Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dare2Live
félisten
Az elmúlt 10+év ~fidesz kormányzati eredményeit jól összefoglalja, hogy a fő célnél át kéne húzni Ausztriát és beírni helyette Romániát.
Fő cél nem Ausztria behozása hanem nem mégjobban és mégjobban leszakadni GDPben, életminőségben Romániától.
Nekem ez k*ra fájdalmas de ez a realitás.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
Minden fehérgalléros vonalnak SSCnek is nagy gond, hogy nagyon kevés mérnök képződik és pl sokkal-sokkal rosszabb a magyar mérnök angol.. nyelvtudása mint a Román, Bulgár, Lengyel... vonalé. Ugyanígy a bérekkel is gondok vannak uaz szuperbrutto +~20-30%al több nettot eredményez Románia, Bulgár... vonalon.
A fentiekkel nem csak összeszerelő üzem vagyunk hanem azok is leszünk. A rántotthús vicc Románia most húzott el mellettünk. Ennyit tud a magyar vezetés.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz Rolly #108688 üzenetére
"persze ha ilyet csinálnak, akkor én többet a büdös életben nem veszek állampapírt"
Másodpiacon 99% jóval kissebb bukóval el lehetne adni. De ami a lényeg szvsz, hogy amit nyernének a vámon, hogy 10% visszaváltás azt minimum elbuknák a réven azon, hogy rengetegen soha többé nem fektetnének állampaírba. Könyörgöm ~2 hete nyilatkozták le, hogy nem változtatnak a visszaváltási feltételeken. Az az MNB amelynek a befi azt se hiszi el amit kérdez nagyon nagy extraval tudja csak finanszírozni az adott államot.
btw ma gyerekre vártam portfolios podcastot hallgattam. Röviden: Nem csak büdös nagy szarban van de jövőre is abban lesz a magyar költségvetés. Sok pénzt kellene 2024ben "pmap"ba bevonzani. A lényeg: Az államnak finanszíroznia kell magát, kamatfizetéseket... ha a fentit eljátszák az sokkal nagyobb bukót eredményezne mint ha 1%on hagyják.
Ez csak az én tippem...
-
Dare2Live
félisten
válasz D1Rect #108782 üzenetére
Na akkor csak jó, hogy beírtam a hitelkártyás vonalat. Meg annak kimaxolását.
szerk: végül én is kimaxoltam. 3*megnéztem a revos utalást nálam nincs semmi KP felvételes bünti mint amiről akárki írt.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
Bár néha úgy tűnik hülyék ülnek az MNBnél de talán ennyire nem. Ha a befi eladja akkor majd javítanak az új papíron ami meg bevonza a büfit.
A lakosság meg az egyik legjobb befektető ebből a szempontból. Közel se menekül, ugrál úgy mint a nagybüfik.
btw kiváncsi vagyok hogy az új pmap hogy fog fogyni.
-
Dare2Live
félisten
válasz üzenabakusz #108907 üzenetére
kérdés mikor mennyit fizettél be.
Amennyire én látom jóval nehezebb úgy pénzt rakni bele, hogy megverje a pmapot mint hogy ne. Ha adóvisszatérésre játszol imo jobb a nyesz.
Sajnos nekem is fizeti a cég kb ~4%ot hozott évente az elmúlt 10+évben... szégyen, no comment.
-
Dare2Live
félisten
válasz PredatorZoli #108933 üzenetére
és
Továbbra sem tervezzük a PMÁP visszavásárlási árfolyamának módosítását 99 százalékról, ez így marad. Nem gondoljuk, hogy az emberek vissza fogják ezt váltani akkor, amikor alacsonyabb lesz az infláció - szögezi le Kurali Zoltán.
Ebből aztán simán ki lehet olvasni, hogy ha visszaváltják akkor változtatnak.
-
Dare2Live
félisten
válasz Drizzt #109099 üzenetére
a binance felhasználói felülete pöppet komplex. Volt ott minimális ETHm 3hmba került mire googlizva sikerült kiutalni. Aki csak venni akar mert kipróba, megnézi annak inkább coinbase.
