Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Ebes, a megtervezett falu!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Lalikiraly: Astra kalandok @ Negyedik rész
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- petipetya: Nagy chili topic. :)
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
A kitömörítés rendben ment winrarral, viszont a "._"-al kezdődő nevű doc fájlokban ilyen krix krax van, meg valami mac osx szöveg. A rendes nevű doc fájlok jók nálam. Szóval ez szerintem valami mac osx specifikus dolog, lehet, hogy valami ikon leíró fájl vagy valami hasonló, ami bekerült a mappákkal együtt a rar-ba.
-
inf3rno
nagyúr
Szerintem nem csak az újon van itt a hangsúly, nekem legalábbis az a tapasztalatom, hogy Linux-al sokkal több szívás van rendszer telepítés és beállítás terén, főleg ha nvidia kártyád van. Azért hosszú távon minden megoldható, de egyáltalán nem az a next-next-finish életérzés, és ez sokakat eltántorít. A használata nem sokban különbözik a Windows használatától, de odáig el is kell jutni, hogy van egy jól működő rendszered telepítve, eltörni meg nagyon könnyen eltörik...
-
Lathronos
őstag
"mindenki csak a windowst ismeri szinte, és újat nem nagyon szeretnek kipróbálni az emberek.."
Ez itt a lényeg. Mivel egy globális felmérésben regisztrált PC-k mindössze 1%-án fut linux, valamint bevétel se származna belőle, ezért sem időt, sem pénzt, sem energiát nem hajlandók a gyártók a linuxok támogatására pazarolni(persze van pár kivétel). Viszont vannak lelkes fejlesztők, akik lehetőségeikhez mérten ellátnak minket amivel csak tudnak.
-
Lathronos
őstag
"láthatnám az igénybevételét a rendszernek? (Ubuntu 14.04)"
Neked a rendszerfigyelő kell, ez az alaptelepítés része, csak írd be a keresőbe.
"Illetve felajánl 650 MB frissítést, azt érdemes lenne letölteni?"
A frissítéseket nem poénból adják ki, azért mert unalmukban nincs mit csinálniuk. Letölteni ezeket ajánlott, ha naprakész, biztonságos rendszert akarsz.
-
Rimuru
veterán
Toredezettsegtol nem nagyon kell felni, ugy terveztek a fajlrendszer hogy ne nagyon alakuljon ki (nalam par ev alatt van ~3% toredezettseg).
Rendszerfigyelot keress a programok kozott (remelem magyarul igy hivjak
).Frissitesekkel altalaban akkor szokott csak gond lenni ha rendszerverzio valtas van (15.04->15.10->16.04, LTS->LTS, stb), egyebkent nyugodtan frissitst.
-
King Unique
titán
Egy IT fórumon nem meglepő, fórum egyik része Windows mellett Linuxot is próbálgat, a másik meg OS X-et akar felvarázsolni a gépére.
Én utóbbit eleve nem is erőltetem, mert ott a hardveres követelmény / korlát, aminek a vasaim nem minden téren felelnek meg, így felesleges szívni miatta. Akkor már inkább veszek egy valódi Macet, ha full almás élményt akarok. Persze nem olcsó, az igaz... 
-
King Unique
titán
Van, a destop ikonra jobb klikk és "Biztonságos eltávolítás / Meghajtó biztonságos eltávolítása" Ezt még korábban készítettem: [screenshotok]
Ez Cinnamon, Mate, Unity felületen szépen működik, leválasztja és le is állítja rendesen*. De pl. Xfce, KDE alatt csak partíció lecsatolás történik, de magát a HDD-t nem állítja le. Elvileg ez is elég, de főleg 2,5" külső vinyóknál jó, ha rendesen le is állnak.Illetve lehet terminálból is az udisks parancssal:
• telepítés: több disztróban alapból benne van, de könnyen telepíthető utólag is pl. Debian alapúaknál így:
sudo apt-get install udisks• meghajtó kilistázás: df -h vagy lsblk
• meghajtó leválasztás, ha a partíció sdb1 (+ megfelelő jogosultság):
udisks --unmount /dev/sdb1
udisks --detach /dev/sdbErre akár gyorsbillentyűt is lehet létrehozni, külön lemezazonosítókra (sdb1, sdc1, sdd1), vagy akár az összes csatlakoztatott eszköz 1 billentyűvel is leválasztható. Cinnamon és KDE alatt simán működik.
* ASMedia USB 3.0 vezérlős külső HDD-ket USB 3.0 portban nem tudja egyik Linux sem normálisan leállítani, mert utána azonnal újracsatolja és felpörgeti...csak a sima partíció lecsatolás lehetséges. —►bug...Windows alatt nincs ilyen probléma
-
Rimuru
veterán
A szoftverkozpontot hasznald telepitesre, ott megtalahato a vlc, ugy emlekszek hogy a libreoffice alapbol telepive van azzal nem kell fogalalkozni. (Normalis amihez szoktal) utorrent nincs, helyette ajanlom a qbittorrentet.
Masodikra nincs otletem, majd talan valaki ir aki olvasta.Syd2012: Igaz nem minimalista, de szerintem is Mint legyen kezdesnek ahogy King Unique mondta.
-
King Unique
titán
Ha belevágsz, akkor készülj fel, hogy sokat kell a gúúglit használnod...telepíteni többféleképpen is lehet VLC-t [link]
Office csomag általában beépítetten van mindegyikben = LibreOffice. Viszont annak nézz utána, hogy a beadandóknál, milyen fájlformátum kell, mert ha vmi bonyolultabb doksi és MS Office + fontos a teljes kompatibilitás, akkor az LO nem lesz 100%-os alternatíva...
MS Office Linux desktopra nincsen és vsz nem is lesz. Bár Wine és társai megoldásokkal elvileg fel lehet hegeszteni régebbi verziókat. Tehát, ha nem fontos, vagy elég a PDF, netán elfogadják ODF-ben is, akkor jó lesz az LO.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Samsung Galaxy S22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad T14 Gen1 Intel i5-10310U Refurbished - Garancia - Akció!
- Apple Watch Series 9 45mm GPS Starlight 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

).
Én utóbbit eleve nem is erőltetem, mert ott a hardveres követelmény / korlát, aminek a vasaim nem minden téren felelnek meg, így felesleges szívni miatta. Akkor már inkább veszek egy valódi Macet, ha full almás élményt akarok. Persze nem olcsó, az igaz... 
MS Office Linux desktopra nincsen és vsz nem is lesz. Bár Wine és társai megoldásokkal elvileg fel lehet hegeszteni régebbi verziókat. Tehát, ha nem fontos, vagy elég a PDF, netán elfogadják ODF-ben is, akkor jó lesz az LO.
CPT.Pirk