- Asszociációs játék. :)
- Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Fűzzük össze a szavakat :)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Konvektor korszerűsítés - Computherm KonvekPRO felszerelése Q7RF szobatermosztát
- Szivat a ONE. Digi és követeléskezelő (Második rész)
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Digitális Állampolgárság Program
- Mindent a StreamSharkról!
-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ngaba
aktív tag
válasz papaya #103989 üzenetére
Ki lehet találni a kódból: Az A kezdőbetűsek a PMÁP-ok/BMÁP-ok, az utána következő 6 számjegy a lejárat, majd a PMÁP/BMÁP betűjele, az utolsó 2 számjegy meg gondolom a kibocsátás éve. Például a A260220J22 a PMÁP 2026/J. (Ez nem ilyen valahol leírt szabály, csak "úgy tűnik nekem, hogy ez a rendszer".)
Egyébként engem nem ügyfélként lepattintottak, amikor ilyesmiről kérdeztem őket. "Csak az újakat lehet megvenni."
[ Szerkesztve ]
Eladó a valóban orvos nagybátyám által vett, vidéken használt 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
Wn2tl
aktív tag
válasz papaya #97303 üzenetére
"én nem hiszek a fenntartható növekedésben, és a jelenlegi világgazdasági modell túlélésében sem, így abban sem, hogy pl. a globlált tartalmazó eft-k tartósan megindulnak felfelé"
Gondolj bele emberek milliárdjai élnek szegénységben, akik soha nem etfeztek eddig. Csak az átlag életszínvonal emelkedést nézve is bele van kódolva az etfeknek a természetébe a növekedés. És még akkor a technológiai fejlődést bele sem vettem a képletbe. Bár a kettő, technológia és életszínvonal párban jár.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz papaya #91647 üzenetére
Nem jó stratégia.
Ahogy te is beláttad, ezt ki kell ülni. Éppen úgy tudsz profitálni belőle, ha most is ugyanúgy befizetsz, mint eddig. Ha az új befizetésekkel megvárod míg visszapatan, azzal azt az elvet követed, hogy drágán veszel. Ha most is befizetsz, a visszapattanás után nem csak a veszteséget nyerheted vissza, hanem annál többet is. A portfolio váltás veleményes, hogy megéri-e kockázatosabbra váltani, szerintem érdemes megvárni míg a kötvénypiac normalizálódik és visszapattan a kiegyensúlyozott. Ahogy mondod, nem lehet 2 portfolio, így amit írtál nem is megvalósítható.
Lehet több önyp-d, de csak másiknál, de nem sok értelme van, mivel az elvonás sávos, akkor jársz jól ha 1 helyre fizeted be a lóvét költség szempontból is.
Az allianzal egyébként jó helyen vagy, az egy ajánlott önyp, ha valaki önyp-ben gondolkodik. -
Yellow73_a
tag
válasz papaya #87312 üzenetére
Nincs még hivatalos átlaginflációs szám, mivel a decemberi inflációt január első hetében fogják közzétenni.
Viszont ismert már az 1-11 hó inflációja, és sejthető, hogy valahol 23-25% körül lesz a decemberi, tehát az éves átlaginfláció valahol 14,4 - 14,6% körülire várható (mármint a KSH által közzétett hivatalos, a ténylegesről inkább ne is beszéljünk) -
PredatorZoli
Topikgazda
-
Yellow73_a
tag
válasz papaya #81092 üzenetére
Nekem is van önkéntes nyugdíjpénztáram, és én is látom a negatív hozamokat, ami még mindig lefelé tart. Viszont ugyanúgy kezelem, mint a részvénypiacot, ahol szintén csökkenés tapasztalható, de bízom benne, hogy hamarosan fordulni fog. Hogy ez a hamarosan milyen időtáv, nem tudom, de ha visszanézem a régebbi adatokat (ÖNYUP esetében csak 2015-ig tudom visszanézni, mert akkor kezdtem), a mélypontok után elég dinamikusan emelkedett.
A MANYUP esetében, ahol én nem léptem vissza, 2020 februárjában 3,5 M tőke mellett 6,3 M hozamot mutatott, ez a hozam 2020 márciusára 4,7M-re esett vissza, de 2021. novemberére 7,4 M-re nőtt (tehát másfél év alatt kb 50%-kal nőtt, igaz ez növekedési portfólió. az Önyupom asszem kiegyensúlyozott). Szóval nem pánikolok, hosszú távú befektetésként kezelem, ami elvileg hosszú távon működni fog. Maximum annyi, hogy az állami támogatás miatt, amig jól hozott az önkéntes, már év elején feltöltöttem 510e Ft-tal a havi 20e mellé, hogy már egész évben ketyegjen, most pedig az év végéig másba teszem az 510eft-ot, és csak év végén tolom be az önkéntesbe. -
Ixion77
addikt
válasz papaya #79101 üzenetére
"megdöbbentett hogy ...kisboltban...átutalással (!) lehetett csak fizetni"
Pedig az azonnali fizetési rendszernek épp az volt az egyik dedikált célja, hogy a kártyatársaságok kikerülésével, a banki app-pal lehessen átutalással azonnal fizetni.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
pictigjis
senior tag
válasz papaya #79101 üzenetére
5 százalékos jutalék a világ nagyon fejletlen részein lehet. még a bárki számára hozzáférhető sumup is 2 százalékkal dolgozik, annál pedig (normális szolgáltató esetén) kb. bárki ki tud alkudni jobb feltételeket
ahol nincs terminál, ott egyetlen dolog van a háttérben: fillér..ás
-
nort_on
senior tag
válasz papaya #75474 üzenetére
CIB-nél pl végtelent tudsz (9 999 999 999 999), ennek ellenére nem igazán működik milliós tételnél sem, többször futottam már bele. Aztán Rafi kártyával simán ment, jó hogy mindkét számla ingyenes és van AFR. Bár lehet, hogy csak a Revolut-ot és a ZEN-t kellene betenni a "megbízható partnerek" közé, pl a Rafitól hívtak ezzel kapcsolatban és be is állították.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz papaya #60726 üzenetére
Az értékpapír fedezetre nyújtott hitelek (másnéven lombard hitelek) jellemzően valamivel magasabb kamatozásúak mint egy jelzálogfedezetű ingatlanhitel (kivélve ha valami nagyon spec besorolású privátbanki ügyfél vagy, akkor lehet fordítva is, de ehhez elég nagy befektetett vagyon kell), itt nem is annyira elérhető hosszabb futamidő vagy hosszabb kamatperiódus, így véleményem szerint nem, nem jobb opció az értékpapír fedezetű hitel mint a jelzáloghitel.
Ettől függetlenül persze lehet 80% hitellel ingatlant venni, és a pénzt ETF-ekben hagyni gyarapodni, tehát elég ha csak az önerőre való megvan likvidebb eszközökben, a többi mehet is akár ETF-be.Persze azt is lehet, hogy a vásárolt ingatlan lesz a fedezet amivel 80%-nyi hitelt felveszel, a maradék 20%-ot meg lombardhitellel oldod meg önerő helyett, így pénz nélkül is akár megvásárolható a történet, és akkor akár minden is lehet befektetve hosszú távra.
Hogy mit vállalsz be, az csak a pöcök méretétől függ, illetve attól, hogy mitől félsz jobban, az esetleges veszteségtől vagy attól hogy a túl konzervatív befektetés miatt kiárazódsz a piacról (vagyis hogy a vagyonos lassabban nő mint ahogy az eszköz és ingatlanárak).
Véleményen szerint 10 éves távon már inkább az utóbbi dominál.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Futás, futópályák
- Milyen TV-t vegyek?
- Autós topik
- Asszociációs játék. :)
- Gyúrósok ide!
- Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- További aktív témák...
- Mint az új! Steam Deck 1TB SSD + 64GB SSD + műanyag tok + hordozó tok + üvegfólia + Windows 11 Pro
- Samsung 50" 4K Crystal UHD WIFI TV UE50AU8002
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6FHD/I5-G4/4GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Logitech G305 2év garancia.
- ASUS Zenbook 14X UM5401QA-L7208W használt garanciás notebook