+ökölszabály cryptonál, hogy az a crypto a tied ami a tárcádban van. Ami binancen, coinbasen... ott bármikor jöhet egy volt nincs. Volt sok csoda az elmúlt 10évben...
-
Dare2Live
félisten
válasz Joe123 #109300 üzenetére
"Ez úgy jött össze, hogy a vezetékes gáz ára 36,2%-kal csökkent. A KSH szerint."
Nincs vezetékes gázam ezért kérdezem: A gáz egy szintig (amibe amennyire tudom a 80% belefér) az nem rezsicsökentett/fixáras? Az a feletti rész ára ami csökkent 36%al?
-
Dare2Live
félisten
mobilkincstár másnál megy?
ma már 3*próbélom és MobilKincstar is curently out of service due to mainteaince!Thank you for your patience.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz Jolida #109587 üzenetére
Ezek közül egyik sem de
[link]
lista android sebezhetőségekről ahol cvss 9nél magasabb (critical)serutity szempontból nekem kb a felelőtlenség kategória, hogy android 7/8/9es telefonokon futnak banki appok, webkincstár. Teszem hozzá a korábbi mobilkincstár és jópár banki apptól is elkerekedik a szemem. 1év tvi előírás ellenére még volt banki app ahol gyakorlatban nem kellett pin elég volt a biometriás azonostíás a belépéshez, utaláshoz. Hogy a biometria magában mennyire biztonságos arról meg nem nyitok vitát.
btw magam részéről baromira nem értem, hogy mért nincsenek tömeges számlaürítések.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
IT security mint karrier út csapásvonallal van hwswn egy podcast azt érdemes meghallgatni.
Röviden rvre átfordítva: Mint terület van benne potenciál de amíg a management leszarja mert nem termel, nem hoz profitot addig az adatokat láthatatlanul viszik pénzt meg ebbe nem invesztálnak. És persze uez érvényes a karrier vonalra is.
szerk: kicsit régi hsz volt...
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
random erste vonalon mi is a teendő a jövő évi költségek csökkentésére? Téma volt csak átugrottam pedig van...
-
Dare2Live
félisten
válasz AMD Power #110876 üzenetére
Mi indokolja a bmapot a pmappal szemben? Jó értem szar a 9.9% a 17.7%hez képest de per pillanat is jobban hoz mint a BMÁP és trendet nézve várhatóan fog is. (kivéve ha beüt vmi komoly szar.)
Max annyi van most hogy már nem sokkal sokkal szarabb mint a pmap.
más:
idei teljesítményem szép a magas PMAP kitettség és EURHUF, USDHUF miatt meg eltaláltam, hogy akármi lesz vissza fog menni telekom 400+ra bevásároltam (~360as átlagár), OTP (ezt nagyon nem találtam el átlagár kb 14.000) vonal miatt. Van minimál bukó is majd összeszámolom pontosan de alsó hangon 25%+ ban vagyok.Amit hibának érzek, hogy a telekom rakéta elején nem vásároltam rá a pakkomra megint beütött az átgondolom, gyerek/van fontosabb miatt nem értem rá, nem foglalkoztam vele vonal.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz ngaba #110882 üzenetére
Elemzők tényleg mindent írnak... és az ellenkezőjét is.
Nekem kb megérzés volt, amikor beverték ismerve kb a fundát nem tudtam elképzelni, hogy ne menjen vissza jóval 400 fölé. Ez volt nálam a "tudás". A 4ig miatti különadó eltörlésben nem hittem az totál luck. Most meg erős trend van tartom, egy DT kivásárlás/kivezetés se lepne meg.
