- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- gerner1
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
-
LOGOUT
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PredatorZoli
Topikgazda
hát nézd, a méret számít
Ha például csinálsz egy olyan portfoliot, amiben olyan elemek is vannak aminek a súlya ilyen 7%, és mondjuk csak 5M ft-ot fektetsz be, akkor ebben az elemben 350e ft-od lesz. Még ha adott évben tegyük fel 3%-al túl is teljesíti az adott elem a piacot, az csak +10e Ft. Ennyiért nem éri meg a macerát és a plusz tranzakciós költségeket sem feltétlenül, pláne hogy semmi garancia nincsen rá hogy egyáltalán lesz hozamprémium.
Ezért is mondtam, hogy szerintem 20M alatt felesleges az egészet cizellálni. Az az ETF pozi ami kisebb mint 1,5M ft az szerintem felesleges. -
KMT
addikt
válasz
BugZ-e #88729 üzenetére
Azért is félrement pár tanács, mert nem tudták, hogy mid van még.
Szerintem nem annyira az összegtől, mintsem a várt "felhasználási" időtől függ, hogy mibe érdemes. A vételi díj pár euró jellemzően, néhány milliónál pedig a havidíjakat is kitermeli, már ha épp nem medvepiac van.
#88745 pictigjis
Valószínűleg az adott portfólió pont ugyanannyit hoz a haladónak, mint a kezdőnek... -
peetie1
aktív tag
válasz
Stanlee #88740 üzenetére
Én most tartok ott ahol te kezdted, mivel szeretek kísérletezni egyből 2 féle ETFel kezdtem (jpgl zprv). Úgy voltam vele,hogy ha vwcet veszek akkor is azon fogok gondolkodni, hogy mivel bovitsem. Így meg ezzel a 2vel elleszek. (Aztán majd nézem mi legyen a 3.amivel lehetne bővíteni
)
-
Sisco2
tag
válasz
Alvin_ti4200 #88720 üzenetére
Szia! Szép ez a ~70% 3év alatt, grat.
Megkérdezhetem hány elemű a rv. portfoliod? Ill. ha nem titok elárulod mik voltak benne nagy súlyban 2022 -ben? -
pictigjis
őstag
válasz
julius666 #88744 üzenetére
a kriptó most azért nem jó példa, mert ott viszont sok olyan esemény történt idén, ami alapvetően megrengette a rendszert, nagyon sokan veszítettek nagyon sok pénzt a jórészt a kriptó szabályozatlanságából fakadó problémák miatt. a kriptó esésének igazából sokkal nyomósabb okai voltak, mint ami a teslánál történt. én a kriptót elengedtem, ha lemaradok ezzel életem lambójáról, hát így jártam, én ott már csak a kockázatokat látom
-
julius666
addikt
válasz
#48584626 #88741 üzenetére
Ez így van, de még mindig többszöröse az árfolyam annak, mint ahol masszívan már lufizgatás ment. (Lehet nem általad persze, akinek inge...)
Azért azt megjósolni, hogy valami "egyszer majd" esni fog valahonnan valahová, az nem nagy truváj, nincs információ értéke. Stingy2-nek teljesen igaza van, konkrét be/kiszállókat írjatok ha már nagyon az üveggömböt akarjátok nézegetni, kb. hol lesz az alja és kb. mikor. Ez a fajta lufizgatás itt csak szájtépés, üres flamebait.
Nem TSLA példa: a crypto iszonyat nagyot esett idén, a lufizók nyilván elégedetten hátradőlhetnek. Közben amit 2017-ben beletoltam még mindig a legjobb hozamú befektetésem (lenne, ha nem adtam volna el a nagy részét rég). Van olyan, ami az idei bukó után is bőven 10x még. Mindezt úgy, hogy amikor vettem is nagyrészt már lufinak gondoltam.
Ezek a lufizások - ha komolyan gondolod és meg is "játszod" az elképzelésedet pénzzel - iszonyat kontraproduktívak hozam szempontból. Ha meg nem játszod meg pozival, akkor minek foglalkozni vele?
