Hirdetés

2024. május 6., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#5851) ubyegon2 válasza spammer (#5850) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Akkor ezt elfigyeltem. :U Végig nem néztem, de szerintem túl sok jelentősége nincs, melyik rész is ez pontosan. Van ember, aki ennyire ráér. ;]

[ Szerkesztve ]

(#5852) kispx válasza spammer (#5850) üzenetére


kispx
addikt

Ugyanaz, csak az újnak szebb a grafikája ;]

(#5853) #33253120 válasza ubyegon2 (#5849) üzenetére


#33253120
törölt tag

Ez még működik? :Y
Első pc-s élményeim közé tartozik. :)

(#5854) Raynes


Raynes
tag

Már ajánlottam az egyik topikban, de ide is leírom, mivel linuxos vonatkozása is van. Pár napja ráakadtam az f.lux nevű programra, van linuxos változata is a windowsos és maces mellett, és ingyenes. A napszakhoz igazodva tudja levenni a színhőmérsékletet, és a fényerőt, a fényerőt a kijelző minimum fényereje alá is tudja csökkenteni transzparens fekete maszkolással.

Esti, éjszakai gépezéshez, olvasgatáshoz nagyon zsír mindkét funkció, sokkal jobban pihenteti a szemet. Annyira rákaptam, hogy még nappal is levettem vele a kijelző színhőmérsékletét, és így jobban pihen a szemem, mikor túl világos, hegesztőszemüveges weboldalakat vagy GUI-kat nézek, amiket nem vagy csak nehezen lehet átszabni, sötétíteni, pl Stylishsal. Persze furcsa, hogy mikor csökken a színhőmérséklet, úgy elpirosodnak, elnarancsvörösödnek a színek, mintha naplementében gépezne az ember. Hozzá kell szokni, de utána nagyon kényelmes a szemnek nappal is. A kijelzők és a szoftverek alapból a túl nagy színhőmérséklethez vannak beállítva (6500K), ezért vakítóan, kékesen ragyognak, ami nappal ugyan jobban olvasható, de fárasztja a szemet, és rontja az alvásidőt este, éjszaka, mivel gátolja a melatonintermelést.

Szerintem megéri kipróbálni mindenkinek, aki nem végez a gépen színhűséget igénylő munkát, vagy nem futtat olyan alkalmazást, ami az f.luxszal összeakadna. Filmnézés és játék alatt ki lehet kapcsolni ideiglenesen.

Androidra sajnos nincs ez a program, de ott van az androidos Twilight, ami szintén ingyenes, és ugyanezt tudja. Táblagépen, okostelefonon marha hasznos.

(#5855) kispx válasza Raynes (#5854) üzenetére


kispx
addikt

Régebben Linuxon valamiért nem tudtam működésre bírni, de a redshift nagyon jó alternatívája. Egy pár éve azt használom.

(#5856) Raynes válasza kispx (#5855) üzenetére


Raynes
tag

Ha hamarabb tudom, hogy vannak ilyen szoftveres megoldások és ilyen hasznosak, akkor már évek óta használnám őket. Már egy évtizede azon kínlódok, hogy lehetőleg minden programban (szövegszerkesztő, fájlkezelő, terminál, böngésző) valami szemkímélőbb, sötét, meleg színekkel rendelkező színsémát állítsak be, ez általában a mozillás Bespin-színösszeállítás vagy valami hasonlóan sötét, matt, szempihentető téma, pl. a vim solarized dark színsémája. Viszont vannak helyzetek, mikor ez az út nem vagy csak túl nehezen járható.

Most éjszaka a kijelzőt pl. levettem úgy, mintha gyér, gyertyás háttérvilágítása lenne, egyből más használni a gépet, telefont este, éjszaka. Arról nem is szólva, hogy nem csak a szem egészségét védi, hanem a fogyasztást is csökkenti, ezáltal növelve az akkuidőt.

Az egész úgy indult, hogy pár napja kezdtem keresni az androidos telóra valami alkalmazást, amivel jobban le lehet venni a fényerejét, mert hiába van automata szenzorra állítva, és veszi le a fényességet a kijelző minimumra sötétben, még úgy is túl világos és fényes, éjszaka ha megébredek, megnézem hány óra, kiveri az álmot a szememből. Az első néhány találat a Google Store-ban ilyen képernyőmaszkoló appok voltak, majd ott az alsó sorban ajánlott szoftvereket, és közöttük volt a Twilight. Már elsőre látszott, hogy nagyon faszányos megoldás, gyorsan rákerestem, azonnal tudtam, hogy PC-re is kell lennie ilyennek, és lám tényleg. Nem lep meg egyáltalán, hogy többféle alternatíva is van rá.

(#5857) BoB


BoB
veterán

Cross-platform ransomware: Ransom32 — First JavaScript-powered Ransomware affecting Windows, Mac and Linux

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#5858) spammer


spammer
veterán

The Ghacks user.js Firefox privacy and security list has been updated

Úgy vettem észre, hogy több minden össze lett szedve benne, mint ebben pyllyukko/user.js. Akit érdekel a téma, annak érdemes átnézni és összerakni rendesen egy saját user.js-t ezekből. Alufóliások talán egy az egyben is tudják használni. :)

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#5859) cami][us válasza BoB (#5857) üzenetére


cami][us
senior tag

Malware operators place the malicious file inside emails masquerading as delivery notifications, unpaid invoices, and such.

Jóvan. :U

(#5860) Apollyon válasza Raynes (#5854) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Nos ez érdekes, főleg ez az alváshormon dolog, valahogy nekem sosem volt gondom ha késő estig gépeztem. Akárhány óra van, ha igazán fáradt vagyok, már a monitor előtt leragad a szemem, elmegyek aludni eldőlök mint egy zsák, és kb fél perc alatt elalszom.

Lett nemrég egy netbookom, azt néztem hogy összehasonlítva a thinkpaddel sokkal kékebb a kijelző színe, míg a tp-nek ilyen sárgás, szépiás kissé a fehér megjelenítése. Na lehet a fenti dologra ez a magyarázat :D

Színeket meg ilyesmiket amúgy sehol sem állítottam, mindkét helyen ugyanaz a debian megy. A tp-n mondjuk a fényerőt elég durván le lehet venni, minimál alatt már szerintem fárasztó is lenne. De majd kipróbálom ezeket a dolgokat, telefonra főleg kell.)

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#5861) whbear válasza Raynes (#5856) üzenetére


whbear
senior tag

Szerintem ennek a színes hormonos dolognak annyi a valóság tartalma mintha angol tudósok fedezték volna fel és az Index hozta volna le a Velvet rovatban. Telefonra meg van egy rakás screen filter app, több mint 5 éve használunk ilyet.

Szerk: A fogyasztást nem csökkenti semmivel sem, mert a backlight ugyanolyan szinten van csak az LCD-t sötétíti el. Ezért nem működik amoleddel.

[ Szerkesztve ]

Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM

(#5862) bambano válasza whbear (#5861) üzenetére


bambano
titán

az, hogy a melatonin termelés összefüggésben van az alvással és a fénnyel, orvosi tény.

[ Szerkesztve ]

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5863) whbear válasza bambano (#5862) üzenetére


whbear
senior tag

Az biztos, de hogy most piros fény vagy kék? Aztán lehet, ki tudja.

Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM

(#5864) Vladi válasza whbear (#5863) üzenetére


Vladi
nagyúr

Könnygáz, vakító kék fény. Tuti nem alszol. ;]

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#5865) bambano válasza whbear (#5863) üzenetére


bambano
titán

lehet tudni :) nem az számít, hogy piros vagy kék, hanem az erőssége. és a mondat, amit mondott, nem úgy szólt, hogy a piros fénytől lesz gond, hanem úgy, hogy ha csökkented a fényerőt, akkor egyrészről bepirosodik, másrészről javul az alvás esélye.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5866) Raynes válasza whbear (#5863) üzenetére


Raynes
tag

Ez tényleg orvosi tény. Nem azért piros, mert az menő, hanem a piros melegebb szín, nem fárasztja annyira a szemet, főleg sötétben. Ráadásul nem lesz teljesen piros, fokozatai vannak. Ha csak kicsit veszed le a csúszkát, akkor csak nem lesznek olyan kékesek a színek, hogy pirosas legyen minden szín, ahhoz nagyon durván le kell venni, 2000K alá. Világosban nem bántják a szemet a kékes színek sem, de sötétben igen. A fogyasztáskülönbség kijelzőtechnológiától is függ. Mindenesetre ezek a szoftveres megoldások működnek amoleden is. Nyugodtan próbáld ki, pláne mikor már a szobában is sötét van.

Nekem annyira bejött, hogy még nappal, fényes környezetben is leveszem a színhőmérsékletet a szabvány 6500K-ról 5000K környékére, és érzem, hogy nappal is jótékony, és nem csak az alváshormonok miatt, hanem alapból jobban pihenteti a szemet. Az egész probléma gyökere az, hogy a kijelzőket alapból 6500K-re vagy afölé kalibrálják, és csak kevés ember tudja, hogy lehet lejjebb venni. A legtöbb ember megszokta a szar alapbeállítást, és nem is tudja, hogy nem kötelező azt bámulni.

Ugyanez van a színekkel is, a legtöbb felhasználó elvan a default, szembántó, világos témákkal (rikítókék grafikai elemek, 0xFFFFFF fehér háttéren 0x000000 fekete szöveg), nézik a hegesztőszemüveges szart, míg pl. programozók, rendszeradminok, adatrögzítők direkt használnak terminálhoz, szövegszerkesztőhöz, szerkesztőprogramokban sötétebb hátteres, melegebb színsémát, mint a bespin, solarized, base16-témák, obsidian, ruby blue, monokai, zenburn, ubuntu lila, codeschool, railscasts, jellybeans, mustang, twilight, stb., a vimcolors.com oldalán lehet nézelődni. Világos témák között is vannak szempihentetők, mango, khaki, stb.. Nagyon nem mindegy annak, aki 8-12-16 órán keresztül monitort bámul. Persze ezek a színsémák az átlag felhasználónak szokatlanok, komornak, mattnak hatnak, de ez csak szűklátókörűség, megszokás kérdése. Nem véletlen, hogy itt a PH-n is barnás, pirosas, matt színsémája van a fórumnak és a társoldalaknak, meg Ubuntun, Macen is alapból a lilát erőltetik.

(#5867) #33253120 válasza Raynes (#5866) üzenetére


#33253120
törölt tag

De akkor már miért nem a zöld?
Anno 2000 környékén pár mobilgyártó azzal érvelt, hogy a zöld háttér jó, az ami mindennél kevésbé bántja a szemet, meg ilyesmi.
Vagy az csak arra a technológiára volt vonatkoztatható?

(#5868) _Dumber_


_Dumber_
őstag

Nekem kékfény szűrővel van a szemüvegem. Azóta a monitor előtt is elalszom :)

[ Szerkesztve ]

(#5869) #33253120 válasza _Dumber_ (#5868) üzenetére


#33253120
törölt tag

:)

(#5870) Raynes válasza #33253120 (#5867) üzenetére


Raynes
tag

Ha leveszed a színhőmérsékletet, akkor pirosodik minden, ha nagyon felveszed, akkor kékül, így működik a színek fizikája és az emberi szem, nem lehet vele mit csinálni.

Ettől némileg független a színsémák témaköre, és zöld színösszeállításokból is vannak jók, pl. a khaki, amit ajánlottam már, de biztos sötétzöld témák is vannak.

(#5871) #33253120 válasza Raynes (#5870) üzenetére


#33253120
törölt tag

Anno az első odanyúlós telefonomat CM6-al használtam. Ott pl állíthattál kelvint, erősséget, színt egymástól függetlenül, utána megmondtad melyik alapján dolgozzon, de automatában az is a zöldet tolta, és csak másodiknak a pirosat. :)
Ezért is fejeztem ki értetlenségemet. :)

Szerk.:
Utánagondolva, ott mintha akkuidővel is lett volna valami elméleti játék a színtől függően...... Lehet ebbe most belekavarodtam. :)

[ Szerkesztve ]

(#5872) Penty válasza kispx (#5855) üzenetére


Penty
tag

A redshift nálam is alap már évek óta. Egy pár soros kis konfiggal szépen teszi nálam is a dolgát a háttérben...

(#5873) whbear válasza Penty (#5872) üzenetére


whbear
senior tag

Na ezt nekem is ki kell próbálni ha ennyire f*sza. Nehogy alvó babkonzervvé váljak miatta!
Szerk: Raynes: Köszi a magyarázatot.

[ Szerkesztve ]

Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM

(#5874) bambano válasza _Dumber_ (#5868) üzenetére


bambano
titán

meg az üldöző rendőrök előtt is? :P

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5875) tvamos


tvamos
nagyúr

Ha nem alszok, piros lesz a szemem...

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#5876) _Dumber_ válasza bambano (#5874) üzenetére


_Dumber_
őstag

Azokat észre sem veszem, csak mikor fürtökben lógnak rajtam, mikor lassított a garázsom előtt.

A szemüveggel nem vicceltem.
Nekem Essilor crizal prevencia van, de a Hoya blue control is ilyen

(#5877) Jim Tonic válasza whbear (#5861) üzenetére


Jim Tonic
nagyúr

[link], esetleg [link]

Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

(#5878) cami][us


cami][us
senior tag

Belenéztem a LAS év eleji műsorába, most amellett, hogy ZFS befut a bubuntura úgy ahogy, a FreeBSD megkapja a maga systemd-jét launchd formájában. Egy kicsit irónikus.

(#5879) Jim Tonic válasza cami][us (#5878) üzenetére


Jim Tonic
nagyúr

Lesz ZFS Ubuntura hivatalosan? Hmmm....

Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

(#5880) bambano válasza Jim Tonic (#5879) üzenetére


bambano
titán

valamivel ki kell érdemelni a buguntu becenevet :)

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5881) F34R válasza cami][us (#5878) üzenetére


F34R
nagyúr

Jo igen, ti meg majd javitgatjatok. Egyebkent nem tudom mi ez az orulet ZFS-el?

As a throw away file system on a huge server cluster, btrfs is great. For a really great filesystem for the home user, or small biz, btrfs is better than what the Mac is shipping today.

What you call bashing, I call being real and keeping the broader market in context. Being honest with Linux's shortcomings is critical to staying competitive in the "cloud" and in the Enterprise.

Ez a project nem hiaba indult linuxra, a ZFS mindenfele KMS-el FUSE overlayel ment eddig, volt mikor BSD-n sem akart rendesen mukodni. A ZFS szepen elterjedt az Enterprise berkben, de desktopra jobban bugzik mint a cserebogar, itt jon kepbe a BTRFS.

A launchd meg kamu... Az elmult evben semmi commit nem szuletett. [link] [link]

(#5882) Raynes válasza F34R (#5881) üzenetére


Raynes
tag

A hupon van néhány arc, aki ZFS-sel tolja otthon, és nem futott még bele bugba. Mondjuk értelme tényleg nincs sok, én még a btrfs-re is azt mondom, hogy otthoni felhasználónak semmi előnyt nem ad az ext4-gyel szemben. Jó, tesztekben egy kicsit gyorsabb a btrfs, meg tud röptömörítést, alapból tud mirroringet, stripingot, helytakarékosabb (főleg kis fájloknál), viszont nincs benne alapból minden disztróban. Az ext4 mindenhol alapból megtalálható, nagyon gyors (NTFS-hez képest pláne durva előrelépés volt nekem), hibatűrő, nem töredezik, soha nem volt vele bajom, igaz a röptömörítést hiányolom belőle. Persze meg lehet próbálni 1-2 partíción kísérleti jelleggel otthon btrfs-t használni, de előnye nincs sok. Lehet egyszer kipróbálom, mert nekem vannak olyan anyagaim (főleg szótárak), amik profitálnának a röptömörítésből, meg amúgy is izgatja a fantáziám gyakorlati síkon.

(#5883) F34R válasza Raynes (#5882) üzenetére


F34R
nagyúr

peldaul nalam:

/mnt/Zoku - XFS.

Ext4-el szemben tud toredezettmentesitest is, elozoleg az volt adattarolasra, de mivel eleg gyakran nagyobb fajlokat mozgatok, torlok, letrehozok stb. hiaba eleg jo az ext strukturjaja tortek. NTFS meg szenne tort volna mar. Nalam BTRFS systemnek lenne tokeltes. mar csak ezert is : Checksum tree and scrubbing.

(#5884) Apollyon


Apollyon
Korrektor

Akinek ssd-je van és kísérletezni akar, akkor inkább már az f2fs-ről érdemes beszélni, ami direkt erre a hw-re készül(t).

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#5885) F34R válasza Apollyon (#5884) üzenetére


F34R
nagyúr

Par honapja lepett ki az experimentalbol..... bootloaderek kozul is csak a grub ismeri.
Amugymeg samsung csinalta :DDD

SSD-re mar ezer ev ota ismert a JFS, csak undermaintained.

[ Szerkesztve ]

(#5886) Raynes válasza F34R (#5883) üzenetére


Raynes
tag

Igen, az jó a btrfs-ben, hogy tud menet közben töredezettségmentesíteni és fájlrendszert ellenőrizni. Viszont ahogy nézem, ha bekapcsoljuk ezeket a plusz szolgáltatásokat, autodefragot, cow-t, stb., akkor lassabb lesz, mint az ext4. Plusz btrfs-en nem lehet swap fájl, az is hátrány.

Az ext4-et még azért nagyon jó, mert szinte semmit nem lassul LUKS-ra téve. Bár lehet, hogy a btrfs sem lassul, ehhez ki kéne próbálni.

(#5887) Jim Tonic


Jim Tonic
nagyúr

Ha már feljött a téma, bár mehetne az ontopikba is, de mindegy: milyen fájlrendszert rakjak RAID1-re? Ubuntu. Sebesség nem szempont, mert otthoni szerver, nagyrészt fotókat tárol, ill. néhány doksit.

[ Szerkesztve ]

Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

(#5888) F34R válasza Jim Tonic (#5887) üzenetére


F34R
nagyúr

Stabilra EXT4, ha viszont erdekelnek azok a dolgok amiket fent soroltunk akkor BTRFS.

(#5889) spammer


spammer
veterán

:))

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#5890) Jim Tonic válasza F34R (#5888) üzenetére


Jim Tonic
nagyúr

Bambano pl. tutira azt fogja írni, hogy EXT3. Ezért is lényeges kérdés. Családi fotókról van szó, kiemelten fontosak. Felhő nem játszik a mennyiség miatt, de amúgy sem.

Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

(#5891) tvamos válasza Raynes (#5886) üzenetére


tvamos
nagyúr

Swap annak kell, akinek nincs penze ramra... ;]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#5892) bambano válasza Jim Tonic (#5890) üzenetére


bambano
titán

Eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeext ..............
.
.

KETTŐ! :P

(#5891) tvamos: :R :)) :DD

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5893) Raynes válasza Apollyon (#5884) üzenetére


Raynes
tag

Így van, SSD-re F2FS ajánlott, nem csak azért, mert kíméli a felesleges írásoktól a lemezt, hanem azért is, mert a 4-es kerneltől ez a leggyorsabb fájlrendszer SSD-khez, főleg párhuzamos fájlműveleteknél mutatnak nagy előnyt a Phoronix tesztjei. Egyszerűen must have a F2FS SSD-nél desktopra, esetleg a Btrfs is szebben muzsikál rajta, mint az Ext4. Fontos hangsúlyozni, hogy tényleg csak a 4-es kerneltől, 3.x-en nincs közöttük nagy sebességbeli különbség, pláne nem HDD-n.

@bamba nő: te ilyen muzeális fetisiszta vagy-e? Debian 5, Firefox 10, Ext 2, Wtf 1 :DDD

(#5894) ubyegon2 válasza Raynes (#5893) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Így van, SSD-re F2FS ajánlott :F

Azt már olvastam, hogy kifejezetten nand alapú meghajtókra készült, hogy ajánlott lenne SSD-re? Eddig Linux alatt SSD-re én az ext4-et gondolom legmegfelelőbbnek, az említett Phoronix tesztnél semmi szignifikáns különbséget nem érzékelhetnél, egy tesztnél van nagyobb különbség, de ott épp az ext4 a jobb. sqlite

Tegyük hozzá, hogy az ext4-et is deadline i/o scheduler és nem noop alatt tesztelték! Noop alatt, mint tudjuk, jóval gyorsabb az SSD Linuxon!

Így aztán hiába szuper a Samsung fejlesztése nand alapú flash meghajtókra, az ext4 noop i/o ütemezővel inkább ajánlott SSD-re Linux alatt! szerintem ;)

(#5895) whbear válasza ubyegon2 (#5894) üzenetére


whbear
senior tag

Én egy Samsung 830 SSD-t használok noop ütemezővel ext4-en és egyetértek veled. A noop érezhetően gyorsabb.

Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM

(#5896) Vladi válasza Raynes (#5893) üzenetére


Vladi
nagyúr

init 0
parancs is segít. Akkor maximalizálhatod az ssd életét.

Csk akkor minek. :P

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#5897) ubyegon2 válasza whbear (#5895) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

;)
Nem is írtam, én Intel 520 120 GB-ot nyúzok. Ha Samum lenne, simán bepróbálnám ezt a saját fejlesztésüket! ;] Okostelón meg főleg, mert a Samu az azokban lévő flash memók miatt fejlesztette igazából az f2fs-t, de lehet, hogy rosszul tudom. :U

Persze kísérletezésre bármi jó, mint azt Iscariah ft is írta.
Én is azt teszem az SSD-vel, bár kényszerből, mert a kapott Toshiba laposban nem volt semmilyen meghajtó, így át kellett tennem. Fut is rajta pár már SSD-n lévő disztró.

[ Szerkesztve ]

(#5898) tvamos válasza bambano (#5892) üzenetére


tvamos
nagyúr

Ami óta 16GB RAM van a gépben, csak a zajról tudom, hogy HDD van benne, vagy SSD.. Meg úgy egyébként is, összehasonlíthatatlan a különbség.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#5899) Apollyon válasza Raynes (#5893) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Ahogy ubyegon is írta, én kísérletezésképp gondoltam, nem arra hogy mindenki ezt használja. Pl. nálam tök esélytelen hogy debianon 3.16-nál újabb kernelt fogok használni, legalábbis jódarabig biztos nem. Idén már 8 éves lesz ez a TP, halál felesleges rá brand new os...

Egyébként mi ez a noop?

BTW, uby! Sokan másoknak le van írva, de neked miért ez a nicked, ami? [link] :)

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#5900) bambano válasza Raynes (#5893) üzenetére


bambano
titán

nem muzeális fetisiszta, hanem lusta, mint a főd :P

az informatika első számú, legfontosabb szabálya, hogyha nem romlott el, ne akard megjavítani.

minden upgrade rizikós. maga az upgrade is meló, az általa okozott problémák elhárítása is meló, akkor minek erőltetni? ráadásul az egy téveszme, hogy azért kell hajszolni az újabb verziókat, mert hibát javítanak. persze, javít egyet, csak közben behoz egy másikat. tök felesleges. például ott volt a hírhedt tls bug a debianban. nekem akkor olyan régi debianom volt, hogy *még* nem érintett a bug.

másrészt kinőttem már abból a korból, hogy azért bütyköljem a gépet, hogy bütyköljek. akkor bütykölöm a gépet, ha fizetőképes kereslet van rá, amit csinálok, egyéb esetben tőlem ott rohadhat meg a sarokban, mert nem érdekel. már nagyon régen nem értem azokat, akik mindenféle disztrókat kipróbálnak. minek? fel kell rakni a legjobbat, a többi mit számít? nem is tudom hány év után először volt nem debian az egyik pc-men, mert volt rá fizetőképes kereslet :) ej de ritka ocsmány cucc az a fedora :P

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.