Detto uez volt OTPvel csak ott elszúrtam és szar a bekker áram. De OTPben ha 2024 jól indul gyj jó lesz és az lesz benne van a 20K. Bakki jelenleg vmi 5ös P/Evel forog.FBnél volt még ez a gondolatom persze nem játszottam meg. A PMAP elvitte a kedvem. Pedig avval aztán tényleg lehetett volna kasza.
szerk: Amúgy a kedvenc "elemzőm" a kiszamolo. Tényleg ha ad akkor venni kell és fordítva. pl Évekig olvastam mennyire nem buli a lakásvásárlás erre ~2022ben beszállt az ingatlanpiacra. ~8év brutál emelkedése után ATHn vett ingatlant és ~meg is álltak az árak miközben "pmap".
BUÉK!
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
-
Dare2Live
félisten
válasz Segal #111878 üzenetére
~májusig kitart a bázishatás. Bemehet 4% alá. Onnan aztán elindulunk fölfelé amin a KSH trükközése se segít. Ettől még ha a forint/gáz... nem száll el az infla az év további részében megállhat 6% körül az éves így meglepően alacsony is lehet....
miközben a PMAP 9.9%on ketyeg.[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz RegElek #111995 üzenetére
A bababvárónál egy kockázat van. Hogy elvállnak. Akkor ha jól emlékszem büntetősen kell visszafizetni. Nem ritka, hogy csok+emiatt papíron nem is vállnak el.
---
De hamár, engem sokkolt amikor egy tényleg jó képeségű, kedvelem munkatársnőmnek nem tudtam elmagyarázni, hogy ne kp majd amikor az elfogyott eladott ingatlanból hanem hitelből építsék fel a házukat.
Mindezt 2019ban amikor ~5%ra kaptak volna 10év periodusssal hitelt. Tehát kb 0 kockázat. (évessel meg 3%osra és ld kamatstop).
És a babaváróra is győzködtem őket, pedig jött a baba! De azt hálisten felvették.A férj építőiparban dolgozik "két műszakozott két évig" de ~60misiből ~140m2 csodaszép házuk lett.
-
Dare2Live
félisten
válasz H A M M E R #112010 üzenetére
"Azért utólag könnyű azt mondani, hogy én megmondtam.. Csak előre nem lehetett tudni azt hogy lesz kamatstop, meg hogy alakul a háború, stb.. Ugyanígy megmondták a szuper bankárok a devizahiteles korszakban is is , hogy vegyen fel mindenki hitelt, és akkor nagyon sok embernek nem jött be.
ld "Mindezt 2019ban amikor ~5%ra kaptak volna 10év periodussal hitelt."
Szóval ehez nem kellett volna tudni, hogy lesz kamatstop. Ha meg háború akkor építkezni se kezdjen az ember meg semmit se mert ki tudja, hogy lesz.Hamár: Ki mit fog csinálni juni 1. utána kamatstopos hitelével? Most megmondhatatlan talán a kiváltás tűnik a legjobbnak...
-
Dare2Live
félisten
válasz PredatorZoli #112018 üzenetére
és ha a hitel kamata több lesz mint a "pmap" kamata akkor végtörleszt.
-
Dare2Live
félisten
válasz Simulacrum #112019 üzenetére
Én december elején bementem erstehez érdeklődni akkor már az ügyintéző tökéletesen tudta miért jöttem én voltam a sokadik...
De ez "multi" = Semmi nem jut el a felsőmanagementhez de ha igen akkor se történik semmi. Majd amikor megjönnek az első kimutatások, hogy ~50% lemorzsolódás a fejéhez kap a management, hogy jaj, meg csinálnak 5whyt..."akik maradnak azoknak könnyebben lehet majd emelni a díjakon."
Kétlem lokálban verseny van. IB lehet problémás de egy cib ebroker nem.
Én amúgy úgy vagyok vele, hogy megvárom az első hónap díjait és kalkulálok. Nem vagyok egy DT/Swinger trader kiváncsi vagyok mire fog kijönni. btw kalkulált már vki, hogy pl 10misire ~0kereskedéssel milyen díjaik vannak?don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz Czimby #112028 üzenetére
X. Mindig előre bejelentik.
IB/Erste: Én megvárom az első hónap ERSTe díjakat, aztán megnézem Erste futurest, aztán lehet 2024 TBSZ indul IBnél vagy viszek mindent oda. Még kiderül. btw hetek óta ma tudtam először leüli foglalkozni a témával...
