Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ubyegon2

félisten

válasz cigam #94336 üzenetére

;] Most nem érzek iróniát amúgy...

Értem, miért írja 5letes kolléga, amit ír, de esetünkben nincs miről beszélni. Már attól arcidegzsábát kapok, ha konkrétabb esetben azt mondjuk, hogy SSD. Egyrészt ég és föld van SSD tipusok között, akár egy adott gyártó két tipusa között is. Az SSD topikokban elég neuralgikus pont az SSD-k melegedése. Ez igaz! Viszont ez az NVMe SSD-k esetén releváns. Sata SSD-nél gyakorlatilag nincs melegedési probléma. De persze a jobb minőségűeknél nyilván kevésbé jellemző még a minimális melegedés is. Érdekes példa a két Crucial, a BX500 gyengébb teljesítmányű DRAMless, mégis hajlamos a melegedésre, az MX500 jobb teljesítménnyel és DRAM-mal meg nem melegszik. Jól mondjátok, az operatív hőtartomány 70 celsius max, de ha egy Sata ezt eléri, az már extrém eset. Nekem a HP 8570p-ben igencsak zártan van az SSD, ráadásul egy fémburkolatba kell beszerelni, ami ez esetben épp nem a hűtést szolgálja, inkább elzárja az amúgy nem fémházú eszközt. Ennek ellenére élete során 59 celsius volt a max elért hőfok, a normál operatív hőtartomány 45-47 celsius. Ha egy Sata SSD el is ér egy magasabb hőfokot, momdjuk 65 celsius, akkor sem fut tartós terheléssel így.

Egyszóval külön kell választani az SSD-ket, a Sata3 eszközöknél nincs melegedési probléma, az NVMe SSD-knél aztán megint elkezdhetnénk különválogatni, melyik melegedős és miért. Egyébként is egy SSD normál használat mellett igen ritkán és relatív rövid ideig kap olyan max terhelést, amivel eléri a saját max hőfokát. De ez semmi gondot nem okozhat.

Hirtelen ennyi, ha már megidéztetek, próbáltam röviden leírni, szerintem mi a helyzet.
    Kb mindenki tudja ezeket, csak épp a túl sok SSD tipus miatt könnyű belekeveredni, mint majom a házicérnába. ;]

Azért nem rakom OFF-ba, mert OS-t már mindenki SSD-re telepít és célszerű ismerni az eszköz tulajdonságait, ami igen fontos a rendszer működése szempontjából. No para, használni kell azt az SSD-t, ha már meg van! (akinek Samu SSD-je van, az lapozhat tovább) ;)

törölt tag

válasz cigam #94336 üzenetére

Bejezhetnéd már ezt az idézgetést!!! :(((

Új hozzászólás Aktív témák