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
geleati #88742 üzenetére
A mögöttes indexekre rákeresve látszódnak különböző fundamentális mutatók. Illetve az is jó támpont, hogy ha nézi az ember, hogy az elmúlt években a piachoz képest hogy muzsikált.
ez persze csak spekuláció, 1 éven belül fixen az eredeti arányokat állítom be, de év közben a mérethatékony vásárlások miatt nem tudom úgysem tartani pontosan az arányokat. -
geleati
tag
válasz
PredatorZoli #88715 üzenetére
Azt hogy mi olcsóbb épp a P/E mutatóból állapítjátok meg? A justetf-en nem találom ezt.
-
Stanlee
őstag
válasz
BugZ-e #88723 üzenetére
En a legalacsonyabb TER-es MSCI World-ot veszem. Azert van csak a masodik ETF bent a havi megbizasok kozott, hogy ne kelljen szamlavezetesi dijat fizetnem (Nemetorszagban elek). Felhagytam az ilyen-olyan ETF-ek vasarolgatasval. Amikor elkezdtem, nekem is tobbfele volt, azt hittem hogy mennyire jo lesz, aztan kiderult, hogy a faek egyszerusegut kell venni, a tobbsegnek az valo.
-
pictigjis
őstag
válasz
PredatorZoli #88724 üzenetére
és annak látnád értelmét, ha az eddigi csak vwce-s kezdősködés után 50:50 vwce-jpgl megosztásra váltana valaki?
-
Yager01
senior tag
válasz
"azokat veszem, amik most épp olcsóbbak, így az emerginget, a valuet, az eu scv-t fogom megvenni teljes egészében, meg a momentumot"
Konkretizálnál? -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Kukipapa_rr #88733 üzenetére
Az a 13k még nincs, azt idén fogom megkeresni és egyből berakni.
-
Kukipapa_rr
tag
válasz
Mit fogsz tenni a 13k KP-val? Marad abban?
-
aujjobba
addikt
válasz
vnorbi #88685 üzenetére
Én már az egyenleget sem vagyok biztos, hogy jól számolja, nézd itt a George-ot:
Az árfolyam euró, szorozva a darabszámmal kijön a 2542 EUR.
Plusz a profit 112, összesen 2654 EUR.
Nade ő azt mondja 2654 USD.
Ráadásul ha 997ezres forint összeget visszaosztod a 2654-gyel, akkor 375 jön ki, ami nem EUR árfolyam biztosan, hanem USD.Ez így teljes katyvasz, össze-vissza számol.
Egyébként valószínűleg itt minden USD kellene legyen, úgy jönnek ki a számok, ez az FLXE ETF egyébként, aminek az USD árfolyama 22.94 USD, EUR-ban 21.38 EUR a Xetra-n.
-
BugZ-e
csendes újonc
Azt nem tudom, hogy van-e értelme ilyen "kevés" pénzt ETF-be fektetni (1 millió forint).
Igazából arra voltam kíváncsi, hogy mi az a minimum összeg amivel megéri egy olyan portfóliót csinálni amiben több ETF is szerepel, de a többi komment alapján már megkaptam a választ (min. 4-5 millió forint).
Viszont ezek alapján én "fordítva ülök a lovon", jelenleg 8 millióm van 2029/J-ben.
-
Vesa
veterán
válasz
PredatorZoli #88679 üzenetére
Szerintem simán kiveszik a lakossági értékesítésből. Azt persze nem teljesen értem, ez miért lesz jó nekik.