-
Dare2Live
félisten
válasz tototos #112064 üzenetére
"nem rakjuk be az összes pénzt önerőbe hanem kamatozzon szépen állampapírban"
Ennak a dolognak van még egy nem elhanyagolható előnye. Ha jön vmi válság és ne adj isten bezár a cég megszorultok akkor van hova nyúlni.
@Segal Természetesen a 9.9% csak idénre utána x.
-
Dare2Live
félisten
válasz SzGee #112263 üzenetére
Visszatérítés miatt ha mindent beleveszel mint zárási díj, kártyadíj... akkor nincs igaziból értelme szórakozni vele.
Csak a rugalmasság ami előny. pl koppra terhelni novemberben pmap vásárlásnál és utána revoval pénzt megpörgetve 0zni. btw ha jól értem ezt a "lyukat" is betömték. Szóval már emiatt is csak részben.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz Tottu #112439 üzenetére
a K&H-nál azt tapasztaltam, hogy alkalmanként még kilehet fogni régi PMÁP-okat, amik ugye ~1 évig még hoznák a 18-19%-ot"
Az infla+os PMAPok 2024ben kincset érnek és ~10+%os reálhozamot adnak annak akinek van. Én nem értem mért akarná bárki eladni belölle illetve a kérdés a mennyiért. De ha igen főleg névértéken akkor nem kell nagyon gondolkodni meg kell venni.
szerk: Szerintem az 1%os visszaváltást modosítják vonalnak kicsi az esélye. Mindenki elmondta nem fogják annyira beépült a befeketői szentimentbe, hogy a megváltoztatásával többet buknának mint nyernének.
btw "akármi" van infla+os paírok. Akármi van reálhozam van. A másodpiaca nagyon gyorsan kialakul csak max 98%on lehet majd eladni. justmy2cent felelőséget nem vállalok ha államcsőd lesz....[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz PredatorZoli #112487 üzenetére
"A magas nyomású irányba nem illik bele a magas kamat gondolata."
Na de a magas nyomású költeni akar. Ahoz meg a befi akkor ad pénzt ha magas a kamat.
off csak beugrott: Olvasom, hogy a lakosság fogyasztásának beindulásától várják azt hogy a GDP beinduljon. Közben az állami elvonás ~50%ról 66% fölé ugrott és idén a megemelt kisker adó, csomagolási adó, üzemanyag adó.... miatt mégtöbbet vesz el az állam az állami elvonás mégtovább fog emelkedni. Elvtársak ez így necces lesz.
-
Dare2Live
félisten
válasz szabi__memo #112498 üzenetére
Bankba se rakd a pénzed mert úgy gondolhatják, hogy nem adják vissza!
-
Dare2Live
félisten
válasz PazsitZ #112982 üzenetére
Az megvan, hogy 2014 óta 34.65% infláció volt?
adat honnan? Nekem itt [link] 2014-2022re 35.44%ot dob de erre még rájön a tavalyi 17.6%. Bőven 50% felett van hivatalosan is az infla 2014 óta.
(Élelmiszer, lakás vonatkozásában meg 100/300% körül)Hamár bedobom:
Kinek mi volt eddig a legepicebb bukása?
az enyém a 12$ az olaj innen csak felfele mehet olaj certi tuti vétel... volt. És az is lett volna csak az olaj ára minuszba ment engem meg likvidáltak. Utána meg elment a kedvem és nem szálltam vissza. Tökére nézve 0.2% volt benne de na azt nulláztam.[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
Az új csok szerintem árnyéka a régi elinflált réginek. Nagyon nem lepne meg ha a köv években bőven lejönne a fenti link 150% alá a reálárindex. Az ha most néznénk -20-30% az árakból. Kiderül.
-
Dare2Live
félisten
jön az új PMÁP, de 9,9% helyett már csak 7,9%-ot ad az első kamatperiódusra
Ahogy sejtettük feb 21 elött vége a 9.9%os PMAPnak.
Aki tud hitelkártyázhat mégegyet...Bázishatás miatt infla júniusig még eshet is, így hacsak vmi nagy gebasz nincs valószínű fog adni ~2% reálkamatot ami nem rossz... csakhát.
-
Dare2Live
félisten
válasz Oppenheimer #113265 üzenetére
Mikortól? Én jan 4.én még pörgettem egyet Erste max 0záshoz és nem történt semmi. Tény nem volt nagy összeg.
btw most febr 21el (pmap) és marc 1el (feleségemet elküldték) jön egy nagyobb összeg és per pillanat nem tudom mibe kéne rakni. Nagyon PMAP túlsúlyos lett a portfolionk a 7,9% (bár még mindig reálkamat) de annyira nem vonzó amit tőzsdén nézek meg amibe pénzünk van egekben... jajdekényelmesvoltapmap...
-
Dare2Live
félisten
válasz atee_13 #113813 üzenetére
Jó lenne tudni KSH hogy számol, hogy magyarázza. Így elsőre érthetetlen, hogy tudtak kihozni -0.5%os üzemanyagár inflát miközben januárban (jórészt adóemelés miatt) az üzemanyagok ára masszívan emelkedett.
Bár a gáz vonalas infla csalást is "meg tudták magyarázni".
A tőkém jelentős része van PMAPban ez az egész így különösen nagyon meredek.
-
Dare2Live
félisten
válasz SzekeresPeti #114716 üzenetére
Szerintem ezt infla nélkül is lehetetetlen kiszámolni mert fogalmad sincs épp akkor mi és mennyiért lesz a piacon. Lehet találsz valami olyat ami neked annyira kell, hogy adsz érte +10misit vagy valakinek nagyon kell az eladás és tudsz alkudni 5misit.
Ehez képest a háztartási gép marék zizi.
És nincs is értelme számolgatni. Az állampapír, részvény elég likvid. Ma eladod holnap a számládon a pénz.
És ráadásul ingatlant hitelből szokás venni azt is maximalizálva. Akkor is ha megvan rá a kp. Mert 6%ra kapsz hitelt a fixmap meg 7%ot ad. Nem is/csak az 1% marzs miatt hanem, hogy ha bármi van akkor nincs gond.Szóval nagyon nem érte/értjük az észjárásod.
-
Dare2Live
félisten
válasz Drizzt #115044 üzenetére
Kell még pár adat de úgy tűnik hogy a jelenlegi konstrukciokkal a lakosság még a kincstári számlán lévő kamatból is csak mérsékelten akarja finanszírozni az államot. Érdekes.
-
Dare2Live
félisten
válasz HussarF #115049 üzenetére
Az a réteg aki annyira tudatos, hogy eddig ÁKnál tartotta a pénzt és most a kamatot viszi el az túlnyomó részt másba fogja fektetni a pénzt és nem fogyasztani fog. Nem kenyérre vagy autóra kell.
A fogyasztás beszakadásának mértéke nekem nehezen értelmezhető ennyien csak nem járnak Szlovéniába, Romániába... vásárolni.
Hamár szóba került szerintem az is brutál hogy lakosság fogyasztást nézve Magyarország az EU legszegényebb tagállama lett. Az hogy a rántott hús vicc Románia 20év után beelőz meredek volt nagyon nehezen tudtam megemészteni de hogy Bulgária is...
Viszont tökéletesen megmutatja életszinvonalban, gazdaságban hosszabb távon hova vezet a NER.Én még hó elején bevásroltam 9.9%es pmapból hitelkártyából. A bejövő kamatból törlesztettem. A márc 20as kamattal viszont nem tudom mi lesz a "dollár 5% és euró 4% pénzpiaci" úgy hogy divezifikálni akarok mert nagyon durván pmap túlsúlyban vagyok jobban hangzik mint a jelenlegi pmap/fixmap.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz HussarF #115228 üzenetére
"Körülbelül 50 hektár az a birtokméret, amely már értelmezhetően tisztességes megélhetést biztosít Magyarország egy családi gazdaság számára
Ez volt a háború előtt. De épp most van nagy átalakulás az agráriumban. Ez most felugorhat akár 300 hektárra is."
A gond az "50"hektár. Ami baromi jó volt mert évi "1+1" hónap munkával inimális munkával úgy meg lehetett élni, hogy télen családosan mentetek 1hónap Hawaira, Maldivra...
Jelenleg viszont állami dotáció nélkül baj van.
És tegyük hozzá a fenti nem versenyképes a 300-1000 hektáros gazdaságokkal. A pl USre jellemző 1000-10000! hektárosokkal meg végképp nem. Erre rájön, hogy a világpiacot letarolta a GMO. Ugyanott jóval többet lehete termelni alacsonyabb költséggel.Jó analalogia a gyümölcs pl alma vonal mert ott már végigmnet a folyamat. A magyar családi alma versenyképtelen a 50-100*nagyobb területen termesztett gépesített Lengyel, Olasz, Kínai almatermesztéssel. Az csak támogatások miatt "működik".
-
Dare2Live
félisten
A 430Fts EUR alapvetően a totálisan elszálló gázárnak és emiatt a brutálisan megborult beomló külker deficitnek volt köszönhető.
Erre rájött a Matolcsy féle "lezárult a kamatemelés" ami megmutatta mennyire is érti és érzi a piacot és itt ugrott fel 405ről 430Ft fölé a forint. Amire jött az 500bps kamatemelés.
(És b*meg Matolcsy még mindig többre becsülöm mint szakembert mint Nagy Mártont.)
Ehez képest 2023ban lejött a gázár átlag 50$ra, 2024ban eddig meg 25$ körül van.
Ha csorogva is de elkezdtek jönni az EUs pénzek. EUR áramlik be. Rekordon a devizatartalék.
2024ben eddig masszív külker szuficitet várok. Ha nem lesz masszív akkor meg beindult a fogyasztás.Aztán a 20-25%os árdifi [link] miatt lehet annyira beindul a külföldre járunk vásárolni, hogy beindul a fogyasztás... de külföldön vásárlunk. És persze az ÁHT hiány magas, MO finanszírozása a Orbán rezsimnek hála drága és tovább akarják tolni a magas nyomású gpt.
De ezek nem indokolnak a 430Fts eurt.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz Addel #115466 üzenetére
Támogatod már most is amikor magyar fizetés mellett a pl élelmiszer 25%al többe kerül nálunk mint Németországban. [link]
btw az a baj, hogy Lölö, Tibocz... cégek hiába kapnak pénzt csak addig lesznek külföldön versenyképesek amíg az a pénz el nem fogy. Persze ha elfogy majd kapnak újra...
-
Dare2Live
félisten
válasz Addel #115688 üzenetére
Kamat kérdésre hogy mennyire finanszíroható MO és komoly felára van a kormány, makk marci, leuraljuk MNBt vitájának, inkompetenciájának....
és még így hogy elég komoly a kamatfelárunk se fix, hogy finanszírozható ld 2008at.
Nem mellesleg tavaly SP lehúzótt minket BBB-ra. Innen bármi le az már bóvli és az katasztrófa lenne.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple Watch Series 5 44 mm GPS+Cell
- PANASONIC TOUGHBOOK CF-54 7. gen. I5 katonai laptop (4X2710 Mhz, 8 GB DDR4, 256 GB SSD, WIN10)
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer PC! I7 10700F / ROG RTX 2070 Super / 128GB + 1TB SSD!
- ÚJ / MINI PC / HP EliteDesk 800 G6 - I5-10500T, 16 DDR4 / 256 NVMe SSD / INTELUHD +SZLA! +GAR!
- Victus 16-e0900ng 16" FHD IPS Ryzen 5 5600H RTX 3050 16GB 512GB magyarított vbill gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest