Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- droidic: Windows 11 önállóság nélküli világ: a kontroll új korszaka
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Szólánc.
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- kraftxld: Diáklaptop - Dell Latitude 3140 - Királyunk ajándéka
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
# fastboot - fast startup
Nemrég volt egy fastboot - fast startup thread, onnan minden infót ki lehet halászni tőletek. Pedig én aztán nem vagyok egy nagy Winfan.

fastboot/fast startupmegsecure boot- ezeket mind kilőttem volna a mostani Zbookon, ha kellett volna a Win, viszont a secure boot-ot így is ki kellett lőnöm, hiába nem lenne gond ezzel Ubuntu/Linux Mint alatt. Épp elég ezen a HP különböző securitys boot előtti marhasága...Első hsz-ben látható az is, mennyit tud szivatni a Wines előtöltés meg, hogy urandom0 kolléga is totál hülyének néz, hogy nem tudom hogyan kell újraindítani a rendszert!
Gondolom ez a 6 másodperces kikapcs gomb nyomás utána F12-vel teljesen evidens mindenkinek! Rajtam kívül persze... (no de ezt is érdemeltem, amiért Winnell baszakodtam) -
válasz
Nekton
üzenetére
Itteni UEFI-tudorok javaslatát követve úgy tudtam elszeparálni a telepített Linuxokat a meglévő Windowstól, hogy egy külön EFI particiót csináltam Gparted-ben, ennek itt jól látható az eredménye*.
*Ez nyilván egyetlen meghajtó esetén is ugyanúgy működik, mint több meghajtónál.
Gyakorlatilag a Linux telepítése folyamán végrahajtódik a rendszerindítók frissítése és boot során egy teljesen külön sorba került alulra az EFI Windows sora és onnan lehetett indítani a Wint.
Így tutira nem kavarnak be egymásnak, mert mindegyik OS tipusnak külön EFI-je lesz!
Amit javasoltak, azokat ki kell kapcsolnod,fastboot/fast startupmegsecure boot... -
válasz
cigam
üzenetére
Azt eddig nem említetted, hogy a belső meghajtó az Windowsos, de így lehet oka van annak, hogy a particionáló nem kezeli. Mondjuk a Windows zárolta magának az eszközt, nem lett leállítva rendesen, aktív a Fast startup vagy fene tudja, egy éve kénytelen voltam ilyesmikkel szenvedni, amikor meg kellett hagynom a Wint az adott gépen(de benne voltál abban a thread-ben is amúgy*)
De mivel nem vagy hajlandó lecsatlakoztatni azt a külső meghajtót, így nem nagyon jutsz innen előrébb, pedig így patt helyzet alakult ki, se a Linux Mint nem tágít, se Te!
De ha neked könnyebb így és mondogatod, hogy ez bug, akkor legyen bug, csak szedd már ki azt a nyamvadt külső meghajtót és akkor legalább kiderül, hogy zárolva van-e Windows által a belső meghajtó. Legyen az is a Linux Mint hibája, de legalább haladnál valamerre. 
Jelenleg az a helyzet, hogy live Linux alól nem nagyon tud a rendszer Windowsos meghajtót lecsípkedni.
*most látom, épp Te mutattad nekem, hol van Winen ez a fast startup valami és le is akartál beszélni a kikapcsolásáról!
Egyre jobban tetszik ez a csakazértse thread!
-
válasz
Remus389
üzenetére
How to Turn Fast Startup On or Off in Windows 11
Ezt csak úgy itt hagyom neked. Utóbbi időben kétszer is kellett harcolnom Winnel, mindkét alkalommal ki kellett kapcsolni valamit, egyik alkalommal csak azért, hogy egyáltalán működjön a notebook...
No mindegy, szerintem a linkben leírtak alapján kapcsold ki a fast startup-ot vagy akár csak a hibernálást és utána nézd meg a bootidejét.
Amúgy legutóbb, mikor ez szóba került, pár ötlet elhangzott, például suspend/altatás...
Amúgy pár éves Dell Latitude 5520 se sokkal gyorsabban bootol a nyamvadt UEFI miatt, mint az öreg összelegózott notid legacy boottal!
Régi desktopom meg 3,2 sec alatt bootolt 10 éve!
Debian volt az, de ez lassú volt amúgy, mert az Antergos 2,7 sec alatt bootolt! Nem vicc... -
Pontosan mi támasztja alá, hogy ez okozta a kék halált?
Semmi, max a valószínűség, de ezt a nyitó posztomban is jeleztem, egyedül a Windows van a meghajtón és egyetlen olyan hiba van a géppel, ami a fast xxx-vel karöltve okozhatta a Winhalált. Nem is ez volt az egész lényeg egyébként, de ha nem olvastad, mert hosszúnak tartottad, akkor mi az alapja a kérdéseidnek?
Te sem azt alapul véve írsz most, amit én írtam, hanem amit cigam reagált arra!
Linux nem megy tönkre áramszünetnél, hajjaj dehogynem, próbáld ki upgrade közbe kitépni a konnektorból
Szó sem volt arról, hogy használat közben lett volna hirtelen árammegvonás! 5x írtam le, hogy a gyerek gyakran kihúzta és én is, mert nem állandó használatú a gép. De ez a kihúzás kikapcsolás után történik. Erre írom újra, hogy a Linux esetén ez nem okoz gondot. Windows fast startup-ja esetén viszont igen.
Ennyire hülyének nézel, hogy olyat leírok, hogy futó rendszernek nem árt, ha hirtelen kimegy alóla az áram? Szerintem menjetek sétálni vagy a malac hátát vakarászni, mert láthatóan nagyon nem akarjátok/tudjátok értelmezni az amúgy roppant egyszerű tényeket sem.
Ha valamit én írok, akkor annak a tartalmára reagáljunk már és ne hagyjuk kekeckedőktől összezagyváltatni magunkat.Rohadjon meg a Windows ahol van, ne fárasszatok többet ezzel az egész marhasággal. Egyébként készítem már a Vuduzós topikot...
-
Nyugodtan gondold át, ha ennyire ráérsz.
Ha Linuxot kikapcsolod, nincs semmilyen előtöltés, de mint írtam, ha alvóban van, akkor se sok baja lesz. Újraindul és kész, max a hardver kényes erre, de ezt is leírtam. Amúgy bő félévig Linux volt a Dell gépen és jó párszor láttam, hogy ki van húzva a kábel. Ha valami gondja lett volna a gépnek, azt én tudtam volna meg elsőként, nem? De!
Valami hasznosítható javaslatod, kérdésed is lenne vagy mára csak ennyi?Ja és ezt a Dell Precisiont én is használtam vagy 3 évig, inkább másodgépként. Szerinted hányszor volt kihúzva, mikor beraktam a polcra, mert nem ezen dolgoztam?
Lehet valami hasonló bejegyzés miatt gondoltam én is ilyeneket:
A Fast Boot célja is az, ami a Fast Startup funkciónak, gyorsabb rendszerindítás a POST folyamat lerövidítésével / kihagyásával.
idéztem King kollégától -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ennek a Dell Precisionnak a BIOS-át meglátnád, sírva fakadnál, én is azt tettem egy órányi nézegetés után. De egyébként akkor hagyom magam meggyőzni és ez az opció nekem lényegtelen. Marad a fast startup, ha megtalálom, mert ha most nem kapcsolom ki, úgyis megint az én fülemet fogja rágni ez a nagyeszű gyerek. Pedig világosan megmondtam neki, mikor odaadtam a gépet Linux Mint Cinnamonnal, hogy ne rakjon rá Windows, még ha tizen bíztatják se!
Meggyőztél, nem foglalkozom tovább a géppel, kikapcsolom ezt a totál értelmetlen előtöltés funkciót, aztán vigye hozzád a gyerek ezután, ha megint elszaródik.
-
Köszi! Sorry, de nem bírtam volna milliónyi Wines leírást átolvasni arról, hogyan tudom kilőni ezt a fast startupot, mivel itt sokan ismerik a Windows-t, gondoltam párszavas kérdés/válasz megoldja tudatlanságom okozta gondomat. (amúgy is csak a történet végére szúrtam be a kérdésem, sajnálom, ha ennyire megzavart)
Amúgy más ez meg más az, mikor egy hozzászólást nem olvasunk el, de válaszban azért jól letoljuk a másik hozzászólót.

Egyébként mindenkinek javasolnád, hogy ne itt tegyen fel kérdéseket, hanem olvasson utána?
(gyakorlatilag mindenki húzzon már innen a csába, mert téged zavarnak?)Ja és nem vagyok büszke arra sem, hogy nem olvasgatok ezernyi Windowsos leírást!

Így OK? -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Amúgy szerintem is ugyanaz a fastboot meg a fast startup, csak másként nevezik más gyártók, de mindegy, pont ezek miatt kell nekem kikapcsolni:
Leállítás, akkor nem leáll, hanm egy félhibernációs állapotba megy át ahol a driverek egy része betöltve marad meg a user folyamok egy része is.
Hibernálás meg főleg nem kell, semmi nem kell, le kell normálisan állítani a notebookot és ezt a fastboot/fast startup megakadályozz, márpedig a lánygyerkőc tuti ki fogja húzni ezután is a töltőkábelt, hiába is mondom el neki ezerszer, hogy ne tegye!!!Mindegy, lényegében se Wines pendrive-om nem volt se más, csak a qrvakibasz*tt nagy büszkeségem, hogy nem ismerem a Wint!
Agyam eldobom, hogy lehet ekkora baromságot leírni? Szóval fél nap bacakodás helyett egy apró Linuxos program megjavította a döglött Win10-et. Tudtam, hogy ha leírom, lesz okoskodás(köszönjük cigam kartárs),de hová írtam volna? A Windowsos topikban még nagyobb lehülyézést kaptam volna.
Igaz oda soha nem is írtam még...(mindjárt kapom erre is, hogy húdebüszkevagyok, hogy nem írtam még oda...)Ettől függetlenül még inkább aszondom, hogy a Win rettentőnyamvadtszar valami)
-
Hopp, ez az ablak ismerős, mikor hazahoztam a Dell Latitude 5520-at, ezt megtaláltam rajta, de ugye azon működő Windows volt, azon még nekem is van esélyem megtalálni valamit, bár nem volt könnyű...és az Win11 asszem. Neked is kösz!

Amúgy miért akarod kikapcsolni?
Azért, hogy ne zárolja a meghajtót, amin a van. Különben nem tudok levenni a Wines particióból 30gigát, hogy rakjak rá egy Linuxot azokra a gyakorinak ígérkező esetekre, amikor a Win úgy érzi, most ő kékhalálkodik. Ja és a fő ok most ugrott be! Gyakorlatilag 0 %-os a Dell Precision akkuja, mindig hálózatra dugva kéne használni, de lánygyerek szerintem simán kihuzingálja a töltőt, talán emiatt is halt be a Win.
De most meg megkevertetek ezzel a fastboot - fast startup dologgal!
Mindegy, csinálom, amit először a fejembe vettem, aztán majd lesz valami... -
válasz
urandom0
üzenetére
Olyan hülyeségeket írkálsz néha, ne is haragudj.
Dehogy haragszom, de neked meg értelmezned kellett volna, amit írtam!

Nem találod meg a Start menüben a leállítást, vagy mi?
Nem ment át ezek szerint, hogy így nem lehetett leállítani a gépet, ill bakapcsoláskor egyből indult a Windows előtöltött állapotból, nem lehetett eljutni a BIOS-ba, hogy a pendrive-ról bootoljak Linux telepítéshez. Ekkor írta a gép eladója, amit idéztem is:
Amikor Windows a jelentkezne be akkor a bekapcsoló gombot legalább 6 másodpercig. Amikor kikapcsolt akkor utána kapcsold be és a F12 a boot menü.
Gyakorlatilag csak ekkor kapcsol ki, érted már!?
Fast startupnak hívják (gyorsindítás), az egyszerű user a Vezérlőpultból két kattintással ki tudja kapcsolni.
Eszerint látóasszony vagy, mert a gép eladója és én is csak fenti módszerrel tudott szabadulni a trükkös gyorsindítástól, ennél a Lenovo Thinkbook-nál legalábbis tuti így van. Egyébként OK, hogy 9 éve nem használok Windowst, de talán ilyen alapműveletek még nekem se okoznának gondot. Egyszóval olvass, értelmezz előbb, utána hülyézd le, az adott hsz szerzőjét!
Már ne is haragudj... 
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Philips LCD és LED TV-k
- Gumi és felni topik
- Gran Turismo
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Hobby elektronika
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Filmvilág
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- ÁRCSÖKKENTÉS ASUS HD6870 videókártya
- LENOVO Legion Pro 5 16IRX8 - 16" WQXGA 240Hz - i5-13500HX - 16GB - 1TB - RTX 4060 - 9 Hó garancia
- Nvidia Quadro M2000/ P2000/ P4000/ RTX 4000/ RTX 5000/ RTX A2000
- Microsoft Surface Pro // Surface // Surface laptop // 7-10.gen i5, Ryzen // 12,5 13,5 15 //
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Gondolom ez a 6 másodperces kikapcs gomb nyomás utána F12-vel teljesen evidens mindenkinek! Rajtam kívül persze... (no de ezt is érdemeltem, amiért Winnell baszakodtam)
De ha neked könnyebb így és mondogatod, hogy ez bug, akkor legyen bug, csak szedd már ki azt a nyamvadt külső meghajtót és akkor legalább kiderül, hogy zárolva van-e Windows által a belső meghajtó. Legyen az is a Linux Mint hibája, de legalább haladnál valamerre. 

Debian volt az, de ez lassú volt amúgy, mert az Antergos 2,7 sec alatt bootolt! Nem vicc...
Ha valamit én írok, akkor annak a tartalmára reagáljunk már és ne hagyjuk kekeckedőktől összezagyváltatni magunkat.
Valami hasznosítható javaslatod, kérdésed is lenne vagy mára csak ennyi?
(gyakorlatilag mindenki húzzon már innen a csába, mert téged zavarnak?)
Mindegy, csinálom, amit először a fejembe vettem, aztán majd lesz valami...
CPT.Pirk