DKJ-ba általában azok tesznek lakossági oldalról, akik:1. nem terveznek hosszú távra lekötni pénzt, és nem bíznak az 1% büntetés stabilitásában
2. egyáltalán nem bíznak az államban egy hosszabb távú lekötéssel, viszont az 1-2 havi DKJ vásárlás még belefér nekik kockázatként, de egy PMÁP típusú termék már nem.Namost ezeknek a "befektetőknek" a pénzét el fogják veszíteni, mert nem fognak átmenni más termékbe. MIvel gondolom ez lenne a "hatalmas ötlet" részükről. Ezek az emberek már átmentek volna, ha nem a fenti 2db ok lenne a meghatározó számukra, hiszen hosszabb papírok most is elérhetők. Mégis DKJ-be tettek pénzt, nyilván okkal. Vagyis egy újabb teljesen agyatlan, ultra idióta húzás lesz, ha kivezetik a DKJ-t a lakossági szegmensből. Még rövidebb lesz a költségvetés...
-
nort_on
senior tag
válasz
BugZ-e #88723 üzenetére
András György, de mások szerint is, 4-5 millió alatt csak állampapír. Ebből érdemes egy likvid 6-12 havi vésztartalékot képezni (KP/bankszámla/cetelem/DKJ). A megmaradót meg PMÁP-ba tenni. Én diverzifikálnám devizával is, pl P€MÁP.
Aztán ezután jöhet a többi pénz, cél + időtáv szerint (pl felújítás, kocsi, stb) DKJ+PMÁP.
Aztán a nyugdíjcél, 10+ év, ide jöhet a részvény ETF. VWCE kezdőknek/"kicsi" portfólióval bőven "diverzifikációs", majdnem 4000 cég van benne globál, small cap-et kivéve.
Plusz, én vennék kriptót is, most viszonylag jó áron van, ugyanúgy TBSZ-re lehet, van BTC és ETH ETF is.
A Zoli portfóliója (vagy bármilyen több elemes) tök jó (majd kiderül hosszútávon, hogy mennyire veri a piacot), de bizonyos méret alatt nem költséghatékony. A kezeléséről meg ne is beszeljünk, mert az igencsak tudásigényes.
-
BugZ-e
csendes újonc
Mekkora összegnél érdemes diverzifikálni a portfóliót? Megéri 1-1 milliókért venni adott ETF-et vagy egy bizonyos összeg alatt érdemes csak 1 ETF-be fektetni?
5 milliót szeretnék befektetni, ebből érdemes 2-3 netán 5 ETF-be fektetni?
-
j0k3r!
senior tag
válasz
Alvin_ti4200 #88720 üzenetére
Szép teljesítmény!
A könyvek is jók, a fele nekem is itt van a polcon
-
Alvin_ti4200
félisten
Ha már portfóliók teljesítménye a téma, az enyém jelenleg itt tart
Aktívan menedzselem, nincsenek benne alapok, kriptó illetve csillámpónik. Évek óta igyekszem tanulni, hogy csökkentsem a fekete foltjaimat és jobban értsem, amikor hibázom, hogy mi történt és miért. Jellemzően buy and hold stratégiát követek, így nem szoktam trade-elni, viszont ha van valami, amire le szeretnék csapni, akkor előfordul, hogy egy kevésbé jobb minőségű (vagy túlértékeltnek vélt) cégtől megszabadulok (amit nem biztos, hogy később nem veszek vissza, ha a fundamentumok nem sérültek).
A 'D' betűk a depositot, azaz a számlára való befizetéseket jelenti, az összes beérkezett osztalékot visszaforgattam eddig, azok nem láthatók az ábrán, csak gondoltam, megjegyzem.
Az előző portfóliómat még otthon építettem, de Londonba költöztem 2019 őszén, így azt fel kellett számolnom (innen a GBP base currency).
