-
bandus
veterán
te nem tototos felesege vagy veletlenul? ha igen rakereshetsz az itteni hozzaszolasaira es a ra kapott valaszokra. ha nem, akkor is.
a befektetes nem veletlenul eltero fogalom a szerencsejatektol. van kvazi kockazatmentes (allampapir), ennk megfelelo hozammal, es nagyon kockazataos (kripto), ennek megfelelo hozammal, es rengeteg mas a ketto kozott. mindkettonel elveszithetsz mindent, de ennek sokkal nagyobb a valoszinusege a kripto eseten.es ahogy irtak, ha egy jol diverzifikalt befektetsi portfolio elveszti az erteket, akkor nem az lesz a legnagyobb bajod en pl a spanyol ingatlant kategoriakkal kockazatosabb befektetesnek gondolom a vwce-nel.
szerintem 2-3 ora olvasgatassal, jutubozassal el lehet jutni oda, hogy ne felj egy diverifikalt all-world etf-tol. felnottkent, sajat elettel, sajat lakassal pedig talan egy teljesen mas rendszerben felnott, a befektetesek teren kepzetlen szulokre se kellene hallgatni.
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
Louro
őstag
válasz vw1.820vt #126012 üzenetére
Ha van is, aki néha ránézzen a spanyol nyaralóra, mi van, ha leég? Mi van, ha kirámolják? Az szerintem kockázatosabb.
Állampapír nem rossz, de azért valljuk be, többet értéktelenedik a forint, mint amennyit nyerünk vele. Bár több, mint a semmi!
Az ETF igen, kockázatosabb, de hosszabb távon várhatóan sokkal többet hoz. Az ETF sok cég egybegyúrva mondhatni. Fapadosan így mondanám. Nem egy cégtől függ a megtakarításod, hanem több ezertől. Ha egy bukik, még a többi simán korrigálhatja.
[ Szerkesztve ]
Mess with the best / Die like the rest
-
Hmmz
aktív tag
Ez már nem PMÁP, mármint erősebb azért a kockázati besorolása kb minden szempontból, egy jópár ilyen tényező van, (nem sorrendben):
- Alaptermék kockázata
- Deviza és mögöttes deviza kockázat
- Kibocsájtó kockázata
- Piaci kockázat (Főleg ez)
- Szabályozási kockázat
- Meg a többi.
de amúgy a vwce-ről az a mondás járja, hogy kellően hosszú ideig tartod nem valószinű hogy bux vele. (Értsd évtizedek.)
Persze most amúgy is túlvett szinte minden, benne van akár egy kiadós esés is..jobbesetben csak konszolidáció.
Ez az amit kb mindenki szeretne tudni, de senki nem tudja pontosan..
Cserébe viszont nagyobb a risk/reward arány.
Ha esetleg lefele megy és nektek kell a pénz mégis pl. öt év után, na az pech..
Meg a profik aszondják, ne fektess olyanba amit nem értesz..[ Szerkesztve ]
Mottó:Ha kiírnád a telszámot, az árat, meg a várost, akkor már rég megvettem volna...
-
UberMutant
őstag
a matáv részvény 1 darbab részvény egy nyomi kis ország torz piacán.
a vwce pedig több ezer cég részvényét arányosan tartlamazza. nagyrész USA cégeket.ezért mondta a fórumtárs, ha a vwce nulláz (vagyis az egész világgazdaság megsemmisül) akkor nem ez lesz a legnagyobb gondod.
-
Ra3
őstag
válasz vw1.820vt #126004 üzenetére
ETF-ből nagyon sokféle van, ha nem hazardíroztok nagyon, akkor azért az hogy az összes pénz végleg elveszik eléggé valószínűtlen. Elméletileg van rá esély hogy mondjuk egy VWCE lenulláz végleg, de akkor valószínűleg akkora foscunami lesz hogy ez fog a legkevésbé izgatni
De a kérdésből ítélve nem nagyon vagytok ezekkel a dolgokkal képben, kicsit nem ártana olvasgatni a témában mielőtt bármibe beleugratok különösebb ismeretek nélkül, az ilyen random ötletek nem szoktak túl jól elsülni.
Legalább annyit nem árt tudni hogy egyeltalán hogy és hol érdemes ETF-be fektetni, ilyen időtávra, és alapvetően milyen piacokra.[ Szerkesztve ]
''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''
Új hozzászólás Aktív témák
- Mint az új! Steam Deck 1TB SSD + 64GB SSD + műanyag tok + hordozó tok + üvegfólia + Windows 11 Pro
- Samsung 50" 4K Crystal UHD WIFI TV UE50AU8002
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6FHD/I5-G4/4GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Logitech G305 2év garancia.
- ASUS Zenbook 14X UM5401QA-L7208W használt garanciás notebook