Hirdetés
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Wolverine
félisten
Megjelent a pontos lista.
-
Wolverine
félisten
válasz
(Darkwood)
üzenetére
Vedd hozzá, hogy az országos szintű ütemes menetrend viszont sok vonalon sűrítést jelent, amihez viszont plusz létszám kell majd - munkaerő-átcsoportosítás, ugyebár.
Az előzetesen kiszivárgott listát én is olvastam, abban tényleg voltak logikátlan bezárási tervek; de várjuk meg a végleges javaslatot.
-
Wolverine
félisten
válasz
(Darkwood)
üzenetére
A mai bejelentés szerint cirka 1000 km-en, 33 mellékvonalon akarják megszüntetni a vasútközlekedést; és a létszámleépítés elsődleges terepe az irodákban lesz.
Aztán persze majd meglátjuk.
#1171: ha egy vasútvonalon napi 10 utas van, ahhoz nem kell vonat.
-
Wolverine
félisten
válasz
(Darkwood)
üzenetére
Vannak olyan mellékvonalak is, ahol nincs gyakorlatilag egyetlen utas sem, és teherforgalom sem jellemző. Ezekre tényleg a világon semmi szükség, azt a forgalmat busszal is simán fent lehet tartani olcsóbban.
Amire viszont lenne, az egy országos szintű ütemes menetrend. Kár, hogy azt meg pont a hozzá nem értő fejesek és a rövidlátó vasutasok akarják megfúrni...
-
Wolverine
félisten
Lásd a #1079-es írást; sok esetben a rivális Volán-társaságok vagy maga a felelős minisztérium hibája, hogy nincs gyors buszjárat. (nekem mázlim van, mert Bp-Szombathely viszonylatban van napi egy gyorsbusz az M1-en, és van lassabb is Veszprém felé egy vagy kettő; persze a gyorsjárat sem tökéletes, mert a Vasi Volán és a Kisalföld Volán meg nem egyezése miatt nem mehet be Győrbe, így szépen elmegy a város mellett...)
-
Wolverine
félisten
Egy érdekes elemzés egy közlekedésmérnöktől.
-
Wolverine
félisten
válasz
philoxenia
üzenetére
Bárány Balázs szóvivő?
(vagy hogy a tökbe hívják...) -
Wolverine
félisten
válasz
philoxenia
üzenetére
Egyetértek; de szöges koronával, és utána vigye fel a keresztjét a Gellérthegyre, majd feszítsék meg

-
Wolverine
félisten
A BKV-sek azért sztrájkoltak volna, mert a cég perpill. a működőképesség határán egyensúlyozik. Erős a gyanúm, hogy a forgalomba kiadott járművek jelentős része igazából alkalmatlan lenne a közlekedésre... Ha leállna a cég, az nem kicsit lenne erős; képzeld el, hogy - ha jól látom, Csabán laksz - Békéscsabán és a 10 kilométeres körzetében semmilyen buszközlekedés nem működik; szvsz ott is megállna az élet egy kicsit... Én ugyan itt lakom most Budapesten, de azt mondom, hogy egy BKV-sztrájkot elfogadtam és támogattam volna, mert jogosak az indokaik, amiért ezt meghirdették. Gaskót viszont meg fogom dobálni nagy, kemény, esetleg életveszélyes tárgyakkal...
-
Wolverine
félisten
Az első értelmes ötlet a sztrájkkal kapcsolatban: [link]
dragonfx: ne keverd a MÁV-osok sztrájkját a BKV-vel; utóbbi jogos.
-
Wolverine
félisten
válasz
philoxenia
üzenetére
philoxenia, abban egyetértek laikusként is Tevannal, hogy az ütemes menetrend legfőbb előnye a kiszámíthatóság: ha nem kell a komplett menetrendet betanulnom, hanem annyit megjegyeznem, hogy páros óra 25-kor megy egy vonat, akkor sokkal jobban tudok tervezni egy váratlanabb utazást is. Ha ingajáratban működnek a szerelvények, akkor nem kell egy vonatnak bejárnia fél Magyarországot, mehet mindig ugyanazon a vonalon; és meglepne, ha a karbantartás 10%-ánál nagyobb lenne az az arány, ami egy kimaradás alatt javítható (igen, tudom, hogy cserélik a szerelvényeket és egy vonat nem jár egész nap). Viszont a tök másfelé elküldött vonat behozza a rizikófaktort a késéssel, és utána borulhat az egész rendszer. Gyanítom, vannak olyanok, akik meg is akarnák buktatni, és akkor lehetne bizonygatni, "mi megmondtuk, hogy ez nem működik". Apró bibi, hogy jobb helyeken így működik a rendszer, és nincs vele komolyabb probléma.
Az ütemességnek megvan az az előnye is szerintem, hogy nem kötelező a reggeli/délutáni csúcsban utaznia annak, akinek jobb a későbbi időpont is (jellemzően nyugdíjasok, kötetlen munkaidőben dolgozók, gyermekes anyukák stb.) - így a csúcs terhelése jobban eloszlik napközben.