Könyvek, melyeken átrágtam magam az elmúlt öt évben:
2017:
Thomas J. Stanley & William D. Danko: The Millionaire Next Door2018:
Sólyomi Dávid: Osztalékból szabadon (ha esetleg valaki a zárt csoport(ok) tagja, akkor ott sűrűn összefuthat velem)
2019:
Lowell Miller: A létező legbiztosabb befektetés2020:
Tony Robbins: Unshakeable
Jeremy J. Siegel: The Future for Investors2021:
John C. Bogle: The Little Book of Common Sense Investing
Ramit Sethi: I Will Teach You To Be Rich2022:
Peter Lynch: One Up on Wall Street
Peter Lynch: Learn to Earn
Terry Smith: Investing for Growth2023:
G. Bennett Stewart: Best-Practice EVA: The Definitive Guide to Measuring and Maximizing Shareholder Value**most fejezem be Terry Smith könyvét, így jövő héten esem neki ennek a nehézbombázónak, a frameworköt már használom bő másfél éve, de szeretném mélységében is érteni
Ezeken felül hallgatok pár podcastot, de főleg a könyvek, illetve a könyvekből készült összefoglaló videók azok, amikből a legtöbbet tanultam, illetve jegyzeteltem (pl. Joel Greenblatt: The Little Book That Beats the Market, Howards Marks: Mastering the Market Cycle és The Most Important Thing, valamint Chuck Carnevale (FASTgraphs alapítója) is néha érdekes dolgokat oszt meg).
2019/12/12 - 2022/12/29: +19.8% CAGR
SPX: S&P 500 index
MXWO: MSCI Total World Index -
nort_on
senior tag
válasz
PredatorZoli #88718 üzenetére
Legyen így!
-
nort_on
senior tag
válasz
Most nálam is van egy kis átrendezés, nem akartam nagyon bonyolítani az életemet, de lehet csipegetek én is egy kicsit a faktorokból. Átnézek 1-2 korábbi anyagot innen.
Érdekes év lesz ez a 2023 is.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
nort_on #88714 üzenetére
Nekem ez a jelenlegi "elegendően jó", így én hétfőn levásárolom azt a maradék 37 ezer euromat. 50 ezer eurora méretezem a 2023-as tbsz-t, a maradék 13k+ ot év közben adagolom ahogy lesz, most ebből a 37-ből azokat veszem, amik most épp olcsóbbak, így az emerginget, a valuet, az eu scv-t fogom megvenni teljes egészében, meg a momentumot. A jpgl meg a zprv-ből kevesebbet, azokból fogok év közben csipegetni mert azok amúgy sem estek sokat.
-
nort_on
senior tag
válasz
PredatorZoli #88643 üzenetére
Diszkont, az...
Annyira éreztem, hogy pattani fogunk. Nem baj, lesz ez még olcsóbb is, majd $3500 körül bevásárolunk.
-
attiati
veterán
válasz
BlackV #88712 üzenetére
közvetetten befalapokon keresztül akkor is vásárolható lesz.
Próbálkoztak már pár dologgal, de mindig valamilyen áldozattal járt az államkincstár részéről.
(Rövid papírokat alacsonyabb hozammal árazták. Utána átváltottak azonos hozamra. Egyik sem volt jó valamilyen szempontból.) -
BlackV
őstag
válasz
PredatorZoli #88679 üzenetére
Egyszerű. Jobbnak kell lenni a dkj-nél. (Vagy amit te mondasz: kivenni a vásárlók köréből a lakosságot.)
-
attiati
veterán
Fel vagy véve
Akit nem hatott meg a dkj 10+ %os hozama (jobban mondva a pénz értékvesztése), az nem akar/tud foglalkozni a pénzével.
Valószínűleg a pénzügyi oktatásnál kellene kezdeni.
Vagy a bankszektort - amire egy ideje fejőstehénként tekintenék - újra érdekeltté tenni. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- VoLTE/VoWiFi
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Asustor NAS
- Politika
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen okostelefont vegyek?
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- További aktív témák...
- Félkonfig napi használatból! Leírást, olvasd!
- 150 ezerre ár alatt !új 0km-es garanciás Dell G15 gamer laptop rtx 4060 i7 13650hx
- BOMBA ÁR!! MacBook Pro Retina 16" M4 Pro 14CPU / 20GPU / 24GB / 512 SSD / Magyar - ÚJ!!
- UTOLSÓ darab - 2024 MacBook Pro Retina 14" M4 PRO - 12C / 16C / 24 GB RAM / 512 SSD / BONTATLAN
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- ShieldUp Fóliavágógép tartozékaival
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest