Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ubyegon2

félisten

válasz DarthSun #106824 üzenetére

Most már kezded érteni, miért javasol mindenki Linux Mintet a nagyon nokedli szinten nekifogóknak! :D Mégis Debiant akartál, egyébként ha azzal megkűzdesz az elején, utána már jöhet az özönvíz, főleg az apt csomagkezelő vonalon, de a többin is.

Én azért javasoltam, hogy ugorj csak neki Debiannak, mert kicsit hasonló volt az elején nálam is nulla percesen szinte, mondjuk 10+ éve ATI VGA kártyával azért érdekesebb volt, főleg úgy, hogy a Debian a fizikai netkártyát sem ismerte fel. Pár nap eltelt míg konyhaangollal Win7-re visszamenve kiókumuláltam, hogy az adott hálókártya illesztőjét rá kell tenni egy kislemezre és a Debian install helper egy ponton majd megáll és akkor kell neki beadni a kislemezt és onnan telepíti a drivert.

Az akkori install helper még ma is működik a Calamares mellett, ha nem live-ból indítod a telepítést, hanem direktben. No mondjuk ebben az install helperben nem sok userbarátság van, az tény. Elég sok opció van és ha a mostani telepítésnél legalább félórát nem fejvakatrál, hogy itt most mit is pipáljak be, mit nem, akkor alapból bakfitty. :D Talán a DE választásnál sem elég bepipálni a kívánt asztali felületet, hanem még valami Debian alaprendszer nevűt is ki kell választani. Amúgy egész logikus és gyakorlatilag egyszerű is végigmenni ezeken az oldalakon install folyamatában, persze rá kell érezni a Debian lelkivilágára. (nekem gyanús, hogy az alaprendszert nem raktad fel, csak a DE-t)

A Linux Mint telepítése kb nagyanyám szintű, szóval ha unalmasnak fogod tartani, rakj fel mellé egy Trixie-t és az tanítani fog szépen, mindenre, amit homeuser szinten érdemes tudni, hogynetudjanak eladni. ;]

No de mi van akkor a KDE felülettel? Ha szereted a kihívásokat, felrakhatod a plasma-t a Cinnamonra...de ne számíts elsőre semmi jóra! :N Viszont ha sikerül, a Cinnaplasma a legtutibb hibrid DE lesz!

• ubyegon2

félisten

válasz hcl #106755 üzenetére

az összes Samba, non-free firmware, gvfs, fuse, stb. csomagot kézzel tegye fel...

Most az LMDE7-ről említed ezt? Samba nincs fenn, de tárolóban ott van, ahogy látom, a non-free fw-ek telepítve vannak és a gvfs-fuse is. Épp most raktam fel, teljesen friss, két parancs futott le eddig, többi gyári.

Ha a Debianról írtad, ott se nyűgösebb már ez, nem kell külön non-free repot felrakni, de az azért nem konyhakész, az tény. Például nVidia driver felrakása talán manualis, de kezdőknek én se javasolnám Trixie-t, kivéve, ha tanulni, ismerkedni akar a Linux alapjaival.

sudo apt install nala htop gparted synaptic
    sudo nala update && sudo nala upgrade

• ubyegon2

félisten

válasz #30319680 #106754 üzenetére

Lehet nagyon hajnal van még, de innen nézve a stable ágat látom a repokban, ez így is fog maradni, mivel van backport repo is.

ubyegon@LMDE7:~$ inxi -r
    Repos:
      No active apt repos in: /etc/apt/sources.list
      Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list
        1: deb https://mirror.alwyzon.net/linuxmint gigi main upstream import backport
        2: deb http://repo.jztkft.hu/debian trixie main contrib non-free non-free-firmware
        3: deb http://repo.jztkft.hu/debian trixie-updates main contrib non-free non-free-firmware
        4: deb http://security.debian.org/ trixie-security main contrib non-free non-free-firmware
        5: deb http://repo.jztkft.hu/debian trixie-backports main contrib non-free non-free-firmware

• ubyegon2

félisten

válasz csixy #105609 üzenetére

Nekem se volt vele bajom, Trixienek viszont igen! Elég sokat variálgattam rajta, hiszen azért is raktam fel még nyár elején, az nVidiás csomagok kutyulásával ki is nyírtam, de mivel Debian, így egyetlen konzolos parancs helyrerázta. Szóval nem kényes a kinyirásra. :D

Amúgy frissíthetsz nyugodtan, ha nála csomagkezelőt használsz, az még nem fogja az új került felrakni, én is külön futtatták update után az apt-tal, az felrakta, reboot után minden super.

ennyi volt a frissítendő csomag....

Upgrading                                                                                    
    ==============================================================================================
      Package:                       Old Version:         New Version:                     Size:  
      aspell-nl                      1:2.20.19+1-2.2      1:2.20.19+1-3                   872 KB  
      bash                           5.2.37-2+b4          5.2.37-2+b5                     1.5 MB  
      bind9-dnsutils                 1:9.20.11-1          1:9.20.11-4                     165 KB  
      bind9-host                     1:9.20.11-1          1:9.20.11-4                      55 KB  
      bind9-libs                     1:9.20.11-1          1:9.20.11-4                     1.2 MB  
      busybox                        1:1.37.0-6+b2        1:1.37.0-6+b3                   485 KB  
      debianutils                    5.23.1               5.23.2                           92 KB  
      dirmngr                        2.4.7-21+b2          2.4.7-21+b3                     384 KB  
      e2fsprogs                      1.47.2-3+b2          1.47.2-3+b3                     591 KB  
      gnupg-utils                    2.4.7-21+b2          2.4.7-21+b3                     194 KB  
      gpg                            2.4.7-21+b2          2.4.7-21+b3                     634 KB  
      gpg-agent                      2.4.7-21+b2          2.4.7-21+b3                     271 KB  
      gpg-wks-client                 2.4.7-21+b2          2.4.7-21+b3                     108 KB  
      gpgconf                        2.4.7-21+b2          2.4.7-21+b3                     129 KB  
      gpgsm                          2.4.7-21+b2          2.4.7-21+b3                     275 KB  
      gpgv                           2.4.7-21+b2          2.4.7-21+b3                     241 KB  
      hunspell-nl                    2:2.20.19+1-2.2      2:2.20.19+1-3                   1.5 MB  
      idutch                         1:2.20.19+1-2.2      1:2.20.19+1-3                   917 KB  
      libc-bin                       2.41-11              2.41-12                         637 KB  
      libc-dev-bin                   2.41-11              2.41-12                          58 KB  
      libc-l10n                      2.41-11              2.41-12                         739 KB  
      libc6                          2.41-11              2.41-12                         2.8 MB  
      libc6-dev                      2.41-11              2.41-12                         2.0 MB  
      libcap2                        1:2.75-10            1:2.75-10+b1                     29 KB  
      libcap2-bin                    1:2.75-10            1:2.75-10+b1                     36 KB  
      libcom-err2                    1.47.2-3+b2          1.47.2-3+b3                      25 KB  
      libext2fs2t64                  1.47.2-3+b2          1.47.2-3+b3                     213 KB  
      libproc2-0                     2:4.0.4-8            2:4.0.4-9                        66 KB  
      libss2                         1.47.2-3+b2          1.47.2-3+b3                      30 KB  
      locales                        2.41-11              2.41-12                         3.9 MB  
      logsave                        1.47.2-3+b2          1.47.2-3+b3                      25 KB  
      openssh-client                 1:10.0p1-5           1:10.0p1-7                      985 KB  
      procps                         2:4.0.4-8            2:4.0.4-9                       882 KB  
      shim-signed                    1.46+15.8-1          1.47+15.8-1                     329 KB  
      shim-signed-common             1.46+15.8-1          1.47+15.8-1                      15 KB  
      wdutch                         1:2.20.19+1-2.2      1:2.20.19+1-3                   1.2 MB  

==============================================================================================
     Kept Back, Will Not Be Upgraded                                                              
      Package:                       Old Version:         New Version:                     Size:  
      linux-image-amd64              6.12.32-1            6.12.38-1                        13 KB

• ubyegon2

félisten

válasz IstvánLászló #104717 üzenetére

Nem is az nvidia gyári driverrel volt probléma, hiszen Debianon van ez a nvidia-detect csomag és mint láthatod, elég csak annyit írni a telepítő parancssorba, hogy sudo apt install nvidia-driver és biztosan megfelelőt rak fel. (fura, mert ez így bolondbiztosabb, mint a Linux Mint, igaz ott meg GUI-ból lehet felrakni a megfelelő drivert)

ubyegon@Trixie:~$ nvidia-detect
    Detected NVIDIA GPUs:
    01:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation GP107GLM [Quadro P1000 Mobile] [10de:1cbb] (rev a1)
    Checking card:  NVIDIA Corporation GP107GLM [Quadro P1000 Mobile] (rev a1)
    Your card is supported by all driver versions.
    Your card is also supported by the Tesla 535 drivers series.
    It is recommended to install the
        nvidia-driver
    package.

Valamelyik előző hsz-ben láthattad a renget felrakott csomagot, amit a vaapi miatt raktam fel, mert felmerült pár napja, hogy a Firefox nem használja a hw-t a lejátszásokhoz. Ekkor raktam fel mindent, amit találtam, mert egyébként, mint írtam is, nincs szükség a Zbooknak a gyári driverre, tök jól máködik a nyílttal is. Egyszóval itt nem lehet benézni magát a VGA gyári drivert.
    A blackscreen azért volt szokatlan, mert már a bootplash-nál előjött és hol az volt, hol látható volt minden megfelelő sor.

• ubyegon2

félisten

válasz Necronom #104034 üzenetére

Nekem soha nem volt ellenseg a terminal...

Ööö...azért volt egy rohadt erős sugallat, ami miatt azt hihette az ember, hogy a Tibik nem terminal-imádók, mer'ugye ezt is tőled olvashattuk:

"Azert GUI mert meg kezdo vagyok es a terminalozas helyett inkabb megcsinalnam grafikus feluleten a dolgokat..."

No de így még jobb, tényleg az van, hogy ha akár kezdők vagy homeuserek is egyszer kényszerből rácuppannak a terminalra, onnantól kezdve már látják, hogy nem is annyira ördögtől való az. Nekem totál laikusként az volt a szerencsém, hogy az elején felraktam egy Debiant és ott még inkább érdemes terminalozni, 10+ éve meg főleg így volt. :)

Sajna ma már lusta vagyok, minap is fel akartam rakni egy Debiant, hogy megnézzem az új apt csomagkezelőt, de nem a Trixie-t raktam fel, hanem a stable-t és valamit elbarkácsoltam az a stable-testing upgrade-nél, de inkább felraktam a Trixie-t, mint hogy megpróbáljam helyrepofozni a dolgot. A Trixie meg persze nem volt hajlandó frissülni, mert a sources.list üres volt, írta is a weboldal, hogy irkáld be magadnak a repokat, ha frissíteni akarsz. :D Amúgy nem is bántam, mert legalább ezt se felejtem el teljesen.

No de az apt csomagkezelő tényleg kicsit ráncfelvarrottabb lett...

Most látom itt írnak is róla. Ha nem szoktam volna át a nala-ra, maradhatna az apt 3.0 is, jóval áttekinthetőbb lett valóban.

Új hozzászólás Aktív témák