A megtett utaskilométernek egy előnye van az újságíró szempontjából: utasszemmel látja, hol szar a rendszer. Valószínűleg ezt a forgalomszervezők is látják, csak ugye ott a probléma, hogy a rugalmasabb, modernebb menetrendet át kell verni a fejeseken, akik nem feltétlenül értenek hozzá (sógor-koma, ejtőernyős, szimplán hülye stb.), vagy ha igen, akkor sem feltétlenül olyan szemmel nézik a rendszert, mint az, aki használja. A vasútnak szolgáltatásnak kell lennie: a lényeg az utasok kiszolgálása lenne, és nem a "nesze b+ ez van, ha nem tetszik, akkor dögölj meg, egész eddig jó volt, nem is értem, mi lett hirtelen a baj" hozzáállás, amit én is sokszor tapasztaltam, amíg vonatoztam (és az utóbbi 10 évben az sem volt kevés). Jelenleg a MÁV-nak annyi köze van a szolgáltatáshoz, hogy így nevezi a ránk tukmált izét, amit vasúti szerelvényekkel lebonyolít. -
Wolverine
félisten
válasz
philoxenia
üzenetére
Ha hihetünk az adatoknak, 10%-nyi munkavállaló sztrájkol; de ők pont a jegy- és kocsivizsgálók... akik nélkül nincs közlekedés.
szerk: muhaha. [link] (mondjuk én egy éve nem vagyok hajlandó vonatra ülni, ha főbe lőnek sem.)
-
Wolverine
félisten
válasz
philoxenia
üzenetére
A cáfolatot várom, én sem értek hozzá, max. a józan ész szintjén, de szívesen olvasok róla

A külső céges átvilágítás szerintem azért kéne, mert őket az ellenérdekelt fejesek nem tudnák megfúrni (lásd még: aki akadályozza a munkájukat, az azonnal repül; gyanítom 5-10 ilyen eset után minden kiskirály visszavonulna...), legalábbis remélhetőleg. Az tény, hogy a személyszállítás nem nyereséges, de az sem elfogadható, hogy szó szerint átláthatatlan, mi mennyibe kerül, egy fejlesztés mit hozhatna a konyhára stb.
-
Wolverine
félisten
válasz
philoxenia
üzenetére
Speciel ajánlom a Kötött pálya blog olvasgatását a blog.hu-n; szakmai forrásnak tartom, és speciel Tevan Imre felkészült szakújságíró.
A vasút gazdaságtalanul működtetett szörnyeteg; a jelenlegi cég életképtelen. Hagyni kellene meghalni. (a saját ötletem: külföldi szakmai céggel átvilágíttatni a működést; aki akadályozza a vizsgálatot, azonnal végkielégítés nélkül kirúgni, pályamunkástól a vezérigazgatóig - azzal a kitétellel, hogy később sem dolgozhat a MÁV-nál semmilyen munkakörben külső tanácsadóként sem) -
Wolverine
félisten
Autó... Ha valahová nem megy busz, oda nem utazom
De hogy MÁV-vonatra nem ülök a belátható jövőben, az részemről halálbiztos. (nincs jogosítványom, és se pénzem, se ingerem nincs arra, hogy megszerezzem)szerk: egyébként az elégséges szolgáltatás eleve vicces; a MÁV menedzsment túl sokat kért, ezt aláírom, a VDSZSZ viszont annyit ajánlott, mint 10 évvel ezelőtt, ami túl van a nevetségesen szerintem.
-
Wolverine
félisten
válasz
(Darkwood)
üzenetére
Az ütemes menetrend egy olyan dolog, amit már 10 éve be kellett volna vezetni - igaz, hogy most csonkán hozták be, és így nem ér szinte semmit, de a kiszámíthatatlannál jobb.
Az is igaz, hogy engem nem érdekel, sztrájkolnak-e a vasutasok... én tavaly december óta semmilyen útvonalon nem vagyok hajlandó vonatra ülni
-
Wolverine
félisten
-
Wolverine
félisten
-
Wolverine
félisten
"A VDSZSZ közölte: tízkor ismét felfüggesztik a február 1-jén kezdett, azóta többször felfüggesztett, legutóbb vasárnap éjfélkor kezdett sztrájkot."
Szánalmas.
-
Wolverine
félisten
válasz
Dalai Láma
üzenetére
Yahh. Ellenkező irányban is csak leszállás lehetséges a vonatról... (mondjuk a Keletibe eljutni Kelenföldről nem lenne olyan rossz...
) -
Wolverine
félisten
válasz
Dalai Láma
üzenetére
A szombathelyi IC-kre tutira nem lehet felszállni Kelenföldön...
-
Wolverine
félisten
válasz
Dalai Láma
üzenetére
Az IC-knél Kelenföld leszálló állomás, felszállás ott nincs.
Új hozzászólás Aktív témák
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Hardcore café
- Gigabyte alaplap topik
- Milyen routert?
- Elektromos autók - motorok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- Arc Raiders
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- Asus Rog Strix G513 Laptop Eladó!
- Mobil LTE hotspot router TP-Link M7200 V4 4G/LTE 150Mb/s,WiFi 2,4GHz 300M
- Four Connect Stage2 2x10mm2 prémium hangfalkábel Nakamichi banándugókkal
- ÚJ BONTATLAN MacBook Pro Air 13 - 16" Apple M1 M2 M3 M4 MAGYAR Billenyt AZONNAL DEÁK TÉRNÉL Átvehető
- APPLE Airpods PRO 3 , Airpods 4 Airpods Iphone 14 15 16 17 Bontatlan Új DEÁK TÉRNÉL AZONNAL Átvehető
- Akko 3098 /DE/PBT/RGB/Wireless/Hot swap/Yellow/Crystal switch
- Dell Latitude E6410 i5 M560, Nvidia NVS 3100M 512MB GDDR3, 4Gb RAM, 250GB HDD, jó akku, számla gar
- 176 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080 (ELKELT)
- Keresünk iPhone 12/ 12 Mini/ 12 Pro/12 Pro Max
- Targus DOCK423A - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 x HDMI (120Hz)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Szóval ez egy abszurd álhír.