- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen mosógépet vegyek?
- Windows 11 24H2
- Szivat a ONE. Digi és követeléskezelő (Második rész)
- Digitális Állampolgárság Program
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
-
LOGOUT.hu
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz MrChris #11436 üzenetére
A dual stabi bizony nagyon jó dolog, ha az ember egy hosszabb obival akar manuálozni... A Sonnarral enélkül nagyon remeg a kép, ezért focus peakinget használok (alacsony érzékenységgel) és rövid sorozatokat lövök vele a fókuszgyűrű nagyon lassú tekerésével. Úgy gyakorlatilag garantált a siker.
-
törölt tag
válasz MrChris #11434 üzenetére
Leggyakrabban úgy szoktam a záridőt beállítani, hogy ne kelljen állandóan állítgatni. A Sigma 17-70-nél például 1/4-es záridővel, gombnyomogatva, gyújtótávolságtól függetlenül gyakorlatilag nincs egyetlen bemozdult képem sem, ezért azt leginkább úgy használom. Nem is nézem vissza a képeket, mert tudom, hogy az összes éles. Elég nagy biztonsággal használható 1/2 másodperccel is, de ha állandóan vissza kell nézegetni, nem mozdult-e be, akkor már a fene megette az egészet.
Abban igazad van, hogy az ember nagyon ritkán használja a tele hosszú végét hosszabb záridőkkel és hogy az ilyen felvetések gyakorlati szempontból nem fontosak.
Örülök, hogy tetszik a 135-ös Sonnar, én is nagyon szeretem. De fogok egy natív 85-öst, vagy 135-öst is venni, mert nem mindenki olyan türelmes....
-
törölt tag
válasz MrChris #11425 üzenetére
Nem azért írtam be, hogy valami verseny legyen belőle, csak eszembe jutott. Olyan kitobikra gondolj, mint a Canon 55-250, vagy éppen a Sony 55-210, esetleg a 70-200 f4. 10-ből 8-9 kép teljesen éles a hosszú végükön 1/8 záridőnél.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz KawaBazsy #11306 üzenetére
Nekem egy Carl Zeiss Jena Sonnar MC electric 135mm f3.5 van hasonló célra, nyitva is éles és a bokeh is krémes, az építési minősége is példás. Nézd meg teljes méretben, nem fog csalódást okozni. Árban 25-30 ezer forint körül.
Hasonló gyútávon lőttem az 55-210mm-es kitobival f5.6-os, nyitott rekesszel ezt a képet. A hosszú végén, lerekeszelve ennyire éles. Szerintem ez egy kit telétől nagyon jó.
-
törölt tag
válasz konyi79 #9533 üzenetére
(#9533) konyi79
"85mm-en F1,4-en nem lehet álom a kézifókusz, főleg stabi nélkül."
Őszintén szólva sokkal jobb, mint vártam, a 135mm f3.5 nem tűnik könnyebbnek ebből a szempontból. A 85-öst belenagyítva is sokkal jobban ki lehet tartani.
"Élességre nem lenne rossz ez az obi, de fókuszterületen kívüli előtér/háttér kontrasztos éleken a lila/zöld szín szétcsúszás már nagyon zavaró nekem."
Meg tudom érteni, valóban eléggé feltűnő a jelenség. A Capture One sajnos nem tartalmazza ennek az obinak a profilját, de majd megnézem a Lightroomot, hátha... Egy-egy jobb kép megér annyit, hogy akár kézzel szedjem ki. A "purple fringing" eszköz 100%-on alkalmazva némileg enyhített a problémán (a betett képen még nem alkalmaztam).
(#9534) jjeahh
Bizony, a 85-ös Samy kirajzolja a FF szenzort is. Nagyszerű darab egyébként, középen nyitva is éles. A CA kordában tartására meg remélem, elég lesz a LR.
-
törölt tag
Azért szóltam, mert sokat fényképezel Sonyval. Jó, ha ilyenekkel tisztában vagy, felesleges kényelmetlenségektől kíméled meg magad, ha kihasználod a gép tudását. Ez egy fontos extra, én is sokszor veszem hasznát.
Ha valakit érdekel a Samyang 85mm f1.4, feltettem egy-két friss képet. Az összes f1.4-en készült.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Én ezt a koncert galériát túlnyomórészt úgy fotóztam végig, hogy a rekesz f2, a záridő 1/200 volt, az ISO-t pedig 100-tól 3200-ig szükség szerint állítja a gép, a Sonyval általában így érdemes hasonló esetekben dolgozni. Ilyen felbontáson az ISO 3200 is jó, zaj és tónusok szempontjából is szép képek születnek.
Próbálgatom közben a Samyang 85mm f1.4-et, nyitva is elég éles portrézáshoz és a bokeh is szép, élvezet az obit használni. Egy ND szűrő azért kelleni fog hozzá, azt már látom.
-
törölt tag
Egyetértek azzal, hogy jól használhatóak ezek a régi üvegek hasonló célra, de azért tegyük hozzá, hogy a kis felbontás is a régi üvegek nagy barátja. Nem arra gondolok, hogy az üveg nem elég éles, hanem arra, hogy nyugodtan félremehet egy picit a fókusz, 2 megapixelen úgysem látszik, a flare és a karakteres bokeh viszont adottak.
-